GTX480 je sada najbrza single chip karta! I ima najvecu potrosnju, grijanje i buku od svih!
S obzirom koliko su je pravili nazalost nije nista posebno, tj. tresla se gora, rodio se mis!
Citajuci review, sabirao sam razlike izmedju GTX480 i 5870, na kraju podijelio sa brojem testova i dosao do rezultata od manje od 15% (13,25% tacnije) u korist GTX480!
Po meni je to malo, a nekome opet i nije mozda, sta znam...
Posto 5870 kosta oko 330eura, ako dodamo jos 20% na tu cijenu dobijamo cijenu od okvirno 400 eura, koliko po meni i treba da kosta ova kartica (GTX480), a tjesim se da ce biti ispod 450eura (a vjerovatno oko 500) ne bi li ATI malo korigovao cijene...
Ono sto mi je zanimljivo takodje je to da je ATI 5870 sa novom verzijom drajvera uspjela preteci GTX295 po performansama za nesto nesto manje od 7% gledano na nivou vise igara... Podsjeticu samo da GTX295 i dalje kosta oko 430 eura, sto je 100 eura vise nego 5870... Thumb Down for nVidia!
ATI je bas poznat po tome sto se klokuje dobro a pogotovu sto dobro skalira! Treba jedno 100 Mhz OC za svega 2 FPS-a u skoku ahahaha! Default je keva! Pa koliko dobijes to ti je! ATI je takav i to je fakat!
`Generalno GTX480 koliko ja vidim odvaljuje 5870 +`
jOOOj
NMY: samo big dodao jos ovo sveukupno, GTX480 je jedan od najvecih promasaja u nVidia istoriji - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - sada vozim enVidiju, do juce sam Ati, AMD je nekad vlad`o, sad ga Intel mlati, privoli se jednom klanu, pa za drugim pati, sveukupno ko je bolji, nikad neces znati
skidam kapu samo za metro 2033, po meni je ipak fail jer videcete kako se seta od igre do igre cak u krizi ima frejm manje od 5870 sramota it`s meant to be playedgreen>, sad govorim totalno neatijevskim jezikom vec nekom logikom koja kaze da je razlika izmejdu 100 i 120 fps neprimetna, inace likovi su krvavi jer ju radili test od 1024*760 do 2560*1600 :)
@Sky: odvaljuje, odvaljuje ga po potrosnji i po zagrevanju... Zamisli ti tu karticu u zatvorenom kucistu leti na 30 stepeni? Ni 10 fanova u kucistu i klima uredjaj ti nece pomoci, ima temperatura u sobi odmah da ti skoci za 5 stepeni... cim ukljucis neku igru... A i ne moze da se tera pola sata bez kulera kao onaj tvoj GTX :)
bucan, koliko sam video u vecini testova.... Najbucnija, sa najvecom potrosnjom i najtoplija karta, sve zarad 10-20% boljih performansi... Kao sto rekoh performanse mi se svidjaju, ali ostalo katastrofa...
Znate sta jos vecina sajtova je Dirt testirala u DX9 pa ispada 480 dosta brza , a igra je duplo zahtevnija u DX11, i tu su tu negde, ima sajtova koji su u DX11 testirali i Guru3D jako je mala razlika, oni sa Hexusa su u DX9 i ispalo je da je 480 mnoogo brza u Dirt 2...
Ma za performanse nista ne verujem, dok je ne istestira neko odavde i proveri lepo te rezultate. Razlike u rezultatima medju razlicitim sajtovima su i po 20% (tu prednjaci Guru3D). Nesto je tu trulo, a da li ovi favorizuju ATI, ili oni drugi nVidiju, to cemo tek da vidimo. U svakom slucaju, sve ovo dosad je cist marketing i dok kartice ne sidju medju narod i stignu utisci iz prve ruke - sve je rekla-kazala. Bez obzira na sve to, GTX470 bi mogla da ispadne odlicna kartica...
Sto se tice drajvera sky mislim da nisi tako glupi da kasne vec 7 meseci i da izbace grafu sa mladim drajverima,njihov tim se sigurno postarao za to,jedino ocekujem drajver koji ce da ispravi 3d vantage ali ostale ili jos performanse za igrice koje su bile na testu, sumljam.
:: Sto se tice drajvera sky mislim da nisi tako glupi da kasne vec 7 meseci i da izbace grafu sa mladim drajverima,njihov tim se sigurno postarao za to,jedino ocekujem drajver koji ce da ispravi 3d vantage ali ostale ili jos performanse za igrice koje su bile na testu, sumljam :: :: ::
GTX 470 pogodak ako bude oko 300evra(350 oc verzija)ali gtx480 iskreno ne bi je posedovao iako volim da je grafa sto vise jaca bez obzira da li je nvidia ili ati.ati je dosta zaradio na 5000 seriji tako da cemo videti kako ce nvidia ispratiti ati sledece godine,ali hvala nvidi-ji na ovoj grafi jer ati sledece godine mora da izbaci grafu srednje klase koja ce biti kao gtx480..a nvidiji se ne smesi neka zarada na gtx400 seriji.
Situacija se krece sledecim tokom, za referentnu GTX480 mozete da kupite nabudzenu 5870 koja je po performansama slicna GTX480, ali sto je najbitnije 5870 nabudzeni, je hladan, tih, manje trosi struje. A ako gledate pravog konkurenta GTX480 to je 5770x2 koja je dosta jeftinija od 5870, manje CF trosi ima odlicne performanse (mozda cak i bolje od GTX480, ali to napamet pricam). Sto se tice hladjenja na GTX480 to ce biti reseno veoma brzo, izbacice Sapphire Vapor X verziju ima da oladi GTX opusteno, ali za to ce morati da se doplati :). OC potencijal nije nista narocito. Po ovim testovima na Guru3d, nVidia je dosta bolja u niskim rezolucijama, u visim nema prevelike razlike.
Ove kartice iz nVidia nisu nista narocito i ne predstavljaju pravu konkurenciju ATI-ju, zbog mnogo gorenavedenih stvari. A ako bude nVidia slicne cene kao i ATI, ATI spusta cene i nVidia opet postaje nepovoljna. Sad nVidia mora da ubaci u petu da bi stigla ATI jer im ATI bezi citavih 6 meseci :). Verovatno ce uskoro da padnu cene i imacemo ATI 5850 po ceni 5830 ili cak 4890 :).
Ovaj proizvod je očigledno nedorađen u smislu procesa proizvodnje.
Čip bi trebalo da ima 512 tih jedini ali očigledno od toga još neko vreme nema ništa. Znači, praktično imamo falične čipove koji rade na niskih 700 MHz i koji iznose novu nVIDIA GTX400 generaciju. Klokovi memorije su još problematičniji. Memorijska magistrala je široka ali su klokovi niski. 3700 MHz efektivno, 5000MHz je nešto što bi trenutno moglo da se napravi.
Sve u svemu sa svake strane skarabudženo i pogodi šta, ipak jače od najjačeg singl čipa ATI-a...došli smo do tačke u kojoj niste upravu...sve ovo više govori o tome koliko su ustvari ATi 5000 čipovi slabi nego koliko je Fermi promašen...nemoj da se zavaravate, prave Fermi kartice tek stižu. Pun Fermi sa svih svojih 512 na nekih 800 - 850 MHz za GPU i oko 5GHz za GDDR5 bi razbio i 5970...i to je garantovano nešto prema čemu se ide u nVIDIA-i.
I tako, što se mene tiče ne kupujem...odo da tražim još jedan GTX280 za Triple SLI.
da je brzi fermi cim su na njemu 6 meseci duze radili plus treba uzeti u obzir i 384 bita naspram 256...za 15% brzu graficku ne vredi dati vise od 150e vise
:: :: Ovaj proizvod je očigledno nedorađen u smislu procesa proizvodnje :: :: Čip bi trebalo da ima 512 tih jedini ali očigledno od toga još neko vreme nema ništa :: Znači, praktično imamo falične čipove koji rade na niskih 700 MHz i koji iznose novu nVIDIA GTX400 generaciju :: Klokovi memorije su još problematičniji. Memorijska magistrala je široka ali su klokovi niski. 3700 MHz efektivno, 5000MHz je nešto što bi trenutno moglo da se napravi :: :: Sve u svemu sa svake strane skarabudženo i pogodi šta, ipak jače od najjačeg singl čipa ATI-a...došli smo do tačke u kojoj niste upravu...sve ovo više govori o tome koliko su ustvari ATi 5000 čipovi slabi nego koliko je Fermi promašen...nemoj da se zavaravate, prave Fermi kartice tek stižu :: Pun Fermi sa svih svojih 512 na nekih 800 - 850 MHz za GPU i oko 5GHz za GDDR5 bi razbio i 5970...i to je garantovano nešto prema čemu se ide u nVIDIA-i :: :: I tako, što se mene tiče ne kupujem...odo da tražim još jedan GTX280 za Triple SLI ::
Ja gledah testove,razlike su velike izmedju 5870 i GTX480 tako da stoji da je odvaljuje.. Driver ce itekako popraviti perfromanse jer ovaj 197.17 beta cini mi se da cak i nije predodredjen za Fermi vec je zakljucno kompatibilan za GTX2xx seriju.
Evo recimo koliko tek dominira u DX11 cak je brza i od 5970 u velikim rezolucijama a od 5870 svakako a tu je i DX10 :
Nisam jer sam znao da ce zbog problema u proizvodnom procesu da ustroje kartu. Ono sto je trebao Fermi da bude bila bi mala revolucija na polju prefromansi a evo i ovako sakata i nedovrsena je opet u prednosti negde cak i u velikoj.. Imao sma ja informacije i ranije,cekao sam samo zvanicni test pa da krenu trokrake :)
sa 6 meseci vise vremena sa 384 bita sa vise memorije su dobili u proseku manje od 20% razlike za cenom vecom od 150e...ako jos dodamo neverovatno grejanje(kolika ce tek biti vrela na leto),buku,potrosnju...
Niko ne spori da je 480 brza od 5870... Ali si sam lepo rekao...Ove katre su izbacene tek da bi se ispostovao neki rok i da NV ne bi opet odlagala prerzentaciju...Drugim recima:Nedovrsen proizvod. Obrati paznju da GTX 480 singl GPU karta trosi vise struje od ATI 5970 koja je dual GPU,a ima i vise temperature,a slabije performanse: http://www.tomshardware.com/reviews/geforce-gtx-480,2585-15.html
::Čip bi trebalo da ima 512 tih jedini ali očigledno od toga još neko vreme nema ništa ::Znači, praktično imamo falične čipove koji rade na niskih 700 MHz i koji iznose novu nVIDIA GTX400 generaciju ::Klokovi memorije su još problematičniji. Memorijska magistrala je široka ali su klokovi niski. 3700 MHz efektivno, 5000MHz je nešto što bi trenutno moglo da se napravi
::Sve u svemu sa svake strane skarabudženo i pogodi šta, ipak jače od najjačeg singl čipa ATI-a...došli smo do tačke u kojoj niste upravu...sve ovo više govori o tome koliko su ustvari ATi 5000 čipovi slabi nego koliko je Fermi promašen...nemoj da se zavaravate, prave Fermi kartice tek stižu Kada stizu? Pa i ovi kasne 6 meseci za ATI 5000...A sam kazes da su felericni i nedovrseni...Ako ATI nastavi svoju praksu da na 8-10 meseci izbacuje novu seriju mozemo uskoro ocekivati seriju 6000,do tada ce NV valjda zavrsiti Fermi.
::Pun Fermi sa svih svojih 512 na nekih 800 - 850 MHz za GPU i oko 5GHz za GDDR5 bi razbio i 5970...i to je garantovano nešto prema čemu se ide u nVIDIA-i Zamisli koliko bi tek tada ta kartica trosila i koju bi muku morao da pretrpi taj cip koji bi MORAO da radi na temperaturi od preko 100 stepeni... Jedino da NV spusti garanciju na takvu kartu na dva meseca.
Dok se ne smanji velicina cipa nema nista od toga.
Ovo sto je izbaceno je izbaceno fakticki pod prisilom jer su bili nespremni zbog probelam koji ih je zadesio.Niko nije bezgresan.Sta da se radi,mozda ce im ovo biti za nauk da se ne opustaju mnogo i da ne zive od stare slave.Imali su najbolje namere ali ih je zadesila greska koja se provukla negde u arhitekturi.Generalno ovo nije prava nvidia i moze se reci da je na neki nacin promasaj ali chip je vredan svakako uz te mane vece temperature i potrosnje.Ono sto bi svaka prava kompanija po nekim logicnim putem uradila jeste da skreshu cene toliko da bi karta mogla da se kupuje a ne da ostano pri toliko nenormalno visokim cenama uz performanse koje nisu bas toliko impresivne koliko su trebale da budu.GTX480 je generalno najjaca Single GPU karta sa ok performansama ali se i dobro greje,trosi..E sad nekom je to bitno,nekom ne ali svakako o tome treba razmisljati i cenim da se na toj problematici oko uisavrsavanja chipa vec radi. Dal ce se to srediti kroz 32 nm proces,najverovatnije da da.Vremena nisu imali da kartu prebacu u 32nm vec su morali da je rade u 40nm pod ovakvim uslovima da ce krajnji rezultat doneti vece zagrevanje chipa,potrosnju uz sve to skresane taktove GPU-a zbog kompromisa na arhitekturu chipa i na mizerni klok memorije.Ovo sve govori koliko su zapravo imali problema.Meni opet uliva nadu da je uprskos ovakvim problemima Fermi GTX480 opet pokazao nadmoc,u tu se slazem sa FSamir-om.Sta bi bilo da su Chip izbacili onakvim kakav je bio zamisljen ???Itd.. P.S.Glupo je porediti ATI i NV sto se tice temperature.To su dve razlicite arhitekture + NV ima daleko vecu povrsinu chipa.Za potrosnju ajde tu i mozemo ali to se opet odnosi i na grejanje tako da..TDP..
Broj postavljenih tema: 60443. Broj poslatih odgovora: 647850. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.