Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Periferni i ostali uređaji
OCz SXS 500W-Problem
STRANA 2 OD 2
Ishmerish ez i said-hoceli sada menjati marku napajanja(ili bar model)? 01.01.2010. 17:03 #176575

status: user
broj poruka: 7285

Samo sto ocigledno neki od vas nisu upoznati sa strujom i konektorima za istu,primer koji ste naveli kao resenje problema prekidaca je dokaz.
Elektricni aparati koji nemaju prekidac ne postoje,cak i oni koji su non stop u mrezi(frizider,zamrzivac,bojler..),ga imaju.Razlog toga je:sto se usled kacenja bilo kog aparata na mrezu stvara ele. luk,koji moze u nekim slucajevima da bude jako nestabilan.I da su utikac i uticnica perfektno kompatibilni(sto nije slucaj)opet bi dolazilo do luka prilikom konekcije,uzecu za primer upravo PSU,jer je to svako od vas doziveo.Svaki put kada ubodete kabl u napajanje cuje se zvuk,a ako polje pogledate videcete i luk koji taj zvuk proizvodi,medjutim umesto da momentalna nestabilna struja ode u trafo i dalje,ona zavrsava u prekidacu.

Namerno sam uzeo za primer napajanje,jer po meni oni imaju jedan od najgorih konektetora od svih elektricnih uredjaja.

Bottom line:prekidac je prva(i jedna od najvecih)linija odbrane elektricnog uredjaja.

Lala 4ever!

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
philaemos @Ish 01.01.2010. 17:19 #176577

broj poruka: 2743
I koja je poenta tvoje price?

Elektricni luk se uvek stvara kod potrosaca koji u kratkom vremenskom trenutku povuku mnogo struje, a napajaju se visokim naponom.
Kod napajanja je to prisutno jer na ulazu imaju trafo, kondezatore, neku zavojnicu,.. itd, svi oni su prazni pa povuku pik struje da se napune. Struja od vrednosti 0 u delicu sekunde treba da dostigne neku vrednost (prilikom paljenja bojlera u kupatilu to je recimo 10A za bojler od lupam 2200W, pa sevne varnica, isto se desi i kada ugasis bojler)
U elektroprivredi se koriste prekidaci sa uljanim hladjenjem da ne bi izgoreli bas zbog toga.
A ako je prekidac loseg kvaliteta (kao sto je ocigledno na tom OCZ napajanju) vremenom ce da rikne.

Demon to some. Angel to others.

Ishmerish Pa da si procitao sve postove bilo bi ti jasno 01.01.2010. 17:29 #176578

Ako nisi(a nisi) procitao,ovde se predlaze da se prekidac iskljuci iz sistema,i da se svaki put cupa kabl iz napajanja.

E sada ako mislis da je to ok,ili da nesto od gore(prethodni post) navedenog nije tacno,e to je vec osnova za zdravu diskusiju.

Lala 4ever!

`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`

Ishmerish Pa da si procitao sve postove bilo bi ti jasno 01.01.2010. 17:29 #176579

Ako nisi(a nisi) procitao,ovde se predlaze da se prekidac iskljuci iz sistema,i da se svaki put cupa kabl iz napajanja.

E sada ako mislis da je to ok,ili da nesto od gore(prethodni post) navedenog nije tacno,e to je vec osnova za zdravu diskusiju.

Lala 4ever!

philaemos ... 01.01.2010. 17:54 #176583

broj poruka: 2743
Hmmm jesam procitao.
Ja sam predlozio cupanje kabla (ali ti nisi dobro procitao) dok ne zameni napajanje, i to sam naveo, ako bas mora.
Ukljucivanje kabla direkto u uticnicu ce napraviti luk isto kao i kliktanje na prekidacu, ne moze da skodi ako to uradis jedanput/dvaput, niko ne podrzumeva da ces to da radis 20 puta dnevno. Nece da se desi ka-bum.

Demon to some. Angel to others.

Ishmerish Re: ... 01.01.2010. 19:06 #176598

To za prvu pomoc se podrazumeva,ja sam se vise izjasnio na ovaj komentar. -

- Procitaj Tortojed-ov post.

Lala 4ever!

:: Hmmm jesam procitao
:: Ja sam predlozio cupanje kabla (ali ti nisi dobro procitao) dok ne zameni napajanje, i to sam naveo, ako bas mora
:: Ukljucivanje kabla direkto u uticnicu ce napraviti luk isto kao i kliktanje na prekidacu, ne moze da skodi ako to uradis jedanput/dvaput, niko ne podrzumeva da ces to da radis 20 puta dnevno. Nece da se desi ka-bum
::
:: Demon to some. Angel to others.
:: _______________________________
STRANA 2 OD 2
Broj postavljenih tema: 60423. Broj poslatih odgovora: 647713.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs