Testovi se retko namestaju narocito na renomiranim sajtovima, samo se vesto izbegava prica o manama proizvoda i prave poredjenja na neadekvatan nacin tako da potencijalni korisnik stice pozitivan utisak, kakva god da je proca ako je citas u testu na kraju stices utisak da je to dobar proizvod a dali je uvek zaista tako ? Zato sam ja uvek po malo skeptican, ali naravno da prati testove tih renomiranih sajtova samo ne uzimam sve zdravo za gotvo.
Hahaha, dobra slika, al pitanje je dal ce vecina 5850 karti dostici bar onaj klok prvi za 24/7 bez dizanja voltaze, mada iskreno, ja kad bih je uzeo drzao bi na default, nema potrebe, za 1680x1050 rezoluciju bi bila i previse... Samo za bench naravno klokovanje.
:: @TheBea :: Kida naravno da kida :) za one koji su losi u matematici to izgleda ovako : :: :: http://img682.imageshack.us/img682/1240/hahahahahahcopy.jpg :: :: Testovi se retko namestaju narocito na renomiranim sajtovima, samo se vesto izbegava prica o manama proizvoda i prave poredjenja na neadekvatan nacin tako da potencijalni korisnik stice pozitivan utisak, kakva god da je proca ako je citas u testu na kraju stices utisak da je to dobar proizvod a dali je uvek zaista tako ? Zato sam ja uvek po malo skeptican, ali naravno da prati testove tih renomiranih sajtova samo ne uzimam sve zdravo za gotvo.
Sta reci, impresivni rezultati sa 5850, sta li ce tek 5870 da radi kada se nafercera na preko 1GHz kao ova 5850, plus jos sto kod 5870 koliko sam gledao RAM moze i vise da ide, preko 1200MHz?
Zanima me samo zasto sada nema onih prica kako je nVidia GTX285 jaca...
Mislim da je to valjda zato sto su i sami zagovornici uvideli da to nije tacno...
Ocigledno je da 5850 jede za dorucak 285,a tek kad dodje neka DX11 igra, u punom sjaju sa 285 nece moci ni da se prikaze. KAd li ce taj Fermi bas me zanima...
:: Sta reci, impresivni rezultati sa 5850, sta li ce tek 5870 da radi kada se nafercera na preko 1GHz kao ova 5850, plus jos sto kod 5870 koliko sam gledao RAM moze i vise da ide, preko 1200MHz? :: :: :: Zanima me samo zasto sada nema onih prica kako je nVidia GTX285 jaca... :: :: Mislim da je to valjda zato sto su i sami zagovornici uvideli da to nije tacno.. :: :: :: Pozdra :: :: SONY VAIO VGN-FW285 :: ::
gpu 1060Mhz.... skalira samo tako... Videcemo kako se ponasa neki Vapor-x ili Toxic?! Ne znam ko rece da ati kad se klokuje dobija max 1-2 fps.... PFFFFFFFF
Karta bi prosla i na klokovima 1070-1080 vantage test, samo joj trebaju malo hladnij uslovi rada od moje tople sobice :) posto temperature prelaze 60c tokom testa. Kog zanima moze da pogleda kako je rezultat pozicioniran u odnosu na rezulate postignute u svetu kada je malo extremniji OC u pitanju, ovo sto sam ja radio je bilo kao sto rekoh u mojoj toploj sobici, ako bude vremena i volje bice i LN2 itd http://hwbot.org/listResults.do?gpuModelId=1588&applicationId=17&filterUser=true&filterBlocked=true&sli=false&limit=100
U ponedeljek postavljam bas extremne LN2 rezove samo karta (karte) nece ici po LN2. Sve sto je radjano do sada i postavljeno od rezultata je radjeno na klokovima za 24/7 sto se tice celog sisteme, CPU sam spustio namerno na 3.6ghz, nemaju svi CPU klokovan na 4.2ghz i kartu klokova na 24/7 klokove koje svako moze da postigne, tako da uvid u performanse bude sto realniji sem Vantage u testu ge sam naveo da je MAX benchabilni klok. Ovo sto sam do sada postavljao vecinu ljudi zanim bice kao sto sman najavio i test stabilnosti i jos po neki detaljci koji je korisno znat a bice i odvljivanja od overkloka celog sistema, barm mi to nije problem
@markopvict `Ne znam ko rece da ati kad se klokuje dobija max 1-2 fps.... PFFFFFFFF` Taj ko je to reko malo se zaneo sa pricom i generalizovao neke subjektiven zakljuceke kao i uvek, pa je mnogo toga reko tako da je tesko razmrsti sta ima a sta nema veze sa mozgom, ovo svakako nema a moze se izracunati na osnovu rezova koje sam postavio mada sam ja to uradio i negde napisao u temo, 5850 30% kloka karte daje 23-25% performansi.
Tacnija racunica je da je karta klokovana GPU +30% memorija +20% znaci u proseku 25% sto je ekvivalentno +23-25% performansi, dali moze da bude bolje od toga??? koliko treba da bude 25% kloka a +50% perfomansi, bilo bi lepo ali nije tako
@DaSickSyst Evo nesto za tebe kao sto sam i rekao da cu uraditi, bez dizanja napona u skladu sa klokovima koje sam prikazao budi siguran da te karta nece uznemiravati Na slikam se vidi sve od temperature do boroja obrtaja ventilatora u zavisnosti od podesavanja. Najveci klok 1000/1200 1.250v je radjen sa dodatnim ventilatorom preko graficke karte koji je pomoga pre svega u hladjenju naponske jedinice i spustio GPU temperaturu za 2c. 1000/1200 1.250v nisu klokovi koje preporucujem da treba drzati za 24/7 sa vazdusnim hladjenjem, ovo je samo pokazno odradjeno i pokazuje potencijal 5xxx serije karati, sa vodenim hladjenjem dostizna je cak i klok 1050/1200 1.250v, samo je pitanje dali je to isplativo pored 5870. Ako se ja pitam:) idealno resenje za 24/7 je 950-1200 1.187V sa podesavanjima koja se mogu videti na postavljenim slikam. Ono sto je bitno pomenuti je nivo buke koji karta pravi pri odredjenom broju obrtaja ventilatora. 30-37% je sasvim ok i za one koji su najostljiviji po tom pitanju, na 30% je bas tiha karta, sve preko 38% je bucno na nivou 4870, 4870x2, 295GTX, 285GTX, naveo sam ovo radi poredjenja jer nivo buke i to kome sta smeta je subjektivan dozivljaj. Broj obrataj ventilatora se moze predefinisati prema potrebama kao sto se moze videti na grafikonu, sto je i moja preporuka u skaldu sa klokovima koji se vide. Karta ce se svakako grejati do 80-84c i kada je vent na auto tako da je dobro podesti tih 30% kako sam prikazao, zbog buke pre svega.
Uplasi me sa skorom mada si grafulju zavrnuo perverzija.Ja toliko imam sa 5870 ali kod mene je obican Quad.Sad mi je lakse :) P.S.Moze li karta jos ili joj je to wall?Zeleo bih da dokazemo tvrdnju overklok potencijala te arhitekture posto su mnogi ubedjeni da ce 5870 da se vise klokuje od 5850 a ja tvrdim da je to jako diskutabilno i da su varijacije jako male.Ajde nadji max oc bas me interesuje pa cu ti reci gde je wall za 5870.
update : Sad sam video da slider ne moze dalje.To je to.Ali extra.
Pa ovo je max, ne moze dalje od ovoga ako je ne ohladim u full lodu ispod 60c. Kad bi hipotetick gledanoi mogli da imamo identicen cipove 5870 i 5850 sa istim naponom bi se 5850 mozda cak i bolje klokovala za koji mhz zato sto ima manje shadersa pa je logicnije da ce sa istim naponom postici malo veci klok, ali to je sve nagadjanje. Radi se o istom gpu kod kog je u odnosu na 5870 160 sahdersa disable-ovano, znaci isti proizvod ako gledamo samo gpu kod kog je hardverski zakljucano tih 10% shadersa.
@DaSickSyst Nema na cemu i drugi puta :) Ako nesto treba samo pitaj/pitaj te, ja cu ovu temu svakako dopunjavati novim saznanjima i poredjenjima u odnosu na nove drivere istih testova koje sam koristio u ovom mini prikazu za koji se nadam da je dovoljno jasan da svako moze sam da proceni prema svojim afinitetima dali mu ova karta odgovara.
Vezano za buku, moze cak i malo bolje od prikazanog sa defaultnim klokovima zato sto karta moze preko softvera MSI Afterburner da se undervolt-uje i dodatno smanji zagrevanje samim tim i broj obrtaja ventilatora za 1-2% a da pritom odrzi temperaturu do 85c sto je prihvatljivo cak i sa naponima okvirno do 1.200v.
U real gaming-u temperature su nize za 2-3c a broj obrtaja ventilatora se spusta za 1-2%, probao sam CrysisWarhed neposredno nakon testiranja i tako se pokazalo.
Da video sam.5870 ima fore preko 1100 Mhz.Sad zaboravih tacno parametre ali wall je nedge oko 1080 Mhz.Dalje nece torije nema,jednostavno GPU ne moze vise.Tako da i ja imam isto misljenje,isti je chip.Ova samo brza zbog vise shader jedinica a koliko mi se cini razlika je u skaliranju malo veca izmedju ATI 5850 i 5870 ,hocu reci 5870 bezi primetno bar ono u poredjenju sto si ti dobio u sintetici.Okacicu slike kad sve budem sredio.Ima dosta posla. Ja nisam imao Nehalem zato je tvoj score tako velik.Inace presao bih davno tih 20k lagano.
Green Green Grass Of Home
:: Pa ovo je max, ne moze dalje od ovoga ako je ne ohladim u full lodu ispod 60c. Kad bi hipotetick gledanoi mogli da imamo identicen cipove 5870 i 5850 sa istim naponom bi se 5850 mozda cak i bolje klokovala za koji mhz zato sto ima manje shadersa pa je logicnije da ce sa istim naponom postici malo veci klok, ali to je sve nagadjanje. :: Radi se o istom gpu kod kog je u odnosu na 5870 160 sahdersa disable-ovano, znaci isti proizvod ako gledamo samo gpu kod kog je hardverski zakljucano tih 10% shadersa ::
objasnicu ti zasto pretpostavljam da kako ti kazes real gaming-u situacija nije bas tako sjajna. Skoro sam 100% siguran sta si uradio pa si dobio takve ne zadovoljavajuce performanse. Napisacu i ovde u temi zasto dolazi do pada performansi ali kazem to je pretpotavka da si mozda uradio nesto sto sam i ja uradio pa sam ze zapitao dali je ovo moguce posto jako dobro znam odredene deonice igre itd, snas da imam snimljene scene sa odredjenim brojem fps-a itd, moz samo misliti koliko je problem banalan i nelogican. Inace nije do hardvera. Karta radi savrseno i sa 950/1200 CrysisWarhead je iteko igrei u 1920x1200 sve na enthusiast, preko 35-40fps.
Zanimljivo je da je ako pogledamo sirovu snagu 5850 u odnosu na 5870 kada se podese na iste klokove sporija je svega nekih 7%!!! definitivno 5850 je zaista dobra kupovina, narocito ako uzmemo u obzir da se 5850 i 5870 klokuju sa slicnim naponoma i sa tim naponima postizu identicne klokove na vazduhu max 1070mhz a za 24/7 950mhz, s tim da se 5870 manje greje i manje je bucna u takvim uslovima rada, verovatno zato sto ima veci hladnjak na sebi, sama karta je duza. Rezultati koji se mogu videti nisu 100% za poredjenje zato sto su radjeni na razlicitim racunarima i operativnim sistemima ali mogu da budu neki pokazatelj, 5850 je na mojoj masini a 5870 su rezultati koje je napravio SkyFire http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=21583&forid=33&katid=1 . Poredjenje ove dve karte cu uskoro napraviti na mom racunaru u istim uslovima rada.
Crysis Warhead i Stalker pokazuju cak i manju razliku izmedju ove dve karte na istim klokovima, ali videcmo da li je to zbog razlike u sistemima na kojim je radjeno testiranje ili je realno tako.
Broj postavljenih tema: 60443. Broj poslatih odgovora: 647848. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.