Pa pogresio je debelo...trebao je prvo da dodje ovde na dril pa onda da sprzi 140k dinara. Imao bi mnogo bolji PC nego sto ima i to za mnogo manje para (vrednost jednog solidnog office laptop-a).
Cyrix-a je odavno pojela VIA tj 1999 https://en.wikipedia.org/wiki/VIA_Technologies Koja sada opstaje pored cerke firme HTC-a... Samo se setite da su i AMD,Cyrix,ITD... bili klonovi Intela tj x86 CPU koji su odneli pobedu nad PPC iako je bio brzi i bolji ali skuplji... Nakon pobede/prevlasti trzista krenulo je `cedomorstvo` od strane INTELA koji je samo AMD pobegao zbog Intelovog propusta. Deo tima koji je radio na Alpha CPU je prvo dosao kod Intela a nakon odbijanja saradnje odlaze kod skroz posrnulog AMD-a ciji je K6/III jedva izlazio na kraj sa upola sporijim Celeronom.Nakon toga izlazi K7 koji je 2 generacije brisao patos sa Intelom(P3 i P4) .Tada se videlo da Intel ima monopol i debele naslage novca da moze da izdrzi i kikseve poput NetBurst-a aka P4(btw ceo tim je otpusten zbog ocajnih rezultata a CORE je nastao razvojem Pentium M CPU) za razliku od AMD koji napravio dosta kikseva i jedva se drzi samo zato sto je kupio ATI... Sto se tice Zena izgleda da je AMD napravio nesto cim Intel najavljuje 10 core Broadwell-E koji bi trebao da mu parira... ::
:: :: :: :: Jao taj zen sve se svodi na rekla kazala niko nista ne zna, osecam kada izadje da ce mi se vise isplatiti da uzmem novu plocu i neki I7 : :: :: :: :: Nisam siguran da se danas bilo sta isplati kada je kupovina procesora u pitanju ali to nam je sto nam je. Voleo bih i ja da se pojavi neki treci proizvodjac i da napravi haos na trzistu desktop procesora, da ponudi osetno bolje performanse po nekoj zaista povoljnoj ceni ali slaba vajda od toga. Qualcomm se fokusirao na trziste smart telefona, tableta i drugih prenosnih uredjaja, Motorola se odavno povukla sa trzista desktop procesora...da ne pricam o prastarom Cyrix-u.
Da znas da jesam propustio dobar deo gradiva. Doduse pratim trenutnu situaciju i vidim da se nastavio trend dominacije Intel-a na polju procesora kao i nVidije sto se trzista grafickih kartica tice. Ukoliko AMD kiksne sto se tice najavljenih Zen procesora, kao i Polaris grafickih kartica, samim tim ako bude proglasen bankrot, da li to znaci i kraj sadasnje generacije konzola (mislim na Sony PS4 i XBox One) ili postoje neki interni ugovori koji obavezuju AMD da i u slucaju zatvaranja fabrika mora jos odredjeni period da pravi procesore za Sony i Microsoft? Isto tako, da li kompanija u bankrotu ima obaveze da ispostuje postojece garantne rokove, tj. da li garancija vazi do isteka iste ili se prekida u slucaju zatvaranja kompanije?
Sto se tice procesora stvarno su inferiorni dovoljan je I5 dok I7 sedi na tronu bez premca ali sto se grafike tice smenjuju se sa trona crveni i zeleni... Moli Boga da se to ne desi, jer u tom slucaju smo j*** jeza u ledja... Od plavo-zelene ekipe cemo dobijati na kasicicu a ipak papreno skupo....
:: :: Da znas da jesam propustio dobar deo gradiva. Doduse pratim trenutnu situaciju i vidim da se nastavio trend dominacije Intel-a na polju procesora kao i nVidije sto se trzista grafickih kartica tice. Ukoliko AMD kiksne sto se tice najavljenih Zen procesora, kao i Polaris grafickih kartica, samim tim ako bude proglasen bankrot, da li to znaci i kraj sadasnje generacije konzola (mislim na Sony PS4 i XBox One) ili postoje neki interni ugovori koji obavezuju AMD da i u slucaju zatvaranja fabrika mora jos odredjeni period da pravi procesore za Sony i Microsoft? Isto tako, da li kompanija u bankrotu ima obaveze da ispostuje postojece garantne rokove, tj. da li garancija vazi do isteka iste ili se prekida u slucaju zatvaranja kompanije?
:: Sto se tice procesora stvarno su inferiorni dovoljan je I5 dok I7 sedi na tronu bez premca ali sto se grafike tice smenjuju se sa trona crveni i zeleni..
Nije meni jasan taj koncept besumucnog jurcanja za pol poziciju, narocito kad postoje samo dva takmicara. Gledam druga trzista. recimo auto industriju, imas Fiat, Opel, Toyotu, Lexusa, Ferarija. Svako je do sad nasao neku svoju pozicuju na trzistu i nije nista strasno sto Fiat nikad nece imati takmaca Ferariju, mislim da nikad nije ni pokusavao, zna gde mu je mesto i svestan je da bi mu jurnjava za konkurentom tog ranga donela poraz. Svi oni koji nisu uspeli da se snadju su odavno ispali iz trke (Moskvich, Wartburg, Daewoo...). Isto tako posmatram i ovo trziste. OK, ne mozes da prestignes Intela? Pa nista strasno, napravi procesor koji je 25% sporiji i 25% jeftiniji, ne vidim zasto bi bio problem da imamo jednoog proizvodjaca koji bi drzao visi segment (po perfomansama i ceni) i nizi (za one koji su stedljiviji i skromnijih prohteva). Klasican primer su Sony i Microsoft. Nemoguce je da njihovi analiticari ne znaju da su i Intel i nVidia bolje pozicionari na CPU/GPU trzistu od jednog AMD-a sto im ni malo nije zasmetalo da svoje konzole koncipiraju na AMD hardveru, i vidim da im je i dalje taj segment profitabilan (za razliku od onih vezanih za recimo mobilnu telefoniju, citaj Xperia i Windows phone).
:: Moli Boga da se to ne desi, jer u tom slucaju smo j*** jeza u ledja.. :: Od plavo-zelene ekipe cemo dobijati na kasicicu a ipak papreno skupo... ::
Care ne pričaj koješta! Fiat nikad neće imati takmaca Ferariju? Pa zašto bi to radio, kad je on vlasnik Ferarija!
i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/CM Octane/A4Tech V7
Daleko je AMD od bankrota.AMD drzi skoro celo trziste konzola koje je danas u velikom procentu zastupljeno na gejmerskom trzistu, druga stvar AMD grafike nisu inferiorne u tolikom obimu kako bi neki zeleli da jesu a i tu se stvari okrecu svako malo i sva je prilika da ce se tako nesto opet desiti vrlo brzo.
Sto se procesora tice jesu inferiorni vec par godina ali ipak imaju koliko toliku prodaju a najevljeni zen ocigledno nije isto sto i Buldozer.
Treca stvar AMD je izlaskom K7 brisao patos sa Intelom dve godine pa nije bilo ni pomena o eventualnom losijem finansijskom stanju Intela a kamoli bankrotu.
Na kraju krajeva cak i da se tako nesto desi(sto je malo verovatno) kupice ih neka extremno jaka kompanija (primer samsung) sa kojom bi se AMD vrlo brzo vratio kao ravnopravni ucesnik trke a uz to bi bili i mnogo ozbiljniji i jaci tako da nije sve to tako kao sto izgleda.
Nije AMD maciji kasalj koji tek tako moze da nestane, mozda se vise ne bi zvao cisto i jasno kao AMD ali za nas kao korisnike to uopste nije bitno.Bitno je da ima neko ko ce da otupi mac Intela koji sece nase dzepove i koji nam dere kozu sa ledja za neke na kasicicu dozirane performanse.
:: Daleko je AMD od bankrota.AMD drzi skoro celo trziste konzola koje je danas u velikom procentu zastupljeno na gejmerskom trzistu, druga stvar AMD grafike nisu inferiorne u tolikom obimu kako bi neki zeleli da jesu a i tu se stvari okrecu svako malo i sva je prilika da ce se tako nesto opet desiti vrlo brzo ::
Moj kolega. Iz perspektive laika to mozda tako deluje ali sa aspekta poslovnog plana i statistickih podataka suficit, deficit.. Veoma mali prihodi su od konzola, prakticno ne osete dobit. Kako da ti to pojednostavim. To bi bilo kao kada bi ti svaki mesec dobio 100 eur. Znaci ti ali te i ne vadi, nista ne mozes sa tim da uradis dalje na poslovnom planu.. Kapiras? To cak nije dovoljno ni da opstanu, odrzavaju se na aparatima u zivotu.
Sto se tice grafika, uh kako gresis. Inferiorniji su jos vise nego u prici sa procesorima i Intelom. Stvar je u tome da se nVidia prilagodila njihovom tempu pa izbacuje slabije chipove i pravi profit ekstremno velik.
:: Sto se procesora tice jesu inferiorni vec par godina ali ipak imaju koliko toliku prodaju a najevljeni zen ocigledno nije isto sto i Buldozer ::
Par godina? Bice da je bar deceniju. A Zen mi sve lici ali ne na revoluciju. Plasim se da da ono sto hajpuju nece biti ni priblizno.
:: Treca stvar AMD je izlaskom K7 brisao patos sa Intelom dve godine pa nije bilo ni pomena o eventualnom losijem finansijskom stanju Intela a kamoli bankrotu ::
Intel je mnogo veca i mocnija koorporacija. Kakav crni bankrot.
:: Na kraju krajeva cak i da se tako nesto desi(sto je malo verovatno) kupice ih neka extremno jaka kompanija (primer samsung) sa kojom bi se AMD vrlo brzo vratio kao ravnopravni ucesnik trke a uz to bi bili i mnogo ozbiljniji i jaci tako da nije sve to tako kao sto izgleda ::
Bilo je reci o tome samo sto zaboravljas da i kompanije kalkulisu, niko nece uzeti propalu firmu i ulagati ogroman novac koji ne moze da im se isplati. Previse rupa treba da se popuni a interesa je veoma malo.
:: Nije AMD maciji kasalj koji tek tako moze da nestane, mozda se vise ne bi zvao cisto i jasno kao AMD ali za nas kao korisnike to uopste nije bitno.Bitno je da ima neko ko ce da otupi mac Intela koji sece nase dzepove i koji nam dere kozu sa ledja za neke na kasicicu dozirane performanse :
Filozofija i poslovanje AMD-a je dovelo dotle gde su dosli. Ja sam to prognozirao pre 10 godina. Mazali su i lagali narod na iste fore, `prepakivali` proizvode, pokrivali se laznim marketingom umesto da su radili na tehnologiji oni se bavili hvalospevima i lazima. E zato su tu gde jesu. Intel ulaze u tehnologiju a zasto dobijamo sve na kasicicu jer AMD-a prakticno na trzistu i nema. Bulldozer je izasao 2011-te, izbacili su iteraciju Visheru i to je to. 5 godina stoje u mestu a stajace jos 2! Kakav pomak da ocekujes?!
Fiat vlasnik Ferarija? Jbte zemljace, znaci sve bre otislo u qrac!?
:: Care ne pričaj koješta! Fiat nikad neće imati takmaca Ferariju? Pa zašto bi to radio, kad je on vlasnik Ferarija :: :: :: i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/CM Octane/A4Tech V :: :: ::
In January 2016 Ferrari has officially split off from its former parent company Fiat Chrysler Automobiles.
:: :: Fiat vlasnik Ferarija? Jbte zemljace, znaci sve bre otislo u qrac! :: :: :: Care ne pričaj koješta! Fiat nikad neće imati takmaca Ferariju? Pa zašto bi to radio, kad je on vlasnik Ferarija :: :: :: :: :: :: i5 2500K/CM Hyper 212+/MSI Z68A-GD65 G3/HyperX Green 2×4GB 1600/Samsung 830 128GB/ASUS R9 280X DCU II TOP/Dell U2412M/Xonar DX/Altec ATP-3/CM 690 III W/SF Golden Green Pro 650W/CM Octane/A4Tech V :: :: :: :: :: ::
Ne slazem se ali nije bitno, saznacemo sve kad se pojave Polaris i Zen.
:: :: Daleko je AMD od bankrota.AMD drzi skoro celo trziste konzola koje je danas u velikom procentu zastupljeno na gejmerskom trzistu, druga stvar AMD grafike nisu inferiorne u tolikom obimu kako bi neki zeleli da jesu a i tu se stvari okrecu svako malo i sva je prilika da ce se tako nesto opet desiti vrlo brzo :: :: :: :: Moj kolega. Iz perspektive laika to mozda tako deluje ali sa aspekta poslovnog plana i statistickih podataka suficit, deficit.. Veoma mali prihodi su od konzola, prakticno ne osete dobit. Kako da ti to pojednostavim. To bi bilo kao kada bi ti svaki mesec dobio 100 eur. Znaci ti ali te i ne vadi, nista ne mozes sa tim da uradis dalje na poslovnom planu.. Kapiras? To cak nije dovoljno ni da opstanu, odrzavaju se na aparatima u zivotu :: :: Sto se tice grafika, uh kako gresis. Inferiorniji su jos vise nego u prici sa procesorima i Intelom. Stvar je u tome da se nVidia prilagodila njihovom tempu pa izbacuje slabije chipove i pravi profit ekstremno velik. :: :: :: Sto se procesora tice jesu inferiorni vec par godina ali ipak imaju koliko toliku prodaju a najevljeni zen ocigledno nije isto sto i Buldozer :: :: :: :: Par godina? Bice da je bar deceniju. A Zen mi sve lici ali ne na revoluciju. Plasim se da da ono sto hajpuju nece biti ni priblizno :: :: :: Treca stvar AMD je izlaskom K7 brisao patos sa Intelom dve godine pa nije bilo ni pomena o eventualnom losijem finansijskom stanju Intela a kamoli bankrotu :: :: :: :: Intel je mnogo veca i mocnija koorporacija. Kakav crni bankrot :: :: :: :: Na kraju krajeva cak i da se tako nesto desi(sto je malo verovatno) kupice ih neka extremno jaka kompanija (primer samsung) sa kojom bi se AMD vrlo brzo vratio kao ravnopravni ucesnik trke a uz to bi bili i mnogo ozbiljniji i jaci tako da nije sve to tako kao sto izgleda :: :: :: :: Bilo je reci o tome samo sto zaboravljas da i kompanije kalkulisu, niko nece uzeti propalu firmu i ulagati ogroman novac koji ne moze da im se isplati. Previse rupa treba da se popuni a interesa je veoma malo. :: :: :: Nije AMD maciji kasalj koji tek tako moze da nestane, mozda se vise ne bi zvao cisto i jasno kao AMD ali za nas kao korisnike to uopste nije bitno.Bitno je da ima neko ko ce da otupi mac Intela koji sece nase dzepove i koji nam dere kozu sa ledja za neke na kasicicu dozirane performanse :: : :: :: :: Filozofija i poslovanje AMD-a je dovelo dotle gde su dosli. Ja sam to prognozirao pre 10 godina. Mazali su i lagali narod na iste fore, `prepakivali` proizvode, pokrivali se laznim marketingom umesto da su radili na tehnologiji oni se bavili hvalospevima i lazima. E zato su tu gde jesu. Intel ulaze u tehnologiju a zasto dobijamo sve na kasicicu jer AMD-a prakticno na trzistu i nema. Bulldozer je izasao 2011-te, izbacili su iteraciju Visheru i to je to. 5 godina stoje u mestu a stajace jos 2! Kakav pomak da ocekujes? :: ::
Kolega jedno su cinjenice a drugo su zelje. Ja se slazem da je dobro biti optimistican ali tada bezis od realnosti.
Koliko znam Zen ne izlazi ove godine vec sledece ili 2018. Ne drzi me za rec ali u ovoj godini nema ni price. Polaris nista specijalno nece promeniti jer AMD pravi rokadu.
Polaris 10 nema sanse da bude brz kao Fury X. Doci ce negde u rang sa R 390/X kartama osim sto ce imati manju potrosnju. Pascal izlazi sa chipom srednje generacije koji ce biti osetno brzi od sadasnje GTX 980 Ti. Uz to su najavili tri karte.
Udeo na trzistu ce jos vise da povecaju. Polaris ce se prodavati samo u okvirima fanova i onih koji eventualno traze karte sa manjom potrosnjom i nekom dovoljno primamljivom cenom ako AMD i tu ne ukaki kao sa Fury/X.
Setices se sta sam ti govorio a kakva su tvoja ubedjenja bila. Pozdrav.
:: Ne slazem se ali nije bitno, saznacemo sve kad se pojave Polaris i Zen :: ::
Videcemo, kako god bude meni nece nista znaciti ni da amd propadne niti ako bude konkurentan jer odavno sam prestao da bacam pare na hardver :)
:: Kolega jedno su cinjenice a drugo su zelje. Ja se slazem da je dobro biti optimistican ali tada bezis od realnosti. :: :: Koliko znam Zen ne izlazi ove godine vec sledece ili 2018. Ne drzi me za rec ali u ovoj godini nema ni price. Polaris nista specijalno nece promeniti jer AMD pravi rokadu. :: :: Polaris 10 nema sanse da bude brz kao Fury X. Doci ce negde u rang sa R 390/X kartama osim sto ce imati manju potrosnju. Pascal izlazi sa chipom srednje generacije koji ce biti osetno brzi od sadasnje GTX 980 Ti. Uz to su najavili tri karte. :: :: Udeo na trzistu ce jos vise da povecaju. Polaris ce se prodavati samo u okvirima fanova i onih koji eventualno traze karte sa manjom potrosnjom i nekom dovoljno primamljivom cenom ako AMD i tu ne ukaki kao sa Fury/X. :: :: Setices se sta sam ti govorio a kakva su tvoja ubedjenja bila :: Pozdrav :: :: :: :: Ne slazem se ali nije bitno, saznacemo sve kad se pojave Polaris i Zen :: :: :: :: ::
Re: Re: Re: Re: Re: E kad bi se to tek tako desilo
04.05.2016. 17:27
status: user broj poruka: 18472
Ali za dobru rakiju nisi :)))
:: Videcemo, kako god bude meni nece nista znaciti ni da amd propadne niti ako bude konkurentan jer odavno sam prestao da bacam pare na hardver : :: ::
Re: Re: Re: Re: Re: Re: E kad bi se to tek tako desilo
04.05.2016. 21:55
status: user broj poruka: 1661
Nema vise nni rakije, ne smem. Narasuio sam zdravlje pa ni radzu vise ne pijem :)
:: Ali za dobru rakiju nisi :)) :: :: :: :: Videcemo, kako god bude meni nece nista znaciti ni da amd propadne niti ako bude konkurentan jer odavno sam prestao da bacam pare na hardver : :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60417. Broj poslatih odgovora: 647652. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.