Samo da se nadovozem na potrosnju goriva,cini mi se da je Misa pomenuo da je drasticno povecanje.. Ja se sa tim nebih slozio jer je zavisno od auta i ovaj sistem drugacije resen..Na mojim kolima je potrosnja uz upaljenu klimu minimalna dok na nekim drugim koje sam vozio primetna dok kod nekih trecih drasticno..Znaci sve zavisi..Ima tu raznih faktora koji uticu na ukupnu potrosnju.
Svaki elektricni potrosac u kolima ide kroz akumulator koji sluzi kao baterija. Nju dopunjava alternator, tako da cak i da ima tih 0.2-2% ne mozes ni da izmeris potrosnju, a kamoli da je osetis...
__________________ Scourge of PCBerza
:: e sad si se prosro jako. otpor na rotoru generatora struje raste smanjenjem otpora na kontaktima (povecanje broja potrosaca). doduse u ovom slucaju to cini 0.2-2% :: _____________________________________________________________________ :: Chuck Noris is a pussy :: :: :: Mozda na fici. Ne veruj svemu sto procitas u knjizi. Elektricni sistemi na kolima ne mogu da ti povecavaju potrosnju goriva nikako, tako da to sto drzis ukljucena svetla moze samo da ti namuci akumulator, nista vise.. :: :: __________________ :: :: Scourge of PCBerza :: :: :: :: :: @Dau :: :: :: :: :: :: Ukupna potrošnja goriva se povećava sa brojem uključenih potrošača u vozilu :: :: :: Ne vidim sta tu nije jasno :: :: :: :: :: :: :: :: ::
hoces da mi objasnis konstrukcijsku ili principijelnu razliku izmedju zastarelog i modernog alternatora, molim te? kupujem odmah TA peci za celu gajbu i kacim ih na taj moderni koji cu da vrtim na pedale ! ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
:: Sad si se i ti prosrao. To se desava opet na automobilima koji koriste zastarele alternatore. Ipak tehnologija pa i toliko jednostavna ide napred, tako da.. :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: :: :: e sad si se prosro jako. otpor na rotoru generatora struje raste smanjenjem otpora na kontaktima (povecanje broja potrosaca). doduse u ovom slucaju to cini 0.2-2% :: :: _____________________________________________________________________ :: :: Chuck Noris is a pussy :: :: :: :: :: Mozda na fici. Ne veruj svemu sto procitas u knjizi. Elektricni sistemi na kolima ne mogu da ti povecavaju potrosnju goriva nikako, tako da to sto drzis ukljucena svetla moze samo da ti namuci akumulator, nista vise.. :: :: :: __________________ :: :: :: Scourge of PCBerza :: :: :: :: :: :: :: @Dau :: :: :: :: :: :: :: :: Ukupna potrošnja goriva se povećava sa brojem uključenih potrošača u vozilu :: :: :: :: Ne vidim sta tu nije jasno :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Ne zaboravite samo ovo,sto je samo po sebi esencijalno za EU. Svi su ljudi isti!!! Novi zakon postavlja rec policajca iznad moje reci ili bilo koga od nas,sto ce reci da i ako nisi kriv ne mozes to da dokazes,na srecu znam dosta dobrih saobracajaca koji imaju meru i uctivi su itd...... Problem je sto ce ostali skart koji sebe naziva njihovim kolegama u bilo kom gradu opovrgnuti tu cinjenicu i dovesti do apsolutnog besmisla trud volju i zelju onih koji rade.
LM da skratim.
Gosp. Saobracajac X nije dobio od zene:),ostavila ga ljubavnica ili mu nije prosao tiket..... sreca pa ima nas MAGARCE da iskali svoj bes i da svoju napacenu dusu prepusti navali endorfina ispustenog pri kaznjavanju nas MAGARACA.
Zakon treba da je protiv stoke u saobraćaju. I vozača, i pešaka i saobraćajaca. Jako nam treba. Stopa mortaliteta na putevima je gora od svih ratova osim svetskog - a koji su zakačili Serbistan.... to je za mene nedvojbeno.... ali, ja tvrdim da će kerovi biti peške po gradu, na zavučenim mestima (ne onim gde imaš šanse da prekoračiš brzinu), ne sa ciljem da povećaju bezbednost, nego da pune budžet, dali svoj, dali republike... a da će se na putevima opet ginuti. A, o starim i novm vozilima.... meni se skinula magla kada su napravili - modernizovali put Užice Zlatibor Nova Varoš.... do tada je bio žešći smor i prva druga kuplung treća.... kada je to nekako popravljeno, više se ginulo, i to skoro isključivo sa stranim, kvalitetnijim kolima... hoću da kažem: stoka na putu je opasna, stoka u bržim kolima opasnija je od stoke u sporijim (ali da ovi drugi više nerviraju - jeste..). Nije dovoljno da naš pajkan dobije novu, prozapadnu uniformu i nov radar. Ako je stoka u duši i ponašanju, sve to propada. Isto važi i za nas vozače, pešake: džaba njiva na rasprodaji ako si stoka u mercedesu... Samo, moram da priznam. Kada su uveli poodavno već, kaznu od 1000 dindži za pojas, ja se od tada navikoh da se vežem.... tako da tu ipak ima nečega. Uz sve rupe u zakonu i stoku na putu.... Na raju krajeva, možda i Turke prime u EU, pa nećemo biti najgori.... Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
@Mixx Ma brate, o cemu ti pricas, danas se alternatori prave tako da ih samo pogledas malo ostrije i oni odmah pune akumulator :) @Daum Sto se potrosnje tice, moze da bude i 0.000000002% veca i da zbog toga moj auto trosi 0.000000002% vise i da to kosta 0.000000002 dinara vise. To su bre moje pare i niko me nije pitao jel hocu da ih dam, nego MORAM !!!
`ajd` sad... Zli panduri, a vozači pošteni da pošteniji ne mogu biti...
U toku vožnje levom trakom autoputa, koliko desetina(možda je bolje napisati stotina) puta ste bili svedoci stručnjaka koji bez uključivanja migavca skreće iz ``srednje`` u ``vašu`` traku i nastavlja da vozi 70-80km/h, dok vi putujete, recimo 120-130km/h poslednjih 5 kilometara ? A najčešce se na taj poduhvat stručnjak odluči u trenutku kada ste nepunih 30 metara iza njega, bez obzira na godište i stanje njegovog automobila. (Podrazumevam i stručnjake koji takav poduhvat iniciraju isto toliko opušteno i isto toliko svesno i iz zaustavne trake).
Ne znam koliko desetina puta sam iskusio da peške regularno prelazim pešački prelaz, a da mi, santimetar ispred stopala, automobilom put preseče stručnjak kome rame i pola glave vire kroz prozor, sa sve pola mobilnog telefona u ušnom kanalu, tetkom na vezi i zakazivanjem najnovije gibanice(o kojoj je, sticajem okolnosti, primoran da čuje svako u krugu od 50 metara), a koji je sasvim opušteno prošao kroz svoje crveno i moje zeleno 5 sekundi posle uključivanja.
Koliko je desetina hiljada onih stručnjaka što ``gmižu`` u kružni tok, i to baš onda kada je puna moja leva traka, pa, pošto fizički ne mogu da se pomerim više na levu stranu, primoran sam da kočim na sred kružnog toka kako ne bih resetovao njegovo sokoćalo, a i svoje.
Koliko je stručnjaka kojima radi samo jedan far(od kojeg je u stanju više da osvetli prosečan ekran mobilnog) ili kojima ne rade stop svetla, migavci ?
Koliko je pešaka koji BUKVALNO KAO ĆURKE iskaču na ulicu, bez obzira na pešačke prelaze ?
Ili oni što ``kljucaju``, `oće-neće po 10 sekundi, a u ušima zvrči glas preko blututa ili neki džiber house hit iz obližnje teretane preko iPOD-a.
Koliko je onih ``oslobodilaca Beograda`` što svojim lizing turbo dizelima zauzmu 2-3 parking mesta jer se parkiraju dijagonalno ili još interesantnije, zagrade 2 prazna mesta, a često tako zahvate i jedinu traku jednosmerne ulice ?!! Koja je to droga ?
Mogu da razumem da skoro svi glume neku žurbu, gužvu, gomilu obaveza, ali ovo su neke osnovne stvari saobraćajne kulture i svakako ih treba sankcionisati drastično učestalije nego do sada. Inače, ne ulazim u to kolika je cena za koji prekršaj ili koliki rizik, ne znam stvarno koliko na tržištu organa danas koštaju nečije dve noge, koliko košta život nečijeg deteta...
Setio sam se kako su se pre par godina, na nekom zimovanju, neki bolidi iz Novog Sada smejali nekim Mađarima i Slovacima što su preko dana vozili kola sa uključenim farovima i naglas se hvalili kako ``mi, pametni Srbi`` se, eto, najbolje razumemo u elektriku, pa i u inostranstvu štedimo akumulatore, sijalice i prekidače, za razliku od njih...
A danas sam, oko podneva, u Beogradu, u toku nekih 10 minuta vožnje, video otprilike 150 automobila, od kojih 3 nisu imala uključene farove, a od ta tri auta dva su vozili panduri u civilu, trećeg nisam prepoznao, mada bih, sudeći prema položaju njegovog lakta ruke, kojom drži volan, skoro pa iznad čela, rekao da je i on bio pandur ili samo još jedan maloumnik koji je seo u plastikanac džip i ubedio sebe da je centar sveta, pa izigrava nekakvog šerifa u 5 kubika vazduha.
I tako... Čini mi se da će od sada, za održavanje tog nekog ``reda``, biti dovoljno zaustavljanje svakog hiljaditog vozača, jer će taj događaj odjekivati u glavama drugih vozača bar 10 puta intenzivnije nego do sada, bez obzira da li će ti neki zaustavljeni biti kažnjeni ili ne, nego čisto zbog virtuelnog autoriteta utemeljenog na paprenim cenama prosečne potrošačke korpe.
A vezivao sam se i pre nego što sam završio osnovnu školu, bez da me iko tome učio, kamoli nagovarao ili primoravao, tako da sam odavno spreman da potpišem, gde god i šta god treba, da su APSOLUTNO SVI KOJI SE NE VEZUJU = TOTALNE MORONČINE, BEZ IZUZETAKA. Skoro da nema veće gluposti od nevezivanja pojasa.
Ima ono smanjivanje osetljivosti vazdušnih jastuka, to je tek svojevrstan hit u Srba, ali to je druga tema, da ne idemo u off topic...
Kao prvo da kazem da nisam iz Srbije, ali se kod nas u Republici Srpskoj slican zakon primjenjuje vec manje vise dvije godine!
Konkretno mislim na: Svjetla ALWAYS ON, obavezno vezanje pojasa, za voznju od 23:00-05:00h potrebno je imati minimalno dvije godine vozackog iskustva ili da je na suvozacevom mjestu osoba sa minimalno 5 godina vozackog iskustva (mozda i 3, nisam siguran), dalje obavezan fluorescentni prsluk, dalje 0.00 promila alkohola u krvi za vozace koji nemaju dvije godine vozackog iskustva, 0.3 (mozda 0.5, opet nisam siguran) za sve ostale, i na kraju (od ovoga sto sam se sjetio) najgluplja stvar je to sto vozaci ``pocetnici`` (tj. oni koji nemaju te dvije famozne godine vozackog iskustva) moraju imati na zadnjem kraju auta oznaku (nesto velicine papira A5 formata) na kojoj je ispisano slovo ``P`` i ispod njega identifikaciona oznaka vozacke dozvole!
Odmah da kazem da se kod nas stanje dosta promijenilo na bolje, gotovo da nema auta koje vozi bez upaljenih svjetala i da nema vozaca koji se ne veze cim sjedne u auto...
Inace, kod nas su kazne nesto manje jer je zakon uveden dok nije bila ova kriza! (citaj: dok im nije trebalo mnogo novca da se izvuku)
Meni licno kao i vecini vjerovatno smetaju majmuni koji misle da su najpametniji i prolaze kroz crveno, svaki dan gledam takve i ne znam sta bih mu uradio da se nesto desi nekome na pjesackom prelazu a taj neko bude kriv! Takodje, za mobilni telefon...
I na kraju da kazem da je kolega Slavuj dosta dobro obrazlozio, i da se kao i neki drugi slazem sa njegovim misljenjem!
PS: Svi potrosaci u automobilu povecavaju potrosnju goriva, koliko toliko, ali je povecavaju... Pri tome mislim na svjetla, radio, navigacije i slicne uredjaje... Dalje, klima! Povecanje potrosnje goriva kod auta sa klimom zavisi od snage samog motora a ne od godista i tehnologije! Npr. auto sa benzinskim motorom male kubikaze ce itekako osjetiti paljenje kompresora klime, dok se recimo na dizel motorima to dosta manje osjetiti! Dalje, potrosnja sa upaljenom klimom u gradu ce se mnogo vise povecati nego na autoputu! Zasto ? Zato sto se na autoputu vozi konstantnom brzinom i na konstantnim obrtajima motora, a u gradu znate i sami kako... Da ne objasnjavam sada zasto i kako, reci cu samo da je to najvise zbog toga sto razliciti tipovi motora oslobadjaju snagu pri razlicitim rezimima rada motora! (max obrtni moment kod dizel motora je na mnogo nizim obrtajima u poredjenju sa benzinskim motorima i njima kompresor ne predstavlja toliko opterecenje kao ovim drugim)
prvo to za akumulator i klimu to su sitnice ne nzam sto ih pominjete, klima trosi 1000 obrtaja to je malo veca potrosnja niko nije obavezan da je ukljuci (ko je ima)
onda zimske gume, zimske gume.....ja bez toga nema sanse da ziim ja leti nosim zimske gume jer mi je kuca u selu na vrh brda i tu nemoze ni monster mash da izadje bez krampona, elem to govorim moj slucaj, a ipak naravno da bi sv trebali da imaju zimske gume meni na autu su najkvalitetnije original gume jedino je to novo, jer mi se desilo da sam prosle godine isao u bg i ja idem 80 a svemocni mercedes sa letnjim gumama ne moze preko 30 i jos je besan sto ga ja prestizem i bacam mu namet na haubu a on kao zaboga nemoze da se mrdne a vozi auto skuplji 30000e.Pa stvarno kako li to jebem m u sunce, jednog lika sa ribom je ispred mene na ibarskoj u decembru pogodio kamio i skoro prepolovio jer nosi letnje gume zimi i ja sa tiger original idem 60 a on super mocni sa cliom 90 sa letnjim
ovi prasinjari su jedva cekali da ti uzmu vece pare a pune sebi dzep, kad su korumpirani advokati i sudije, zasto onda ne bi bili i oni, meni je bar 5-6x naplatio kaznu i posle sat dva kad se vracam kuci vidim istog tog pandura kako se tetura i mrtav pjan ide kuci, pa cekaj sunce mu poljubim ko je stoka, a kazna mi je inace zbog soferke sto je napukla a ja nemam para da je zamenim
E sad u potpunosti se slazem za crveno, pesacke ako me ista nervira to je ide mama sa decom i nece govno namerno da preseta preko zebre nego polako se setka i jos zastaje, e pa ne bi li je covek zgazio i jos par puta u rikverc preko nje da se vratis.Zamisli ti jednom sam stao na pesacki i ide baba 60-70god, zena jedva ide i pretrcava zbog mene pesacki da ne bih cekao e tad sam izasao iz kola upalio sva cetiri i zahvalio se kulturnoj zeni pred svima,
ne kazem da treba da trce ali ne moraju biti razmazena stoka, sto se tice mob, ja ne pricam skoro nikad u kolima
neke stvari treba uvesti a zbog nekih cemo najebati a sad ljudi kazu pa nemoj praviti prekrsaje, e pa kad se onom rasinjaru digne ili mu se jede pecelje ili pije rakijustina, on ce naci za nesto da mi napise taman mi ceo auto poslao na pregled......SVE U SVEMU, KRPA U ZAKRPI
Broj postavljenih tema: 60423. Broj poslatih odgovora: 647714. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.