5870 = Hammer moj stav je jasan, jedan snažan GPU uvek bolje od SLI a posebno od CF varijanti...zato sam za 4870X2 uvek i govorio da je nakaza od kartice.
Jedini odgovor bi bio GTX295 za iste pare pa makar da ga prodaju i sa gubitkom. Postoji još jedna sitnica, GTX295 još uvek nema punu širinu memorijske magistrale...tako da uz dva full čipa i stotinak MHz više i neko vanvremensko i vantelesno hlađenje... ...da li je i GTX295 nakaza od kartice?
Ovaj 5800 i GTx 295 su obicna preskupa zajebancija.Za nas obicne smrtnike sa 22 inch. monitorom se narocito sad kao best buy pokazao GTX 275 eventualno HD 4890.
Potpuno tacno sve sto je covjek rekao, a sad to da ce prodavato GTX295 po istoj ceni ne mogu i da hoce svim srcem, a cisto zbog: 1. cijena proizvodnje dva ogromna GPU-a 2. cijena proizvodnje dva 8-o slojna PCB-a 3. cijena proizvodnje svih komponenti na PCB-u, puta dva 4. Sklapanje te dvije (fizicki) kartice i sastavljanje u jednu...
Ako bi prodavali GTX295 po cijeni 5870 bili bi u gubitku ko zna koliko jer njena proizvodnja kosta dosta vise nego proizvodnja jedne 5870, iz gore navedenih razloga...
Da su obje duple karte losen uradjene, jesu, ali jbga, postoje aftermarket cooler-i koji resavaju probleme pregrijavanja...
I OPET se moram sloziti sa kolegom TheGame, jer je potpuno u pravu da vi koji koristite nVidia kartemnogo vise favorizuju taj brend, iako nisu u pravu vecinom, ali ako sam je vec platio vise nego sto vrijedi daj makar da hvalim...
Potpuno se slazem.Za 1680x1050 rezoluciju je GTX 260 SP216/HD4870 i vise nego dovoljan za igranje igrica u fullu.
The Way It`s Meant To Be Played
:: :: Ovaj 5800 i GTx 295 su obicna preskupa zajebancija.Za nas obicne smrtnike sa 22 inch. monitorom se narocito sad kao best buy pokazao GTX 275 eventualno HD 4890 :: ::
Bem ti klesta Isusove godine mislim to 33 komada, u tim godinama su najopasniji.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: :: Imam 18 godina ali dobro to je manje bitno.. :: @Sky:Mozda iz mog pisanja izgleda,kao da sam ja Ati-evac,ali vjeruj mi da nije tako...I znam da cu te tesko ubjediti u to,vec smo par puta raspravljali na ovu temu...Obicno napadam zelene jer oni malo znaju da favorizuju svoj brend,da ne imenuj nikoga sad...Obicno kad to vidim malo se iznerviram pa se zanesem pa izgleda kao da sam ATI fan...Ja kazem po performansama je bolji GTX 295 ali tu se gledaju ostali faktori pri kupovini...A to su cijena koja je prilicno veca kod 295 u odnosu na 5870 i ona ne opravdava tu razliku u performansama...Tu su jos DX11,40nm,malo manje grejanje...Ima tu jos par faktora ali dobro...To je poenta moje price sta je bolja kupovina a ne ko je bolji po performansama...A i sam si rekao da ove dvije grafe ne mogu da se porede jer je 5870 novija i treba sacekati GT300...Ali ovakva tema je bila pokrenuta pa sam morao upasti u raspravu.I naravno to sto pominjes da godinama pratis scenu na HW-u i da si dosta proizvoda testirao,to dosta cijenim i postujem...Pozdra :: :: @Vuk...Kao prvo imas puno pozdrava i od mene...Nisam znao da imas 33 godine...da sam znao mozda bih bio malo kulturniji i manje napadan......Salu na stranu...Malo sam preterao,ali ja sam obicno takav...eksplozivan...Nisam imao nikakve lose namere da te uvredim ili nesta slicno,a pogotovo ne da te ja sad nesta tu ucim,nego samo da ukazem na jednu stvar koju sam gore objasnio.. :: :: Independence is a state of mind :: ::
Gotovo, GTX295 jeste jaca karta od 5870, ali kada iskoci DX11 e tad ce se postaviti pitanje ko je jaci (naravno ako je sve 100% tacno ono sto govore za DX11). Dalje GPU podrsku medju prvima je ubacio Photoshop CS4, koji je izasao pre 2 godine (nisam siguran), a tek je sad pocela neka sira primena. GTX295 je karta cist gubitak za nVidia-ju, nego oni moraju da imaju najjaci kartu makar bila x4 Single GPU karte. Po meni ako neko hoce da kupi kartu pri toj nekoj visokoj ceni, normalno je da ce da se odluci za savremeniji proizvod nego za nesto prebudzeno sa tehnologijom koja je na izmaku ? Onda CF/SLI je dobra stvar samo sto mali broj igara podrzava to, i one koje to podrzavaju ne daju boost 100%, nego to je mnogo manje, zato je bolje kupiti Single kartu i cao, ko hoce da radi 3DMark-ove ko Sky i ekipa to je vec druga stvar. Samir je ovde najpametniji covek umesto da daje jednom godisnje kes na novu kartu ili novi procesor, covek kupio PS3, gde je prvo bolja grafika, ne secka igrica, nema grejanja i drugih sranja, jedino sto su igre malo skuplje, ali verovatno ima neki stariji komp i preko njega downloaduje. Te FireGL/ nVidia Quadro kartice su iste kartice kao ove sto se prodaju za nas samo sa drugim BIOS-om, neki su prebacivali ove kartice koje narod kupuje (ne znam kako da ih nazovem :)) na te FireGL/nVidia Quadro, pre je nesto DSS objasnjavao o tim karticama i rece da nemaju neku ulogu, pa ih on i ne uzima i ne treba ih uzimati za render. To preko oglasa kupiti je zajebano, proda ti neku drugu komponentu od one koju je prikazao na oglasu i kako da zamenis ? Kada bi od Sky-a nesto kupovao prvo bi on meni trebao da da pare da ja to uzmem, jer to crkava najdalje za godinu dana :). Kad tad Nvidiju ce kupiti Intel pa ce oni u paketu proizvoditi Intel Extreme graficke :). Eh da @Sky ti si poredio 9800GX2 sa GTX280 i rekao si da je boost 100%+, a sta je sa 3870X2 i 4870X2 koji je tu boost -5% :) ?
@NMY 1. Apdejtuj se, GTX295 je u svojoj poslednjoj verziji singl PCB karta 2. nVIDIA je jedna suluda kompanija sa neverovatnim bojem gluposti i propusta i naravno fenomenalnih proizvoda tokom godina. Sujeta je izražena i svašta može da se očekuje. Kartice u najvišoj klasi se ipak prodaju u malim količinama...
@TheBear Često srećem takav stav i ne slažem se sa njim.
Ja bih cak preporucio vise ljudima koja rade multimediju nego za igrice.Jer vidite uz Ati stream u aplikacijama ,a ima ih vec podosta ,Adobe Premiere ,Power Director itd.. Ta karta je jaca u transcodiranju od CoreI7 965 sa 4 jezgra klokovan na 3,75 Ghz,sto govori o nadmoci GPU . Odmah ispod CoreI7 965 ,je Nvidia GtX 295 optimizovana za full Cuda tehnologiju,sto govori da vam ne trebaju jaki Nehalemi da bi izveli jednu takvu slozenu operaciju.
Hoces da kazes da na primer GTX295 nije overkill za 1680x1050 rezoluciju ? To ti je isto ko kad bi topom hteo da ubijes komarca ili kupis ferari da bi se trkao sa ficama... Ekstremni overkill... To isto vazi i za 5870 i tu rezoluciju...
:: :: @NM :: 1. Apdejtuj se, GTX295 je u svojoj poslednjoj verziji singl PCB kart :: 2. nVIDIA je jedna suluda kompanija sa neverovatnim bojem gluposti i propusta i naravno fenomenalnih proizvoda tokom godina. Sujeta je izražena i svašta može da se očekuje. Kartice u najvišoj klasi se ipak prodaju u malim količinama.. :: :: @TheBea :: Često srećem takav stav i ne slažem se sa njim :: :: @Al :: Gledaj ovo...to je već nešto i to će biti dostupno u sledećih mesec-dva :: http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3646
Svi se slazete sa esesesom? Da li je 4890 Vapor X overkill za 1680 x 1050?
:: Potpuno se slazem.Za 1680x1050 rezoluciju je GTX 260 SP216/HD4870 i vise nego dovoljan za igranje igrica u fullu :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: :: :: :: :: Ovaj 5800 i GTx 295 su obicna preskupa zajebancija.Za nas obicne smrtnike sa 22 inch. monitorom se narocito sad kao best buy pokazao GTX 275 eventualno HD 4890 :: :: :: ::
idle power 5870 - 27 W max 188 W 5850 - 27 W max 170 W 4870 - 90 W max 160 W 5 vrsta shadera :
pixel, vertex, geometry and new is a compute shader (DirectCompute) allowing GPGPU functionality directly over the GPU, and for Tessellation a domain and hull shader instruction set has been added.
Gile smanji malo emocije ,ovo bre vasionski brod za te starije karte.
4870 je karta taman za 1680X1050. To sto se potencira GPU ce pasti u vodu, tesko da ce izaci program koji ce koristiti samo GPU, jer bi iziskivalo ogroman novac, totalna rokada sa sirovog CPU na GPU ponovno pisanje programa, prvo Intel to nece dozvoliti, da mu Nvidia/ATI preuzmu trziste, a da se ovi slikaju sa procesorima, a ti univerziteti sto kao nesto potenciraju GPU, pa ode Intel i da im nekoliko miliona i kakav GPU :). A ta CUDA se u igrama i ne primecuje isto kao ATI-jev DX 10.1 :), samo u testovima, nije se dzabe Batman crashovao cim se ukljuci CUDA :). Ta 5870 ima te temperature zato sto je cista karta, a da je vidim posle godinu dana 100+. @Samir sredjujem se :)
Expect the Radeon HD 5870 to outperform any current single-GPU based graphics card like the Radeon HD 4890 and GeForce GTX 285. And all that with a single chip utilizing less than 190 Watts.
Treca generacija Gddr5 na Hd58xx seriji sa temperaturnim kompenzatorom .....
Evo ja cu ti reci koji to imam i koji znam i koji sam testirao.Nema sta da ti govore ljudi koji to nisu ni videli a kamo li probali.Znaci stvarno me nervira stav takvih ljudi.Bre GTX295 ne da je overkill za tu rezoluciju nego podbacuje na svim rezolucijama ispod 1920x1200.Tek od ove rezolucije radi u punom sjaju.Ova karta je za rezolucije od 1920x1200 pa na dalje,2560x1600 a razlika je u par fps nize kod rezolucije 2560x1200,znaci karta ne oseca visoke rezolucije.O AA i AF filterima da ne pricam.Bez po muke i gusenja radi a uz to ima AA2X Free,sve serije GT200 chipa to imaju.To verovatno 99% vas nema pojma.Najjbolja karta koja se kod mene pokazala za 1680x1050 a da daje najbolji FPS i da je stabilna je GTX280/285.Ubedljivo najjaca karta na svetu za tu rezoluciju.Naravno sad je serija 5xxx kod ATI ali do sad je bilo tako.
E sad voleo bih da mi neko objasni u cemu je razlika izmedju ATI i nvidia GPU-a u tehnoloskom smislu.Napominjem da je tehnologija sirok pojam tako da se neki ne upecaju sa standardnim odgovorima bez potrebe jer im sleduje odgovor koji necu sad da kazem.Hocu da cujem od vas.Koja je razlika i sta podrazumeva tehnologija i u kom smislu?Ajde sad momci i devojcice..
@TheGame
Mladjano momce.Ja ti ne zameram ni najmanje.Samo ne zelim da se zdrava polemika pretvori u svadju. Inace po godinama mozes da me zoves i cika Sky.
Green Green Grass Of Home
:: Hoces da kazes da na primer GTX295 nije overkill za 1680x1050 rezoluciju :: To ti je isto ko kad bi topom hteo da ubijes komarca ili kupis ferari da bi se trkao sa ficama... Ekstremni overkill... To isto vazi i za 5870 i tu rezoluciju.. :: :: :: :: :: @NM :: :: 1. Apdejtuj se, GTX295 je u svojoj poslednjoj verziji singl PCB kart :: :: 2. nVIDIA je jedna suluda kompanija sa neverovatnim bojem gluposti i propusta i naravno fenomenalnih proizvoda tokom godina. Sujeta je izražena i svašta može da se očekuje. Kartice u najvišoj klasi se ipak prodaju u malim količinama.. :: :: :: :: @TheBea :: :: Često srećem takav stav i ne slažem se sa njim :: :: :: :: @Al :: :: Gledaj ovo...to je već nešto i to će biti dostupno u sledećih mesec-dva :: :: http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3646
:: http://www.guru3d.com/article/radeon-hd-5870-review-test/ :: :: Rec je o 5850 :: :: Expect the Radeon HD 5870 to outperform any current single-GPU based graphics card like the Radeon HD 4890 and GeForce GTX 285. And all that with a single chip utilizing less than 190 Watts. :: :: Treca generacija Gddr5 na Hd58xx seriji sa temperaturnim kompenzatorom .....
ATI 4870X2 se mnogo bolje snalazi na 1680x1050 i dosta manje snage od 295-ice ima tako da kod nje i nije overkill.Probao sam i lepo to klizi sa njom u toj rezoluciji,nigde ne podbacuje.Radi fino.
Green Green Grass Of Home
:: ali vec sam tako nesto i sam pretpostavljao pa sam i sam rekao da je overkill... Kao i 4870X2 na primer.. :: :: ::
RE:@Vuk...Kao prvo imas puno pozdrava i od mene...Nisam znao da imas 33 godine...da sam znao mozda bih bio malo kulturniji i manje napadan......Salu na stranu...Malo sam preterao,ali ja sam obicno takav...eksplozivan...Nisam imao nikakve lose namere da te uvredim ili nesta slicno,a pogotovo ne da te ja sad nesta tu ucim,nego samo da ukazem na jednu stvar koju sam gore objasnio...
Ma taman posla, mi svi ovde polemisemo, godine nesu vazne ja sam samo hteo da kazem da sam imao vise vremana od tebe tacnije 15 godina vise :) da naucim razne stvari da gledam stvari sa razlicitih strana. ma taman posla nisi me uvredio nisam ja u tom penzos fazoni, znas onaj shit DANASNJA OMLADINA i tako to, ja sam ljudima u mojmi godinama kada sam imao godine kao ti i bla bla bla. Govori kada nesto znas, pitajj kada te nesto zanima i kada nesto ne znas. Zato smo svi ovde zar ne? Imao 18 ili 88 meni je totalno ne bitno. Ako sutra ovde nesto pitaam tj postavim neko pitanje vrlo rado cu procitati i tvoj odgovor ili neki komentar vezano za neku temu. uzivaj i kuckaj kada imas vremena i kada to zelis:))))
Broj postavljenih tema: 60443. Broj poslatih odgovora: 647843. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.