Control Panel - Administrative tools - Services.Pronadji servise ATi Smart i ATi Hotkey i onemoguci ih (desni klik - Properties - Disabled).Restartuj racunar i provjeri da li su servisi onemoguceni.
Ako uspijes (vjerovatno hoces),pokreni ATiTools,vrati 2D profil kao startni,idi na sekciju 3D detekcija,cekiraj 3D detekciju (`Enabled`),kao i `Load profile - 3D` za 3D aplikacije.U istom prozoru,ispod,trebalo bi da se nalazi dio namijenjen za rezim rada u kojem se 3D profil iskljucuje (`Closed`).Podesi `Load profile - 2D`.Na ovaj nacin ATiTool ce kontrolisati nacin rada kartice u zavisnosti od aplikacije - kad budes koristio internet,kucao tekst,slusao muziku...ili pokrenuo Tool,frekvencije ce biti 500/1200.Cim pokrenes 3D aplikaciju,Tool ce to detektovati i povecati frekvencije (na vrijednost koju si ti izabrao).
uspeo sam u ati toolu da dignem frekvencije na karti na default,bez cackanja po voltazama(kada to radim kartica se odma blokira,to inace pise na linku koji ste mi poslali) ali se brzina ventilatora na kartici dosta poveca(na nekih 80%,mnogo se dere)...dok ne pokusam da upalim neku igru(gothic3) sistem radi normalno(sa povecanim brojem obrtaja ventilatora)...medjutim cim pokusam da pokrenem igru,sistem pokusa da je pokrene,brzina ventilatora se jos poveca i onda sve blokira i ekran bude crn....da nije problem u napajanju,hladjenju,...?
:: pomoc!! :: vidim da u defaultu ova karta treba da bude 621mhz-1800mhz...ali ona stoji na 499-1200mhz..kada iz ati toola pokusam da je stavim na default posle 10s blokira komp i zacrni se ekran...konfa je sledeca:c2d e6400,gigabyte p965-dq6 ,1 gb ddr2 667mhz,napajanje trust 570w pro psu dual fan,kuciste codegen 6218.ako neko zna sta moze da bude problem,molim za pomoc
Jesi li siguran da ti neko nije uvalio drugu karticu, rekavši da je to 1950XT??? Ne znam da li baš to piše na njoj, ali ako je tako, onda nešto debelo ne valja. Moj savet ti je da nađeš nekoga kome ćeš da uvališ to đubre (kao što je neko tebi), uzmeš parice, kupiš neku nVidia karticu i glavobolje prestaju...
ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers. American Grafitti
:: :: :: Dzeremaja,jesi li uradio sta sam ti predlozio?Ne bih rekao.. :: jesam,sad sam uradio sta si mi predlozio i cini se da radi(mada ja ne znam kako proveriti da li radi u igri default frekvencija)...sada se postavlja problem temperature kartice..ne silazi ispod 105 stepeni C..kako to promeniti,malo mi je nemoguce da to tako treba,pogotovo sto mi se GOTHIC3 posle par minuta igranja (i dosta seckanja) blokirao..
Ako si dizao voltazu procesora,spusti je,ali prethodno provjeri temperaturu u nekom drugom programu (Everest,Hardware Sensors monitor,Riva,poslednja verzija...).
::cini se da radi(mada ja ne znam kako proveriti da li radi u igri default frekvencija
Najlakse je na sledeci nacin - podesi da se prilikom startovanja ATiTool-a ucitava 3D profil (koji radi na overklokovanim frekvencijama).Izadji iz ATiTool-a i ponovo ga pokreni.Ako ti pokazuje frekvencije na kojima bi kartica trebala da radi posle overkloka,znaci da je u redu.
2.Da bi bio siguran da kartica u igrama radi na klokovanim frekvencijama,mozes da izaberes jedan od dva scenarija:
- da zadrzis 3D profil u ATiTool-u kao defaultni ili - da podesis automatsko ukljucivanje 3D profila u 3D aplikacijama,dok ce u normalnim uslovima raditi 2D (kao sto sam objasnio u jednom od prethodnih postova)
:: :: :: Ako si dizao voltazu procesora,spusti je,ali prethodno provjeri temperaturu u nekom drugom programu (Everest,Hardware Sensors monitor,Riva,poslednja verzija...) :: :: :: ::cini se da radi(mada ja ne znam kako proveriti da li radi u igri default frekvencija :: :: Najlakse je na sledeci nacin - podesi da se prilikom startovanja ATiTool-a ucitava 3D profil (koji radi na overklokovanim frekvencijama).Izadji iz ATiTool-a i ponovo ga pokreni.Ako ti pokazuje frekvencije na kojima bi kartica trebala da radi posle overkloka,znaci da je u redu :: :: 2.Da bi bio siguran da kartica u igrama radi na klokovanim frekvencijama,mozes da izaberes jedan od dva scenarija :: :: - da zadrzis 3D profil u ATiTool-u kao defaultni ili :: - da podesis automatsko ukljucivanje 3D profila u 3D aplikacijama,dok ce u normalnim uslovima raditi 2D (kao sto sam objasnio u jednom od prethodnih postova :: :: vratio sam voltaze na default ali kada ucitam 3d profil,posle desetak sekundi komp blokira i zacrni se ekran....temperatura tih 10ak sekundi jeste oko 87-90stepeni ali... :
nego ima drugaciji (manji i tanji kuler),onda je obavezno prodaj.Samo ces imati probleme.
Mozes kupiti bolji kuler i onda podesiti voltazu i frekvencije (ili pronadji nacin da poboljsas cirkulaciju vazduha unutar kucista),ali ja to ne bih radio,vec bih je,jednostavno,zamijenio,vratio ili prodao,uz obaveznu napomenu potencijalnom vlasniku da se susrece sa skartom.
:: :: Tvoja kartica ne bi smjela da ide preko 95 stepeni overklokovana,a ti je,zapravo,ne klokujes,vec je samo `vracas` na default frekvencije :: :: Jos nesto - ako to nije ova kartica http://www.sapphiretech.com/ne/products/products_overview.php?gpid=169&grp= :: :: nego ima drugaciji (manji i tanji kuler),onda je obavezno prodaj.Samo ces imati probleme :: :: Mozes kupiti bolji kuler i onda podesiti voltazu i frekvencije (ili pronadji nacin da poboljsas cirkulaciju vazduha unutar kucista),ali ja to ne bih radio,vec bih je,jednostavno,zamijenio,vratio ili prodao,uz obaveznu napomenu potencijalnom vlasniku da se susrece sa skartom :: :: to je ona kartica sa slike (sa linka koji si poslao,znaci original)... ::
E,onda sacekaj sa prodajom i pokusaj da rijesis pitanje hladjenja.Prvo kreni od unutrasnjosti kucista.Ako imas nesto u PCI slotu ispod kartice (a nije ti neophodno),izbaci ga i oslobodi prostor.Ubaci dodatni kuler za kuciste i postavi ga ispod/pored napajanja (u zavisnosti od tipa napajanja i tipa kucista,a njegova donja ivica treba da bude iznad ravni u kojoj se nalazi procesor).Ako mozes,postavi jos jedan kuler na prednjoj (donjoj) strani kucista.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Nemoj sledeci put kupiti Sapphire.Vrijeme kad su proizvodili pouzdane i kvalitetne kartice je proslo - sad je to vise pitanje srece.
:: :: E,onda sacekaj sa prodajom i pokusaj da rijesis pitanje hladjenja.Prvo kreni od unutrasnjosti kucista.Ako imas nesto u PCI slotu ispod kartice (a nije ti neophodno),izbaci ga i oslobodi prostor.Ubaci dodatni kuler za kuciste i postavi ga ispod/pored napajanja (u zavisnosti od tipa napajanja i tipa kucista,a njegova donja ivica treba da bude iznad ravni u kojoj se nalazi procesor).Ako mozes,postavi jos jedan kuler na prednjoj (donjoj) strani kucista :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: Nemoj sledeci put kupiti Sapphire.Vrijeme kad su proizvodili pouzdane i kvalitetne kartice je proslo - sad je to vise pitanje srece
:: ok...probao sam da smanjim malo temperaturu kartice tako sto sam skinuo neki ventilatorcic sa vrha kucista(mnogo jadan,vrli slabo duva)i stavio ga da duva u karticu... i gle cuda,temperature kartice su za nekih 5 stepeni nize sto mozda ne deluje mnogo ali je njen rad sad dosta stabilniji...zna li neko da mi preporuci koji kuler da stavim...procitao sam na nekim stranim forumima da je inace nedovoljan stock kuler za ovu karticu i da ljudi redovno stavljaju drugi ili dodatni...pominju se accelero x2 i HR-03 kao dobra resenja za ovu kartu...posto ja nisam uspeo da nadjem kulere sa ovakvim oznakama kod nas zna li neko koji su ovo kuleri i gde mogu da se nadju.. http://www.xtremesystems.org/forums/archive/index.php/t-135404.html
ovom prilikom zelim da se zahvalim svima koji su pokusali da mi pomognu u `problemu` sa ovom karticom (pogotovo Oglasniku) i isto tako da se izvinim svima (a pogotovo Oglasniku) zbog bezrazloznog maltretiranja( i zapitkivanja) koje sam svojim nerazmisljanjem prouzrokovao...Naime,ova kartica zauzima dva mesta na izlazu iz kucista(ne znam kako se to zove):jedno za `dzekove` za monitor a drugo za napajanje hladnjaka i ventilatora kartice vazduhom..e sad,posto je moja najjaca kartica dosad(gw 7600gt) koristila samo jedno mesto,meni ni na kraj pameti dosad nije palo kako se onaj zatvoreni ventilator na ovo fircackoj ATI kartici napaja svezim vazduhom....sad kada je slobodan vazduh potekao,....ja slike ljudi!....i ponovo...Hvala i Izvinite...!
Broj postavljenih tema: 60440. Broj poslatih odgovora: 647810. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.