Shodno budzetu takav je i stav. Interesantna je ta tvoja recenica. Upravo tako razmislja vecina sa plicim dzepom ali ima jedno ali. Svi tvrde kako su sa tim nekim AMD-om napravili znacajan dil i da razlika u performansama i nije neka. To je zapravo pogresno. Razlika je i te kako debelo osetna prelaskom na Intel platformu. Stvar je u tome da ljudi pokusavaju sebe da ubede da su napravili najbolji izbor zanemarujuci realne dobitke koje stvarno imas sa Intelom.
Neko nece da pravi takve kompromise, neko jednostavno nije napredan korisnik, gamer i zadovoljava se budzetnim platformama sto AMD svakako jeste.
U neku ruku taj AMD zavrsava posao ali do jedne izvesne granice. To su samo odredjeni segmenti u cemu AMD opravdava kupovinu. Kada se ide na malo kompleksniju i ozbiljniju pricu tu AMD gubi svaku svrhu.
Za gaming kao i za sve ostale namene Intel je jednostavno neprevazidjen. Ista stvar i sa nVidia. To ne moze da razume samo onaj koji to ne zeli i tu se svaka prica zavrsava.
Stvar je jasna. Ko zeli da ulozi, ulaze u najbolje. Ko nema da ulozi zadovoljava se budzetnim resenjem i cuti.
A jebes ga, uvek je taj novac problem, pa se onda ljudi tese ma na i3 leti sve i tome slicno... Istina je da je ovo sve skupa zezalica, ja sam moj procesor Sone nabavio za 250e, tako da je i logican razlog zasto sam isao na i7 varijantu jer mi je cenovna razlika u odnosu na neki i5 bila mala.
INTEL I7 4790k petarda @ Megahalems red ASUS Maximus VII Hero KINGSTON HyperX 2x4 gb 1800 ASUS gtx 970 Strix SAMSUNG 250gb EVO CM V700 SAMSUNG 2233rz 3D 120hz
:: Slazem se sa ovime sto si napisao, upravo sam takve testove i gledao po netu, i prosto mi je za neverovati da se prave tolike razlike. Inace stvar je totalno individualna, kao sto se vec i vrlo dobro zna, neko ne juri fps pa mu je i 25 dovoljno da se igra i uziva u igri, a neko je perfekcionista i juri svaki frejm, hoce da mu sve klizi kako radi :: :: E sad sa druge strane cena je presudan faktor kod vecine igraca, a ako se pogleda cena recimo tog cpu-a sto ti imas, i7-4790K, ona iznosi bez malo 350e a i vise + neka solidna ploca, izadje maltene na 500+ eura, sto uopste nije malo :: Recimo moze opusteno da se uzme fx 8320 + neka solidna ploca, i jos da ostane dosta para viska. :( To je zapravo ono sto je najzalije, pa se onda postavlja pitanje ima li svrhe davati tolike pare zbog igara. :: :: Ja licno imam zelju da probam taj intel i vrlo je moguce da cu i preci na njega, kad, ne znam :: :: AMD FX-8350 + Noctua NH-D1 :: MSI 990FXA-GD8 :: Kingston 16GB 1600MHz Hyper Gre :: MSI GTX780 Lightnin :: Dell U2412M + LG D2343 3 :: SSD Samsung 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB :: Thermaltake Urban S71 + CM V85 :: Creative X-Fi Titanium ::
Sky, lepo si ti sve to napisao, ali je problem u tome sto takvi korisnici zapravo NE CUTE. Oni imaju potrebu da svaki dan seruckaju kako budzetni procesori od 100-tinak jevreja zadovoljavaju svaku pricu i obavezno moraju naglasiti da je sve ostalo bacanje para. Ovde ne mislim na dekstera, on ima u glavi samo 60 frejmova i shodno tome prica o hardveru koji daje taj fps. Mislim na one korisnike poput onog burazera sto se kune u i3 i sto daje testove gde doticni procesor ostvaruje bolje rezultate od i5 ili fx83xx i njemu slicni...
INTEL I7 4790k petarda @ Megahalems red ASUS Maximus VII Hero KINGSTON HyperX 2x4 gb 1800 ASUS gtx 970 Strix SAMSUNG 250gb EVO CM V700 SAMSUNG 2233rz 3D 120hz
:: Postoji razlika, moras da razumes da Dexter gleda iz ugla `treba mi 50-60 fps` dok ti gledas iz ugla nekoga ko hoce 100+ fps :: :: Naravno za neke novije MP naslove za 100+ fps mora ici i7 :: ::
Ko god kaze da je kupovina i7 besportrebna taj nije normalan. Prosecan Srpski korisnik moze procesor jacine i7-3770K da koristi ravno 5 god. Posle toga nece biti konkurentat ali daleko od toga da ce biti slab. Dokaz je 2600K. Ja sam odabrao dobar procesor u dobrom momentu pa ima USB 3.0 I SATA III Intel i PCI-E 3.0 i dobro se klokuje sto olaksava prodaju nakon 3 god. Ali sto se tice jacine 2700k ce naredne i one tamo godine da bude idealan za single graficke samo ce te neke sitnice da nedostaju. Zamislite samo ustedu prema FX8350. i5 je moglo nekada do 2012- 2013 ali sada za igre vec i7 postaje vidljivo potreban procesor. i5 daleko da je lose ali ti ne daje tu neku mirnocu da dugo koristis nego je vise za ljude koji menjaju na 2 god i za jeftine ploce. Ja sam znao da ce tako biti sa i7 kada sam ga uzimao jedino sam ocekivao da ce performanse izmedju generacija biti bar duplo vece, sto se nije desilo i to je jos vise produzilo vek procesora. I sada da ga neko kupi za pare koliko kosta i5 novi opet je bolje prosao sa i7. Moja cena ce biti tacno 200e za prodaju, OC mogucnosti znate, mogu da vam dokazem uzivo da vrtite kod mene dokle hocete jer ako uzmete i stavite drugu plocu ukoliko nesto ne bude isto da vidite da je samo do ploce. A ko hoce celu platformu 350e. Memorija, ploca i procesor. Mada se nesto i mozemo dogovoriti ovako za popust mozda.
Ti si bre blesav, za taj cpu ces da trazis 200e, ma idi! Pa ima na KP nov 4790K da se nadje za 275e, a evo Adzem rece da je njega kostao 250e.
AMD FX-8350 + Noctua NH-D14 MSI 990FXA-GD80 Kingston 16GB 1600MHz Hyper Grey MSI GTX780 Lightning Dell U2412M + LG D2343 3D SSD Samsung 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB) Thermaltake Urban S71 + CM V850 Creative X-Fi Titanium
:: Ko god kaze da je kupovina i7 besportrebna taj nije normalan :: Prosecan Srpski korisnik moze procesor jacine i7-3770K da koristi ravno 5 god :: Posle toga nece biti konkurentat ali daleko od toga da ce biti slab. Dokaz je 2600K :: Ja sam odabrao dobar procesor u dobrom momentu pa ima USB 3.0 I SATA III Intel i PCI-E 3.0 i dobro se klokuje sto olaksava prodaju nakon 3 god. Ali sto se tice jacine 2700k ce naredne i one tamo godine da bude idealan za single graficke samo ce te neke sitnice da nedostaju. Zamislite samo ustedu prema FX8350 :: i5 je moglo nekada do 2012- 2013 ali sada za igre vec i7 postaje vidljivo potreban procesor. i5 daleko da je lose ali ti ne daje tu neku mirnocu da dugo koristis nego je vise za ljude koji menjaju na 2 god i za jeftine ploce :: Ja sam znao da ce tako biti sa i7 kada sam ga uzimao jedino sam ocekivao da ce performanse izmedju generacija biti bar duplo vece, sto se nije desilo i to je jos vise produzilo vek procesora. I sada da ga neko kupi za pare koliko kosta i5 novi opet je bolje prosao sa i7. Moja cena ce biti tacno 200e za prodaju, OC mogucnosti znate, mogu da vam dokazem uzivo da vrtite kod mene dokle hocete jer ako uzmete i stavite drugu plocu ukoliko nesto ne bude isto da vidite da je samo do ploce. A ko hoce celu platformu 350e. Memorija, ploca i procesor. Mada se nesto i mozemo dogovoriti ovako za popust mozda :: :: :: :: :: Intel® i7-3770K (4.5GHz + H100 :: EVGA Z77 FTW + Dominator Platinum 1866 2x4G :: EVGA GTX780Ti K|NGP|N Classifie :: Force GT 120 - WD500AAKS - Sound Blaster :: EVGA SuperNOVA 1200 P :: CORSAIR Obsidian 650D - http://valid.canardpc.com/kyvil :: :: ::
Pa ti kupi 4790K za 270e. Taj procesor se krece od 320-350e u normalnim radnjama i to znamo i ja i ti. Ljudi traze po 180e za 2700K i prodaju. I 150e za i5-2500K. Zato ne seri. Kupi slobodno procesor za 5C vreliji od 4770K kome na 4.4GHz ne smes da upalis Prime95 blend test sa HT Link On i AVX instrujcijama. A moj procesor radi stabilno na 4.8GHz. Da ne bi mozda za 120-130e 3770K. Hoces kurac, niti ces ga ti kupiti niti ces naci ovakav procesor ispod 10 pokusaja. Ljudima treba voda i 1.300V nekada za 4.5GHz ovaj radi na 1200V. To za 200e i taj kupac da bude srecan sto je naisao na mene, jer ja iskreno da mi daje ovo neko i random primerak za iste pare ja bi doplatio 30-40e da mogu mirno da igram igrice na 4.5GHz, sa 300MHz lufta, na maloj voltazi na 60-65C. Stim sto kada zovnete prodavnice obicno to ispadne da on kosta 10-20e vise nego sto je prikazano. Ja nimalo ne bi bio srecan da trebam da sada biram Haswell i racunam na srecu. 3770K u Americi gde je sve jeftinije nego kod nas se prodaje za 200-220$, 4770K za 250$ koriscen. 4790K za 50-60$ ispod cene. Cena moze i da varira ukoliko neko ima dobar primerak ili sranje kome treba dosta voltaze za 500MHz. Mom procesoru treba 0.050mV za 1000MHz tj 1GHz preko specifikacije. Pa ja placam 50e vise od cene ako mi neko nadje takav 5820K i to ga kupujem otvorenog otpakovanog skuplje nego novog. Sta znaci takav, znaci 1000MHz sa 0.100mV recimo.
kada bi 3770k imao AVX 2.0 kao 4770k garant ga ni ti ne bi drazao na 4.5ghz i przio sa prime95.
Tako da bi merenje trebalo izvrsiti sa prime 95 bez avx2 a onda je 4770K dosta hladniji, a da se 4770k greje i to je istina.
Sto se tice prodaje ti postavis cenu, mozda ce neko i platiti 200e(ne kazem da ne vredi) a ja recimo smatram da moj 4770K vredi bar 20e vise od 3770k ako nista drugo onda zbog jos 2 godine garancije. (Inace cpu ne prodajem, ja sam recimo veoma zadovoljan sa Haswell-om i da kupujem pc opet bih uzeo Haswell - zasto plasite ljude extra radi !)
A traziti 150e za 2500k je smesno, niko normalan ga ne bi platio vise od 100e, ja sam 2011g 2500k nov platio 176evra.
Ma prodaj ti svoj cpu i za 1000e ako mozes, super, nemam nista protiv !
Inace vidis i sam sta pises, ti svoj klokujes na 4,5GHz ne bi li ga priblizio novijoj generaciji i generalno jacem procesoru, dok 4790K ne moras ni da klokujes, fabricki je vec napravljen da mu je boost na 4,4GHz. BTW testovi su u korist 4790K modela u odnosu na tvoj, i jos jednom cu ti napisati, zasto bi iko dao 200e tebi za stariju generaciju cpu-a kada moze da uzme totalno novo, sa sve garancijom za + 50-85e ?!
AMD FX-8350 + Noctua NH-D14 MSI 990FXA-GD80 Kingston 16GB 1600MHz Hyper Grey MSI GTX780 Lightning Dell U2412M + LG D2343 3D SSD Samsung 840 EVO 250GB + WDBlack (1TB+500GB) Thermaltake Urban S71 + CM V850 Creative X-Fi Titanium
Broj postavljenih tema: 60420. Broj poslatih odgovora: 647654. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.