Ma ne brine mene 16:9, nego što sve više najavljuju 21:9.
24`ke, bilo da su full HD ili 1920x1200 imaju oko 95dpi.
27`-ca ako je full HD ima samo 82dpi, što je meni loše.
27`-ca ako je 2560x1440 je 109dpi, za obradu fotografija, grafiku i sl. mnogo bolje, ali može da izazove probleme sa programima koji loše rade sa večim DPI kao i da ti stvarno treba malo skuplja grafika koja bi isti gurala.
Trenutno su meni 24-ke prava veličina, imaju dobar DPI, dobro im paše full HD/1920x1200 rezolucija i ne treba ti bogatstvo za grafičku kartu, pošto je Full HD trenutno neki standard po kome se optimizuje mainstream segment.
Jeste, fina ips 24-ka nije ni skupa ovih dana, pazariš i dobar si za svaku normalnu primenu.
Ne verujem da će spljošteniji format od 16:9 masovno da zaživi, možda ga budu uzimali filmofili koji nemaju za plazmu od tri metra ali nešto mi ne pada na um kome drugom bi to moglo da zatreba.
Za par godina svi cemo uzimati nove monitore koji su QHD prikaza na ekranu...
Verovatno ces se i tada buniti...
Po meni retina tj. da oko ne primeti pixel je keva jedino sto OS mora da se prilagodi prikazu na takvom ekranu, na to ni Apple nije bio imun ali je resio problem i zadao domaci svima ostalima...
E sad buduci da znamo da Smugsmug bas voli da kopira Apple i da mu za to treba oko godinu dana toliko ce i nama trebati do novog guljenja novcanika...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Jeste, fina ips 24-ka nije ni skupa ovih dana, pazariš i dobar si za svaku normalnu primenu :: :: Ne verujem da će spljošteniji format od 16:9 masovno da zaživi, možda ga budu uzimali filmofili koji nemaju za plazmu od tri metra ali nešto mi ne pada na um kome drugom bi to moglo da zatreba ::
21:9 format već može da se nadje i za rad je vrlo upotrebljiv. Ono o čemu niko ne razmišlja je činjenično stanje da vam je vid veći po horizontali nego po vertikali i samim tim je prirodnije gledati u wide monitor... __________________ Scourge of PCBerza
Baš je to što sam pisao da ne bi trebalo previše da se vezujemo za poznate nam formate, koristićemo onaj koji se braći sa istoka najviše bude isplatilo da prave. Meni ne smeta, nek ide razvoj svojim tokom, samo mi je bilo smešno što se pravi neka buka oko stvarno smešne razlike 16:10 i 16:9.
A ovo za šire od 16:9 ne znam baš, jeste da je oku prirodnije da traži po horizontali ali sve dok redovi teksta idu po vertikali ne smeju baš previše da razvlače. Opet, ko zna, možda se kinezi vrate tradiciji i opet krenu da pišu po horizontali kao na svicima pa budemo morali mi da se prešaltamo, kao što su i oni nekad :)
:: Dobro care cemu vise.. :: :: Za par godina svi cemo uzimati nove monitore koji su QHD prikaza na ekranu.. :: :: Verovatno ces se i tada buniti.. :: :: Po meni retina tj. da oko ne primeti pixel je keva jedino sto OS mora da se prilagodi prikazu na takvom ekranu, na to ni Apple nije bio imun ali je resio problem i zadao domaci svima ostalima.. :: :: E sad buduci da znamo da Smugsmug bas voli da kopira Apple i da mu za to treba oko godinu dana toliko ce i nama trebati do novog guljenja novcanika.. :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: Jeste, fina ips 24-ka nije ni skupa ovih dana, pazariš i dobar si za svaku normalnu primenu :: :: :: :: Ne verujem da će spljošteniji format od 16:9 masovno da zaživi, možda ga budu uzimali filmofili koji nemaju za plazmu od tri metra ali nešto mi ne pada na um kome drugom bi to moglo da zatreba :: ::
jel se ti zajebavas ili stvarno mislis ovo `smesne razlike`?
:: Meni ne smeta, nek ide razvoj svojim tokom, samo mi je bilo smešno što se pravi neka buka oko stvarno smešne razlike 16:10 i 16:9 :: :: A ovo za šire od 16:9 ne znam baš, jeste da je oku prirodnije da traži po horizontali ali sve dok redovi teksta idu po vertikali ne smeju baš previše da razvlače. Opet, ko zna, možda se kinezi vrate tradiciji i opet krenu da pišu po horizontali kao na svicima pa budemo morali mi da se prešaltamo, kao što su i oni nekad : :: :: ::
Što bi se zajebavao, par piksela više po vertikali ne igra mi ulogu ni u jednom jedinom programu, a sa druge strane ni malo veće crnilo po ekranu kad gledam filmove ne vređa mi preterano senzibilitete. Razlika je, bar meni, smešna i sigurno nije razlog da kupim ni lošiji ni skuplji monitor samo zato što je 16:10 ili nije.
:: jel se ti zajebavas ili stvarno mislis ovo `smesne razlike` :: :: :: :: Meni ne smeta, nek ide razvoj svojim tokom, samo mi je bilo smešno što se pravi neka buka oko stvarno smešne razlike 16:10 i 16:9 :: :: :: :: A ovo za šire od 16:9 ne znam baš, jeste da je oku prirodnije da traži po horizontali ali sve dok redovi teksta idu po vertikali ne smeju baš previše da razvlače. Opet, ko zna, možda se kinezi vrate tradiciji i opet krenu da pišu po horizontali kao na svicima pa budemo morali mi da se prešaltamo, kao što su i oni nekad : :: :: :: :: ::
nisam skontao do kraja da li si imao prilike da pogledas sliku na 16:10 monitoru i uveris se u RAZLIKU
:: Što bi se zajebavao, par piksela više po vertikali ne igra mi ulogu ni u jednom jedinom programu, a sa druge strane ni malo veće crnilo po ekranu kad gledam filmove ne vređa mi preterano senzibilitete. Razlika je, bar meni, smešna i sigurno nije razlog da kupim ni lošiji ni skuplji monitor samo zato što je 16:10 ili nije :: :: :: :: jel se ti zajebavas ili stvarno mislis ovo `smesne razlike` :: :: :: :: :: :: :: Meni ne smeta, nek ide razvoj svojim tokom, samo mi je bilo smešno što se pravi neka buka oko stvarno smešne razlike 16:10 i 16:9 :: :: :: :: :: :: A ovo za šire od 16:9 ne znam baš, jeste da je oku prirodnije da traži po horizontali ali sve dok redovi teksta idu po vertikali ne smeju baš previše da razvlače. Opet, ko zna, možda se kinezi vrate tradiciji i opet krenu da pišu po horizontali kao na svicima pa budemo morali mi da se prešaltamo, kao što su i oni nekad : :: :: :: :: :: :: ::
Kakve crne `smesne` razlike, nebo i zemlja je u pitanju... 16:10 neprejebiv odnos stranica, sto se tice filmova tu bih mogao i 9999:9 da gledam, ali za vecinu stvari koje meni licno trebaju, definitivno 16:10!
Pazi ovako, gledao bih odnos stranica samo u sledećem slučaju: ako imam dva monitora koji imaju istu cenu, istu dijagonalu, sličan dpi, istog proizvođača, isti panel, iste mogućnosti priključenja i isti dizajn, e ONDA bi tek gledao da li je 16:10 ili 16:9.
:: nisam skontao do kraja da li si imao prilike da pogledas sliku na 16:10 monitoru i uveris se u RAZLIK :: :: :: :: Što bi se zajebavao, par piksela više po vertikali ne igra mi ulogu ni u jednom jedinom programu, a sa druge strane ni malo veće crnilo po ekranu kad gledam filmove ne vređa mi preterano senzibilitete. Razlika je, bar meni, smešna i sigurno nije razlog da kupim ni lošiji ni skuplji monitor samo zato što je 16:10 ili nije :: :: :: ::
pa pogledaj kada budes video, mislim imam osecaj da uopste nisi ni video nego gledas specifikacije.. slika na monitoru 16:10 u odnosu na 16:9 je po spec. ne tako veca ali kada radis na njemu.. wow.. SVE je krupnije, tekst, ikone, veca je povrsina.. ako je to smesna razlika onda je stvar ukusa
:: Na koju tačno `RAZLIKU` misliš :: :: Pazi ovako, gledao bih odnos stranica samo u sledećem slučaju: ako imam dva monitora koji imaju istu cenu, istu dijagonalu, sličan dpi, istog proizvođača, isti panel, iste mogućnosti priključenja i isti dizajn, e ONDA bi tek gledao da li je 16:10 ili 16:9 :: :: :: :: nisam skontao do kraja da li si imao prilike da pogledas sliku na 16:10 monitoru i uveris se u RAZLIK :: :: :: :: :: :: :: Što bi se zajebavao, par piksela više po vertikali ne igra mi ulogu ni u jednom jedinom programu, a sa druge strane ni malo veće crnilo po ekranu kad gledam filmove ne vređa mi preterano senzibilitete. Razlika je, bar meni, smešna i sigurno nije razlog da kupim ni lošiji ni skuplji monitor samo zato što je 16:10 ili nije :: :: :: :: :: :: ::
Bas tako stvar ukusa, dva kompa imamo u stanu moj dell je 16:9 Dunjin je Samsung 16:10, pravo da ti kazem isti mi penis, ima ralike ali one su za moj ukus minorne...
Mada razumem ako je nekome to apsolutno presudno, meni ne, ali imam razumevanja.
Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.36 Ghz GPU:GTX 670 Gigabyte Windforce Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MHz MBO:AM3+ Asus M5A97 Case:CoolerMasterElite430 PSU:Chieftec 650w a85 CpuCooler:TitanVanesa Mis: Mx518 Dell 22
kako isti penis, veca vertikala brate, kod 16:9 coravis dok citas neki text npr., a kod ovog drugog je opustencija, samo to je dovoljno, za filmove je isti djoka jedino
:: Bas tako stvar ukusa, dva kompa imamo u stanu :: moj dell je 16:9 :: Dunjin je Samsung 16:10, :: pravo da ti kazem isti mi penis, ima ralike ali one su za moj ukus minorne.. :: :: Mada razumem ako je nekome to apsolutno presudno, :: meni ne, ali imam razumevanja :: :: Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.36 Gh :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:AM3+ Asus M5A9 :: Case:CoolerMasterElite43 :: PSU:Chieftec 650w a8 :: CpuCooler:TitanVanes :: Mis: Mx51 :: Dell 22 :: ::
Tada jedino i možeš da vidiš neku razliku, kad ih staviš jednog pored drugog, kad uzmeš da ih koristiš vidiš da ti oba rade posao jednako dobro.
Pretpostavljao sam da nemaš nešto konkretno tipa `e sad to i to mogu da odradim lakše i mnogo mi je zgodnije na 16:10 monitoru nego na 16:9`. Subjektivnom utisku svaka čast ali mi je malo labav kao univerzalni kriterijum za određivanje šta je sranje a šta je do jaja. I ako ti je na jednom od njih `sve bilo krupnije i vidljivije` to samo znači da je imao manji dpi, nema mnogo veze s odnosom stranica.
:: pa pogledaj kada budes video, mislim imam osecaj da uopste nisi ni video nego gledas specifikacije.. slika na monitoru 16:10 u odnosu na 16:9 je po spec. ne tako veca ali kada radis na njemu.. wow.. SVE je krupnije, tekst, ikone, veca je povrsina.. ako je to smesna razlika onda je stvar ukus :: ::
nista konkretno, veci je dpi, sto je meni licno presudno, pojeo sam govno kad sam kupio 16:9 viewsonic umesto 16:10.. zato cu sada lepo da uzmem DELL 24` jer mi je muka vise da uvecavam sliku da bih mogao iz neke normalne daljine da jasno radim.
:: Citam isto na oba, ne primecujem neku extremnu razliku :: :: Cpu:AMD Phenom II x6 1055 T @3.36 Gh :: GPU:GTX 670 Gigabyte Windforc :: Ram:10 Gb KingstonHyperX@1600MH :: MBO:AM3+ Asus M5A9 :: Case:CoolerMasterElite43 :: PSU:Chieftec 650w a8 :: CpuCooler:TitanVanes :: Mis: Mx51 :: Dell 22 :: ::
Cim sam video 16:9 rekao sam batali i uzeo lepo 16:10 kao covek. Malo cu veceras da testiram pa javljam sutra ako ima potencijalnih problema. Primetio sam da malo probija svetlost u coskovima kod crne (postavicu fotografije), a i cini mi se da mi se u nekim brzim scenama u filmu pocepao ekran po vertikali (jedna polovina je malo zakasnila). Dajte neki program ili upustvo za kalibraciju ako nije problem, a ja odoh da testiram monitor na novom Betmenu.
Evo fotografije gde se vidi probijanje svetlosti http://skr.rs/yib Evo i kako izgleda pored t200 http://skr.rs/yiu Kao sto se vidi na slici t200 (ako izuzmemo vertikalne strafte kojih nije bilo u pocetku (ne znam ni sam kako su nastale)) ima manje probijanje od Dell-a koji je IPS! Da li jos neko ima problema sa ovim ili mi je zapao los primerak, ili jednostavno trebam da odradim kalibraciju?
I ja sam pre koji mesec pazario 2412M, i ono sto me uzasno iritira jeste to probijanje svetla, nije ti los primerak, jednostavno panel im je takav. Ono sto je dobra stvar jesta ostrina slike, izuzetno je ostra i to me odusevljava, ali sa druge strane me razocarao zbog tog probijanja, a da ne pricam kad se gleda malo sa strane slika, tek onda je primetno do bola. Ipak je ovo budzetni ips, verujem da je sa s-ips panelom totalno druga prica, i na kraju mi je i krivo sto nisam ipak ustekao jos malo i uzeo u2410. :( Ako nista drugo kad je slika malo dinamicnija i ziva, odnosno sa vise boja, jako je prijatna i ne primecuje se ikakvo probijanje, dok se ne pojavi veca povrsina crne boje.
A sto se tice Samsunga Txxx serije, ja ne znam da li sam neki od njih video da im se posle godinu dana nisu pojavile te vertikalne strafte u vidu probijanja. Katastrofa. A poenta je da ljudi koji rade na njemu vremenom naviknu i ni ne primete, dok ja recimo to vidim odmah posle sekund gledanja u njega, a narocito prilikom citanja nekog texta ili surfa, jako su im lose te lampe ili paneli, sta li vec.
:: Evo fotografije gde se vidi probijanje svetlosti http://skr.rs/yi :: Evo i kako izgleda pored t200 http://skr.rs/yiu Kao sto se vidi na slici t200 (ako izuzmemo vertikalne strafte kojih nije bilo u pocetku (ne znam ni sam kako su nastale)) ima manje probijanje od Dell-a koji je IPS! Da li jos neko ima problema sa ovim ili mi je zapao los primerak, ili jednostavno trebam da odradim kalibraciju :: :: ::
@Shone Jeste, primeti se menjanje boje kad se pomeras, ali me smeta toliko, bar je podesiv po svim pravcima pa ga okrenem da gledam upravno. Na filmovima su recimo boje dobre i to uopste ne smeta, primecuje se samo kad je velika crna povrsina (na ostalim bojama se ne vidi). A sto se t serije tice, na strafte se naviknes, vidis ih samo ako je neka brza pokretna scena a one odskacu jer su staticne.
@Daum Nije ni priblizno kao sa fotografije koju si okacio. Nervira me recimo sto je crna crnja na t200, a IPS bi valjda trebao da ima realnije boje.
Jedino sto mi smeta je sto mnogo isijava (smeta kad je mracnije ili se cita nesto pa je vecina povrsine bela), pa ako moze neki link za kalibraciju (valjda ce bar malo popraviti situaciju).
Pogresno sam se izrazio, pisano je vec o tome, nije to kod njega klasicno probijanje vec taj, takozvani, `glow`, kao sto Daum rece, i mene to uzasno nervira.
Upravo tako, ta crna boja nije bas bas crna u odredjenim situacijama. I ja imam jos uvek, kao sekundarni monitor, stari TN Samsung 226CW, koji je jos uvek odlican, i kod njega mi je crna boja bolja, pa otud i toliko razocarenje sa moje strane kada sam kupio 2412.
Broj postavljenih tema: 60429. Broj poslatih odgovora: 647742. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.