Da sam našao u oglasima makar dvojicu ljudi da prodaju polovne GTX980 za, recimo (lupam) 400EUR, onda bih kao cenu za poređenje sa Nvidijom uzeo tu cifru (400EUR), a ne 575. Pošto nisam našao, onda poredim sa onim što mogu da nađem. (i po ceni po kojoj se to nalazi).
U svakom slučaju, namera moje teme je da navede ljude na razmišljanje - a kako ko voli i šta voli, neka kupuje.
Da mi neko ponudi Nvidiju i AMD po istoj ceni, i sa max. 5% razlike u performansama, BEZ RAZMIŠLJANJA bih uzeo Nvidiju.
:: Nemoj tako Sky, moras da poredis novu Nvidia-u i polovan AMD...
R9 290 je sporija grafika od GTX970, nisu baš isti rang, povrh svega GTX970 je i jeftinija karta a mislio sam da je skuplja.
To što se jeftino nalaze po oglasima nije merilo cene, naravno da ne koštaju puno kad su rudarile boga oca a čak i da nisu na lošem su glasu zbog toga.
Problem je čak i tad jer ne znaš kad će da crkne karta, možda ne crkne nikad, možda crkne ranije pa pod garancijom dobiješ novu a možda i crkne baš po isteku...
Kako bese mogu da se porede cene razlicitih karti u razlicitim uslovima? Nema veze da li je karta rudarila, jer kad su stigle kod nas to je vec bilo negde oko Nove Godine, rudarenje je bilo na vrhuncu i otad ide samo pad i ta karta je mozda kopala jos 2 par meseci i to je bilo to. Najvaznija je garancija, i ne moze nesto cemu je garancija prepolovljena ili nije ostvariva/istekla je da se poredi sa novom kartom i zprodavnice, a ti jos poredis referentni model sa nereferentnim. I cisto da se zna AMD karte sa GCN arhitekturom podrzavaju DX 12 sto mu dodje 7xxx i 2xx serija.
Od pre godinu dana se rudari i to vise nego uspesno sa nVidia karticama...
Tako da se pazite kad kupujete polovne zelene kartice...
Elem sto se same teme tice covek je izneo svoje razmisljanje, njegov novac zasluzuje njegovu logiku i to je to...
Kome se ne svidja neka nadje nekoga ko ima drugaciju logiku... Citat: `Rodbinsko-partijsko-naslednicki odnosi su nam stvorili tragicnu i intelektualno slabo razvijenu klasu ljudi koji vode drzavu, zato smo...` Tomato Republic Of Serbia, BRE !!!
:: a ti jos poredis referentni model sa nereferentnim Ne. Ja sam poredio cenu po kojoj je MOGUĆE nabaviti moju grafičku da bi se u igricama uživalo SADA, ODMAH - i cenu Nvidije sa približnim (većim ili manjim) performansama - po cenama po kojima se te i takve Nvidije SADA, ODMAH mogu nabaviti. Pretraži oglase i videćeš da ima makar nekoliko ljudi u svakom trenutku da nude R9 290 kartice za po 200-250EUR. Isto tako - pretraži oglase i nađi makar dvoje ljudi koji nude Nvidije GTX970 ili GTX980 po cenama značajnije nižim od cena ganc novih. Znači - da ne bude ono, jedan - izuzetak - nego, recimo, makar dvojica da nude, recimo, GTX970 za po 270EUR. TO nađi, ako možeš.
:: I cisto da se zna AMD karte sa GCN arhitekturom podrzavaju DX 12 sto mu dodje 7xxx i 2xx serija
AMD Mantle je konkurencija tome, koliko znam, a Mantle je već u upotrebi u nekoliko naslova. Znam da je veća verovatnoća da pobedi Microsoft standard, ali, recimo, budući 3D Mark će imati uporedni test za Mantle i DX12.
I opet kažem: da mi neko nudi Nvidiju i AMD po istoj ceni, pa čak i da je AMD 5% brži, uzeo bih Nvidiju zbog bolje izvedbe drajvera. Ali nije takva situacija.
Zašto je novo skuplje od polovnog? Zašto u oglasima ima više starijih kartica u odnosu na one koje su tek izašle? Zašto na buvljacima stvari koštaju mnogo manje nego u radnjama? Zašto neki nakupci koriste duple naloge i prave se naivni kao francuske sobarice u temama za reklamiranje đubreta koje preprodaju? `Ko je ovde lud, i kako je to moguće?`
...druze, izvini na ovim recima, ali dali si ti normalan?
Ljudi pokusavaju da ti objasne da ne mozes da poredis dve graficke karte koje nisu u istom rangu, a narocito ne preko benchmarkova koji ne vrede ni qrcu vise.
Ako bas hoces poredjenje, Uzmi R9 290x sa GTX780 i R9 290 sa GTX770 jer to je ista generacija kartica.
To sto budjavi 3DMark baca skoro isti score na R9 290 i GTX980 ne znaci nista, ...osim ako kupujes komp da bi vrteo 24h/7dana samo 3DMark... sto je po meni suludo...
A sto se tice GTX970/980 kartica, AMD navodno sprema odgovor sa novo R9 3xx serijom, koju cemo morati da sacekamo jos jedno 3-4meseca (a mozda i vise)
...znaci da sumiram: R9 290 ti dodje kao GTX770 i gledaj ta poredjenja! GTX980 ja kartica vise klase i optimizovanijeg hardwarea koji ce doci do izrazaja tokom sledece godine najvise (samim tim i GTX970 koja je mladji brat te 980-ice)
A najgora moguca solucija je uzeti graficku koja je rudarila, barem po meni... ona ce sigurno izdrzati garanciju (tj period), ali... ja se nadam da ce raditi dosta duze, ...tesko, tesko... Pazi samo da ne izvisis zbog toga pa da si bacio i tih 200eur uzalud...
@Dexter013, druze i ja sam definitivno odlucio da manjem AMD-a :) nema sta vise da trazi... cak i razmisljam da promenim R9 280x za GTX970 :D ___________________________
...I sense you young padawan...
AMD FX-8350 BE MSI 970A-G46 AMD R9 280x 4x 4GB DDR3 1.6GHz 1x 120GB SSD 1x 750GB SATA II 1x 3TB SATA III Corsair 750TX
:: :: ova tvoja diskusija i razmisljanje je otislo u jednu (naopaku) drugu stranu :: :: vidi, ta tvoja r9 290 sto si je kupio za 200e je po meni skupa (mnogo se cuje, visoka temp..) ali ne bitno, neka uzmemo da se ne referentni model moze naci za 230e :: :: Opet kažem - to je sve pitanje ličnog ukusa :: Igram sa sluškama - buka mi ne smeta :: Grejanje mi takođe ne smeta - ne greje mene. A i to što greje, izbacuje van kućišta. (jer ima ref. kuler, a ne kao oni koji GPU hlade bolje, ali zato toplotu koju odvode sa GPU-a raspršuju po ostatku kućišta, prenoseći je na druge komponente :: A imam i garanciju, za ne daj Bože :: :: :: :: POREDI R9 290 SA GTX 970 :: :: ne sa gtx 980 :: :: to je pravo poredjenje :: :: Ako je moja u stanju da postigne 12000 poena u 3D Mark FireStrike testu, a GTX980 postiže 12700, to znači da su performanse približne, a zbog toga što su performanse približne, poređenje je na mestu :: Nije u pitanju 9000 poena naspram 12700, nego je u pitanju 12000 naspram 12700 :: Evo: http://www.dodaj.rs/f/3R/1U/39IUDjAq/sapphire-reference-radeo.jp :: :: :: imas u oglasima gtx 970 MSI, stara par dana, covek je prodaje za 300e (cak mislim da ima i kod nas na forumu, kupoprodaja od kolege clana) :: :: Ti se ne bi zapitao zašto neko prodaje karticu nakon svega par dana korišćenja? Šta je to toliko krenulo naopako, ili zbog čega se tako brzo predomislio :: :: :: dakle za razliku od 70e imas karticu sa 36 meseci garancij :: :: mislim da je to mnogo bolja kupovina od te tvoje :: :: Jeste dobra kupovina ako je grafička 50EUR jeftinija zbog svega par dana `starosti`, ali... Zašto bi neko odmah prodavao ganc novu grafičku? To je pitanje :: Preračunao se u potrošnji para kad je kupovao grafičku, ili se zaleteo na hajp, pa sad shvata da mu 970 nije dovoljno jaka za ono za šta njemu treba? Ili je nešto sjebao, a boji se da mu zbog toga ne bi priznali zamenu/garanciju?
R9 290 porediš sa ubogim GTX770??? Pa taj ĐiFors ne može da se izbori sa R9 280X, tj. 7970 GHz Edition, a R9 290 je jede za doručak.
i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/Logitech Wave/A4Tech V7
Taj Dji Fors je samo `slucajno` brzi od R9 280x a ti mozes da places od muke. A da ne pominjem da je to nVidia-in chip srednje klase iz vremena kada je to bio AMD-ov chip iz najjace klase
Niko nije lud, i sve je moguce... Takvu si temu postavio, da su sve opcije u igri... Najvaznije je da si ti zadovoljan za sve (najmanje moguce) pare koji si dao. U pravu su ljudi kada ti kazu da ne mozes porediti novo sa polovnim, kao ni polovno-novo prethodne generacije sa novim. Deluje konfuzno, ali i nije toliko (opet gledas kako si ti prosao i koliko si platio)
Stvari nisu vise takve kao pre 10-ak (a i manje godina), tada je nova arhitektura donosila i novitete u vidu posebnih jedinica (na nivou hardwera) za ubrzanje renderinga, optimizaciju efekata kao i uvodjenje potpuno novih funkcija za kreiranje scena. Danas, to je uglavnom trka za sirovom snagom, tu se stvari koncentrisu na nizi proizvodni proces, reorganizaciju da se poveca efikasnost, broj procesora...
Zato i ne treba da te cudi zasto igre iz ove godine odlicno rade na hardweru iz prosle godine. Normalno je to. Ali, stvari ce se promeniti za nekih 5-6 meseci, kada se obruse i drajveri i igre zakrpe da legni jos bolje na najnoviji hardwer.
Zašto grafitnom olovkom ne mogu ponovo da otključavam množioce procesora ??
Ne mogu ja da ulazim u raspravu sa havokom, probao sam da mu objasnim ali ne vredi. Sky, imao sam i R9 280x i gtx 770 i mogu ti reci da su karte pribliznih performansi (bas sam gledao kako se ponasaju u testovima). A R9 290 moze da se poredi sa gtx 970 (pod uslovom da je 970 na def.) i onda su izjednacene. I naravno, tu mislim samo na full HD rezoluciju. Mada, ne svidja mi se kako radi R9 290, pre bih isao na GTX 970. Mnogo se greje R9 290 (meni je big tower kuciste pa znam sta znaci topao vazduh jer vent izbacuje isti i gore i sa strane gde mi je noga... tu sad vise nemam dlaka.. )
CM HAF 932+Seasonic SS-750 W INTEL i5 4670k Gigabyte Z97X-SLI Crucial 2x4 GB DDR3 Ballistix LED Seagate 1TB+Samsung 2 TB F4 Gigabyte ATI R9 290 4GB DDR5 Dell U2412M Logitech G105+MX518
Pa i jesu pribliznih performansi stim sto je overall malo brza GTX770 ali zanemarljivo. Nije u tome stvar, stvar je sto Dr Flomaster troluje jer je fanboy ali skidam mu kapu za doslednost ili je to mozda zadrtost. ko ze ga znati. Uglavnom do samog kraja je ostao uz svog Dedu dok su se svi zivi skoro prebacili na nVidia cak i na Intel.
A sto se tice R9290 ne moze nikako da bude u rangu sa GTX970 jer je GTX 970 malo brza i od Titan karte.
Evo ponovo link ili treba da vadim parcijalne testove kao debeli gde ce situacija biti jos pogubnija?
A ne znam kako tvom oku ali ja uvek primetim tu fluidnost kod nVidia u odnosu na AMD i jednostavno ne bih mogao sebe da silim a da ne pominjem sve mogucnosti i tehnologije koje nVidia nudi posebno sa Maxwell.
Skoro sam citao kakav je uticaj DSR u igrama, negde neki review je bio. Kaze tester da je efekat fantastican. Gameworks, PhysX i sl. Sve su to realne prednosti. Kome nisu bitne i to postujem..
Sve u svemu, ja mislim da kolega treba da bude zadovoljan sto je prosao jeftino i ima dobru kartu koja mu odgovara. Mozda se malo zaleteo kada je hteo da poredi polovnu referentna 290 sa novom nereferentom gtx 980, sto mi je malo suludo ali nema veze. O cenama necu ni da govorim jer su kod nas i dalje vise nego u regionu a kada bi poredili nemacke cene opet bi dosli do istog zakljucka.
Sto se tice poredjenja R9 290 i GTX 770, to je isto glupo raspravljati jer direktan suparnik nvidijinog modela je R9 280X, tako da GTX 780 spada u suparnika AMD predstavnika, 290X je u rangu 780Ti. Koliko ja znam tako je bilo pre nego sto je izasla 900 serija. Sada se to malo permutovalo, 970 kaska za 780 TI, a 980 je posebna prica. O Titanima i 285X2 necu da pricam.
Intel I5 4670 + Arctic Cooling Freezer I30 Gigabyte G.1 Sniper B5 Kingston HyperX Beast 2x4gb 1600mhz Seagate Baracuda 1Tb Seasonic G550 550W Gold Fractal Design Define R4 Black Pearl with Side Window Dell P2414H...
Ja planiram tu oko nove da uzmem 2 gtx 970 da se malo bacim u sli vode. Temperatura pa ne znam mozda je tebi ne bitna al meni svakako nije. Buka pa da imam i ja 7.1 sluske al bi mi smetalo da cujem traktor kad ih skinem da mi se usi malo odmore . E sad rece ti nesto za odnos r9 290 prema gtx 970,iskren da budem ne znam da li su ti primeri koje si ti od gurua naveo referentni modeli ili su primera radi kao ovi od russiangamera gde covek radi testove za gtx980/gtx970/r9 290/r9 290x uporedo da sva deca mogu da vidu. evo ovde na ovom klipu se vidi da si u pravu za 4k sto se tice performansi izmedju 290 i 970 al ne bas potpuno posto govoris da je poprilicno brza al 3-4 frejma bar za mene nije poprilicno. https://www.youtube.com/watch?v=AjCod1_GizI . iste karte na 1080p na kojima vecina gamera igra ovu igru su pa nesto malo brze jedna od druge u svakom slucaju za nvidia tu ide pobeda. CoD AW razlika je mizerna na 1080p sa detaljima koje si na slici dao bez rezolucije al ajde nema veze i tu pobedu uzima nvidia https://www.youtube.com/watch?v=JpfrJ-GulyU&list=UUJEhJYDr4NAUEtcMRNrZmcw Far cry 4 sto ti rece da imas skoro uvek 60 fps na 1080p sve na ultra ti onda ocigledno znas neku caku koju ovaj lik ne zna posto njemu pada ispod 50 na r9 290 karti (dobro recimo da imas nov driver da teras 2x umesto 4x kao on i da si malo klokno kartu al nema sanse ni onda da imas gotovo konstanto 60 fps) naravno feel free da snimis to i da nam das link od klipa pa da kazemo da si u pravu za sada ja ovaj test gledam kao sve na ultra kako ti rece https://www.youtube.com/watch?v=MJw_GqrgdQM&index=7&list=UUJEhJYDr4NAUEtcMRNrZmcw 3D mark testove ne vredi ni komentarisati ipak poredis novo sa starim ko zna mozda i ref sa svojom oc tako da to nije ni validan rezultat. a sto se tici maxwell vs tvoje karte pa recimo tisi,hladniji,future proof,bolje sli opcije sa nizim temperaturama,oc sigurno bolji od onoga sto tvoja moze da uradi,dx12 i ko zna koliko jos bolje performanse dok ne izadje novi radeon. moras priznati da ima logike da je malo skuplje kad uzmes dve vidis tek koliki boost dobijes u odnosu kad bi uzeo dve tvoje pa ne znam dal bi ti i trebalo parno grejanje cele zime pored te dve furune. sve u svemu kao vlasnik i nvidia i ati karti mogu ti samo pozeleti da te dugo sluze da uzivas u gejmingu sa njima. p.s. ja da sad imam 1200 evra kesa vodio bi te na pice da proslavimo moju kupovinu dve gtx980 karte, jer uvek bi pre uzeo njih dve i sa osmehom dao pare ovim nasim altijevcima nego uzeo polovan radeon stare generacije koji moze da me zimi greje koji vuce vise struje( a meni je ovo bitno jer dosta igram igre) koji nije siguran za buducnost i koji je neko pre mene zlostavljao dve i vise godina.
GPU History: NvidiaMX440 Club 3D9250 Foxconn7600GT MSI9600GT MSI GTX660Ti PE OC GPU Future: MSI GTX970 Gaming OC - > Coming soon very soon :D
Broj postavljenih tema: 60424. Broj poslatih odgovora: 647712. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.