:: ...a plus ni jedan nVIDIA čip nije puštem u punoj svojoj snazi Ovo je veoma blizu punoj snazi...Jer je cip normalan potrosac i ima normalne temperature i dobre performanse,znaci karta koja `ima smisla`...
480,pa cak i 470 su karte pravljane za benchmark,a ne za svakodnevnu upotebu.
Niko normalan nece kupiti sezonsku(ziimsku) kartu koja pri sobnoj temperaturi od 20 stepeni radi na 100 i trosi preko 250W.Sta raditi leti? Naravno uvek ima likova koji ce se upecati na zelenu udicu...Ali njih izuzimam iz price. Izbacili su kartice koje su sluzile za 30 minutni benchmark,sada je red da vidimo kartice koje su namenjene za svakodnevnu upotrebu.
:: Pa kako, zašto...6.šest,šest_6.šeS-šES Pa zato sto je trebalo da se pojavi pre 10 meseci,da bi parirala ATIju...Ali bolje ikad nego nikad. Sada je 460 svakako odlicna kupovina...Makar dok ATI ne spusti cene...A i vreme je da Nvidia ponovo postane konkurentna firma jer se ATI stvarno izbezobrazio sa cenama. Proizvodni proces 4850 je skuplji od 5850,a 4850 se sada moze naci za 90 evra..Znaci da i sa cenom 5850 od 90 evra ATI ima zaradu,ali je falila konkurencija da bi se spustile cene.
Jeste da jedna lasta ne cini prolece,ali mozda postoji sanasa za jos neku ovakvu kartu u skorije vreme. Ako bi uleteo makar jos jedan ovakav proizvod u narednih mesec-dva siguran sam da bi konacno videli pad cena serije 5000 i da bi 5850 kostala ispod 200 evra.
Ali cemu smo se nadali od serije 400 i ovo je fenomenalno.
Generalno se slazes sa vecinom onoga sto si napisao jedino me ono sa cenom proizvodnje malo buni. Konkretno mislim da je u krajnju cenu ugradjena i cena razvoja tehnoloskog procesa pa onda pocetak upucavanja love razvojnim timovima itd...
Ali i dalje se slazem da su se izbezobrazili sa cenama konkretno desava se situacija kada je AMD jedini imao x2 procesore i bio brzi od Intel-a tada su im cene bile jace od konkurencije.
Onako uzgred vezano za nVidiju ta firma je totalni raspad kad nema neku tehnologiju pogleda sta ima na trzistu pa pokusa da licencira tehnologiju ako ne moze onda brutalni i neprijateljsko preuzimanje citave kompanije u cijem vlasnistvu je doticna tehnologija resava pomenuti problem. Konkretno da nije Voodoo-a ne bi bilo ni SLI tehnologije (stara preko DESET godina)... Phisix takodje su preuzeli kompaniju. itd...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: :: Pa da li stvari zaista stoje ovako :: :: :: :: http://www.pcper.com/article.php?aid=95 :: Pa naravno da nije moguce...Evo ovde testa Guru3D koji vazi za pouzdan :: http://guru3d.com/article/geforce-gtx-460-review/2 :: :: :: ...a plus ni jedan nVIDIA čip nije puštem u punoj svojoj snazi :: Ovo je veoma blizu punoj snazi...Jer je cip normalan potrosac i ima normalne temperature i dobre performanse,znaci karta koja `ima smisla`.. :: :: 480,pa cak i 470 su karte pravljane za benchmark,a ne za svakodnevnu upotebu. :: :: Niko normalan nece kupiti sezonsku(ziimsku) kartu koja pri sobnoj temperaturi od 20 stepeni radi na 100 i trosi preko 250W.Sta raditi leti? :: Naravno uvek ima likova koji ce se upecati na zelenu udicu...Ali njih izuzimam iz price :: Izbacili su kartice koje su sluzile za 30 minutni benchmark,sada je red da vidimo kartice koje su namenjene za svakodnevnu upotrebu :: :: :: Pa kako, zašto...6.šest,šest_6.šeS-šES :: Pa zato sto je trebalo da se pojavi pre 10 meseci,da bi parirala ATIju...Ali bolje ikad nego nikad :: Sada je 460 svakako odlicna kupovina...Makar dok ATI ne spusti cene...A i vreme je da Nvidia ponovo postane konkurentna firma jer se ATI stvarno izbezobrazio sa cenama :: Proizvodni proces 4850 je skuplji od 5850,a 4850 se sada moze naci za 90 evra..Znaci da i sa cenom 5850 od 90 evra ATI ima zaradu,ali je falila konkurencija da bi se spustile cene :: :: Jeste da jedna lasta ne cini prolece,ali mozda postoji sanasa za jos neku ovakvu kartu u skorije vreme :: Ako bi uleteo makar jos jedan ovakav proizvod u narednih mesec-dva siguran sam da bi konacno videli pad cena serije 5000 i da bi 5850 kostala ispod 200 evra :: :: Ali cemu smo se nadali od serije 400 i ovo je fenomenalno. :: :: :: DaSickSystem
:: Generalno se slazes sa vecinom onoga sto si napisao jedino me ono sa cenom proizvodnje malo buni :: Konkretno mislim da je u krajnju cenu ugradjena i cena razvoja tehnoloskog procesa pa onda pocetak upucavanja love razvojnim timovima itd.. AMD prodaje 5000 seriju jos malo pa godinu dana...Za to vreme se Nvidia prakticno nije uopste prodavala...Sa ovim cenama i sa ovako velikom prodajom su sigurno povratili novac ulozen za tehnoloski razvoj serije 5000 i verovatno naplatili kompletan tehnoloski razvoj serije 6000..Vreme da obore cene,a ne da samo da ih povecavaju...Kad se pojavila 5850 je kostala 180 evra,a sada je 250 evra.
:: Ali i dalje se slazem da su se izbezobrazili sa cenama konkretno desava se situacija kada je AMD jedini imao x2 procesore i bio brzi od Intel-a tada su im cene bile jace od konkurencije Bas ta prica...Dok Intel nije izbacio C2D seriju X2 5000 je kostao oko 500 evra,a AMD FX-62 preko 1000 evra. :: Onako uzgred vezano za nVidiju ta firma je totalni raspad kad nema neku tehnologiju pogleda sta ima na trzistu pa pokusa da licencira tehnologiju ako ne moze onda brutalni i neprijateljsko preuzimanje citave kompanije u cijem vlasnistvu je doticna tehnologija resava pomenuti problem :: Konkretno da nije Voodoo-a ne bi bilo ni SLI tehnologije (stara preko DESET godina).. :: Phisix takodje su preuzeli kompaniju Od kad su preuzeli Ageia i prisvojili PhysX NISTA nisu uradili po pitanju optimizovanosti...Prebacili su lika koji je prakticno izmislio PhisX na razvoj CUDA tehnologije i od tada PhisX tapka u mestu,a CUDA napreduje. Taj PhysX jos uvek koristi x87 kod. X87 kod su procesori prevazisli jos pre 5 godina...Znas ono sto slusas `srtucnjake` po forumu kako objasnjavaju da je PhysX previse zahtevan cak i za njihov overklokovani CPU...Ono sto ne znaju je da je u pitanuju klasicna neoptimizovanost softvra...Nvidia jos uvek ne ume da napise PhysX softver koji ce koristiti SSE instrukcije...Procesori vec pet godina koriste SSE instrukcije koje daju makar duplo ubrzanje u odnaosu na x87,a uz sve to ide ocajna podrska za visejezgrene procesore. Zato sam juce rekao da ne znam na sta ce liciti sada PhysX kada je otisao glavni covek sa tog projekta i jedan od pravih genijalaca iz Nvidia presao u AMD i sada radi na razvoju AMD Fusion.
nVidia je to uradila sa namerom da bi svoje GPU-ove vise prodavala.. Nisam bas siguran da ne umeju da optimizuju SW koji ce koristiti SSE instrukcije! Sve ima svoje..
Sad ispada da je ATi ustvari napravio pun pogodak sa Havok varijantom jer koliko kapiram, ona koristi u potpunosti SSE te postoji mogucnost da je i CPU sa svim svojim jezgrima uposljen da radi fiziku i to daleko efikasnije nego NV-ova varijanta. Teoretski, to bi AMD/ATi-ju leglo savrseno s obzirom na sta pucaju sa OpenCL i Stream.
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Havok PhysX je nastao od Irske firme po imenu Havok.. Havok je software koji se bazira na kalkulaciji CPU-a dok kod PhsyX bay nVidia kalkulacije vrsi GPU! Nikad i nije bio ATI-jev produkt. Tacnije Intel je otkupio tu firmu i sada je to Intelov patent.. Havok FX je trebao da bude optimizovan i za ATI i nvidia karte ali cini mi se da nikad nije zavrsen.. Havok AI je optimizovan za multi core platforme..
Sve mi je to poznato, al masis poentu. NV fizika je, sudeci po onom testu, samo za GPU i nvidijina ekskluziva, dok su Havok (Intel - primarna saradnja sa ATI) i Bullet (open-source, jos uvek u razvoju) sa mogucnostima CPU+GPU, cemu tezi AMD/ATI. U onom testu je covek lepo naveo prednosti, posebno SSE instrukcija, koje su podrzane od strane oba proizvodjaca procesora. A posto je AMD/ATI za sada jedina firma koja ima sve pod jednim krovom a glavni je konkurent NV na polju grafike, logicno mi je da ce se Havok i Bullet vise okrenuti njima nego NV, jer nude kompletnu platformu za rad i optimizaciju.
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Problem je sto Havok nece jos dugo zaziveti a bez obzira sto je baziran na CPU kalklulacijama i SSE instrukcijama manja je potreba za implementacijom njega u igre jer je sve vise igara sa PhysX efektima a generalno PhysX je doziveo neku slavu da tako kazemo.. Havok kao sto rekoh je malo neozbiljniji PhysX engine od nVidia PhysX i po vizuelnom dozivljaju ,grafickom prikazu kao i po efektima.. Mozda je to jos jedan od razloga sto nije popularizovan i nije ugledao svetlost dana.. Citajuci po netu nadaju se da ce Havok da potisne nVidia PhysX ali generalno prvo treba da ga usavrse bez obzira sto je optimizovaniji za koriscenje i sto se bazira trenutno na CPU proracunima.. Onaj Havok koji je zamisljen Havok FX je trebao da donese nesto slicno kao nVidia PhysX jer se isto bazirao na kalkulacijama koje su trebale karte da proracunavaju ali je taj projekat obustavljen.. Za sad je sve u zastoju ,jos uvek ni traga od Havoka tako da treba cekati sta ce se na tom polju uopste i izdesavati..
Al ko od nas u žaru roštiljanja uopšte primeti da li se odrubljena glava odbija od poda fizički realno a obezglavljen leš mlatara rukama u savršenom skladu sa njutnovim zakonima. Teško da bi iko odavde primetio razliku između physx-a i havoka, a to da te efekte odradi bilo cpu bilo grafika, zavisi ko bude slobodniji je strašno dobra ideja
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Pazi RAICU u jednom se slazemo.. Ove efekte nismo ni primecivali dok nam nisu nametnuli.. Ali moras priznati da je to buducnost i da ne mozemno stajati u mestu.. Sto je igra nabudzenija efektima tim je lepsa.. Zasto su cenjeni filmovi sa specijalnim efektima + sto su skupi.. Upravo u svetu gaming-a igre treba da budu sve lepse,naprednije sa sto vise vizuelnih efekata i detalja.. Eno recimo Dark je pomenuo BBC2.Igra je po meni bruka,imas sve ono sto bi ja kao programer da jesam ubacio u igru sto se tice 3d visuelnog prikaza a da je to u sklopu igre.. PhysX je ipak nesto novo,novina u svetu igara za efekte.. Ako naidje i neki drugi igrac super,tim bolje za sve nas..
Izuzetna igra, čak i sa tehničke strane. Nema tu ni šta posebno da se mislimo, svi volimo nove i lepe stvari.
Eto u sacred 2 su ubacili physics efekte naknadno sa pečom 2.4, samo za neke efekte doduše i deluje malo nedorađeno, svejedno zanimljiva stvar, osobito onaj poslednji klip s kamenčićima i aurom.
http://goo.gl/3sn3 Po meni trenutno najjaci izbor u tom cenovnom rangu. Karta je sa odlicnim performansama i plus MSI, jedan po meni od najboljih proizvodjaca grafickih kartica. Koga zanima ima ceo test.
A4Tech, XL-740K,Oscar. A4Tech X7, G800 Thermaltake Soprano RS 200 Intel Q6600. CM - TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz WD Caviar 640 Gb, AAKS ATI Sapphire HD 5770, 1Gb, DDR5
alo klempavi kada ces da prihvatis cinjenicu da si provaljen kao trolina iskompleksirana (svadjas se sa svima koji se ne klanjaju jebenom brendu zvanom nVidia) i da ne da nisi enuzijasta nego si parazit koji jos uvek zivi sa mamom i tatom a pvaj forum i papane na njemu koristis da uvaljujes komponente kojima si prethodno dusu izvadio? a? a? e da... i da si smarac nevidjeni.
edit: ovaj stop vadi teme iz naftalina neka popusi ovom klempavom za kaznu!
sjajno, bravo za napad zelenih, milo mi em drago zbog nakupaca koji su pre 5-6 meseci kupili 5770 za 12-13k a sad hoce polovne da ih prodaju za 140 evra
imam karticu samo mislim da je moj athlon 2.8 x2 i 3 giga rama na 800 mhz da su slabi za nju zelim ako moze neko da mi kaze koji procesor amd bih bio dovoljan da izvuce maksimum od ove kartice i koliko rama.dali mi je mozda dovoljno 4 giga na 1066 ili da predjem na ddr 3
:: :: :: :: imam karticu samo mislim da je moj athlon 2.8 x2 i 3 giga rama na 800 mhz da su slabi za nju zelim ako moze neko da mi kaze koji procesor amd bih bio dovoljan da izvuce maksimum od ove kartice i koliko rama.dali mi je mozda dovoljno 4 giga na 1066 ili da predjem na ddr 3
Broj postavljenih tema: 60447. Broj poslatih odgovora: 647862. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.