...ma nisam ni mislio na tebe,jer si ti pokrenuo diskusiju ,nego na ostale koji su iznosili hrpu stvari koje ne stoje...Ako si se nasao uvredjen prozivanjem tehnickog osoblja izvini ... Bottleneck je ovde ddr3 memorija koja (vec dokazano na mnogim testovima) ima ubedljivo slabije performanse nego ddr2 ,a pogotovu crucial baliscs... Razlike mogu da budu ogromne :pogledaj ili se seti onoga sto je i Andrejnp konstatovao na svoje dve machine (obe isti procesor ,razlicita memorija ,ploca .ista graficka razlika oko 2000 poena u 3dmarku),jednostavno ne lezi kartici ploca...ovde nemas ni mogucnosti dapronadjes uzrok ,vec samo empirijski da konstatujes...Mozda su i ovde bile kartice razlicitih proizvodjaca u pitanju? Ono gde sam ja pukao je tvrdnja da su svi testovi crap...Pazi, majku mu! Ako mi neki rezultat odgovara onda cemo se ponasati u skladu sa time ,ako ne onda cemo stvari relativizovati...Ta mi se prica desila sa AMD fanovima ,jer dok su rezultati Amd platformi(K8 athlon 64) bili dobri na nekim benchovima tipa nuclearus,super pi ,cinebench u odnosu na intel netburst arhitekturu ,benchovi su dobri otkako imamo core arhitekturu opet isti benchovi ne valjaju jer su i pisani za intel, e pa sto je mnogo mnogo je... Nisam ja ovde nikoga hteo da prozovem ,vec da pozovem ,da bolje razmisle o svemu sto napisu jer ovo citaju vec mnogi ...Mnogi upravljaju svoje odluke o kupovini racunara po tome sta mi ovde iznesemo ,a ne pitavsi nas ni reci vec kao gosti dodju i prodju... Od phenom-a tj od pojave 3850 i 3870 ova ,desava se da odredjeni ljudi non stop favorizuju AMD platforme koje ni po performansama (phenom bije cak i dvojezgarni 8400 pod klokom od 3,6 GHz o karticama 8800gt i ostalim smo pricali) a nekad ni po ceni (trazio si sam plocu za phenom-a kazi koje su cifre) nisu na niviou onima na drugoj strani ,ali odredjeno tehnicko osoblje i te kako svoj post poceti :...Ma daj sta ce ti to uzmi phenom(ajd on jos i nekako ,al`kad cujem 6000+ili 6400+ najezim se )ili nesto drugo ,bitno AMD...??????????????? Uostalom i ja sam reagovao pomalo mozda ishitreno ,atko da sebe ne svrstavam u neke dzentlmene , ali se bar prenem kad mi se iznesu cinjenice ...Ta dva testa imaju stvarno neke nelogicnosti i pitacu na forumu tamo sta je to i zbog cega ,mozda je vec i odgovoreno ,javicu , ali i Vaskev je primetio da je u opadanju strucni pritup stvarima ,baziran na cinjenicama,a sve vise emotivan ,sto nema veze s` vezom na ovakvim forumima...`Ajd u zdravlje (idem da vidim staje to!)!
...U starijem testu(sa dve 8800gts kartice,maj mesec) su korisceni catalist driveri 8.1 ,a u novijem(pojavljuje se gtx u testu ,septembar) su korisceni stariji 7.9, da li je ovo tendenciozno ili je updatovan rezultat sto se ovde vec desavalo ,videcemo ...poslacu mail Waltonu ,pa da vidimo...Ako su updatovani rezultati starijeg testa ,trazicu da objavi ili berzi posalje stare rezultate , pa da uporedimo...`Ajd u zdravlje!
Kada bih sebi uzimao masinu isao bih na Intel-Intel-nVidia, to je uvek tako i ona je uvek ispred, nema zbora. To se da lako dokazati. Sticajem okolnosti imam masinu sa AMDom (workstation) koja radi vec 8god. NON-STOP tu je i Voodoo5 5500 koji je tata-mata u izdrzljivosti i kvalitetu prikaza preko kristalnog RAM-DACa...Ali mi je nekako AMD/ATi best buy za korisnike koji nisu profesionalci...oduvek sam sklapao masine bazirane na intelu jer su i izdrzljivije na cukanje nogama, teturanja, nemarnost, crkavanje coolera...ali se tome i AMD priblizio isto tako i kartice, ATi crkava vise od nVidia a manji je obim proizvodnje, kao kod intela...zato mi je maxima da AMD-ATi za isti novac nudi vise od Intel-nVidia. To nikako nije vrh a tamo se zna ko suvereno vlada...stoji da BataCele od pocetka forsira AMD, ATi, Biostar...to nisu lose komponete ali se slazem da je malo pristrasan, ako si na njega mislio...pogledaj samo BOX cooler za AMD, ocajan je, izrada nikakva nema bakarnu osnovu, mada se procesor ne greje preko 30C, Intelov BOX ima 3x bolji cooler, bakarnu osnovu sa Sanyo-Denki ili Nidec cincilatorom (sto kaze MA). Tu se odmah vidi ozbiljnost branda. Zato je AMD od pocetka uvek kopirao Intel varijante u svemu...ali treba biti objektivan, prosecnom korisniku koji ne klokuje AMD-ATi je pravi izbor, za sada...subjektivizam je svuda prisutan, i kod tih sto pisu i kod nas koji iste koristimo...veruj mi vidjao sam nase najrenomiranije casopise kako olako prodaju reci hvale za neki proizvod koji premijerno dobiju od distributera, bez obzira sto se neretko desava da to nije vredno hvale. Slicno je i u svetu...
Ljudi d nije AMDeke mi bi i dalje placali CrD preko 200€ za najjeftiniji do 800€ za luksuznije varijante. Ista prica sa nVidijom 8800gts 320mb 350€, onda se pojavi AMDeka sa 3850/3870 i od jednom nVidija ponudi brzu kartu od navedene za okolo 200€.
Jopet kazem neka nama pozivi AMDeka i svi ce biti zadovoljni.
A sto se tice kopiranja pa nije sve tako crno belo, recimo prvi 64bit cpu za mase je bio AMDeka, pa prvi dual core isto AMDekin X2, pa prvi X4... nije bas da AMDeka stalno kopira velikog intela ponekad i on mora da plagira AMDeku. E sad sto je AMDeka nesto manja firma koja se uhvatila u kostac sa dva diva to je druga prica, mogu samo da zamislim kako bi sve izgledalo da je AMDeka ulozio 6 000 000 000 us$ u razvoj proizvodnog procesa i unapredjenje procesora umesto sto je kupio ATI, ali to je vec sta bi bilo da je bilo...
Stvarno sam misljenja da cemo uskoro imati i nVidija CPU, jer ce joj trziste grafike i chipsetova postati pretesno pogotovu sto je trzisna vrednost iste svakim danom sve bliza Intelu. Nesto veliko se iza brda valja ali ne uspevam da ukapiram sta konkretno...
I jos samo nesto da li je bolji intel ili AMDeka ne odlucuju forumi i testovi nego budzet i nemanje istog...
... tamo ,pa da vidimo dl li ce da odgovori (Walton)...Bitno da se sve razjasni i da imamo prave informacije...Ma nisam mislio ni na njega (Bata Cele ) ,jer i on kao i svi mi ima pravo na stav i misljenje sto je i tekovina civilizacije ,a pri tome i nije iskljuciv vec se oslanja na argumente sto je i normalno ,nego ima ljudi koji imaju neke veze sa ditribucijom ili prodajom hardvera i koji koriste forum za neke svolje ciljeve,ali i takvi treba da postoje jer i oni obogacuju ovaj forum ,ali je na nama drugima da to dovodimo na neku razumnu meru...Mislim da se vecina samnom slaze povodom ovoga ...Ovo vazi i za Intelovce i za AMD-eke i Nvidijase...Sto se tice casopisa i testova ,oni su takvi kakvi su i ovde i u svetu ,a mi tu mozemo samo kroz ovakve diskusije izfiltriramo sta oni to kazu i koliko su u pravu ili ne...Ali me ponekad izludjuje iskljucivost tipa sta gubis vreme benchovanjem ili svi testovi su sra..e ,pa na osnovu cega onda da se uporedjujemo? Ako ceo svet to radi sta mi izmisljamo? Evo jedan primer : Viese od polovine ljudi se odusevljava Gainward karticama,a za mene su one tek prosecne ...Da li sam ja tu nesto pametniji ,jok brate jer mozda sam upravo ja taj koji nije uspeo da iz njih izvuce maksimum ,a mozda je i moj maksimum za odusevljavanja veci od nekog drugog ,sto ti rece to su subjektivne stvari...Ako neko kategoricki tvrdi nesto ,ok daj argumente pa cemo da uporedimo ... mozda ne bi bilo lose da nadjemo neki zajednicki server za hostovanje i upload ,da ne bi bili rasuti po svetu i da tamo imamo i slike pa ko hoces nek skoci da vidi i stvori misljenje o tome sta pricamo ,ali odosmo u debeli offtopic ,a covek vec resio problem ...`Ajs u zdravlje svima!
Moje licno msljenje je da je Ati 2900xt bolja i brza karta od 8800gts 640mb, da je negde izmedju 8800gts 640 i 8800gtx, a to sto vuce vise struje me ne brine dok imam napajanje koje ce da je tera.
Veeeelika vecina kupaca trazi komp do 500-600 jevreja sve sa monitorom.
CPU - AMD X2 procesori su postali veoma jeftini i SASVIM su dovoljni prosecnom korisniku racunara. NIKAKAV napredak nece primetiti velika vecina ljudi koje poznajem ako im stavimo u komp Q6600 jer ga oni NE MOGU iskoristiti niti overklokovati. Zasto da daje vise para kada moze manje, a razlike za konkretnog coveka nema ?
Maticne ploce - Biostar daje najvise za ulozene pare do 70 jevreja (a takve ploce se daleko najvise traze).
Grafika - ko hoce da plati do 200 jevreja - da uzme ATI, ko ima vise - da uzme Nvidia. Ko bi pametan uzeo npr. 8600GTS za skoro iste pare kao 2900 Pro ili 3850 ? To znaju cak i ljudi iz Nvidia pa obaraju drasticno cene u ovom segmentu trzista.
Memorija - pomenuti prosecan korisnik nece primetiti nikakvu razliku izmedju RC 667 i Geil Ultra 800 (cujem li krik gneva u pozadini ?). Bar ja nisam uspeo da primetim koristeci racunar kao kolege sa posla ili drugi poznanici. Tek kad ga `poteram` primetim da je (veoma malo) drugacije.
Ljudi, moj kum i danas koristi Celeron 1.7 sa 512MB DDR400 i ATI 9000 Pro, a sve to na Samsung Syncmaster 793S. Apsolutno nema potrebe da menja bilo sta dok ne crkne jer mu NE TREBA nista bolje.
Za malo vise para preklapaju se AMD/ATI i Intel/Nvidia kombinacije. Licno bih uzeo Spider platformu jer opet daje vise za ulozene pare. Mozda je to i stvar ukusa jer nisu preterane razlike u cenama (ipak su vece cifre pa ljudi manje stede).
E,sad, ko hoce vise, a dzep mu moze... Intel Q... Abit... dragoni... GTX...
E, ne znam. Machine je naveo ( odgovo 5) da je 2900pro 256/256, dok je Pit dole naveo da je 2900XT 512/512. Cak i nevezano za kolicinu memorije, sa duplo manjom sirinom memorijske magistrale performasne moraju drasticno da padnu.
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647692. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.