:: 490. (mogao je i za 470 ali je zeleo odma sada odma :-) :: :: Video sam u Becu ima za 400, sto i nije velika cifra kad poredis sa asusom :: :: SAMDSUNG!! :: :: Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA :: ::
Zdravo svima. Planiram kupovinu novog monitora koji će zadovoljiti kućne potrebe - filmovi, igre, fotografija, oficce, internet.
Inicijalno mi je jako interesantna bila dell U serija - 2414, 2415. Generalno, gledao sam da kupim neki best buy proizvod u toj klasi, ali me priča i recenzije koje sam pročitao o backlight bleedu malo odvraćaju, iako verujem da u realnom radu možda ne bih primetio razliku.
Kako nemam mnogo vremena da se igram kao ranije, nisam gledao 120Hz monitore, ali me je priča o Ezio FG2421 navela da razmislim između kupovine IPS monitora i navedenog, odnosno monitora sa VA panelom (koji bi koliko razumem trebao da predstavlja nešto između IPS-a i TN panela).
Eh sad, da li neko može da mi odgovori na sledeća pitanja: Da li su boje neuporedivo bolje/prirodnije na IPS panelima, ili i VA uspeva da reprodukuje koliko toliko vernu sliku? Kakva su vaša iskustva sa pomenutim isijavanjem?
Da li možete da mi date preporuku za monitor u toj klasi? Još uvek nisam imao priliku da radim na IPS monitoru, a još manje da poredim pomenuti Eizo i neki IPS. Verujem da će koji god od ova dva pazarim (iako Eizo daleko prekoračuje budžet) biti neuporediva sa mojim prastarim 2032BW, ali kako se monitor ne kupuje svakog dana, a i želim da ga ne menjam bar pet godina, trudim se da kupovina bude što bolja.
ja imam dva LG-a jedan od 20` obican jedan 23` IPS, nije bas da je NEUPOREDIVO velika razlika izmedju ta 2 panela, ali razlika postoji i vrlo je prijatna, zato sto su boje jarkije, bolje osvetljenje za razliku od obicnog panela... ako je cena dobra uvek treba da se uzme IPS panel pored obicnog TN, a za VA nisam uporedjivao tako da nzm...
U2414 ima isti panel kao p2414h, apsolutno isti monitor, a kosta dosta vise. U2415 ima dosta mana, i dosta veci bleed. Ne bih ga uzimao svakako.
Eizo je znacajno bolji monitor, ali i skuplji. E sad, ja sam izuzetno zadovoljan sa P2414h, ali dosta ljudi je dobilo i losije primerke sa vise bleeda. Ti odluci da li ti se isplati toliko vise da dajes na Eizo ako se ne igras puno. P2414h je super i za igrice, jer ima jako dobar odziv pixela i moze da se overclockuje na 80hz. I dalje nije na nivou Eizo-a, ali je znacajno jeftinije.
Za filmove i multimediu ce oba monitora da budu odlicna. Mozes uvek da odes na P2714h, i da i da prodjes jeftinije nego sa Eizom. 2714h ima samsung PLS panel koji je prilicno dobar, mada kao i svuda dosta ljudi se zalilo na primerke sa mrtvim pixelima i bleedom.
SAMDSUNG!!!
Wlada/Classy: STALJIN JE OVAKVE KAO JA STRELJAO JER JE ZNAO DA NE MOZE DA IH DROGIRA
:: @kutalion što znači da bi izboru između pomenutog Eizo i Dell iz U serije izabrao? :) Šta bi preporučio? Kakvi su HP monitori :: :: ::
27` mi je mnogo. 24` 1920 x 1200 mi je nekako idealna velicina panela. Hvala za sugestije za U seriju. Da zakljucimo, ako izuzmemo da je gejming monitor, eizo je sto se tice boja/kvaliteta prikaza dobra kupovina, a svakako porediva sa ips monitorima iz pomenutog segmenta? Steta za u2415, jako lepo parce hw :)
Mislim da smo vec pricali o ovome, uzmi eizo av panel, ne moras ovaj 120hz, bilo koji eizo av panel. Stvar je u tome da su dobro upregli crnu koja je bolja kod av matrice ali ume kod pojedinih panela da gusi ostale boje, sto nije slucaj sa eizo monitorama. Bela je isto tako bolja nego kod ips sto dovodi do dobrog kontrasta koji je za igre i filmove pored odziva najbtnija stavka. Ovi ips paneli za siroke mase nisu nista bolji od av panela po pitanju boja a jesu losiji po pitanju kontrasta, cren, bele a odvratni ips sjaj je nesto sto zakucava ekser u kovceg makar sto se mene tice i kupovine monitora sa ips matricom, mada razmisljam o onom aceru... Ezio svaki je proizveden u Japanu, znaci full kvalitet a ne ko ovaj bangavi dell, za mene je to smece od monitora, firma cija je kontrola kvaliteta trziste, izbacuju model i menjau panele zavisno od toga kako se pokazu na trzistu u smislu kolicine skarta i reklamacija, toga nema kod eiza...
Svakodnevno radim po neku obradu fotoki na njemu i apsolutno nista ne primecujem sto degradira prikaz, uglovi su dovoljno dobri da vise osoba moze da gleda film na monitoru, mada je za tako nesto najmanje 27`. Sve u svemu prikaz je savrsen, nema probijanaj svetla, curnaja niti bilo cega sto krasi u negativnom smislu TN i IPS panel, jaca crna je jedina mana av av panela haha, a to je kod ovog modela savrseno reseno. Ja jos uvek imam i Asus ROG SWIFT PG278Q, koji je na servisu zavrsen ali ga ne podizem, uzecu novac mesti monitora, i ako je dobar ipak je ovaj bolji pre svega zbog kontrasta...
Ko je bilo sta probao poslije Dell U2410, naucio je sta je bol za oci. Probao sam Asus ROG SWIFT PG278Q i dobio glavobolju. EIZO baš taj model nisam imao prilike da probam, ali EIZO je postavljao standarde kvaliteta, tako da ne sumnjam u njegov kvalitet, ali dok ne probam licno, ne mogu da komentarisem. Od 5 komada U2414 samo jedan ima malo probijanje sa desne strane i nije strašno, a ostali nisu vrijedni pomena, tako da tkvalitet varira čak i u istoj seriji. Imao sam prilike da vidim i 2414H model, koji ima dosta korektniju sliku od nekih U2414.
Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.
Hvala svima na odgovorima. Gledaću da obiđem prodavnice i da uporedim panela, mada ne verujem da ću negde da nađem ove modele izložene. skyfire je pominjao ahva panele? Da li treba juriti tako nešto u poređenju sa Eizom obzirom da mi nije potpuno neophodno tih 120Hz za gejming. Verujem da je za moje portebe potpuno dovoljan i neki AH-IPS, mada gledam da izbegnem potencijlno isijavanje.
Hvala svima na odgovorima. Gledaću da obiđem prodavnice i da uporedim panela, mada ne verujem da ću negde da nađem ove modele izložene. skyfire je pominjao ahva panele? Da li treba juriti tako nešto u poređenju sa Eizom obzirom da mi nije potpuno neophodno tih 120Hz za gejming. Verujem da je za moje portebe potpuno dovoljan i neki AH-IPS, mada gledam da izbegnem potencijlno isijavanje.
Toliko si hvalio taj ROG da na kraju trazis da ti vrate pare. Imas srece sto imas problema sa njim. Te pare za TN ni u najgorem nervnom rastrosjtvu. Mon. osim izgleda i tog ref. rate-a apsolitno nema nista. TN panel kakav god da je, da je najbolji na svetu je jeftini TN panel i to je to. Pecaljka za sisanje. :: Zato sto je nesto desilo sa slikom na asusu a ne mogu da cekam servis bez monitora, tako da je ovaj planiran kao trenutna zamena, mada ce kako mi se cini ostati za stalno posto su kontrast i crna nesto sto je nedostizno kod TN i IPS panela, a najbitnija stavka kada su igrice u pitanju pored 120hz : :: :: ::
Kad budes video to o cemu pricas ti se vrati ovde pa iznesi svoje utiske :P Monitor se pokvario a ja nisam bio raspolozen da cekam bez monitora pa sam kupio ovaj eizo, ako ne zagledam u sitna crevaca kada su boje u pitanju jer tu ips jest bolji od tog TN panela, za gaming i svakodnevni rad asus je ubica, tako da je sustinski dobar za sve namene sem nekome ko se bavi bas ozbiljno grafikom... Inace primarno je kupljen za gaming tako da tu IPS nema sta da trazi, kada budem probao neki od najavljenih ips 144hz modela prica cemo i o tome. Tako da ono sto sam hvalio kod asusa ostaj jer to jeste tako, i nisam uzeo 60hz ips mesto tog asus pa da mozes da kazes hvali sam ga a ipak sam ga zameni, jer meni treba pre svega monitor za igrice a cena je nebitan, barem meni. Covek je pitao za eizo, da je rekao ima 1000e ne bih mu preporucio eizo, vec bas tog asusa posto ne znam kavi su ovi ips koji tek tereba da se pojave kod nas...
Posto je ovo drugi koji se pokvario u dva meseca ja nemam nameru da rizikujem sa trecim. Ovaj eizo va je bolji i od ips i od tn panela pre svega zbog kontrasta koji je najbolji od svih monitora na trzistu, sto je za gaming po meni odmah pored 120hz najvaznija stavka, eizo ima i jedno i drugo i nesto malo bolje boje, blize ips, ali to je zanemraljivo posto je asus bas dobara. Mana je 24` i cena.
Procice jos dosta dugo vremena dok se ne pojavi neki IPS sa tim specifikacijama, a da ima recimo 1-2-3ms odziv(ako je uopste izvodljivo). Takodje me zanima koji ce panel u narednom periodu za 144hz+ da se omasovi, jer to presijavanje koje stalno pominjes iritira veliki broj ljudi.
Jos nesto, 27 inca kod tog asusa sa TN panelom je na neki nacin hendikep, jer kada je monitor ispred vas i gledate tacno u centar gornji delovi monitora tamne, nije uopste potrebno da se ustaje i gleda odozgore. Veca je povrsina monitora i samim tim uglovi gledanja su sranje jer je TN. Nisu blesavi ovi ludaci sto su bas izabrali VA panel, opet kazem, videcemo kada vreme pokaze koji ce ipak panel za gejmere biti najbolji.
Beng! Beng! Beng! Beng! Ideš za Kanadu!!!
:: Kad budes video to o cemu pricas ti se vrati ovde pa iznesi svoje utiske :P :: Monitor se pokvario a ja nisam bio raspolozen da cekam bez monitora pa sam kupio ovaj eizo, ako ne zagledam u sitna crevaca kada su boje u pitanju jer tu ips jest bolji od tog TN panela, za gaming i svakodnevni rad asus je ubica, tako da je sustinski dobar za sve namene sem nekome ko se bavi bas ozbiljno grafikom... Inace primarno je kupljen za gaming tako da tu IPS nema sta da trazi, kada budem probao neki od najavljenih ips 144hz modela prica cemo i o tome. Tako da ono sto sam hvalio kod asusa ostaj jer to jeste tako, i nisam uzeo 60hz ips mesto tog asus pa da mozes da kazes hvali sam ga a ipak sam ga zameni, jer meni treba pre svega monitor za igrice a cena je nebitan, barem meni. Covek je pitao za eizo, da je rekao ima 1000e ne bih mu preporucio eizo, vec bas tog asusa posto ne znam kavi su ovi ips koji tek tereba da se pojave kod nas.. :: :: Posto je ovo drugi koji se pokvario u dva meseca ja nemam nameru da rizikujem sa trecim. Ovaj eizo va je bolji i od ips i od tn panela pre svega zbog kontrasta koji je najbolji od svih monitora na trzistu, sto je za gaming po meni odmah pored 120hz najvaznija stavka, eizo ima i jedno i drugo i nesto malo bolje boje, blize ips, ali to je zanemraljivo posto je asus bas dobara. Mana je 24` i cena. ::
Broj postavljenih tema: 60417. Broj poslatih odgovora: 647653. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.