U prethodnom postu sam se i ovako raspisao pa sam zapravo dosta skratio jer sam dao onaj link.
No napisacu ipak ..
Kako je i onaj lik objasnio, ajde da uzmemo za primer CS ..
Setite se da tamo imate da namestate sensitivity misa, ako bi u CS-u stavili na recimo 5 crtica od 20 to bi otprilike znacilo da najmanje sto mozete mis da pomeriti ce biti za po 5 pixel-a. Znaci ako bi pomerali mis s leva na desno on bi preskakao za po 5 pixela npr. sa 10 pixela bi presao odma na 15 umesto da ide 10, 11, 12, 13 idt..
5 pixela i nije mnogo na blizinu ali da npr. koristite snajp ili nisanite u daljini nekoga a njemu viri samo malcice glava to moze da stane u da lupim svega 4-5 pixela, moglo bi da se desi da vi njega ni ne mozete da nanisanite jer ga najmanji pokret misa zapravo preskace. Onda obicno malo to doteramo sa A i D tako sto se pomerimo.
I tu se vratimo na pricu sa misem od npr. 3200DPI koji bi na toliko i stavili i onda bi u CS stavili sensitivity na samo 1-2 crtice da mis ne bi bio prebrz vec tacno onoliko brz/spor koliko nama odgovara. Onda kada nisanite nekoga vi mis mozete da pomerate za po najmanje 1-2 pixela sto je super precizno.
To je citava poenta, tako da ni mis od 6000DPI ne moze biti prebrz jer vi osetljivost smanjite u samoj igri ili/i windows-u kako bi namestili brzinu koja vama odgovara.
Brzina nije uopste poenta, jer vi mozete da pomerite sensitivity u windows-u na max pa cete imati brz mis, niko ne kupuje miseve sa velikim DPI zbog brzine vec preciznosti koju mogu sa njima da postignu.
I inace, za 1024x768 rezoluciju, oko 2000DPI bi bilo sasvim OK da namestite mis da bude precizan jer to nije velika razolucije gde ce mu nestati brzine, ali na 32` ni 5000DPI nije previse sofisticirano za neku extra preciznost.
ocz, ako sam dobro razumeo, stavim 2000 dpi a smanjim sensitivity na koliko meni odgovara, jel da? smanjujem sensitivity samo u igri ili i u igri i u windows-u?
ASUS P5KPL/1600, INTEL E 5200 OC 3200 GHZ, ATI 4770, 2X2 GB KINGSTON T1 SERIES, WD 640GB CAVIAR BLACK 32MB CACHE
Tako je, ako ti je mis 2000DPI na 2000 ga i drzi. A smanjis u Windows-u naravno na onoliko koliko ti treba da ti osetljivost misa bude po meri.
Kada ga tako namestis u vecini igara ce ti default osetljivost misa biti OK a imaces i preciznost (igra sama namesti drugacije u zavinosti od Windows podesavanja). Ako u nekoj igri ipak bude prebrz onda ga jos u igri dodatno smanjis (sto nize u igri to bolje/preciznije).
pise da je taj x7 snake 3600 dpi oko 2000 dindzi...
a ovo za podesavanja ti hvala ali ne mogu nista od toga da predvidim dok ga ne uzmem pa cu te i pitati jos na steamu... za sada igram sa genius optickim i nervira me ...
ASUS P5KPL/1600, INTEL E 5200 OC 3200 GHZ, ATI 4770, 2X2 GB KINGSTON T1 SERIES, WD 640GB CAVIAR BLACK 32MB CACHE
De ces 2000 dpi na 1024/768 ????????????????? Drugar OCZ Equalizer drzi na 800 DPI (1280/1024 na 19-incnom 4:3 monitoru), jer na vecem se baca mis, na 1800 osetljivosti malo ga pomeris ode odmah na drugu stranu ekrana, sistemska podesavanju su na normali, evo ja imam Genius misa od 300 dinara i tastaturu od 200 dinara i ovaj mis je sasvim ok za 1280/1024 17 `. Mojne se palite na te DPI, 6000 dpi pa do kraja pa to ga pipnes ode, naravno sve zavisi od monitora koji koristite mada je meni 6000 dpi preterivanje, imaju i sistemska podesavanja itd. A4 tech x7 neki je drug uzeo ja planiram da ga uzmem odlican mis vredi svake pare !
Pozdrav!
:: @GameMaster, OK nema problema :: :: U prethodnom postu sam se i ovako raspisao pa sam zapravo dosta skratio jer sam dao onaj link :: :: No napisacu ipak . :: :: Kako je i onaj lik objasnio, ajde da uzmemo za primer CS . :: :: Setite se da tamo imate da namestate sensitivity misa, ako bi u CS-u stavili na recimo 5 crtica od 20 to bi otprilike znacilo da najmanje sto mozete mis da pomeriti ce biti za po 5 pixel-a :: Znaci ako bi pomerali mis s leva na desno on bi preskakao za po 5 pixela npr. sa 10 pixela bi presao odma na 15 umesto da ide 10, 11, 12, 13 idt.. :: :: 5 pixela i nije mnogo na blizinu ali da npr. koristite snajp ili nisanite u daljini nekoga a njemu viri samo malcice glava to moze da stane u da lupim svega 4-5 pixela, moglo bi da se desi da vi njega ni ne mozete da nanisanite jer ga najmanji pokret misa zapravo preskace. Onda obicno malo to doteramo sa A i D tako sto se pomerimo :: :: I tu se vratimo na pricu sa misem od npr. 3200DPI koji bi na toliko i stavili i onda bi u CS stavili sensitivity na samo 1-2 crtice da mis ne bi bio prebrz vec tacno onoliko brz/spor koliko nama odgovara :: Onda kada nisanite nekoga vi mis mozete da pomerate za po najmanje 1-2 pixela sto je super precizno. :: :: To je citava poenta, tako da ni mis od 6000DPI ne moze biti prebrz jer vi osetljivost smanjite u samoj igri ili/i windows-u kako bi namestili brzinu koja vama odgovara. :: :: Brzina nije uopste poenta, jer vi mozete da pomerite sensitivity u windows-u na max pa cete imati brz mis, niko ne kupuje miseve sa velikim DPI zbog brzine vec preciznosti koju mogu sa njima da postignu :: :: I inace, za 1024x768 rezoluciju, oko 2000DPI bi bilo sasvim OK da namestite mis da bude precizan jer to nije velika razolucije gde ce mu nestati brzine, ali na 32` ni 5000DPI nije previse sofisticirano za neku extra preciznost :: :: ::
Sta ga znam ...ja iskreno ne verujem da to ima 3600DPI cim toliko kosta. Roccat, Logitech, Razer ..mis od 3600DPI kosta 40-50e pa nadalje. Ko zna kakav senzor ima taj A4Tech.
Mada za te pare ni nema nesto da se uzme od ozbiljnijeg, mozda Razer Salmosa sa 1800DPI koga je i imarkovic linkovao mada bes mu mater mnogo je go sa tasterima, verujem da je to veci nedostatak nego DPI.
@Gile, brate citas li ista sto ja pisem ? Opet se fura prica da 2000DPI leti. Pa jel govorim svo vreme da se smanji osetljivost u Windows-u i igrama pa nece da leti ni da imas 10000DPI ?
P.S Drugar ti je bacio kes ako je dao ne znam ni ja koliko para na taj mis i drzi ta setovanja.
Kapiram ja to za tu preciznost, mada daj ti meni razlog zasto bi ja dao 1k dinara vise za misa od vise dpi, da bi smanjio softverski zarad preciznosti. U vecini igara preciznost ne vrsi glavnu ulogu, jedino za pucacine i to ako igras profesionalno. Mis je 1800 dinara.
Pozdrav!
:: @Gile, brate citas li ista sto ja pisem ? Opet se fura prica da 2000DPI leti. Pa jel govorim svo vreme da se smanji osetljivost u Windows-u i igrama pa nece da leti ni da imas 10000DPI :: :: P.S Drugar ti je bacio kes ako je dao ne znam ni ja koliko para na taj mis i drzi ta setovanja.
Neki ljudi i igraju pretezno samo pucacine ...i to koliko njih procentualno ? + gomila njih i igra kao `pro`. tj. ko zna i ko ume taj zna i da ceni miseve koji ce mu pruziti preciznost i komfor sto ce igrac umeti da iskoristi.
Ko ne ume, ne zna, ili da kazem popularno ko je `noob`, tom nigde nece nikakav mis pomoci, slozices se ?
A razlog ...ako ga sam ne vidis onda ga za tebe i nema.
Evo ti `slikovito` i malo i preuvelicano u cemu je poenta ..
uzim a4tech x7 ovaj - http://itsvet.com/proizvod/a4-tech-xl-750bf/comp_comp_mouse/40/761 ja sam ga plato 2000, it svet laze, nije opticki laserski je, do 2500 DPIa, imas dugme gde mozes da menjas dpi, jako lepo lezi u ruci, imas gumu sa strane i prekriven je nekim cudnim materijalom ne znam sta je , valjda isto neka vrsta gume-plastike i jako lepo lezi u ruci i nije skup, dobijes uz njega i rezervni set klizaca ako ti se potrose :)
sto se tice DPIja nisma neki strucnjak a i nemam misa od 5,000E tako da ne znam kako ide sa tim razoria i logitechima, ali sto se tice ovih miseva za nas plitkog dzepa ja mislim da je nemoguce hardverski menjati osetljivost misa, znaci on je vec napravljen kako jeste, i senzor se ne moze menjati, a ovo dugme sto imamo za menjanje DPIja ja mislim da se time ustvari menja samo sensitivity, a ne DPI, tako da neko moje misljenje da je to glupost, probao sam ma mojoj x7ici da stavim na najnizu vrednost na misu -600 dpi, vs 2500 dpi, naravno podeseno u windowsu na razlicite sensitivitije da bi se mis istom brzinom pomerao i zakljucak je da nema razlike :P to dugme za menjanje dpia je korisno kada si npr u igri i sad oces da rushujes, i tu ti je potrebna veca okretnost i onda ga roknes malo jace, a ako furas snajper omdamalo smanjis da mozes preciznije da gadjas , jer ako bi isao obrnuto mis bi ti sa snajperom divljao na male pokrete, toliko o tome kako se sve to pokazuje u praksi :)
Menja se hardverski osetljivost misa - oni koji imaju opciju za to, a 90% ima. DPI = osetljivost ili = brzina.
Cela nauka :
Sto nize namestis softverski osetljivost (u igri ili/i samom Windows-u) to je mis precizniji. Problem koji se tu javlja je taj da je onda mis prespor (ako ima npr. samo 600DPI ili tako nesto? + sto veca rezolucija/monitor to ce ti izgledati da je mis sporiji) i morao bi da vrtis mis 1m da bi ga okrenuo za 360 stepeni ili ceo ekran.
DPI moze da mu dodje `brzina samog misa`, nevezano za softver, igru, Windows... Onda kada namestis u igri/windows-u nisku osetljivost = mis je spor (rekosmo niska osetljivost = veca preciznost) ali zato imas brzog misa (high DPI) koji nadoknadjuje to i onda tu je i dovoljna brzina i preciznost.
Postoji naravno razlika i nije nikakva laz promena samog DPI-a misa samo to treba `osetiti`/testirati na pravi nacin.
Imao sam muke sa CS na starom misu,jednostavno preskace mnogo pixela na najmanji moguci pomak. Namestao sam sensitivity i softverski ali opet problem. Siguran pogodak promasujem, Smanjivao rezoluciju slike na najnize vrednosti da bih mogao da dajem koliko toliko hed-ove. Kasnije sa ovim misom sam progledao. Mis radi u najvecoj rezoluciji a softverski sam podesio kako mi odgovara i dobijo sam nesto sasvim drugo.
Intel Q6600. CM Hyper TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz Power Color HD 3850, 512, DDR3 HDD WD Caviar 640 Gb. AAKS
Ja mog X-710-FS drzim uvek na 2000 DPI.Kad bi imao veci DPI,stavio bih ga na veci.Meni odgovara sto veci DPI.Kako u igricama,tako i u Windowsu.Pritom je i precizan na toj brzini,sto mi se jako svidja.
Decko ima misa od ravno 300 dinara i monitor od citavih 23.5 inca (na HDMI prikljucku) presao je semu Hidden na Veteran u special opps da ga niko nije ni video, nego samo isao i skidao ih ? Jedan je do skora igrao dotu za pare sa misem od 500 dinara ? A taj mis od 500 dinara ima max 800 dpi ? Noobovi ? Ne bih rekao. A sto se tice pro igre, ovo je pro, ovo drugo COD amaterski to je zajebancija, profesionalno igras kada igras za pare ?
pa sve zavisi kako kome i sta odgovara, znaci da taj decko jednostavno ne ZELI skupljeg misa od 300 (500)din, respect, ako mu odgovara, preci ce i sa misem od 100din, kakve veze ima, mozes ti igru da predjes i sa misem sa kuglicom, jer on takodje radi, ali ovo su Gamer misevi i sve je preciznije i udobnije.
Samo kazem da bi bio pro ne moras da imas Razera od 10k dinara, nego mozes da budes to i sa mis+tastatura 1000 dinara.
Pozdrav!
:: pa sve zavisi kako kome i sta odgovara, znaci da taj decko jednostavno ne ZELI skupljeg misa od 300 (500)din, respect, ako mu odgovara, preci ce i sa misem od 100din, kakve veze ima, mozes ti igru da predjes i sa misem sa kuglicom, jer on takodje radi, ali ovo su Gamer misevi i sve je preciznije i udobnije. ::
dota bas i nije igra koja zahteva skupog i preciznog misha, i u slucaju da se radi o igri u pare. ali kod Call of Dutyja, Counter Strikea je itekako vazno. bio sam na cod4 lanu u kraljevu i pozajmio mis od kolege iz klana (G5) jer svoju krntiju nisam hteo ni da nosim (da se ne brukam tamo :D) i ljudi to je mis bruka, prvo naviknes se na njega u roku od odmah,misu mozes menjati tezinu, lepo naleze na svaku ruku, pouzdan, ali i skup, bar za mene je mnogo da dam 60e za misa :P ne znam na kolko dpija radi mis , mrzi me da trazim sad imate na netu, ali mis prosto kao da sam nisani i puca, tolko o tome koliko je vazno imati valjanog misa u pro gameingu :)
:: Decko ima misa od ravno 300 dinara i monitor od citavih 23.5 inca (na HDMI prikljucku) presao je semu Hidden na Veteran u special opps da ga niko nije ni video, nego samo isao i skidao ih ? Jedan je do skora igrao dotu za pare sa misem od 500 dinara ? A taj mis od 500 dinara ima max 800 dpi ? Noobovi ? Ne bih rekao. A sto se tice pro igre, ovo je pro, ovo drugo COD amaterski to je zajebancija, profesionalno igras kada igras za pare :: :: http://www.youtube.com/watch?v=EoH_8TCfWZQ :: :: Pozdrav :: :: :: :: Pa tu si napisao dosta kontradiktornosti .. :: :: :: :: Zna se ko i zasto uzima high DPI miseve :: :: :: :: Neki ljudi i igraju pretezno samo pucacine ...i to koliko njih procentualno ? + gomila njih i igra kao `pro`. tj. ko zna i ko ume taj zna i da ceni miseve koji ce mu pruziti preciznost i komfor sto ce igrac umeti da iskoristi :: :: :: :: Ko ne ume, ne zna, ili da kazem popularno ko je `noob`, tom nigde nece nikakav mis pomoci, slozices se :: :: :: :: A razlog ...ako ga sam ne vidis onda ga za tebe i nema :: :: :: :: Evo ti `slikovito` i malo i preuvelicano u cemu je poenta . :: :: :: :: Low DPI + high sens. softverski :: :: :: :: http://i211.photobucket.com/albums/bb309/Xendance/RedOrchestra2008-03-0511-46-27-84.jp :: :: :: :: http://i211.photobucket.com/albums/bb309/Xendance/RedOrchestra2008-03-0511-46-29-31.jp :: :: :: :: High DPI + low sens. softverski :: :: :: :: http://i211.photobucket.com/albums/bb309/Xendance/RedOrchestra2008-03-0511-48-33-42.jp :: :: :: :: http://i211.photobucket.com/albums/bb309/Xendance/RedOrchestra2008-03-0511-48-31-04.jp :: :: :: :: To je min. sto mozes da pomeris misa u stranu pa sad ti proceni koja je kombinacija bolja da igras COD 5 i nisanis nekog 600-700m od tebe :: :: :: ::
Oduvek je bilo lakse izigravati Rambeta nego generala, kliknes na misonju i meksickim stilom kosis sve dok ti vodu ne donesu. Pitam se igrate li se vi icega drugog sem pljucacina? Radite li ista sem sto se igrate?
Imam misonju sa 1600dpi i drzim ga na 800dpi, sve preko toga mi je previse brzo mada se razmisljam da predjem na 1600 buduci da su oba misa i na poslu i ovaj kuci iste brzine ali problem nastaje kad sednem za neki drugi racunar onda me ubi sporost.
Broj postavljenih tema: 60423. Broj poslatih odgovora: 647714. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.