pored svih azdaja koje imam na stolu .. ni jednu nesmem da poteram vise od 1440x900 ukoliko hocu da citam txt .. ili da radim bilo sta sto zahteva fokus na pixele ..
30godina sedim pred kompom i jos uvek imam savrsen vid .. no cvike .. no sociva ..
trik je u zen-u .. gledas u monitor ali ga zapravo negledas ..
kad poteram na 1680 ili 1900 .. super je video .. slike... TV .. ali citanje neide .. svrbe oci .. liju suze .. puca glava ..
quna, ali bih hteo da te zamolim da ispišeš neko slovce o tom novom benq monitoru kad ti stigne, ukoliko već nije stigao. Meni treba prosečan monitor što veće dijagonale i taj benq mi se čini dobrim za taj keš, samo još da neko ko ga lično ima kaže kakav je...
Primetio sam da imam problema dok koristim laptop koji ima led ekran naravno. Podocnjaci su mi veci, oci crvene, peckaju a i manje mogu da izdrzim za racunarom, dok kad sam kuci za starim benq lcd monitorom izdrzim i po 3-4 sata bez prestanka i naravno manje se umorim i nemam tolike podcnjake...
To što radiš je potpuno glupo jer ti se slika interpolira, samim tim zamućuje. Ako ti trebaju veće stvari na ekranu podigni DPI u windowsu jer tome i služi. __________________ Scourge of PCBerza
:: :: a da probate manju rezoluciju !! .. :: :: pored svih azdaja koje imam na stolu .. ni jednu nesmem da poteram vise od 1440x900 ukoliko hocu da citam txt .. ili da radim bilo sta sto zahteva fokus na pixele . :: :: 30godina sedim pred kompom i jos uvek imam savrsen vid .. no cvike .. no sociva . :: :: trik je u zen-u .. gledas u monitor ali ga zapravo negledas . :: :: kad poteram na 1680 ili 1900 .. super je video .. slike... TV .. ali citanje neide .. svrbe oci .. liju suze .. puca glava .. :: :: ::
@Dexter, svako, apsolutno svako ko ima ovaj problem, ukljucujuci mene je pravo otisao kod ocnog samo da bi saznao da im sasvim normalan vid! Nisi pazljivo citao, svako sa ovim problemom isti apsolutno nema na ccfl monitoru, dakle osim ocnog pregleda koji je potpuno normalan, jasno je da se zamor javlja samo kod led osvetljenja i jasno zasto, zbog izrazenog stroboskop efekta.
Drugo, Codeus smanjivanje rezolucije nema logike, kao sto je Daum rekao, naravno da su svi probali da povecaju fontove u win-u, ja licno sam ih drasticno povecao i veze nema sa zivotom, nemoguce je citati jer tekst bezi iz fokusa, jer oci odredjenog broja ljudi definitivno imaju nizi prag tolerancije na led stroboskop i tekst im i dalje, ne toliko primetno, ali i dalje `treperi`. Mislim da nema razloga da nam ne verujete, malo strucniji ljudi su vec ustanovili u cemu je problem i dokazano je na mnogo primera, na tft central je naprimer bas iz tog razloga uveden test na flickering.
@Bassivity - Nema problema, trebalo bi da ga preuzmem u sredu/cetvrtak ako sve bude u redu, oduzice se zbog vracanja, pa oni moraju da provere ispravnost itd pre nego sto ovima u radnji dozvole da mi daju Benq.
Evo jos ljudi, inace juce sam saznao i da koleginica na poslu ima isti problem, isto koristi led monitor, podocnjaci, crvene oci, glavoblja, kratak vid dok se oci ne odmore, kuci na starom lcd-u moze da radi satima bez ikakvih problema.
Hvala autoru teme na informaciji zaista nisam znao za ovaj problem kod LED monitora. LED monitor imam tri godine, primetio sam da u toku igranja posle 30-tak minuta imam glavobolju(ako bih izdrzao 3 sata to je extra), ponekad i mucninu dodje mi da bacim peglu, Skinuh deadspce 3 i poceo da igram posle pola sata uzas, naleteh na ovu temu postavio sam osvetljenje na 100% i super deadspace3 igrao sam nekih 6 sati sa 2-3 prekida od po 15-tak minuta :)
Evo josh nesto : na 90% fotografija koje imam a radjene su Led blicem meni su zatvorene oci (rado izbegavam fotografije), jednostavno ne mogu zadrzati otvorene oci koliko god se trudio :(
Ljudi tripujete se, ekran Ne flickuje, uzmite neku slow mousn kameru i snimite.
led osvetljenje nije nakaceno direktno na PWM jer vec na peglac napona eg konzenzator i na taj nacin impuls pretvara u ravnu liniju. evo objasnjenja odje pa koga zanima elektronika nek gleda, covek je objasnio bolje nego kod nas na faksu :D
Ako ti monitor smeta, ne prija, vrati i zameni u roku od 15 dana, kad već možeš. Ne razmišljaj čime je uzrokovan problem već ga jednostavno otkloni. Uzmeš klasičan TFT i ćao.
Odredjeni broj ljudi je osetljiviji na osvežavanje i može ga čak i videti tamo gde drugi ne mogu. Ovo je izraženije kod ljudi koji veliki deo vremena provode uz monitore.
Problem je što gledaš suviše u toku dana u monitor, preko 10 sati. Kao i većina ljudi koje je opis posla vezao za računar.
Ne znam odakle da pocnem... Dakle za nekih par dana sam se spremao da pazarim Dell UH2312HM, i sad nakon ovoga sto sam procitao ne znam sta da radim... Znaci ne pada mi na pamet da se zaJebavam sa contrastima, brightnessima i ostalim sranjima, ocu da tako kako je fabricki namesteno bude ok ali vi ovde jasno tvrdite da su ti LED (ips-ovi) obicni stroboskopi koji rasturaju oci? Stvarno mi nije do toga da oslepim zarad `cuvanja okoline` i `ustede energije`, prosto i za jednu i drugu stvar me zabole ama apsolutno ona stvar. Imam i CRT televizore i starije LCD (ovo sto zovete CCFL valjda) ekrane, i svega mi ja ni pred jednim ne mogu da se zadrzim duze od pola sata a da ne ustanem da odmorim oci, pa sve i da su na njemu ne znam kakve stvari, cesto i film pauziram da bih `iskulirao` ali ne zbog toga sto meni nesto drasticno smeta slika sa bilo kakvog `izvora` svetla nego prosto osecam potrebu da odmorim od ekrana. Najlakse mi je uvece da gledam tv/blejim na kompu kada je sve u mraku, jer se ne sudaraju dnevna svetlost sa svetloscu koje emituju ekrani... Elem, da se vratimo na pocetak, pa sto bi neko uvodio tu novu zahebavanciju od tehnologije ako (DOKAZANO) steti ocima, izaziva nadutost oko njih, podocnjake i cuda svih vrsta? Ne kapiram poentu, i jos da placas lepe pare za sve to... Aj dajte mi neki savet ili ostajem na ovom raspalom Dellu S2209W i njegovom probijanju pozadinskog svetla gore i dole koje me opasno nervira a kojeg NEMA na LED pozadinskim osvetljenjima... Hvala.
Imam identičan problem, smetaju mi monitori sa direct led osvetljenjem, 3 sam vratio u mesec dana, dva Dell IPS-a i jedan Asus TN! Znači oči me peku i bole posle svega par minuta gledanja, počinje ubrzo da me boli i glava, muti mi se vid i td...
Problem je što CCFL monitora jedva da više ima, našao sam jedan od 23` koji je čak 21 000, a realno ako se uporedi sa IPS ne vredi ni pola te cene.
Znam muku i ja ponekad pomislim sta cu ako se led trend nastavi, a ocigledno hoce. Postoje led monitori koji ne koriste PWM za smanjivanje osvetljenja, recimo dell s2740L. Moj neki zakljucak je da je problem sam PWM, a ne led osvetljenje jer na poslu koristim dva led monitora, jedan HP i jedan Dell, oba led i oba drzim na 100% osvetljenja jer na srecu tada uopste ne flicker-uju tj osvetljenje radi konstantno i nemam problema ceo radni dan. Jednom se desilo na poslu da sam posle pola h poceo da imam stare dobro poznate simptome, proverim podesavanja i vidim da je brightness na 99%. Vratim i sve ok, samo sto mi je trebalo bar dva sata da se oporavim.
Ja sam uzeo i dell P2414h koji je pwm/flicker free i opet mi je isto, mislim da je i asus vx380h-w koji sam vratio bio pwm free jer kad sam gledao preko kamere telefona kako podižem i spuštam brightness nije bilo treperenja slike.
Imam ovde 2 LG-a jedan obican TFT jedan je IPS LED monitor, niti treperi niti mi smeta, a satima nekad buljim u monitor i nikad ali nikad me nije bolela glava, mada hoce oci da zabole ako se nesto satima cita, a kad gledam film ili igram neku igru oci su mi ionako poluotvorene i nikad nisam imao problem.... isto tako mi pomaze kad citam nesto duze pa kad zumiram slova onda je mnogo manje naprezanje.... nzm sta vam se desava.... Rezolucija na jednom je 1680 max osvetljenje, a na drugom FHD sa jedno 60% osvetljenja, monitor ima odlicno osvetljenje pa moram da smanjim da ne bljesti mnogo na belim i svetlim povrsinama...
p.s. promeniti i toplinu boja pa probajte onda! meni je na warm obicno. i ja sma jedno metar(mozda 90cm) udaljen od monitora.
Ma ja sam sve probao, spuštao osvetljenje i kontrast, snimio f.lux program da spustim color temperature i nije mi pomoglo. Jednostavno mi smetaju novi led ekrani...
Kod kuće su svi seli za te monitore i nikom nije smetalo, meni jeste, inače sedim na nekih 50,60 cm. Izgleda imam osetljive oči, nemam pojma...
Probao sam Dell U2312hm, P2314H, P2414h, S2340L i Acer S236HL i sa svima isto, kod onog Asusa što sam gore pomenuo su mi simptomi mnogo blaži u odnosu na ove IPS ekrane.
Interesantno je to što u kući imam 2 LED TV-a, jedan Samsung 42` f5000, drugi LG 47LM615S i nisam nikad primetio da mi ni najmanje smetaju za oči, doduše njih gledam sa 2.5 do 3 m.
Nemam tih problema. Doduse svaki monitor sam podesavao kako meni odgovara. Inace znam kako je kada vas boli glava, osecate mucninu, nekad i vrtoglavicu od ekrana. Ja recimo u CRT ne mogu dugo da gledam, jer dobijam pomenute tegobe.
Predhodni asus vw222s tft mi je bio super, kao i burazerov tft samsung 940nw. Pozajmio sam `noviji` tft philips 192e1 od drugara i na njemu mi je banja, predpostavljam da bi mi bilo ok i kod svih ostalih ccfl monitora sa lampama.
Imaju li neki novi LED modeli koji nemaju pozadinsko osvetljenje iza ekrana, već na ivicama? Da znam koji su, da njih probam, da mi ne bije osvetljenje direktno u lice.
Jedino sa cime ova pojava ima veze je PWM flickering, nema nikakve veze ni toplina ni kontrast ni jacina osvetljenja (uslovno receno), niti rezolucija ili velicina teksta, niti da li je ips ili tn. Neki ljudi jednostavno reaguju na tako intezivno treperenje (bez obzira sto je frekvencija dovoljno velika da ne moze da se vidi golim okom). Sa druge strane pitanje je kakav efekat moze da ima i na ljude koji naizgled nemaju probleme, sedeti satima i gledati u stroboskop koji nema blagi prelaz vec samo upaljeno/ugaseno...
Postoje tri resenja:
1. Stari tip lcd monitora sa ccfl lampama ( i one trepere ali imaju blag prelaz pa se ne javlja ovaj problem)
2. Led PWM monitor koji na 100% brightness-a drzi led lampe konstanto upaljene.
3. Led monitor koji uopste ne koristi PWM tehnologiju za smanjivanje brightness-a (recimo dell s2740L, druge potraziti na testovima na tft central).
Postoje monitori koji se reklamiraju kao flicker free, a ustvari imaju samo vecu frekvenciju PWM-a paljenja/gasenja, tako da u testovima (mahanje rukom) na malim brightness vrednostima na prvi pogled ne pokazuju flickering, a u sustini imaju flickering samo je dovoljno brzi, citaj - bolje zamaskiran i naravno moze lako da se otkrije fotoaparatom.
Dell P2414H i svi monitori iz P serije ne koriste PWM metodu regulisanja smanjenog osvetljenja, pa su meni ti monitori ipak smetali... Na tft central piše da je P2414H flicker free.
To je vec novost, ja kao i jos par ljudi, kojima znam da smeta, problem resava jednostavno podizanje osvetljenja na 100% (u slucaju da tad led radi konstantno, a kod vecine monitora je tako). Upravo pisem sa Philips 226V-LA koji je na 100%, kada bih ga sam smanjio na 99%, za pola sata bih mogao komotno da krenem da stavljam obloge na oci i popijem brufen :D
i nikakvih problema nisam imao. klinci dnevno, po dva sata najmanje, gledaju crtane filmove i sve OK. supruga i ja radimo sa office fajlovima i ponekad se desi da se zagine do pola noci i sve OK. nikad nista nisam petljao sa settings i nalazim da mi je rad na 1920 (a ranije bilo na 1680) jako prijatan.
Moje muke se najstavljaju, mislio sam da mi stari ccfl monitori ne smetaju ali i oni mi smetaju, doduše očigledno ne svi, a šta je to što se razlikuje kod tih monitora pa da mi neki smetaju, a neki ne ne mogu otkrijem:S
Odlučio se da uzmem preko oglasa jedan Samsung ccfl 22`, otišao da ga pogledam, proveo 20ak minuta na njemu što mi bilo dovoljno da vidim da počinju oči da me peku i odustao od kupovine, juče isto bio da vidim jedan ccfl monitor preko oglasa acer v223hqv i isto. Probao burazerov Samsung 940nw za koji sam mislio da mi ne smeta i polako mi smeta očima, blago počinju da mi gore, što duže gledam to mi gore. Znači više ne znam šta da radim.
Asus vw222s koji sam ranije koristio mi je bio ok, ovaj sad pozajmljeni Philips 192e1 isto ok, za sve druge koje sam se uhvatio nisu mi dobri, UŽAS!
:: Moje muke se najstavljaju, mislio sam da mi stari ccfl monitori ne smetaju ali i oni mi smetaju, doduše očigledno ne svi, a šta je to što se razlikuje kod tih monitora pa da mi neki smetaju, a neki ne ne mogu otkrijem: :: :: Odlučio se da uzmem preko oglasa jedan Samsung ccfl 22`, otišao da ga pogledam, proveo 20ak minuta na njemu što mi bilo dovoljno da vidim da počinju oči da me peku i odustao od kupovine, juče isto bio da vidim jedan ccfl monitor preko oglasa acer v223hqv i isto. Probao burazerov Samsung 940nw za koji sam mislio da mi ne smeta i polako mi smeta očima, blago počinju da mi gore, što duže gledam to mi gore. Znači više ne znam šta da radim :: :: Asus vw222s koji sam ranije koristio mi je bio ok, ovaj sad pozajmljeni Philips 192e1 isto ok, za sve druge koje sam se uhvatio nisu mi dobri, UŽAS!
Kao sto rece Dexter013, gomila ljudi ovdje ima los vid. Od monitora koje sam koristio nisam imao nikakvih neugodnosti sa: Barco bilo koji, EIZO bilo koji i LG 2252 TQ, Dell 2408WFP,HP DreamColor LP2480zx, HP ZR24w, Dell U2410, DEll U2711 i NEC 2690WUX. Ove sto sada koristim Planar nisu dobri, ali definitivno mi je najbolje bilo sa Barco monitorima. Poslije njih, samo HP DreamColor LP2480zx, Dell U2410 i NEC 2690WUXi. Od novih sam probao samo viewsonic modele od 27 inca i nisam bio odusevljen.
Cpu: Intel i3 2100 Cooler:Omicron HG-232 GPU:ZOTAC GeForce GTX 780 3GB Ram:4x8 GB PC 2133 Sabba MBO: MSI Z77A-GD65 Case:Chieftec Big Tower PSU:CTF 650w Mouse: Logitech 400s i Borovnica 330 Screen: 3 x Planar PLL2210W
Broj postavljenih tema: 60440. Broj poslatih odgovora: 647809. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.