Možeš OC i na 100GHz pa će opet da zaostaje puno u novim naslovima. Jednostavno nema novije ekstenzije. Sa PCIe x8 se ništa ne gubi, za to je i pravljena, veći problem je kada je u PCIe v2.0. pa makar bila i x16. Ni naj noviji procesor ne bi mogao da izgura dovoljno brzo kroz PCIe v2.
Ryzen R9 7900x. ASrock B650Pro RS. Arctic Liquid Freezer III 360, 2x16GB Kingston 6000MHz, Gigabyte Rx 6600XT, KC 30001TB, Samsung 970 evo plus (500GB), Samsung 960 evo (250GB, Adata nvme 1TB,.
:: :: I5-2500K sam uspesno klokovao na 4.2gHz bez povecanja napona i radi stabilno trenutno. Upgrade-ovan hladnjak: Coolermaster hyper 212 halo black RGB :: :: Hvala svima, odluka za GPU je pala na jednu od ove dve pa mi treba mala pomoc :: 1) BIOSTAR Radeon RX 580 2048SP 8GB GDDR :: 2) XFX Speedster SWFT 210 AMD Radeon RX6600 8GB GDDR :: :: Svakako je 6600 daleko naprednija od 580, ali saznao sam da 6600 radi samo sa 8-lanes sto znaci da nece moci ni x16 na 2.0 pcie da iskoristi. Dok 580 radi sa svih x16 :: :: Stoga, da li mozda neko zna koja ce dati bolje performanse na mojoj konfiguraciji u realnosti :: Igram singleplayer dominantno, AC, FC, Cyberpunk, Metro exodus isl :: ::
Platio sam ga 30e nov. Pasuje i na LGA 1700 koji planiram da uzmem za upgrade za godinu i po do dve, pa cu samo move coolera na novu konfu.
Pitanje je bilo da li 6600 daje jednako dobre performanse na PCIe 2.0 kao rx580 8GB jer 6600 radi na 8-lanes only a 580 na 16. Jer bih svakako tu 6600 za godinu i po prebacio u novu konfiguraciju, pa da ne bacam pare na 580.
Ja vas razumem, od babe devojka da bude ne moze, ali ovo je privremeno da se klinci malo igraju, a i ja naslovima u periodu 2018-2024 na mid sa stabilnih 40FPS na 1080p (moze i 720p) 60hZ, nisam previse izbirljiv sve dok fluidno radi.
Upgrade svakako moram, ali imam budzetske prioritete sada koji ne ukljucuju gaming.
:: Koliko je plaćen Coolermaster hyper 212 halo black RGB :: Za te pare si najverovatnije mogao da kupiš grafičku koju ti je predložio iMarković :: Ako vrši posao, ti je to. :: Ako ne vrši, onda zamena cele platforme kako ti je predložio Operator. :: :: Ovako samo bacaš pare :: :: ::
nece da radi `stabilno`, ima da dropuje FPS, ploca je zastarela i RX ja zastarela za novije naslove od 2022 pa na ovamo. Dal bilo 16 ili 8 na PCIe 2 nebitno. Ako ces da prebacujes tu 6600 onda batali da se mlatis sa RX, obe su slabe.
:: Platio sam ga 30e nov. Pasuje i na LGA 1700 koji planiram da uzmem za upgrade za godinu i po do dve, pa cu samo move coolera na novu konfu :: :: :: Pitanje je bilo da li 6600 daje jednako dobre performanse na PCIe 2.0 kao rx580 8GB jer 6600 radi na 8-lanes only a 580 na 16. Jer bih svakako tu 6600 za godinu i po prebacio u novu konfiguraciju, pa da ne bacam pare na 580 :: :: Ja vas razumem, od babe devojka da bude ne moze, ali ovo je privremeno da se klinci malo igraju, a i ja naslovima u periodu 2018-2024 na mid sa stabilnih 40FPS na 1080p (moze i 720p) 60hZ, nisam previse izbirljiv sve dok fluidno radi :: :: Upgrade svakako moram, ali imam budzetske prioritete sada koji ne ukljucuju gaming :: ::
Da se javim sa pozitivnim iskustvom vracanja starca u zivot.
Na vasu sugestiju na akciji sam pazario Saphire Rx6600 8GB DDR6 i 16GB DDR3 (sada 2x4gb + 2x8GB) i zasad radi sve sjajno. Far Cry 6 (2021) koji trenutno detalno prelazim ima oko 50FPS na high podesavanjima 1080p, sto je po meni sasvim korektno i fluidno, bez nekih drasticnih dropova. Custscenes je zakucan na 30FPS, ali mi to nije vazno.
Posto koristim dual boot W8.1 i W10, i malo ide na zivce sto kad se ulazi u sekundarni sistem komp se restartuje pa ulazi. W8.1 je za osnovni rad, a W10 samo za gaming.
Da li ima neko ikakvo uputstvo ili sugestiju kako da postoje oba sistema u dual boot kao primarna, tako da samo izaberem koji zelim bez da mora restart u sekundarni?
:: Da li ima neko ikakvo uputstvo ili sugestiju kako da postoje oba sistema u dual boot kao primarna, tako da samo izaberem koji zelim bez da mora restart u sekundarni
To što si ti zamislio, prosto ne može. Mora restart računara da bi došao do menija za butovanje sistema, jer se isti nalazi izvan bilo kog od ta dva OS-a.
Zašto ne bi obavio nadogradnju sa tog 8.1 na 10, i prosto nastavio da koristiš samo taj jedan Win 10, koji je nadograđen sa Win 8.1?
Da li postoji neki bitan razlog zadržavanja na Win 8.1 (specifičan softver, koji ne radi na novijim, ili nešto slično...)? Mnogi su jedva dočekali da se otarase Win 8.x, a isto tako ga i u potpunosti preskakali.
Ako je samo zbog toga da ti na jednom ne bi bile vidljive igre, uvek možeš da napraviš dva naloga, pa na taj način razdvojiš jedno od drugog.
Ako se plašiš virusa, pa misliš da ćeš izbeći eventualni problem time što koristiš drugi OS, i tu si se prevario - sve dok se sistemi nalaze na diskovima koji su fizički i logički istovremeno povezani na isti računar, sve su prilike da će oba fasovati istu stvar (naročito ako se prvo zarazi 10, jer je 8.1 po pravilu nebezbedniji, uz samu činjenicu da je poslednja sigurnosna zakrpa za njega izašla početkom 2023.).
Windows 8.1 koristim godinama i dlican mi je kao i 7. Tj imam koliko toliko kontrolu na procesuma. W10 sam sada instalirao prvi put zbog gaminga i cini mi se da ne mogu nista da podesim a da pisle restarta tako i ostane, npr windows defender. Disable-ujem zbog false positive detekcije virusa jer samo koristim w10 za offline gaming, posle restarta se ukljuci.
A diskovi su u w10 disabled osim sistema na kome su i igre. A u W8.1 je disabled taj jedsn disk sa w10.
Koristio sam ranije w8.1 i ubuntu kao dual boot kroz grub i radilo je super. Samo sam to hteo da repliciram za w8.1 i w10.
W8.1 mi treba za vredna dokumenta, slike, photoshop, internet surfing i filmove. Svakako imam licenciran Kaspersky plus na W8.1 kao meru zastite. A W10 za gaming only.
“La debilidad no está en nosotros, es lo que tenemos afuera”.
:: :: :: Windows 8.1 koristim godinama i dlican mi je kao i 7. Tj imam koliko toliko kontrolu na procesuma :: W10 sam sada instalirao prvi put zbog gaminga i cini mi se da ne mogu nista da podesim a da pisle restarta tako i ostane, npr windows defender. Disable-ujem zbog false positive detekcije virusa jer samo koristim w10 za offline gaming, posle restarta se ukljuci :: :: A diskovi su u w10 disabled osim sistema na kome su i igre. A u W8.1 je disabled taj jedsn disk sa w10 :: :: Koristio sam ranije w8.1 i ubuntu kao dual boot kroz grub i radilo je super. Samo sam to hteo da repliciram za w8.1 i w10 :: :: W8.1 mi treba za vredna dokumenta, slike, photoshop, internet surfing i filmove. Svakako imam licenciran Kaspersky plus na W8.1 kao meru zastite :: A W10 za gaming only :: ::
:: Windows 8.1 koristim godinama i dlican mi je kao i 7. Tj imam koliko toliko kontrolu na procesuma :: W10 sam sada instalirao prvi put zbog gaminga i cini mi se da ne mogu nista da podesim a da pisle restarta tako i ostane, npr windows defender. Disable-ujem zbog false positive detekcije virusa jer samo koristim w10 za offline gaming, posle restarta se ukljuci
Borba sa MS-om nikada neće prestati, nažalost, ali kao što je kolega nagovestio, ne možemo zbog toga na Win 7 da se vraćamo... Čak i podrška za Win 10 se završava već za godinu dana. Naravno, to ne znači da će OS prestati sa radom (kao što Win 95 i dalje može da se koristi), ali je činjenica da će biti uštinut za neke stvari.
:: A diskovi su u w10 disabled osim sistema na kome su i igre. A u W8.1 je disabled taj jedan disk sa w10 Particije samo nemaju slovo ili je potpuno isključen disk? Imaj u vidu da, čak i ako je isključen preko `Upravljača uređajima`, nešto ga može aktivirati i iskoristiti na svojevrstan način (sve dok nije isključen kroz BIOS/UEFI).
:: Koristio sam ranije w8.1 i ubuntu kao dual boot kroz grub i radilo je super. Samo sam to hteo da repliciram za w8.1 i w10. Ne razumem na šta misliš. Da li koristio GRUB ili neki drugi `bootloader`, ista je priča - na neki način moraš doći do tog menija za butovanje (inače, može GRUB da se koristi i za dva Windows-a, ako neko baš želi, ali to ne menja stanje situacije - samo izgled). Butovanje Linux-a ne funkcioniše na potpuno isti način kao u slučaju Windows-a, pa ovde nije primenjivo bilo šta vezano za neku od Linux distribucija (iako je to u teoriji slično, sekvence učitavanja samog OS-a, drajvera, registra, podizanja kernela itd. nisu iste).
Da li oba sistemska diska imaju GUID tabelu (GPT), ili je Win 8.1=MBR, a Win 10=GPT? (ili su oba na MBR diskovima, što bi mi bilo malo teže da razumem u 2024. godini). Da li su oba sistema podešena za UEFI butovanje, ili je Win 8.1 na `legacy`/CSM butovanju, dok je Win 10 na UEFI-u?
:: W8.1 mi treba za vredna dokumenta, slike, photoshop, internet surfing i filmove. Zna se kako se čuvaju dokumenta i ostali vredni fajlovi - idealno na 3 različita medijuma, od kojih jedan oflajn, ne na OS particijama itd. Tu je nevažno koji OS koristiš - nijedan OS ti, sam po sebi, neće uticati na postojanost podataka (možda fajl sistem, ali to je posebna priča), već programi koje u okviru tog OS-a koristiš. Svako ko ne prati pravila se opeče (čuvanje bar na dva, ako ne tri mesta) - samo je pitanje vremena i razmera štete. Nemoj da dozvoliš da se tebi desi tako nešto. Pretraži samo PC Berzu i naći ćeš bar nekoliko primera, a ovo je prilično mali forum (dugo traje, ali je mali). Ljudi tim `bitnim podacima` najčešće lako stave etiketu sa cenom, jer (nevoljno) odluče kako im u datom trenutku nisu bitniji od 200-300-500€+, koliko bi trebalo platiti profesionalno vraćanje podataka, a kasnije potpuno zaborave na postojanje oštećenog diska i podataka na njemu. Disk i dalje stoji u nekoj fioci i čeka `bolje dane`, koji ne dođu ni nakon pune decenije...
:: Svakako imam licenciran Kaspersky plus na W8.1 kao meru zastite Nisam mislio samo na AV zaštitu, već na generalne bezbednosne propuste na OS nivou, a koji se vremenom otkrivaju - tako nešto ne može da zakrpi AV, već mora biti rešeno na drugi način (ne znam da li je neko prepakovao zakrpe za Win 8.1 Embedded na Win 8.1, ali čak i ako to jeste slučaj, poslednje zakrpe za `Embedded` su izašle u Julu prošle godine). Pored toga, nijedan AV nije stopostotna zaštita.
Broj postavljenih tema: 60438. Broj poslatih odgovora: 647796. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.