Kao što rekoh, babe i žabe. Za servere su sertifikat, izdržljivost i pouzdanost bitniji od `tiše operacije`, dok su u desktop okruženju bitniji pwm i 6 godina garancije od nepostojećeg `problema` sa bukom. Zato je i smešno porediti fanove sa različitom namenom, ali to je već problem onoga ko takve nazovi `testove` pravi, kao i onih koji te pastire - wannabe eksperte slepo prate u sopstvenom neznanju. Toliko o ovcama, babama i žabama...
Ko je ikad pominjao serversko okruzenje. Sve vreme pricam o najobicnijem krajnjem korisniku kome treba ventilator za comp.
Inace gresis za to, u Nemackoj recimo imas zakon koji kaze da je 25db max buka tokom noci za industrijska postrojenja. Tako da je buka svakako bitna.
Nikakva pwm kontrola nece pomoci ventu koji je duplo glasniji. Mozes da ga oboris u obrtajima preko pwm-a i znacajno smanjis hladjenje, ali to mozes sa bilo kakvim krshom Namena krajnjem korisniku je ista, na radijator ili hladnjak, eventualno cao case fan. Sta ti je bitno ako nije hladnjenje, buka i dugotrajnost? Sure noctua ima navodno 150.000h MTBF, GT ima 100.000h. Ali znajuci koliko svi consumer proizvodjaci lazu sa specifikacijama jer znaju da ne mozes da ih proveris, ne bih se ja kladio da ce bilo sta duze da traje od dual ball industrijskih ventova. U preostala dva segmenta (buke i hladjenja) je vec dokazano koji je bolji od strane mnogih experata koji se time profesionalno bave i koji su inzenjeri u svom polju. To sto odredjeni odlucuju da ignorisu ljude koji sigurno bolje znaju od njih je vec.. questionable :)
4690k @ 4.6ghz + Cryorig R1 Ultimate Asus Z97 Sabertooth 2 Asus R9 280X Dc2T 2x4gb Crucial Ballistix 1600mhz CL 8 Samsung 840 EVO 256gb 1tb WD Black Seasonic 760w XP2 Platinum CM Storm Stryker Dell P2414h @ 80hz bajo moj!<
:: :: To sto odredjeni odlucuju da ignorisu ljude koji sigurno bolje znaju od njih je vec.. questionable : ::
Svaka čast, verno si opisao manir po kom si poznat na ovom forumu. I zato nećemo verovati Noctui koja daje 6 godina garancije, verovaćemo YouTube expertima koji ne znaju osnovnu razliku između različitih kategorija fanova, i tebi koji misliš da se noću u nemačkim industrijskim postrojenjima samo šapuće. :)
Što se tiče glumatanja francuske sobarice pitanjem o serverskom okruženju, pročitaj ponovo neke prethodne postove. Upravo običnom korisniku mnogo više znače pwm i 6 godina garancije u odnosu na non-pwm i svega 2 godine, uz marginalnu `prednost` koja se može primetiti samo u eksperimentalnim uslovima. Industrijski modeli su predviđeni za rad u serverima na većem broju obrtaja od običnih desktop fanova, koji zauzvrat imaju karakteristike primerenije desktop okruženju i koji po pravilu ne rade na maksimalno deklarisanim vrednostima. Odatle i cela priča o `duplo glasnijem` fanu nema blage veze sa mozgom i realnim životom, već jedino sa nečijom potrebom da izmišlja, preteruje i priča sam sa sobom.
Verovatno iz preventivnih razloga kao info za Privrednu komoru Srbije, da ne bi poput Nemaca morali da zatvaramo fabrike posle 20h zbog preglasnih ventilatora.
:: :: Stvarno ne znam zašto su uopšte radili test NF-F12 industrial modela... Pa to je isti vent kao i NF-F12... ::
`We have previously reviewed Noctua`s NF-F12 but this was back during the early days of HalTech so we will cover all of the NF-F12 design including the changes made to the IPPC versions. As many people will already be familiar with the NF-F12 design, lets go over all the changes Noctua have made to the original design to make it better.`
`Starting with the most obvious change, Noctua have opted for a sleeker more popular colour scheme of, well, black. This is tied in a way I would believe to the fact they are more premium fans as well as the fact they have changed the material used to make the products, moving from a fibreglass reinforced PBT (Polybutylene terephthalate) to a fibreglass reinforced polyamide.`
`Transitioning from a normal NF-F12 to the IPPC version involves internal improvements moreso than surface features. The main improvement being that they have actually received the IP52 or even IP67 certifications depending on the model you choose.`
`Certifications aside, the IPPC fans don`t stop there and they have also been upgraded from a single pole design on the internally magnets to a 3 pole design. This is a big deal because the distance the fans need to travel before being reaching the next pole is shortened and therefore leads to a smoother running fan.`
Znaci u teoriji treba industrial verzija da bude jos tisa po tome i bolja. A vi sve vreme kako je to vent za drugu namenu i potpuno drugaciji i bucniji bla bla, hvala sto si dokazao moju poentu jos jednom.
Svaka čast čoveku na originalnosti... Ja za msn i skajp smarače imam templejt: `U gužvi sam, javljam ti se kasnije.“, ali ovo je kaširanje level pro.
Da se ovaj razgovor odvijao u nemačkom industrijskom postrojenju (posle 8PM) ovako bi izgledao. Atila nameša usta da na 35dB izgovori: `Opet ovaj smor sa njegovim glupostima!“ ,a izgovora na 25dB: `Da. Imam čak i snimak negde.“
Će bacimo oko na testove :-) Al da znaš noctua ima i privezak za ključeve :-)
:: Soraja, radimo sledeceg meseca testove Noctua protiv Vardaraca, GT-eva i NB Eloop-ova, tako da ce biti stiva za citanje :-) :: :: Inace reviewer u pitanju nije do sada imao u posedu industrial ventove(misleci na GT-eve, Sanyo Denki itd.) :: :: Sad u subotu idu cooler showdown :: :: 4690k @ 4.6ghz + Cryorig R1 Ultimate :: Asus Z97 Sabertooth 2 :: Asus R9 280X Dc2T :: 2x4gb Crucial Ballistix 1600mhz CL :: Samsung 840 EVO 256g :: 1tb WD Black :: Seasonic 760w XP2 Platinum :: CM Storm Stryker :: Dell P2414h @ 80hz bajo moj! :: ::
Ma šta kažeš, da nije i to po onoj `teoriji` o noćnom šaptačkom limitu od 25 dB u nemačkim industrijskim postrojenjima, koja nam je dala glavnog favorita za Darvinovu nagradu godine?
Ili se možda radi o nekoj najnovijoj, još luđoj `teoriji`, po kojoj su čak i industrijski modeli od 3000 rpm pravljeni sa primarnom idejom da budu tiši od običnog pwm modela koji je deklarisan na max 1500 rpm?
Mogu misliti šta tek kaže `teorija` za sertifikate IP52 i IP67... Razočaravajuće bi bilo sve što je slabije od bisera koji je mačkar prosuo za motor - `mislim da je isti, samo malo jači`:
A što je najtužnije, lepo mu stavim tl.dr sličicu ispod teksta da se ne bi uzalud mučio sa google translate servisom i svim tim komplikovanim rečima i terminima, al` ne vredi, sve džabe... Rešio lik da `dokaže svoju poentu` i postane maskota foruma, pa to ti je...
:: Znaci u teoriji treba industrial verzija da bude jos tisa po tome i bolja. :: A vi sve vreme kako je to vent za drugu namenu i potpuno drugaciji i bucniji bla bla, hvala sto si dokazao moju poentu jos jednom :: :: Samo se dalje zakopavajte : :: https://johnnywestmusic.files.wordpress.com/2011/02/12-dig-your-own-grave.jp :: ::
mislim da bi bilo lakse da si rekao da si pogresio...
12.08.2015. 10:57
status: user broj poruka: 2480
Maxxio mislio sam da nisi na nivou ovih psihopata kojima ne mozes objasniti nista.
Da, mislio sam jaci as in radi na vise max obrtaja . I obicna i industrial varijanta su isto bucne na recimo 1500rpm. Po teoriji industrial zbog onoga sto si postovao, treba da radi glatkije i tise jos :)
Vec sam postovao, ali je bilo obrisano... VDI-Richtlinie 2058: Standard values that apply to noise exposure in indoor areas that are structurally connected to the noise-causing plant, are field independent. Generally, this amount for the time of day 35 dB (A) and for the nighttime 25 dB (A), where as `night time` the period of 22.00 bis 06.00 clock clock is called.
Preslatko mi je kako ste obojica skocili da citirate PCaxe, a kada sam lepo pitao Atilu, da bih vam dokazao jos jednom, onda opet menjanje teme.
1) Maxxio i Ostrog: Noctua je bolja, lupas gluposti!!!11!1one!1!shiftone! Kuta: video uporednog testa i obicne i industrial verzije sa GT-om, u oba testa GT clear winner. 2) Maxxio i Ostrog: Buuu industrijska postrojenja 25 db nocu hahahaha Kuta: dostavi zakon i citat istog. 3) Maxxio i Ostrog: hahah sto bi onda Pcaxe radio dva testa!? Kuta: pita Atilu koji potvrdi da su isti na istom broju obrtaja. 4) Maxxio i Ostrog: haa, valjda cemo pre verovati proizvodjacu ventova. Kuta: posalje printscreen sa sajta Noiseblockera gde se navode zakoni i max buka. 5) Maxxio i Ostrog: Izmisljanje gluposti, menjanje tema, generalni manjak argumenata. Kuta: Flawless Victory.
Umesto da budeš srećan što ti je obrisana ta sramota, ti ponovo citiraš nešto što ne umeš ni da prevedeš, a kamoli da razumeš.
Kao najbitnije, ne radi se tu uopšte o nekakvom `nemačkom zakonu`, već o direktivi Udruženja nemačkih inženjera (VDI) koja služi kao opšta smernica za procenu i prevenciju štete od buke u slučajevima kada je takva procena potrebna: prilikom prostornog i urbanističkog planiranja, izgradnje objekata, akustičkog zoniranja, donošenja propisa o zaštiti na radu, određivanja i usaglašavanja akcionih planova za borbu protiv buke, izrada strateških mapa buke itd.
Dalje, pasus koji je mačkar citirao nema ama baš nikakve veze sa nepostojećim `zakonom koji kaze da je 25db max buka tokom noci za industrijska postrojenja u Nemačkoj`, već se tiče prostorija za boravak ljudi u kontekstu nečega što je najbliže našem shvatanju kućnog reda, dok su preporučena ograničenja za konkretne oblasti istaknuta u ovoj tabeli:
`Industriegebiete` je stavka koja nas ovde zanima, i kako se iz gornje tabele može videti, preporučene granične vrednosti iznose 70 dB, bez pravljenja razlike između dnevnog i noćnog rada. Naravno, čak i ove cifre važe samo kao najopštije smernice koje se koriguju od slučaja do slučaja, što je i logično kada se ima u vidu različitost postrojenja u industrijskim oblastima.
Prosto je neverovatno da uopšte postoji osoba starija od dečijeg uzrasta koja je u stanju da pomisli kako bilo gde u poznatom svemiru (a naročito u Nemačkoj) postoji zakon koji propisuje da se u industrijskim postrojenjima posle 20h sme samo šaputati (što je ekvivalent vrednosti od 25 dB), ali nije džabe rečeno da su samo svemir i ljudska glupost bezgranični.
Ipak, jedna stvar je biti glup, a potpuno druga uz to biti i jeftin lažov.
Prvo, nigde nisam citirao nikakav pcaxe, niti se pozivao na nekakve Atile i Temudžine.
Drugo, citate sa sajta haltechtv.com sam naveo samo kao dokaz da su industrijski F12 i običan F12 model različiti ventilatori iz različitih serija, izrađeni od različitog materijala, sa različitim motorom, različitim sertifikatima i različitom namenom, i to kao kontraargument mačkarevom lupetanju da se radi o istim ventilatorima. Sve te razlike u izradi između dve različite serije Noctua ventilatora nisu napravljenje radi tišeg rada kao što to pokušava da podmetne mačkar izmišljajući samo njemu znane `teorije`, već da bi industrijski ventilatori mogli da rade pod težim uslovima na većem broju obrtaja za razliku od običnih, što im i jeste primarna svrha.
Treće, serija F12 iPPC u ponudi ima 4 varijante ventilatora sa različitim karakteristikama, što uz običan F12 pwm ukupno čini 5 ventilatora, dok se GT takođe može (ili bar mogao) naći u nekoliko varijanti. U čitavoj ovoj priči nigde nisam davao uopštene navijačke ocene a la mačkar tipa `X je zakon, Y je sranje`, već samo istakao da se ne mogu istim aršinom ocenjivati različiti ventovi sa različitom primarnom namenom i sa različitim karakteristikama. Konkretno, pojedini modeli su zahvalniji u desktop okruženju, dok prednosti nekih drugih opet bolje dolaze do izražaja u serverskim mašinama itd. Još konkretnije, i Noctua i GT imaju svoje prednosti i mane u zavisnosti od uloge, okruženja, namene i potreba kupca, zbog čega mačkar svoj smešni pokušaj da me predstavi kao fanboja Noctue može da okači sebi o rep.
Četvrto, rečenici `valjda cemo pre verovati proizvodjacu ventova` je mačkar u svom pokvarenom stilu podmetnuo potpuno drugačiji kontekst, jer se nije odnosila na približan odnos buke na istom broju obrtaja kod običnog i industrial modela (što je stavka koju niko ne negira), već na mačkarevu tvrdnju da Noctua laže sa deklarisanih 150000h MTFB. Naravno, usput je `slučajno` prećutao nastavak rečenice, u kome piše da Noctua daje 6 godina garancije, verovatno u strahu od sopstvenih `lažnih` deklaracija.
Maxxio, svaka čast na trudu, ali sam nekako siguran da je uzaludan... Nema svrhe... Ti jednostavno ne dozvoljavaš da ti se objasni... Čovek je nafilovan znanjem kao da je istaknuti funkcioner SNSa... U samo nekoliko postova je dao više materijala za zajebanciju od Tome Nikolića, Gašića, Babića i Verbića zajedno. Čovek se i teleprontovao i vozio vazduplohov i družio sa žutim ljudima, sve u jednoj temi... Pisao je i pismo kraljici sekira Atili i dobio adekvatan (dečko od*ebi!) odgovor... Sad verovatno sluša Vivaldija u nadi da će mu pomoći da smisli neku `mudrost` ili makar neki ne tako tupav odgovor...
@Kurton Razvoj događaja koji si opisao je kako bi ti ono rekao bio isti takav samo drugačiji..,
Kurton: Evo video dokaza da je kuler koji ne poredim sa ovim koji je bolji od onog za koji niko nije reko da je loš zaista bolji od noktue za koju nisam ni stavio test ali u stvari mislim na drugi model koji je identičan samo durgačiji. Resto foruma:
Kurton: Isti je motor samo je drugačiji. Resto foruma:
Kurton: 25dB(A)!!!!! Resto foruma:
Kurton: Drugačiji je motor, materijal, namena, sertifikat, od ova dva koji su takođe isti kao ovaj prvi, e tu je drugi otporan na vlagu i prašinu, a ovaj treći radi i ako se potopi u vodu do dubine od 1m... A i oni su identični... Čekaj... Otkud sad TRI?!?! Al sam se ukopao!!! E jbg... Saću smaram Atilu. Resto foruma:
Kurton: OPET 25dB(A)!!!!!! Resto foruma:
Kurton: NEMATE ARGUMENTE!!!! Resto foruma:
Kurton:KURTON VINS FLOLESLI??? Resto ovog i još nekih IT foruma:
Broj postavljenih tema: 60443. Broj poslatih odgovora: 647826. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.