Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Foto i video oprema
sa kamkodera na DVD
STRANA 1 OD 1
sdmitar sa kamkodera na DVD 16.02.2006. 02:53 T1422

status: user
broj poruka: 8
Da li neko ima iskustva sa miniDV kamkoderima?
kako prebaciti film s miniDV preko PC-a na DVD. Da li se kamkoder moze konektovati na vivo ulaz graficke kartice ili samo preko fireware kartice.
Koliko je potrebno slobodnog prostora na disku za iscitavanje jedne kasete filma od 80minuta i koliko to vremenski traje.
Janko
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
stante najbolje firewire 16.02.2006. 08:41 #4361

broj poruka: 59
Sa DV kamere je najbolje materijal prebacivati pomoću dv ili firewire kabla, tj. digitalnim putem. Može i preko vivo ulaza grafičke, obično te kamerice imaju composite izlaz, po pored priloženog kabla možda treba i s-vido/composite adapter ako je vido ulaz na grafičkoj u s-video formatu. Ovaj prenos je analogni, i može da posluži ako već imaš vivo karticu a nemaš firewire.
Ali ako se sada odlučuješ, i sa stanovišta kvaliteta i sa stanovišta cene bolje je uzeti firewire karticu, jer košta 10-ak eura, tj. više od razlike cene obične i vivo kartice, a i kvaliteniji je materijal skinut preko firewire-a.
Šti se tiče veličine materijala, trebaće ti oko 13GB za 1 sat sirovog video materijala (avi) koji ćeš skinuti preko firewire-a. Ovaj materijal možeš da obrađuješ u nekom programu za video montažu (najpoznatiji je Adobe Premiere), a zatim da ga eksportuješ u mpeg2, i od tog mpeg-a da praviš dvd nekim programom za dvd authoring (npr. Ulead DVD Workshop).
stante najbolje firewire 16.02.2006. 08:45 #4362

Sa DV kamere je najbolje materijal prebacivati pomoću dv ili firewire kabla, tj. digitalnim putem. Može i preko vivo ulaza grafičke, obično te kamerice imaju composite izlaz, no pored priloženog kabla možda treba i s-vido/composite adapter ako je vido ulaz na grafičkoj u s-video formatu. Ovaj prenos je analogni, i može da posluži ako već imaš vivo karticu a nemaš firewire.
Ali ako se sada odlučuješ, i sa stanovišta kvaliteta i sa stanovišta cene bolje je uzeti firewire karticu, jer košta 10-ak eura, tj. manje od razlike cene obične i vivo kartice, a i kvaliteniji je materijal skinut preko firewire-a.
Šti se tiče veličine materijala, trebaće ti oko 13GB za 1 sat sirovog video materijala (avi) koji ćeš skinuti preko firewire-a. Ovaj materijal možeš da obrađuješ u nekom programu za video montažu (najpoznatiji je Adobe Premiere), a zatim da ga eksportuješ u mpeg2, i od tog mpeg-a da praviš dvd nekim programom za dvd authoring (npr. Ulead DVD Workshop).

Izvinjavam se na grešci, hteo sam reći da je cena firewire kartice manja od razlike u ceni dve iste grafičke od kojih je skuplja vivo, a jeftinija nije.
Pisko OK 16.02.2006. 19:26 #4379

broj poruka: 6672
Sve gore je tačno, ne razmišljaj o ničem drugom osim o firewire kablu+kartica inače ukidaš glavnu prednost DV nad analognom kamerom. Ne mora da se prebacuje na disk u DV AVI formatu, već je, ako je računar dovoljno snažan, moguće odmah materijal u letu kompresovati u mpeg2 ili u nešto lošiji divx jer se to radi jednoprolazno... onda je fajl značajno manji od 13Gb. Vremensko trajanje: najmanje traje ako radiš direktno dv traka - DVD disk prebacivanje i to radi nekoliko programa, pustiš i samo prebacuje - reže mota i ostalo, zaboravi sve (nisam više siguran koliko je to više od trajanja same trake, ne puno). Sve ostalo traje bar duplo duže, a bogami i 5-6 sati. Mislim na: prebacivanje u sirovom DV AVI (bez obzira da li je sirovo ili kompresovano, traje koliko i reprodukcija trake), prežvakavanje u nekom programu za video obradu, rekompresija u mpeg2, priprema mpeg2 za DVD (rekompresija uglavnom) i samo narezivanje. Prilično dug posao koji se uglavnom podesi uveče a onda komp ostavi da crnči celu noć, ujutro se malo porani i vide se rezultati. Pa ako se u nečemu promaši....
Fencer ... 17.02.2006. 02:01 #4402

broj poruka: 217

::rekompresija u mpeg2, priprema mpeg2 za DVD (rekompresija uglavnom
:
Nisam siguran dal` si ovo napisao slucajno, pogresio ili sta vec, ali jednom iskomprimovan materijal u MPEG2 (po svim DVD standardima) se ne mora rekomprimovati (tj. nece se rekomp...) u DVD authoring programu.

Imao sam problema ranije sa DVD Architectom (koji je inace vrlo strog po pitanju standarda) jer je trazio rekompresiju videa koji sam ja ranije komprimovao u MPEG2. Koriscenjem drugih programa za kompresiju, odnosno promenom parametara istih, naravno resio sam problem.
Cisto ako neko ima ovakav problem, da zna kako da ga resi.

stante ... 17.02.2006. 07:52 #4405

::rekompresija u mpeg2, priprema mpeg2 za DVD (rekompresija uglavnom

Priprema za dvd nekad moze da traje 2-3 minuta, a nekad i 2-3 sata. Ako si sve parametre dobro podesio, i ako ti velicina fajla nije veca od 4,7 GB, onda ce ti odraditi za nekoliko minuta (samo ce ti podeliti mpeg2 u vob fajlove koje kasnije rezes na video dvd). Ali ako promasis velicinu, onda mora da se rekompresuje, tj smanji kvalitet da bi se uklopio u velicinu medija, a to moze da potraje.
profilic ... 17.02.2006. 12:30 #4410

broj poruka: 41
E ovako... Sve je to OK, odnosno tako bi trebalo da moze ako se nisi zeznuo pa imas panasonic kameru kao ja... U slucaju da si se zeznuo ima muke da vidis i bice dobro ako ista uspes da uradis. Ja sam gotovo digao ruke posle vise od mesec dana raznoraznog kombinovanja.
Pozdrav

Pisko Brate Fencer 17.02.2006. 17:51 #4420

broj poruka: 6672
--- upravo se to kod mene dešava, grebuckam u jednom, obrađujem u drugom a rezuckam u trećem programu... (ne uvek, ali....) naravno, kad picajzlim i imam vremena da zahtevam ovo ili ono što nema u svim programima. To sam napomenuo da čovek unapred zna da je to noćomorna varijanta koja je moguća, pa da se ne isprepada ako mu se to desi... Ako se sve radi u jednom programu, i sa jednim podešavanjima mpeg2 fajla, onda je sve to brže, ako je i program pametan da to tako odradi - ali ima i mnoštvo preglupih za tako nešto...
Fencer ... 18.02.2006. 00:38 #4434

broj poruka: 217
Nema vece picajzle od mene: grebujem u jednom, eventualno "montiram" u drugom, obradjujem u trecem, komprimujem u cetvrtom, Authoring u petom, rezem u sestom. Obicno za sat vremena meterijala potrosim 10-ak sati cistog procesorskog vremena. Sta ces...ne volim kada mi je slika mutna i puna analognog ili bilo kog drugog suma.

::To sam napomenuo da covek unapred zna da je to nocomorna varijanta koja je moguca, pa da se ne isprepada ako mu se to desi..
:
Kako si napisao, poplasio si mene "iskusnog vuka", a ne jadnog pocetnika.

::Ali ako promasis velicinu, onda mora da se rekompresuje, tj smanji kvalitet da bi se uklopio u velicinu medija, a to moze da potraje
:
Ako se promasi velicina-uradi se authoring, baci na HD, pa se provuce kroz DVD Shrink za pola sata do sat.

@profilic
Daj covece nije moguce da nisi uspeo nista da uradis???
Ko sto rekoh u thredu od pre mesec dana...Nemoj da se predajes...do kraja...ili Ti ili kamera...

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60431. Broj poslatih odgovora: 647772.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs