Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Dal GTX970 ima ili nema memory allocation bug??
STRANA 2 OD 3  
Miskonius Elem Nvidia priznaje prevaru... 26.01.2015. 21:47 #580455

status: user
broj poruka: 4420

GTX 970 ima zapravo 52 ROP-a umesto 64 kao sto je prvobitno reklamirano.
`Nesporazum` je nastao na relaciji inzenjeri-marketing jer neko nesto tu satro nije dobro razumeo i cuo
Sve do sad!

https://www.youtube.com/watch?v=b74MYv8ldXc&feature=em-uploademail&html5=1
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SkyFire ... 26.01.2015. 22:14 #580459

broj poruka: 18472
Ma kakav nesporazum. Trebali su lepo da objasne kako arhitektura funkcionise i sta se desava sa memorijom.

Kao sto rece ovaj lik sto vodi razgovor, lakse bi bilo da su kartu deklarisali kao 3.5 Gb + 500 Mb free ili ti L3 Cache kako bi je vec nazvali.

U svakom slucaju karta vuce svih 4 Gb ali radi drugacije od GTX 980 koji ima pristup svih 4 GB od jednom a tamo su dva memorijska kontrolera vezana a jedan L2 Cache je ugasen.

Ovo su tako zamrsili bez potrebe. Verovatno su tipovali da nece doci do nekih problema ali je generalno doslo do diskomuniacije OS-a sa kartom kada je rec o preostalih 500 Mb-a.

Itd.. U svakom slucaju zamrsili su bez potrebe. Bug nije ali su trebali lepo da objasne kako sve to funckionise. Sad se ljudi sa razlogom osecaju prevareni.

Ne mora niko da ulazi toliko duboko u analizu nit to vecina zna, krajnjeg kupca samo zanimaju regularne cifre.

Maki8 Re: ... 26.01.2015. 22:50 #580464

broj poruka: 43

:: Ma kakav nesporazum. Trebali su lepo da objasne kako arhitektura funkcionise i sta se desava sa memorijom
::
:: Kao sto rece ovaj lik sto vodi razgovor, lakse bi bilo da su kartu deklarisali kao 3.5 Gb + 500 Mb free ili ti L3 Cache kako bi je vec nazvali
:: U svakom slucaju karta vuce svih 4 Gb ali radi drugacije od GTX 980 koji ima pristup svih 4 GB od jednom a tamo su dva memorijska kontrolera vezana a jedan L2 Cache je ugasen
:: Ovo su tako zamrsili bez potrebe. Verovatno su tipovali da nece doci do nekih problema ali je generalno doslo do diskomuniacije OS-a sa kartom kada je rec o preostalih 500 Mb-a.
:: Itd.. U svakom slucaju zamrsili su bez potrebe. Bug nije ali su trebali lepo da objasne kako sve to funckionise. Sad se ljudi sa razlogom osecaju prevareni
:: Ne mora niko da ulazi toliko duboko u analizu nit to vecina zna, krajnjeg kupca samo zanimaju regularne cifre
Posto si vrhunski poznavalac stanja oko Nvidia proizvoda sta mislis hoce li uvaziti reklamaciju ljudima?
Ima li osnova jer ljudi se osecaju prevareni kao sto i sam kazes?
Miskonius Bogami ja ne pamtim ovakvu bruku... 27.01.2015. 02:09 #580496

broj poruka: 4420

... za nekih 15-ak godina koliko pratim IT.
Bese onaj Intelov fail sa SB plocama i SATA chipovima ali tu je Intel iskeirao milijardu za nove ploce
i problem je resen a da jos nije posteno nastao. Intel ne samo sto je tu isapo fer nego nije posyajala namera proizvodjaca da prevari kupca.
Ali ovo...
Jel ce Nvidija da refundira/da nove karte svima onima koje su kupili gtx 970?

Adzem Re: Bogami ja ne pamtim ovakvu bruku... 27.01.2015. 02:20 #580498

broj poruka: 3797
Jao sta je to bese bilo sa Sendi platformom, sad si me podsetio...
Da li ima prijava identicnog problema sto se tice 980-ica??

INTEL I7 4790k petarda @ Megahalems red
ASUS Maximus VII Hero
KINGSTON HyperX 2x4 gb 1800
ASUS gtx 970 Strix
SAMSUNG 250gb EVO
CM V700
SAMSUNG 2233rz 3D 120hz

:: ... za nekih 15-ak godina koliko pratim IT
:: Bese onaj Intelov fail sa SB plocama i SATA chipovima ali tu je Intel iskeirao milijardu za nove ploc
:: i problem je resen a da jos nije posteno nastao. Intel ne samo sto je tu isapo fer nego nije posyajala namera proizvodjaca da prevari kupca
:: Ali ovo..
:: Jel ce Nvidija da refundira/da nove karte svima onima koje su kupili gtx 970
DmasteRNo1 Re: Bogami ja ne pamtim ovakvu bruku... 27.01.2015. 09:06 #580510

broj poruka: 6106
Jao, ala vi pričate koješta. Kakav bag, kakvi bakrači? To je nVidija, a nVidija ne može da pogreši. Ona ne može da predstavi kartonsku verziju GTX480 na zvaničnoj prezentaciji. Ne može da napravi drajver koji spaljuje grafičku. To ste vi sigurno pomešali AMD sa nVidijom. Jer samo je AMD dovoljno jadan da zasere svoju najprodavaniju kartu i da se posle pravi kako problem ne postoji (kao što neki to ovde rade). Sve je to zamišljeno da radi tako - kako ne treba.

i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/Logitech Wave/A4Tech V7

DaSickSyst Re: Re: Bogami ja ne pamtim ovakvu bruku... 27.01.2015. 09:51 #580522

broj poruka: 2909

::Jao sta je to bese bilo sa Sendi platformom, sad si me podsetio..
Problem sa SATA kontrolerom na ploči.
Kasnije je Intel povuko i besplatno zamenio ploče svima koji su u međuvrmenu pazarili. Sećaš se da je na kutijama pisalo velikim slovima B3 revizija...To je bila ispravna ravizija. Koštao ih je preko milijarde $, ali svaka čast za potez.

::Da li ima prijava identicnog problema sto se tice 980-ica?
Nema.
Problem se i javio zato što je 980ica loše osakaćena i takav felerični proizvod je nazvan GTX 970... Sve je lepo i slikovito objašnjeno u linku koji je postovao Miskonius... Tako da priče o izmišljenom problemu ne piju više vodu. Problem postoji i lociran je.
Detaljno ovde:
http://www.pcper.com/reviews/Graphics-Cards/NVIDIA-Discloses-Full-Memory-Structure-and-Limitations-GTX-970

Sad je pitanje kako će Nvidia da refundira kupcima feleričan proizvod.
Mogu hardverski da disejbljuju taj memoriski kontroler i da izbace novu ispravnu kartu sa 3.5GB memorije ili ako je moguće a za Nvidiu definitivno mnogo bezbolnije rešenje možda da pokušaju kroz novi BIOS da izoluju taj MC i tih 500MB koji prave problem, mada nisam siguran koliko je to izvodljivo.
A moraće i da isprave sadašnje netačne specifikacije karte i napišu PRAVE specifikacije: stvarnih 56 umesto 64 ROP jedinica i L2 je zapravo 1792 a ne 2048 KB.
U svakom slučaju feler karta.

DaSickSystem

bigbluepro Tuga... 27.01.2015. 13:22 #580542

broj poruka: 239

Jel sam ja ovo dobro skontao:

Kartica je uradjena kako je uradjena...

Sto znaci da je tako kod svih... 3.5+0.5 GB

SkyFire ... 27.01.2015. 16:37 #580599

GTX 970 je sasvim operativna karta bez ikakve hardverske greske kako se ovde predstavlja.

Problem je u tome sto je marketinski karta izreklamirana kao 4GB i ako tih 4GB iskoriscava samo na drugaciji nacin podelom memorije sto sa jedne strane i nije greska jer tu i nisu nista slagali.

Kod Maxwella je moguce parcijalno iskljucivanje L2 cache sto bi kod Keplera bilo apsolutno nemoguce, morao bi ceo jedan SMX da se disebluje.

Jedini problem ovde je obmana kupaca tj marketing. Kartu su plasirali sa laznim specifikacijama i zbog toga su kupci najvise kivni i imaju pravo i ja bih bio.

A sto se tice kolicine memorije, karta isporucuje 3.5 GB u full-u dok onih 500 Mb se koristi po potrebi a instrukcije treba OS da daje kada dodje do limita od 3.5 Gb pa se desi da neke igre to ne prepoznaju. Kod GTX 980 je to drugacije reseno i dva memorijska kontrolera nisu povezana i karta od jednom povlaci svih 4GB-a.

U principu oni su napravili sasvim operativnu kartu da kazem bez greske jer je sasvim funkcionalna i sa tom raspodelom memorije ali takav sistem prosto receno koliko sam razumeo zavisi od OS-a i engine igre koji treba da odrede kad se tih 500 Mb treba iskoristiti.

Sve u svemu po meni bi sad lepo trebali da skinu cenu GTX 970 a Boga mi i GTX 980. Ne znam kako ce to da funkcionise za povracaj novca ali sa te tacke gledista smatram da bi imalo osnove traziti upravo zbog pogresnih specifikacija.

Sve u svemu mnogo buke oko marketinske kampanje a sa razlogom su prikrili, kao fora nisu znali. Price za malu decu.
Bobi4ever Drugim recima... 27.01.2015. 17:03 #580603

broj poruka: 4890

Prodali maglu...
SkyFire Za maglu je uvek bio zaduzen AMD :) 27.01.2015. 17:06 #580605

Ne znam bas da je magla ili tihi vetar i ako bi to zaista mnogi voleli - oni naklonjeniji tamnoj strani :)

Da su slagali jesu ali su izbacili opet odlican proizvod, sjajnu kartu po dobroj ceni.
Bas me interesuje ko to moze da ospori da je drugacije?

Za hype su sami krivi sto su skrili specifikacije ali je jasno i zasto jer su lakse izgurali prodaju na ovaj nacin.

darkoc78 re: 27.01.2015. 17:12 #580607

broj poruka: 467
auuuu sine....

Adzem ... 27.01.2015. 17:21 #580608

Sve to stoji skaj sto ti kazes, ali nekad ispadne da samo AMD pravi malverzacije. Istina je da tu nema kompromisa, velike su pare u igri, igraju prvljavo i jedni i drugi. Lazu i obmanjuju, e sad ko vise zavisi od trenutka.

ASUS Maximus VII Hero
ASUS gtx 970 Strix
SAMSUNG 250gb EVO
CM V700
SAMSUNG 2233rz 3D 120hz

SkyFire ... 27.01.2015. 17:28 #580610

Ni jedna firma nije sveta. U svetu biznisa se igra prljavo. To nikad nisam sporio.
Kad si vec pomenuo AMD i pravis takvu vrstu poredjenja, ne ispada da samo AMD radi takve stvari vec AMD je to postalo karakteristicno za AMD jer se pljavim marketinog sluzi godinama i normalno je da se o tome stalno prica.

Ako postoji osnova da se nVidia tuzi nek se to pokrene ali sa druge strane ne vidim zasto bi neko to uradio kad se godinama gleda kroz prste drugim brendovima za daleko gore stvari.

Opet kazem, nek svako snosi posledice zbog svojih dela. Ja sam uvek za to.

Adzem ... 27.01.2015. 17:47 #580612

Ma naravno, sve to stoji sto si rekao. Samo mene ovo vise vredja, jer sam na AMD navikao. Nvidia je ime, ima ugled, ne moze ovako da pilicari i jajari kao neka prosecna firma.

Razocarenje, nista drugo.

ASUS Maximus VII Hero
ASUS gtx 970 Strix
SAMSUNG 250gb EVO
CM V700
SAMSUNG 2233rz 3D 120hz

:: Ni jedna firma nije sveta. U svetu biznisa se igra prljavo. To nikad nisam sporio
:: Kad si vec pomenuo AMD i pravis takvu vrstu poredjenja, ne ispada da samo AMD radi takve stvari vec AMD je to postalo karakteristicno za AMD jer se pljavim marketinog sluzi godinama i normalno je da se o tome stalno prica
:: Ako postoji osnova da se nVidia tuzi nek se to pokrene ali sa druge strane ne vidim zasto bi neko to uradio kad se godinama gleda kroz prste drugim brendovima za daleko gore stvari
:: Opet kazem, nek svako snosi posledice zbog svojih dela. Ja sam uvek za to
Milos1975 Hahah 27.01.2015. 17:55 #580613

broj poruka: 417
Pored toliko babica ostade kilavo dete, hocu reci ppored toliko fanova nvidije na forumu niko da na vreme upozori na ovu prevaru nego tek sad
SkyFire Re: ... 27.01.2015. 17:57 #580615

Slazem se sa izrecenim.
Greska u proceni. Mislili su da ce da prodje ali su se zeznuli .)

U principu mnogo buke za tako malu stvar. Performanse su iste kao od prvog dana, sve je isto kao od prvog dana kada su kartu izbacili. Apsolutno se tu nista ne menja osim specifikacija :))))

Najvise su ukakili motku sto su slagali za broj ROP jedinica i L2 cache memoriju i ako to kranjeg kupca ni najmanje ne interesuje osim onih bas naprednih koji prate tehnologiju. Sad od kako se ovo desilo uprte su oci na svaku gresku tako da se laz ne prasta .)

:: Ma naravno, sve to stoji sto si rekao. Samo mene ovo vise vredja, jer sam na AMD navikao. Nvidia je ime, ima ugled, ne moze ovako da pilicari i jajari kao neka prosecna firma
:: Razocarenje, nista drugo.
:: INTEL I7 4790k petarda @ Megahalems re
:: ASUS Maximus VII Her
:: KINGSTON HyperX 2x4 gb 180
:: ASUS gtx 970 Stri
:: SAMSUNG 250gb EV
:: CM V70
:: SAMSUNG 2233rz 3D 120h
:: :: Ni jedna firma nije sveta. U svetu biznisa se igra prljavo. To nikad nisam sporio
:: :: Kad si vec pomenuo AMD i pravis takvu vrstu poredjenja, ne ispada da samo AMD radi takve stvari vec AMD je to postalo karakteristicno za AMD jer se pljavim marketinog sluzi godinama i normalno je da se o tome stalno prica
:: ::
:: :: Ako postoji osnova da se nVidia tuzi nek se to pokrene ali sa druge strane ne vidim zasto bi neko to uradio kad se godinama gleda kroz prste drugim brendovima za daleko gore stvari
:: :: Opet kazem, nek svako snosi posledice zbog svojih dela. Ja sam uvek za to
mixer93 Re: 27.01.2015. 18:47 #580622

broj poruka: 4187
Nije mi samo jasno, zasto su to uradili? Ne vidim svrhu toga, niti vidim logiku u tome... wtf?
Nije laz nikakva, 4GB jeste memorija, ali je podeljena. Zato nece biti nikakvog povracaja i refundiranja. Ali ne funkcionise to tako kako su oni zamislili (nVidia).

Gonjavac Od skart GM 204 chipa 27.01.2015. 19:02 #580624

broj poruka: 573
napravili su GTX970 slagali su specifikacije i uopste nije cudo sto je karta best buy, njima je isplativo da osteceni gm 204 ubace u gtx 970 i prodaju posto prodaju nego da ga odbace.

Jednostavno takva je MAXwel arhitektura nisu mogli osakatit chip a da ne diraju ROPs i L2 u tome i jeste poenta sto su kupci to provalili i sa pravom traze povrat novca, jer su zaista prevareni. Cudi me da niko od poznavalaca NVidia maxwell arhitekture na ovom forumu to nije ranije primetio....

Ovakvom podvalom se ne sluze ni mnogo manje kompanije od NVIDI-e zalsno na sta su spali, da su u startu objavili tacne specifikacije ne bi im niko zamerio opet bi se karta prodavala, ovako sami sebe unistavaju pogotovo ako krenu tuzbe- gube 100%, plus ugled zamislite kad budu izbacali naredne karte GTX 960Ti ili 980Ti koliko ce biti reakcija

Teska BLAMAZA!!!
Svemirska arhitektura=NVIDIAFAIL!!!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
SkyFire Mix 27.01.2015. 19:04 #580625

Ne znam na sta konkretno mislis zasto su sta uradili?
Ako spadas u grupu onih koji smatraju da su trebali kartu da deklarisu sa 3.5 Gb i to bi bilo pogresno jer karta ima 4Gb raspolozive memorije.

Sa druge strane da su je izbacili kao 3.5 Gb plus 500 Mb free ili kako bi je nazvali samim tim bi zbunili kupce i velika vecina ne bi znala o cemu se radi a mnogi bi mislili da je samo rec o 3.5 Gb.

Kad covek realno sagleda situaciju, nisu oni nikog obmanuli sa te strane kad je rec o memoriji. Oni imaju pravo da nadju kreativno resenje kako ce sta da funkcionise unutar chipa i to je to.

Da karta zaiste ne poseduje 4Gb vec da ima recimo sa 2Gb to bi bila prevara.
Za 3.5 Gb vec mora da se menja memorijski kotroler i to ne bi bila 256-bitna karta.

Meni najvise smeta sto nisu dali tacne specifikacije jer to jednostavno odaje ruzan osecaj, svesno nisu rekli tacno, krili su a ta glupost ih sad kosta ogromnog hajpa i kontra kampanje mada sumnjam da ce ovo na kraju uticati nesto specijalno na prodaju jer ce karte i dalje davati iste performanse kao i na samom pocetku.
mixer93 Re: 27.01.2015. 19:15 #580626

Kako ne citas sta pisem covece?
Zasto su podelili tako memoriju? Cemu to?
Ne kazem da je prevara, zato sto kad gledas realno, karta ima 4GB ukupno.
Ne razumem samo zasto su tako uradili to sa memorijom, cemu to sluzi, cemu doprinosi kad je podeljena tako?

SkyFire ... 27.01.2015. 19:35 #580628

Brate sto si nervozan? Ja sam procitao tvoj post ali je nejasan.

`Nije mi samo jasno, zasto su to uradili? Ne vidim svrhu toga, niti vidim logiku u tome... wtf?`

Kako ja da odavde provalim na sta se tacno odnosi? Izvuceno je iz konteksta.

Sledeca recenica glasi :

`Nije laz nikakva, 4GB jeste memorija, ali je podeljena. Zato nece biti nikakvog povracaja i refundiranja. Ali ne funkcionise to tako kako su oni zamislili (nVidia).`

Ovo deluje kao izjava i potvrda koja se vise nadovezuje na moj prethodni post kao slaganje sa izrecenim i dopuna licnog misljenja.

Kako sta funkcionise i zasto procitaj na pcper sajtu. Sve je objasnjeno.

mixer93 Re: 27.01.2015. 19:39 #580630

Sad sam malo pogledao vise, u sustini to jeste 3.5GB + 500mb. Tako su trebali naglasiti... 3.5+0.5 jeste 4GB ali nije isto kao u celosti.

I dalje mi nije jasno cemu tako podeljena memorija.

PS: Nisam nervozan. :)
SkyFire ... 27.01.2015. 19:44 #580633

`Ajde sad da te pitam nesto logicno.
Zasto je bitno kako je memorija podeljena i kako radi ako ti imas u celosti 4 GB?

Mogli su da je podele i u 5 delova. Kakve to veze ima sa tim kako ce kartu da oznace?

2 Gb + 512 mb+512+512 mb+512. Shvatas koliko je to besmisleno.
Resnje je deo dizajna. I ja se osecam nekako trulo pogotovu zbog hajpa jer sad i mala stvar izgleda kao gomila.

Nemoj traziti sve sazvakano. Pogledaj klip, procitaj tekst :)
DaSickSyst Re: Tuga... 27.01.2015. 21:05 #580661

broj poruka: 2909
:: Jel sam ja ovo dobro skontao
:: Kartica je uradjena kako je uradjena..
:: Sto znaci da je tako kod svih... 3.5+0.5 G

Da.

U principu ne bi ljude bilo briga za to što ima 3.5+0.5GB, ali kada neki softver pokuša da koristi tih 0.5GB(512MB) dolazi do pada performansi. U koliko bi neka aplikacija zatražila od karte SAMO tih 512MB performanse bi pale oko 7x u odnosu na korišćenje ostatka 3.5GB. Kako god okreneš i na koji god način da pokušaš da ublažiš to se zove feler.
Ako se isključi tih 0.5GB ne može se doći u situaciju da neka igra ili aplikacija uspori, jer je svih 3.5GB `ispravno`.

Skoro svi problemi vezani za GTX 970 koje možete naći po forumima mogu biti objašnjeni ovim felerom.
Masa ljudi se žali na seckanje karte, prikazivanje većeg frejmrejta nego što zaista jeste, drastičan pad performansi koji nestaje nakon restarta, itd... Sve ovo može da uzrokuje i najverovatnije jeste uzrokovano baš time što akitivan memoriski kontroler pokušava da adresira memoriju koja ne može da isprati ostatak onih `ispravnih` 3.5GB.

Slika koju vidite ovde objašnjava baš to:
http://dl5.guru3d.com/gtx-970vs-980.png

Obeleženi deo (sa leve strane slike) pokazuje pad performansi kada neka aplikacija `zahvati` SAMO tih 512MB koji jednostavno ne treba da budu tu.
Pad sa 150GB/s na 22GB/s je jednak usporenju od oko 7x.
Sa desne strane je isti test pušten na GTX980 koja ima punih 4GB koje može da koristi i zbog toga nema pada performansi.

Ako se na bilo koji način zaobiđe tih 0.5GB problem je rešen i onda kao problem stvarno ostaje samo marketing i priča kako karta ima 3.5 a ne 4GB, a problemi koje uzrokuje tih 0.5GB nestaju.

DaSickSystem

STRANA 2 OD 3  
Broj postavljenih tema: 60419. Broj poslatih odgovora: 647653.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs