Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Grafičke i video karte, monitori, ...
Nvidai PhysX vs ATI dx10.1
STRANA 3 OD 3
Nikopol74 @bax2003 04.07.2009. 13:01 #126022

status: user
broj poruka: 362
Ti izgleda nisi procitao to sto si citirao. Aj procitaj. Gde me demantujes? Ja ocu da kazem kako karta od 100e fura sve na full u 1600x1200, a ti kazes da za povremeno igranje treba GTX???? Nesto tu ne stima. A imam sve novo na hardu, plus Warhead, tako da me bas zanima o cemu pricas...

life`s a bitch...and then you die.

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
TheBear Pa ta karta i jeste odlicna 04.07.2009. 13:02 #126023

broj poruka: 6502
inace je ne bi prepakivali... To si u pravu da tera sve na max u nekoj nizoj rez ili 1600x....
Imam ja 9800GX+ (prepakovani 8800GTS 512 sa visim taktovim) i veoma sam zadovoljan, necu je menjati jos uvek inace igram u 1680x1050 skoro sve igre na max, pa i Crysis doduse sa 20FPS...

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Nikopol74 Re: Pa ta karta i jeste odlicna 04.07.2009. 13:05 #126024

Uh, da, moja greska za Crysis i Warhead....Njih sam igrao u 1024 i eventualno 1280. Ali za ostale vazi. Secam se da je meni drasticno ubrzala Crysis sa tadasnjim novim patchom. Jesi stavio noviji patch? Doduse, ipak je to rez 1680:)

:: inace je ne bi prepakivali... To si u pravu da tera sve na max u nekoj nizoj rez ili 1600x...
:: Imam ja 9800GX+ (prepakovani 8800GTS 512 sa visim taktovim) i veoma sam zadovoljan, necu je menjati jos uvek inace igram u 1680x1050 skoro sve igre na max, pa i Crysis doduse sa 20FPS..
::
Equinoxe Re: @bax2003 04.07.2009. 13:05 #126025

broj poruka: 12057

Nisam ni imao nameru da te demantujem nego da ti skrenem pažnju na to zašto možda nije 4890 / 275 loša kupovina. Dakle jače kartice iz srednje klase koje mogu da teraju šta hoćeš i duže će trajati sigurno od 8800 serije.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

:: Ti izgleda nisi procitao to sto si citirao. Aj procitaj. Gde me demantujes? Ja ocu da kazem kako karta od 100e fura sve na full u 1600x1200, a ti kazes da za povremeno igranje treba GTX???? Nesto tu ne stima. A imam sve novo na hardu, plus Warhead, tako da me bas zanima o cemu pricas..
:: life`s a bitch...and then you die
Nikopol74 Re: Re: @bax2003 04.07.2009. 13:10 #126027

Ok, kapiram te. A i slazem se, kad tako postavis stvari. Nove su karte, a jaca klasa, plus kostaju relativno malo za to sto daju, a naravno duze ce trajati. Ja sam reagovao samo zato sto zastupam stav slican tvom oko FPS-a. Inace, smatram da je uvek najbolje kupiti neku srednju klasu, za oko 150e, a ne bacati pare na karte preko. Ali stvari su se izgleda promenile. Sad je ok do 200e. Licno ne bi dao za graficku preko 150e, ali to je vec individualno, a razlog za to je sto ipak, kao sto sam pomenuo, karta od 105e jos uvek igra sve

:: Nisam ni imao nameru da te demantujem nego da ti skrenem pažnju na to zašto možda nije 4890 / 275 loša kupovina. Dakle jače kartice iz srednje klase koje mogu da teraju šta hoćeš i duže će trajati sigurno od 8800 serije
:: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
DaSickSyst Re: Vidi ovako posto ne mogu da spavam 04.07.2009. 13:20 #126028

broj poruka: 2909
:: da se i ja umesam mozda ti pomogne nesto od ovoga sto cu ti reci
:: I ja se pavim MAXom CADom Towerom i slicnim prgramimama koji se bave 3d modeliranjima
:: U svima njima najbitnija je u sustini snaga procesora(arhitektura i njegova brzina
:: Recimo kada renderujes neku scenu, rendering ce se brze zavrsiti ukoliko imas jaci i brzi procesor. Konkretno nesto sto ima 4 jezgra i radi na 4Ghz ce brze da odradi posao u poredjenju sa CPU-om koji ima 2 jezgra. I GPu je bitan u ovoj prici naravno ali razliku u renderovanju neces primetiti izmedju 8800gts i 260gtx recimo, postoji ali je ti neces videti, ovde je bitna kolicina video meorije koju nose kartice

Bravo za Vuka!
Konacno jedan odgovor koji ima smisla.

@zmajBG
Ubrzanje izmedju 8800 i neke GTX2xx ili 4890 u 3D aplikacijama je oko +-0.0000001%...A verovatno ni toliko.
Najveca glupost koju mozes da uradis je da bacis pare na grafiku da bi ubrzao 3D aplikacije...Ako hoces brzi rad u MAXu,CADu,itd...Kupi jaci procesor,jer grafika ne donosi apsolutno nikakvo ubrzanje,ali donosi i te kako vecu potrosnji konfiguracije...I bolje performanse u igrama....Ali samo u igrama...

Ako kupujes grafiku za 3D aplikacije treba ti Nvidia Quadro ili ATI FireGL...Samo ovim kartama mozes dobiti primetno ubrzanje unutar 3D aplikacija,ali mozes da se oprostis od igrica...I sa ovim kartama neces dobiti nikakvo ubrzanje u renderu,jer rednder 3D modela je racunica koju radi SAMO procesor,a ne graficka karta...

Posto znam da ces kupiti kartu jer koliko vidim to si vec naumio i nekako svima logicno `graficka karta = grficki programi`,a nisi ni prvi ni poslednji koji se opekao uzimajuci grafiku zarad performansi u grafickim programima svakako se nadam da ce ti ovo biti lekcija za ubuduce...

A ako uzimas za igre onda podrzavam tvoju ideju o zameni grafike...
Za bilo sta osim igrica ulaganje u grafiku cisto bacanje para!

Edit:
Ako hoces da vidis da li sam u pravu,uzmi od nekog neku jadnu kartu tipa 7x00,8400,8500,itd...I uporedi performanse u 3D aplikacijama sa tvojom sadasnjom 8800 i to ce biti isto ubrzanje koje ces dobiti i da GTX2 ili ATI 4000...Tj nece ga biti.

DaSickSystem
Nikopol74 @DaSickSyst 04.07.2009. 13:31 #126030

Nije on na to mislio. Ako jeste, onda se totalno slazem sa tobom. Ali, on je rekao da oce da menja `dotrajalu` 8800. I rekao je da se retko igra. To jeste malo cudno kad tako postavis, ali to je vec njegov problem. Mozda lik vec ima quad ili nesto slicno, samo hoce da promeni grafiku, a verovatno misli da ce mu znaciti u viewportu koliko i u igrama. To je naravno totalna glupost. Jedino ce mu znaciti kolicina memorija na kartici, mada iskreno ne verujem da ima potrebe za preko 512mb. Ti to sigurno bolje znas

DaSickSyst @Nikopol 04.07.2009. 13:39 #126032

Iskreno mrzelo me da citam sve odgovore,ali vidim da je u jednom postu napisao:
`Pa ne igram se samo vise mi treba za obradu grafike 3d, Cad pShop i tako to.
Igranje manje vise? Igram se ali retko.`

A svi mu preporucuju neke grafike...Ako se izmedju 20og i 30og posta do 56og nesto promenilo na tu temu,onda se izvinjavam,jer me stvarno mrzi da citam sve odgovore...

Ako covek samo hoce bolju grafiku za igranje,a ne ocekuje dobit u aplikacijama (tj. ima neku budzu od procesora)onda sam trebao da citam malo pazljivije...Tj podrzavam promenu grafike.

DaSickSystem
Nikopol74 Re: @Nikopol 04.07.2009. 13:48 #126034

Propustio si u prvom. ON JE PITAO `STA KUPITI IZMEDJU OVE DVE KARTICE`, mi smo odgovorili. Tako to ide. Nije nasa stvar da li on misli da s tim moze da renderuje. Ja licno mislim da on stvarno oce graficku za igrice, bez obzira sto je pominjao 3d/2d. Vrv oce da iskoristi gde god moze. Da si mogao sinoc da mu odgovoris, verovatno bi mu znacilo to sto si rekao, jer rekao je da danas vec mora da je kupi, ili tako nesto

:: Iskreno mrzelo me da citam sve odgovore,ali vidim da je u jednom postu napisao
:: `Pa ne igram se samo vise mi treba za obradu grafike 3d, Cad pShop i tako to
:: Igranje manje vise? Igram se ali retko.
:: A svi mu preporucuju neke grafike...Ako se izmedju 10og-11og posta do 56og nesto promenilo na tu temu,onda se izvinjavam,jer me stvarno mrzi da citam sve odgovore..
:: DaSickSystem
DaSickSyst Re: Re: @Nikopol 04.07.2009. 13:53 #126036

:: Propustio si u prvom. ON JE PITAO `STA KUPITI IZMEDJU OVE DVE KARTICE`, mi smo odgovorili. Tako to ide. Nije nasa stvar da li on misli da s tim moze da renderuje. Ja licno mislim da on stvarno oce graficku za igrice, bez obzira sto je pominjao 3d/2d. Vrv oce da iskoristi gde god moze. Da si mogao sinoc da mu odgovoris, verovatno bi mu znacilo to sto si rekao, jer rekao je da danas vec mora da je kupi, ili tako nest

Nista...Sad je kasno da se obrisem...Makar sam na kvarno dodao +3 posta.

DaSickSystem
SkyFire I sta bi na kraju? 04.07.2009. 17:17 #126080

broj poruka: 18472
Koju si karticu uzeo?Mislim da si trebao da sacekas ATI 5870,izaci ce za dva meseca.

I am cured,now i can see only RED colour
ATI is way of life

obradmi Havok fizika 04.07.2009. 23:12 #126159

broj poruka: 7733

http://www.havok.com/vids/HavokCloth.avi

Cuvena animacija balerine sa dugackom crvenom haljinom
fajl je oko 13 mb .

Ukljucite u 3d settings triple buffering jasnija je animacija.
zmajBG Evo da javim 05.07.2009. 11:59 #126211

broj poruka: 209
Vuk meje posavetovao cak smo se i videli i upoznali. Ja sam ga poslusao. Uzeo sam 275 GTX.
Za ove pare nema bolje.

Scyter Re: Evo da javim 05.07.2009. 12:23 #126214

broj poruka: 8138
Odlican izbor.

The Way It`s Meant To Be Played

:: Vuk meje posavetovao cak smo se i videli i upoznali. Ja sam ga poslusao. Uzeo sam 275 GTX
:: Za ove pare nema bolje
JOSILENKO Re: Re: Vidi ovako posto ne mogu da spavam 05.07.2009. 12:38 #126216

broj poruka: 1013
Jesi li siguran u to? Da kupovina jace grafike ne donosi ubrzanje u radu sa 3d programima. Ne bi reko. Otvarao sam isti max fajl na 2 iste masine sa razlicitim kartama. I mogu ti reci da na ovoj koja ima slabiju grafu (ati 1600 pro 512 mb) stuca fajl a framrate u viewportu je 5 fps. Sa ovom drugom (3850 sa 512 mb) ide glat sa 10 fps i jace. Pa kretanje u viewportu je slicno kao kretanje u igricama - imas poligone, mape, svetla... Naravno, firegl i quatro je zakon, ali ko ce daje tolke pare.
Grafa ne znaci u renderingu, ali sam znas dok dodjes do rendanja ima trista cuda i milioni poligona :)

JOLE

:: :: da se i ja umesam mozda ti pomogne nesto od ovoga sto cu ti reci
:: :: I ja se pavim MAXom CADom Towerom i slicnim prgramimama koji se bave 3d modeliranjima
:: :: U svima njima najbitnija je u sustini snaga procesora(arhitektura i njegova brzina
:: :: Recimo kada renderujes neku scenu, rendering ce se brze zavrsiti ukoliko imas jaci i brzi procesor. Konkretno nesto sto ima 4 jezgra i radi na 4Ghz ce brze da odradi posao u poredjenju sa CPU-om koji ima 2 jezgra. I GPu je bitan u ovoj prici naravno ali razliku u renderovanju neces primetiti izmedju 8800gts i 260gtx recimo, postoji ali je ti neces videti, ovde je bitna kolicina video meorije koju nose kartice
:: Bravo za Vuka
:: Konacno jedan odgovor koji ima smisla
:: @zmajB
:: Ubrzanje izmedju 8800 i neke GTX2xx ili 4890 u 3D aplikacijama je oko +-0.0000001%...A verovatno ni toliko
:: Najveca glupost koju mozes da uradis je da bacis pare na grafiku da bi ubrzao 3D aplikacije...Ako hoces brzi rad u MAXu,CADu,itd...Kupi jaci procesor,jer grafika ne donosi apsolutno nikakvo ubrzanje,ali donosi i te kako vecu potrosnji konfiguracije...I bolje performanse u igrama....Ali samo u igrama..
:: Ako kupujes grafiku za 3D aplikacije treba ti Nvidia Quadro ili ATI FireGL...Samo ovim kartama mozes dobiti primetno ubrzanje unutar 3D aplikacija,ali mozes da se oprostis od igrica...I sa ovim kartama neces dobiti nikakvo ubrzanje u renderu,jer rednder 3D modela je racunica koju radi SAMO procesor,a ne graficka karta..
:: Posto znam da ces kupiti kartu jer koliko vidim to si vec naumio i nekako svima logicno `graficka karta = grficki programi`,a nisi ni prvi ni poslednji koji se opekao uzimajuci grafiku zarad performansi u grafickim programima svakako se nadam da ce ti ovo biti lekcija za ubuduce..
:: A ako uzimas za igre onda podrzavam tvoju ideju o zameni grafike..
:: Za bilo sta osim igrica ulaganje u grafiku cisto bacanje para
:: Edit
:: Ako hoces da vidis da li sam u pravu,uzmi od nekog neku jadnu kartu tipa 7x00,8400,8500,itd...I uporedi performanse u 3D aplikacijama sa tvojom sadasnjom 8800 i to ce biti isto ubrzanje koje ces dobiti i da GTX2 ili ATI 4000...Tj nece ga biti
zmajBG RE:Jesi li siguran u to 05.07.2009. 12:53 #126218

broj poruka: 209
Malo da je koristim pa cu videti sta i kako. Pa cu napisati vec utiske

Vuk mi je objasnio par detalja, ponudio mi je da dodjem do njega pa da mi pokaze sta
i kao radi, posto su nam struke bliske.
Decko je stvarno profi i tu nema price 3d modele koje on radi daleko sam ja od toga radi mnogo komplikovanije stvari od 3d modela pa sve do statike i dimenzionisanja, koristi gomilu programa za koje ja nisam ni cuo.
Ima program koji koristi za celik koji je secijalizovan za proracun veza, taj program nikad nisam video, imam utisak da ga je on pravio posto i progranmmiranje zna
IT i tu je informisan veoma mnogo, cak zna i kako taj hadver radi.
I ako modeliranje rade uglavnom arhitekte, ovo je po prvi put da sretnem gradjevinca koji ovo razbija, ovome arhitekta ne traba. Opasan inzenjer i ako je mlad.
Nemam razloga da ga nesto hvalim ali ono sto jeste jeste, i ovi stariji sa vise iskustva mogu da mu pozavide. Sto je neverovatno barem meni bilo on to i bez kompa ume da uradi, na ruke!. Evo zahvaljujem mu se jos jednom sto mi je dao sugestije i savet.
puno pozdrava mom kolegi :)

JOSILENKO Re: RE:Jesi li siguran u to 05.07.2009. 13:10 #126222

Samo jedna stvar - postoji OGROMNA razlika izmedju programa za vizualizaciju i programa za staticke proracune.
Ovi prvi (max, maya, blender... pa i cad donekle) rade sa poligonima, texturama i svetlima itd i koriste graficku u radu na viewportu. Potom to sve podesis, pretisnes dugme i CPU radi svoje. Rezultat rada u njima je vizualizovani 3d prostor - slika ili film.
Ovi drugi (catia, tower, inventor, pro engineering, ne znam ih bas da ne lupam) uglavnom ne koriste grafiku u toj meri (poligona ima, ali nema svetla, materijala, textura itd) i vise se baziraju na kalkulacijama sila i opterecenja i drugih stvari. A to radi CPU procesor. Rezultat njihovog rada su tabele, proracuni itd.

JOLE

:: Decko je stvarno profi i tu nema price 3d modele koje on radi daleko sam ja od toga radi mnogo komplikovanije stvari od 3d modela pa sve do statike i dimenzionisanja, koristi gomilu programa za koje ja nisam ni cuo.
:: Ima program koji koristi za celik koji je secijalizovan za proracun veza, taj program nikad nisam video, imam utisak da ga je on pravio posto i progranmmiranje zn
:: IT i tu je informisan veoma mnogo, cak zna i kako taj hadver radi
:: I ako modeliranje rade uglavnom arhitekte, ovo je po prvi put da sretnem gradjevinca koji ovo razbija, ovome arhitekta ne traba. Opasan inzenjer i ako je mlad
:
DaSickSyst Re: Re: Re: Vidi ovako posto ne mogu da spavam 05.07.2009. 13:59 #126233

:: Jesi li siguran u to? Da kupovina jace grafike ne donosi ubrzanje u radu sa 3d programima. Ne bi reko. Otvarao sam isti max fajl na 2 iste masine sa razlicitim kartama. I mogu ti reci da na ovoj koja ima slabiju grafu (ati 1600 pro 512 mb) stuca fajl a framrate u viewportu je 5 fps. Sa ovom drugom (3850 sa 512 mb) ide glat sa 10 fps i jace. Pa kretanje u viewportu je slicno kao kretanje u igricama - imas poligone, mape, svetla... Naravno, firegl i quatro je zakon, ali ko ce daje tolke pare.
:: Grafa ne znaci u renderingu, ali sam znas dok dodjes do rendanja ima trista cuda i milioni poligona :
:: JOL

Meni je naprimer FX5200 neuporedivo bolje radila u CADu od AIT 9600XT...Ustvari 9600XT nije htela uopste da radi sa hardware accelerationom u 3D sa Katalist drajverima nego mi je non stop pucao CAD,dok je MAX radio manje vise normalno sa DXom...Dok nisam instalirao Omega drajvere mislio sam da sam bukvalno bacio 180 eva koliko je tada kostala 9600XT.
Od svih katrica mi se sa OpenGLom najbolje pokazala GF6800...7600 radi sasvim solidno,7900 radi identicno kao i 7600...8800 radi isto tako samo je bucnija...4850 je koliko sam video u ACADu radila isto kao i 7600GT sa DXom,mozda je 4850 radila za nijansu bolje,ali je bila disejblovana opcija za OpenGL u AutoCADu 2008...Sad koilko vidim na Autodeskovom sajtu sve 4800 kartice su podrzane i preporucene za AutoCAD,ali sa novim drajverima...Doduse ja sam tada koristio prve drajvere koji su stigli uz karticu jer sam uzeo 4850 cim se pojavila...A sada 4000 serija ima nove drajvere za koje pise da su mnogo optimizovaniji za rad u CADu,radi i OpenGL,DX i ova nova vrsta hradware accelerationa `Autodesk`...Ova `Autodesk` opcija se pojavila u AutoCADu 2010 umsto OpenGLa,ali nisam bas zadovoljan kao radi....Morace jos da porade na optimizaciji...

Poenta je bila da uopste ne mora da znaci da ce skuplja kartica raditi brze od jeftine u 3D aplikacijama...

I ATI i Nvidia su prave kartice koje imaju podrsku za aplikacije(render karte) i gejmerske kartice...Jednostavno dozvoljavaju gejmerskim karticama da rade u aplikacijama,ali ce sve raditi priblizno isto...Ko hoce da radi u MAX,CADu,itd...Neka kupi nasu FireGL ili Quadro i videce primetnu razliku....Logican marketinski potez.

Zao mi je sto nema testova gejmerskih kartica u aplikacijama,mada je donekle i normalno da se te kartice testiraju u igrama,a ne u aplikacijama...

Optimizacija:
http://www.tomshardware.com/reviews/quadro-fx-4800,2258-10.html

Nvidia GeForce GTX 280 i Nvidia Quadro FX 4800 koriste isti cip (GT200) ali i ako FX4800 ima i manju frekvenciju mamorijae,manji kor klok i sejder klok ipak je kida u svim mogucim aplikacijama negde je i po 10x brza od GTX280...
Znam da sam orisao predaleko sa ovom temom i da se nije postavljalo pitanje kupovine render karte,ali sam hteo da naglasim koliko je bitna optimizacija kod drjver/BIOSa kod aplikacija...Sve GF karice u seriji 8 ce raditi priclizno isto kao i sve u seriji 9 i GTX...Tako je i kod ATIja...
Siguran sam da dok ne zazivi CUDA ili Avivo nece imati smisla kupovati jaku kartu za aplikacije.

DaSickSystem

Nikopol74 @zmajBG 05.07.2009. 14:37 #126241

Ako si kupovao kartu za inzenjering, ili 3d, bacio si pare. Mozda ces imati par frejmova vise u nekom viewportu, ali to je samo zato sto je karta dosta brza od prethodne.

Viewportovi su optimizovani za Opengl, ali gamerske kartice nude jako mali deo profi Opengl instrukcija, i sam tim su manje iskoriscene.

Meni recimo, Cinema 4D stvarno dosta bolje radi Opengl u odnosu na recimo ono sto sam doziveo u Max-u, ali C4D je i poznat po optimizaciji Opengl gamerskih kartica, i to sa vise sa Nvidijom, mada to nisam siguran, ali sam cuo. Texture su tacno prikazane, vport je kao render, ima osnovne senke koje se realno krecu, itd. Ali za tako nema smisla kupovati kartu od 200e. Ako si kupovao za profi rad, onda je DaSickSyst u pravu, tu su GL kartice. Doduse, cuo sam da su vrlo slicne kao moderne gamerske, osim drivera. Navodno driveri su ono sto `drzi cenu` GL karticama za 3d aplikacije. Licno verujem u to, ali nemam dokaze osim nekih ljudi sa raznih foruma koji su o tome pricali.

Ko zna koliko ce trebati vremena da igre i aplikacije budu optimizovane za CUDA-u... Physx je druga prica. Ali posto ne znam, tacnije nisam se mnogo informisao sta to u stvari Physx radi (osim dodatnog skidanja opterecenja sa cpu-a), Havok je moj miljenik. Havok je nesto najbolje sto se desilo igrackoj industriji posle pored skidanja opterecenja sa cpu-a od serije 7600 (ne znam od koje atijeve serije). Jos od prvog Desu Ex sam se odusevljavao sa tim (ako gresim onda je Deus Ex 2),pa Half Life 2 Source engine, itd. Havok je i u Dynamics modulu C4D, a vrv i u Maxu, Mayi, itd.

JOSILENKO directX ili openGL 05.07.2009. 14:54 #126249

@Nikopol74, DaSickSyst

Vidim da pominjete samo opengl, kod mene su max i cad podeseni na directX. Pre svega to su mi savetovali ljudi koji rade jako dugo i vise po ceo dan na dizajn forumima.
Odradio sam neke testove - znate ona skripta koja se ucita u maxu i onda sama vrti neke scene po viewportu, i na kraju dobijas fps za sve varijante (linije 2d, linije 3d, 3d mash, sa texturama...). I rezultati su bili ubedljivi u korist directX. Bio je i do 3 puta brzi od opengl. Za cad ista stvar. Probao sam i moje scene paralelno na opengl i directX da ne bude da verujem slepo tim testovima. I brzi je directX. I to vidno brzi

JOLE

DaSickSyst Re: directX ili openGL 05.07.2009. 15:17 #126252

:: @Nikopol74, DaSickSys
:: Vidim da pominjete samo opengl, kod mene su max i cad podeseni na directX. Pre svega to su mi savetovali ljudi koji rade jako dugo i vise po ceo dan na dizajn forumima.
:: Odradio sam neke testove - znate ona skripta koja se ucita u maxu i onda sama vrti neke scene po viewportu, i na kraju dobijas fps za sve varijante (linije 2d, linije 3d, 3d mash, sa texturama...). I rezultati su bili ubedljivi u korist directX. Bio je i do 3 puta brzi od opengl. Za cad ista stvar. Probao sam i moje scene paralelno na opengl i directX da ne bude da verujem slepo tim testovima. I brzi je directX. I to vidno brzi

Bas ta prica.
Meni je na nvidiji uvek neuporedivo brze radio OpenGL nego li DX...A onda kad sam uzeo ATI 9600XT,DX mi radi isto,a OpenGL uopste ne radi...Onda kad sam se vratio na Nvidiu vidim da novije kartice imaju istu podrsku za DX i OpenGL...Lepsi mi je ekranski peikaz sa OpenGLom,za nijansu brze radi(ali bukvalo su nijense u pitanju)...Ali mi je na primer 3D model u AutoCADu vrlo cesto `zamrljan` sa DXom(pojavljuju se suvisni poligoni na povrsinama,kad provucem neku masu kroz drugu dok ne zaustavim kursor ne vidi se dali je usla(prodrla) u ti ravan ili je jos uvek ispred nje),dok tih problema nemem sa OpenGLom...Sad trenutno govorim o AutoCADu,ne o MAXu...MaxwellStudio koji stalno koristim je takodje totalno OpenGL optimizovan.

DaSickSystem
Nikopol74 Re: Re: directX ili openGL 05.07.2009. 20:28 #126346

Upravo tako (slazem se sa dole citiranim, iako ne radim u CAD). Ali Josilenko, ja sam sto se tice vecine moje price govorio o C4D, a on je stvarno optimizovan za Opengl, u njemu cak NEMAS DX, pa ti vidi. On koristi najvise instrukcija. To u slucaju C4D moze cak i da se bira u Opengl tabu u opcijama. Kao i DaSickSyst, mada ne bas iz prve ruke kao on, po meni je nvidia primetno preciznija, narocito (ako ne i iskljucivo u Opengl-u). Ja vec godinama nisam cuo neku pohvalu za Opengl kog atija. U Maxu sam uvek imao sitnih problema na nvidiji (tada nisam imao ati), ali za to je ipak kriv Autodesk. Sve je to cista optimizacija.

Recimo, u C4D, osim onoga sto sam pomenuo za senke, svetlo, izgled vporta kao u renderu, on ima i `interactive vport render`. Stavis to, izaberes velicinu selekcije i on ti u tom prozoru posle svake promene koja je vezana za scenu updatuje RENDER tog dela (izabranog) u milisekundama. Cak mozes da biras kvalitet rendera za tu selekciju. To bas skracuje proces renderovanja scene svaki cas iz pocetka.I to nije novo, oni to imaju vec nekoliko godina.

Jes da ovo nije vezano za temu, ali hteo sam da napomenem ono sto su neki na dizajn zoni lepo objasnili kao `nemacku filozofiju`. Maxon jednostavno RADI na svom paketu, nije tu samo da stancuje nove verzije. I plus ti automatski nudi update kada izadje nesto novo.

Josilenko, Cudi me da radis samo u Maxu (ne racunam CAD), jer maltene svi sa stranih foruma rade u 2/3 paketa, tacnije u svakom paketu rade tamo gde je po njima najbolji. Na primer, Silo, Modo, C4D, itd za modeling, i tako dalje, da ne duzim....

Ati je mozda prvi sa DX10 i DX10.1, ali to jos nema neku upotrebnu vrednost, a za Opengl su uvek bili slabi. Ne racunam Firegl kartice. DX11 mozda ima vece sanse

Inace, Opengl je default za profi 3d, a ne DX. DX Misrosoft forsira. A sto se razlicitih paketa tice, to je vec prica za sebe...

:: :: @Nikopol74, DaSickSys
:: ::
:: Bas ta prica
:: Meni je na nvidiji uvek neuporedivo brze radio OpenGL nego li DX...A onda kad sam uzeo ATI 9600XT,DX mi radi isto,a OpenGL uopste ne radi...Onda kad sam se vratio na Nvidiu vidim da novije kartice imaju istu podrsku za DX i OpenGL...Lepsi mi je ekranski peikaz sa OpenGLom,za nijansu brze radi(ali bukvalo su nijense u pitanju)...Ali mi je na primer 3D model u AutoCADu vrlo cesto `zamrljan` sa DXom(pojavljuju se suvisni poligoni na povrsinama,kad provucem neku masu kroz drugu dok ne zaustavim kursor ne vidi se dali je usla(prodrla) u ti ravan ili je jos uvek ispred nje),dok tih problema nemem sa OpenGLom...Sad trenutno govorim o AutoCADu,ne o MAXu...MaxwellStudio koji stalno koristim je takodje totalno OpenGL optimizovan
JOSILENKO @Nikopol74 05.07.2009. 21:38 #126368

Da ti ne objasnjavam previse, Ja sam arhitekta a ne modelator ili animator. Znaci, ne pravim animacije za reklame agrimes pasteta i slicno:) Cisto vizualizujem prostor da bi lakse pridobio investitore. I vizualizujem za neke biroe koji hoce da impresoniraju investitore. C4d i ostale stvari, verujem da su dobre, ali ja nemam ni 3d modele za njih (vidim da je evermotion tek od skora poceo sa tim), ni materijale nista. Niti imam nekog da me uputi u to. neki prijatelji su radili MAX, pokazali mi par fora za pocetak, i ja krenuo sa njim i tako. Mozda su MAX i MR najgori ali za sad eto radim u njemu. Pa nauci CAD, pa Photoshop, pa Illustrator...malo li je. Treba vremena za sve to. Jbg, mora malo i arhitekturom da se bavim :)

JOLE

PCoprema Koju god 05.07.2009. 23:33 #126411

broj poruka: 292
KOju god da uzmes ne gresis ali bih ja uzeo ATI jer je to full model kao sto nvidia ima GTX295
STRANA 3 OD 3
Broj postavljenih tema: 60438. Broj poslatih odgovora: 647796.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs