AMD već poslao fotomasku Radeona R9 380X (da bi proizvodnja počela)
STRANA 2 OD 2
PhatPhuck
Šta je bitno znati:
13.01.2015. 19:10
status: user broj poruka: 1886
`As far as GPUs go, both AMD and Nvidia have been forced to skip TSMC’s 20nm node for technical and economic reasons. It is simply not worth the effort and they will have to wait for new 14nm and 16nm FinFET nodes from Samsung/GlobalFoundries and TSMC.`
I AMD i Nvidija su prisiljeni da preskoče TSMC-ov 20-nanometarski proces zbog tehničkih i ekonomskih razloga. (cene GPU-ova bi bile visoke). Sačekaće 14nm/16nm procese izrade od strane Samsunga/GlobalFoundries-a i TSMC-a.
Jel mi ovde konkretno pricamo o R9 290/X modelima ili o GTX 480? Dve totalno razlicite arhitekture i dizajn GPU-a. Izvini, ali meni je neprimereno da referentna karta out of the box ide i do 95c i potom da smanjuje klok usled povisene temperature. Naravno taj ref. dizajn radi posao kada se lepo podesi custom fan profil, ali zato i bubne opne otpadaju, zargonski receno. Druze, nema potrebe ja da citam komentare pojedinih ljudi sa Amazon-a i Newegg-a jer u svakom trenutku imam pristup hardveru koji mogu da probam i vidim kako funkcionise. Drugo, ja razmisljam svojom glavom, ne uzimam sve zdravo za gotovo sve sto pise negde, pa i ono sto pise negde nije bas tako. Napisi probleme i istakni ih u review-u za odredjen proizvod, pa se posle pitaj zasto ti odredjen vendor ne salje vise svoje proizvode na test. .) Evo ti primer za Gigabyte i njihove revizije ploca, kukaju na sve strane sto su svi objavili njihove malverzacije sa plocama, a realno, pucali su sami sebi u kolena. Da je to osvanulo samo na jednom sajtu, veruj da nikada vise od Gigabyte-a ne bi dobili ni maramicu sa njihovim imenom na njoj za test. Posto je to globalno, mogu samo da placu. Da se vratim na temu.
Naravno da nije spominjano nikakvo masovno vracanje kartica, zapitaj se, tebi kao proizvodjacu npr, da li bi ti na ruku isla losa reklama? Naravno da ne bi. Da li bi pokusao da prikrijes odredjene mane svog proizvoda? Naravno da bi, jer u pitanju su milioni dolara/eura i ugled kompanije koja je svetski poznata. Mining nema veze sa ovom temom, pa nema potrebe da je prosirujes na druge segmente. Mozemo diskutovati o ovome sto si postavio, u skladu sa temom. Ti nikada nisi cuo za pogresnu procenu, projektovanje? Proizvod koji nije dobro isplaniran zbog kratkih rokova i potraznje trzista za pristupacnijim proizvodom u odnosu na konkurenciju? Ta `blokada` se ogleda u spustanju GPU radnog kloka, kako karta ne bi trotlovala usled visoke temperature, s tim u skladu, smanjuje se i temperatura kako bi karta radila normalno. Usled toga javlja se drugi problem, pad kloka, pad performansi, zasto bih ja imao manje performanse, a ne one koje sam platio? Zbog lose projektovanog hladnjaka koji nije dovoljan da ohladi GPU u normalnom radu? Pod normalan rad podrazumevam igre za sta je karta primarno i namenjena. Veruj ti meni, da GPU/CPU degradira usled duzeg vremenskog perioda izlozenog visokim temperaturama. Ovakve i slicne postove ostavi za neke manje upucene korisnike, prijateljski savet. Pozdrav.
:: :: Da se R9 290/290X greju - greju se. Grejala se i GTX480 - ako ne i više od toga :: Reč `fijasko` je ovde totalno neprimerena. Nikakav `fijasko` ne postoji: do sada nije bilo nikakvih masovnih povraćaja/reklamiranja R9 290/290X grafičkih (proveri i ocene na NewEgg-u i Amazon-u, na primer), a kao što svi znamo, zbog mining-a ljudi pre godinu dana nisu ni gledali šta uzimaju, dal` je referentna ili nije, nego su kupovali sve :: :: Do sada nigde nije spominjano nikakvo masovno reklamiranje tih kartica :: :: Možda je nekome svaka temperatura iznad 70c u full load-u `fijasko`, ali inžinjerima koji projektuju GPU-ove i konačne proizvode sa tim GPU-ovima to sigurno nije. R9 290X, koliko ja znam, ima u svom BIOS-u `blokadu` na 95%, tako da se automatski štiti od bilo kakvog `mučenja` temperaturom, a 95 stepeni, VERUJ MI, grafičke mogu da izdrže GODINAMA. I godinama. (možda ne na 24/7 bazi, ali uz normalnu upotrebu, mogu)
Druže, da ne drvim previše... Pošto ne znaš PRAVO značenje reči `fijasko` i olako je koristiš, evo da ti dam primer, kada je primereno koristiti takav izraz:
Ovo je fijasko: http://en.wikipedia.org/wiki/2014_General_Motors_recall `On February 7, 2014, General Motors (GM) recalled about 800,000 of its small cars due to faulty ignition switches, which could shut off the engine during driving and thereby prevent the airbags from inflating.`
`7. Februara 2014., General Motors je povukao 0.8 MILIONA svojih malih automobila zbog neispravnih prekidača za paljenje motora, koji mogu uzrokovati gašenje motora u toku vožnje i onemogućiti air-bagove da se naduvaju.`
Hindenburg je `fijasko`. Svi problemi koji su zadesili američki F-35 (a i dalje ih ima) su fijasko. Reforma srpskog pravosuđa je `fijasko`... Može još milion stvari da mi padne na pamet.
Temperatura od 95 stepeni pri kojoj grafička i dalje radi savršeno stabilno, i nastavlja da radi tako danima i mesecima - bez potrebe da se reklamira, nije `fijasko`. To je na granici, NIJE POŽELJNO - svakako je hladnije uvek bolje, ali nije `fijasko`, `debakl` i slično. Imao sam svojevremeno Radeon 6970, referentnog, koji je cinculirao oko 90 stepeni pri max opterećenju. I dalje radi prijatelju kojem sam je tada prodao.
Eto šta se dešava kada bivši dizelaš ničim izazvan pomisli da je lingvista.
Reč fijasko se generalno upotrebljava kada neko želi da istakne veći neuspeh ili promašaj, bilo da se radi o osobi, događaju, produktu ili aktivnosti. Primera radi, upravo ta reč se često vezuje za AMD Buldožer, i to ne zato što se time želi reći da je reč o nefunkcionalnom i neispravnom proizvodu, nego zato što nije ispunio očekivanja.
Za Bobija, mene, i svakog ko sebe ne ubraja u `AMD boys` ( http://tinyurl.com/p7cadfk ) i slične retardirane obore poput vrlog nam wannabe `lingviste`, žešći neuspeh, fail ili fijasko predstavlja izbacivanje referentne kartice koja se pregreva, dostiže 95C kao od šale i trotluje. Da su to normalne i podrazumevane temperature, ne bi u startu ni postojao limit u BIOS-u, niti bi i ptičice na grani znale da komponente na tako visokim temperaturama brže degradiraju od onih hladnijih i bolje hlađenih.
Uostalom, nije li se baš AMD u svoje vreme izrugivao Fermi karticama zbog visoke potrošnje i grejanja:
Ahahah, mogu misliti za koje pare si mu prodao, Takve osobe kao ti ne gledaju da li je u pitanju prijatelj, rod ili neki random lik sa oglasa. Jaje ostaje jaje!
INTEL I7 4790k petarda @ Megahalems red ASUS Maximus VII Hero KINGSTON HyperX 2x4 gb 1800 ASUS gtx 970 Strix SAMSUNG 250gb EVO CM V700 SAMSUNG 2233rz 3D 120hz
:: Druže, da ne drvim previše... Pošto ne znaš PRAVO značenje reči `fijasko` i olako je koristiš, evo da ti dam primer, kada je primereno koristiti takav izraz :: :: OVO je, na primer, fijasko: http://www.autonews.com/article/20140214/OEM11/140219907/toyota-recalls-295000-vehicles-globally-for-braking-proble :: :: Ovo je fijasko: http://en.wikipedia.org/wiki/2014_General_Motors_recal :: `On February 7, 2014, General Motors (GM) recalled about 800,000 of its small cars due to faulty ignition switches, which could shut off the engine during driving and thereby prevent the airbags from inflating. :: :: `7. Februara 2014., General Motors je povukao 0.8 MILIONA svojih malih automobila zbog neispravnih prekidača za paljenje motora, koji mogu uzrokovati gašenje motora u toku vožnje i onemogućiti air-bagove da se naduvaju. :: :: Hindenburg je `fijasko`. Svi problemi koji su zadesili američki F-35 (a i dalje ih ima) su fijasko. Reforma srpskog pravosuđa je `fijasko`... Može još milion stvari da mi padne na pamet :: :: Temperatura od 95 stepeni pri kojoj grafička i dalje radi savršeno stabilno, i nastavlja da radi tako danima i mesecima - bez potrebe da se reklamira, nije `fijasko`. To je na granici, NIJE POŽELJNO - svakako je hladnije uvek bolje, ali nije `fijasko`, `debakl` i slično. Imao sam svojevremeno Radeon 6970, referentnog, koji je cinculirao oko 90 stepeni pri max opterećenju. I dalje radi prijatelju kojem sam je tada prodao :: :: Pozdrav, i neću više da drvim na tu temu.
Prijatelju sam prodao 6970, a jaja prodajem tvojoj mami. Samo, mnogo me smara, jer samo po jedno može da joj stane u torbicu, kad joj već stavim kobasicu unutra.
(P.S. Izvinjavam se drugima za ovakve gluposti na Forumu, ali pošto Administratori ovde odbijaju da dovedu red ove bolesne zelene trolove, od sad ću ja to da radim - na moj način. Pa neka banuju mene. Neka ispadnu licemeri sa duplim standardima, do kraja.)
:: Ahahah, mogu misliti za koje pare si mu prodao, Takve osobe kao ti ne gledaju da li je u pitanju prijatelj, rod ili neki random lik sa oglasa. Jaje ostaje jaje!
INTEL I7 4790k petarda @ Megahalems red ASUS Maximus VII Hero KINGSTON HyperX 2x4 gb 1800 ASUS gtx 970 Strix SAMSUNG 250gb EVO CM V700 SAMSUNG 2233rz 3D 120hz
:: Prijatelju sam prodao 6970, a jaja prodajem tvojoj mami :: Samo, mnogo me smara, jer samo po jedno može da joj stane u torbicu, kad joj već stavim kobasicu unutra :: :: (P.S. Izvinjavam se drugima za ovakve gluposti na Forumu, ali pošto Administratori ovde odbijaju da dovedu red ove bolesne zelene trolove, od sad ću ja to da radim - na moj način. Pa neka banuju mene. Neka ispadnu licemeri sa duplim standardima, do kraja.) :: :: :: Ahahah, mogu misliti za koje pare si mu prodao, Takve osobe kao ti ne gledaju da li je u pitanju prijatelj, rod ili neki random lik sa oglasa. Jaje ostaje jaje! :: ::
1. Binovan Hawaii full chip rebrended R9 290x sa podignutim taktovima i HBM.
I ako ni tad nisam siguran da se 300w TDP uklapa recimo da je ovo moguce.
2. Posto AMD vise ne mari za potrosnju a u to smo se uverili pojavom Hawaii chipova. Ja sam generalno mislio da ce ipak obratiti paznju zato su moje prognoze bile polutacne.
Postoji mogucnost da prosire chip kao sto su to uradili sa Tahiti, tako je nastao Hawaii. U tom slucaju mi je jos logicnije potreba za vodenim hladjenjem ali ce tih 300w biti samo na papiru. Karta ce u realnosti dosta vise da trosi.
Uz pomoc HBM generalno ce da prestigne GTX980 sto je AMD-u i cilj.
I naravno da napomenem da se sve ovo i dalje desava u istom 28 nm procesu.
Licno bih voleo da ova karta dostigne a i prestigne GTX 980 jer ce se GTX 980 Ti daleko brze pojaviti tj GM200 mada ce predpostavljam prvo da nas zavlace sa Titan forama i cenom od 1000$. U tom slucaju opet ce neko vreme proci dok se ne pojavi GTX 980 Ti.
Prestani da fanboyishesh oko AMD-a, dosta je bilo!
i5-4690k @4.5Ghz on Cryorig R1 ultimate | Z97 Sabertooth mk.2 | Asus 280X DC2T | 8gb Crucial Ballistix@1600mhz CL8 | Samsung Evo 840 240gb | WD black 1tb | 750W cft-750-14cs | Cm Storm Stryker
:: :: Licno bih voleo da ova karta dostigne a i prestigne GTX 980 jer ce se GTX 980 Ti daleko brze pojaviti tj GM200 mada ce predpostavljam prvo da nas zavlace sa Titan forama i cenom od 1000$. U tom slucaju opet ce neko vreme proci dok se ne pojavi GTX 980 Ti :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60420. Broj poslatih odgovora: 647654. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.