Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Tehnika
Foto i video oprema
Fuji, Canon ili Nikon???
STRANA 1 OD 1
milos666 Fuji, Canon ili Nikon??? 23.06.2010. 18:07 T27675

status: user
broj poruka: 398
Poz ljudi, trebao bi mi savet, hitno moram da kupim digitalac, javljam vam se iz Kanade... Ovde sam nasao negde u rangu 250 kanadskih dolara Fuji Finepix S1800, Olympus SP 600 i Nikon L110 i gledajuci specifikacije onako laicki, deluju mi svi prilicno slicno... Sta bi ste mi preporucili? Treba mi naravno sto bolji kvalitet slike ali jednostavniji aparat, jer znam sebe, mrzece me da trazim po manualnim podesavanjima, vec mi je bolja varijanta da ima sto bolji auto mod da ukljucim i slikam... Naravno bice mnogo slika napolju, ali verovatno i nocnih i sa losijim osvetljenjem i tako... Ne trazim profi aparat, ali nesto sto ce ipak dobro da mi sluzi neko vreme jer nemam para bas cesto da menjam aparate...

Takodje svi ovi vidim mahom koriste SD i SDHC kartice. Jer moze neko ukratko da mi kaze koja je razlika i sta bi se vise isplati da uzmem??? Mislim, znam sta je SD kartica, al pretpostavljam da je SDHC neka bolja varijanta?

Konfa: Phenom II 955, Asus M4A79 Deluxe, 6GB Geil EVO One 800Mhz Cl4, Asus 4850 512MB, WD 6400AAKS + WD 1001FALS, Samsung 226CW
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Jebivetar re 23.06.2010. 18:18 #224921

broj poruka: 2386
Nikon ili Canon.

http://www.dodaj.rs/f/1/4f/3STWei2Y/dv.jpg
ko nema u vuglu, ima u guglu

tortojed Ono `HC` je `high capacity`. Svi ovi aparati primaju kartice od 8GB 23.06.2010. 18:26 #224922

broj poruka: 11017
i više. Na tvom, mestu ja bih uzeo Olimpus ili Fuji. Nikon nema optical (electronical) viewfinder nego samo LCD.

Fuji ima veci raspon osetljivosti foto-celije, 64 - 6400 ISO!) i malo veci raspon zoom-a. Ako ti to nesto znaci, odluci se za njega

Jebivetar Re: Ono `HC` je `high capacity`. Svi ovi aparati primaju kartice od 8GB 23.06.2010. 18:31 #224924

broj poruka: 2386
To nikakve veze nema sa kvalitetom aparata i fotografije. Zna se shta su Nikon i Canon, u ovom segmentu je mozda bolji Canon ali nije napisao model.

http://www.dodaj.rs/f/1/4f/3STWei2Y/dv.jpg
ko nema u vuglu, ima u guglu

:: i više. Na tvom, mestu ja bih uzeo Olimpus ili Fuji. Nikon nema optical (electronical) viewfinder nego samo LCD.
::
:: Fuji ima veci raspon osetljivosti foto-celije, 64 - 6400 ISO!) i malo veci raspon zoom-a. Ako ti to nesto znaci, odluci se za njeg
Mixx cek malo... 23.06.2010. 18:43 #224926

broj poruka: 2931
u naslovu si napisao `Fuji, Canon ili Nikon???` a imas ponudu za `Fuji Finepix S1800, Olympus SP 600 i Nikon L110`????
Uzmi Canon

tortojed Re: Re: Ono `HC` je `high capacity`. Svi ovi aparati primaju kartice od 8GB 23.06.2010. 18:45 #224927

Budi pecizan kada se sluzis pokaznim zamenicama. Sta ti znaci `to`? Osobine koje sam naveo veoma bitno uticu na konacni izgled snimljene scene: osetljivost od 64 ISO se koristi kada treba napraviti neko ekstremno povecanje bez gubitka kvaliteta (bez `rasplinjavanja`) a 6400 tamo gde nije bitan tehnicki kvaliet koliko `hvatanje` samog prizora - nocni snimci, ekstremno brzi pokret (sportska fotografija itd.).
Raspon zoom-a takodje moze da bude odlucujuci u izvesnim situacijama. Opticko-elektronski vizir (viewfinder) omogucuje znatno bolju kontrolu komponovanja scene nego preko LCD displeja, pogotovu pri slaboj osvetljenosti.

:: To nikakve veze nema sa kvalitetom aparata i fotografije. Zna se shta su Nikon i Canon, u ovom segmentu je mozda bolji Canon ali nije napisao model
:: http://www.dodaj.rs/f/1/4f/3STWei2Y/dv.jp
:: ko nema u vuglu, ima u guglu
:: :: i više. Na tvom, mestu ja bih uzeo Olimpus ili Fuji. Nikon nema optical (electronical) viewfinder nego samo LCD.
:: ::
:: :: Fuji ima veci raspon osetljivosti foto-celije, 64 - 6400 ISO!) i malo veci raspon zoom-a. Ako ti to nesto znaci, odluci se za njeg
imarkovic > milos 23.06.2010. 19:27 #224940

broj poruka: 19085
Canon, zato sto ima najbolji odnos kvalitet\cena kod tih digitalaca. A viewfinder uopste nije bitan kod tih fotoaparatcica, jer nije opticki, to niko i ne koristi...

@tortojede, tebra, oces li odgovoriti na mail..?

quna ... 23.06.2010. 19:54 #224946

broj poruka: 1655
Veoma prosto, pogledas testove po netu, uporedis sample fotke, uporedis sample fotke na 100%, procitas komentare testera na kvalitet nocnih fotki (ukoliko nema samplova) i odlucis.

Tehnicke podatke mozes do sutra da citas i nista nece znaciti...posebno su ti nebitni iso rasponi i viewfindei kao sto ti i imarkovic rece...

I ja se kladim na canon...

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tortojed Milos je napomenuo da su mu bitne i nocne fotke. 23.06.2010. 20:55 #224956

Nema sanse da se iste naprave kako treba, posmatranjem LCD-a. Kadriranju pri slaboj osvetljenosti scene, dorasli su upravo ovakvi viewfinder-i, jer imaju RASVETLJAVANJE scene (u trazilu se vidi prizor koji pomalo podseca na `night vision` - svi koji su se igrali u COD4 znace o cemu pricam). To ovaj model Nikon-a nema a imaju ga ovi modeli Olympus-a i Fuji-ja. Od navedenih, Fuji jedini ima 64 ISO, pri kojem su fotke zverski ostre, to jest, pixeli se ne vide ni pri povecanjima vecim od 30x40cm, sto moze da bude vazno ako se Milos, recimo, odluci da napravi neki portret koji bi bio okacen na zid...
- - - - - - - - - - -
Imarkovic-u, odoh da ti odgovorim...

Sub-Z Ja imam Nikon L11 23.06.2010. 21:22 #224965

broj poruka: 1621
Već više od dve godine i zadovoljan sam...Nikon mogu da ti preporučim iz ličnog iskustva, za ostalo nek ti drugi kažu...
Fiat iustitia, et pereat mundus

tortojed @Sub-Z>>>Poenta ovog post-a nije u tome da se sazna ko ima 24.06.2010. 00:40 #225015

koji foto aparat nego da se izabere jedan od kandidovanih. Nikon L11 je sasvim razlicita kategorija. Ovde je rec o 3 modela u polu-profi superzoom kategoriji.

quna Re: Milos je napomenuo da su mu bitne i nocne fotke. 24.06.2010. 00:43 #225019

Problem je u tome sto na lcd-u vidi sliku iz senzora, i ako na njemu nista ne vidi nece nista videti ni na fotografiji i bice puno noisa ukoliko pricamo o slikanju bez blica i bez stativa. elektronsko trazilo i taj night mod pomazu samo pri slikanju sa blicom a na to pretpostavljam nije mislio autor.

Prvi put u zivotu cujem da iso vrednost ima direktne veze sa ostrinom fotografije, ima donekle noise reduction kao posledica nesposobnosti samog sensora da se izbori sa noisom na visim iso vrednostima i tu ne pomaze nikakav manji broj, jedan aparat moze da ima vise noisa na manjoj iso vrednosti od drugog, broj nije nikakav pokazatelj, samo fotka.
Gledajuci fotke mogu zakljucim da je fuji sve sem zverski ostar, pre bih rekao muljav.
Ostru sliku na prvom mestu daje dobro staklo...
Zdravi pixeli i treba da se vide na uvecanju, a ne mulj koji ostavlja noise reduction i jos gore cudo koje napravi sharpovanje koje usledi u procesoru.

Pomenuti fuji ne zali sharpa u procesoru, vidljive su `bele ivice` a izmedju njih je mutnjikavo (na pomenutih iso64) sto pokazuje sta ce biti na vecim vrednostima, ipak aparat deluje sasvim pristojno.

Moj savet ostaje neki canon u tom cenovnom rangu.

:: Nema sanse da se iste naprave kako treba, posmatranjem LCD-a. Kadriranju pri slaboj osvetljenosti scene, dorasli su upravo ovakvi viewfinder-i, jer imaju RASVETLJAVANJE scene (u trazilu se vidi prizor koji pomalo podseca na `night vision` - svi koji su se igrali u COD4 znace o cemu pricam). To ovaj model Nikon-a nema a imaju ga ovi modeli Olympus-a i Fuji-ja. Od navedenih, Fuji jedini ima 64 ISO, pri kojem su fotke zverski ostre, to jest, pixeli se ne vide ni pri povecanjima vecim od 30x40cm, sto moze da bude vazno ako se Milos, recimo, odluci da napravi neki portret koji bi bio okacen na zid..
:: - - - - - - - - - -
:: Imarkovic-u, odoh da ti odgovorim..
imarkovic Re: @Sub-Z>>>Poenta ovog post-a nije u tome da se sazna ko ima 24.06.2010. 00:49 #225021

e, tortojede, mojne da mesas polu profi i prozumer...inace, Fuji ima extra ultra veliki zoom, ali slike mu i nisu nesto kvalitetne u odnosu na recimo Canon, ili NIKON..
i brate mili, procitaj `ebeni mail, cekam ceo dan bre na tvoj odg..

:: koji foto aparat nego da se izabere jedan od kandidovanih. Nikon L11 je sasvim razlicita kategorija. Ovde je rec o 3 modela u polu-profi superzoom kategoriji
quna ... 24.06.2010. 01:04 #225029

Polupro superzoom kategorija i ne postoji, ovo su prosumer aparati. Polupro superzoom bi mogli da budu, ako cemo tako da kategorisemo, dslr aparati srednje klase sa tele objektivima 300+mm takodje srednje klase i da se njima polu-zaradjuje lebac :D

I podrzavam imarkovica, ukoliko me oci ne izdaju od panudjenih nikon>olympus>fuji.

Daum ... 24.06.2010. 01:07 #225030

broj poruka: 12808
Idi na https://www.dpreview.com pa pogledaj sve što te zanima...

CPU-Z Validator : http://spedr.com/53pyh

imarkovic Re: ... 24.06.2010. 01:14 #225035

odlican sajt i veoma cenjen, moze se sve saznati o svakom aparatu do najsitnijeg detalja..

:: Idi na https://www.dpreview.com pa pogledaj sve što te zanima..
:: __________________
:: Scourge of PCBerza
:: CPU-Z Validator : http://spedr.com/53py
tortojed Re: ... Kategorija koju sam ovako nazvao jeste poluprofesionalna 24.06.2010. 01:15 #225036

u zavisnosti sta podrazumevamo pod profesionalizmom/poluprofesionalizmom. Ovi superzoom-ovi su veoma popularni medju PROFESIONALNIM fotoreporterima (paparazzi), pa ih nose kao `rezervu` uz neki Nikon ili Canon digital SLR...

:: Polupro superzoom kategorija i ne postoji, ovo su prosumer aparati. Polupro superzoom bi mogli da budu, ako cemo tako da kategorisemo, dslr aparati srednje klase sa tele objektivima 300+mm takodje srednje klase i da se njima polu-zaradjuje lebac :
:: I podrzavam imarkovica, ukoliko me oci ne izdaju od panudjenih nikon>olympus>fuji
quna ... 24.06.2010. 04:02 #225067

Profesionalizam bi bilo kada zivis od toga, a poluprofesionalizam (mada termin nikad ne koristim) bi verovatno bilo kada dopunjujes budzet fotografijom.

Ne znam odakle ti ta informacija ali koliko sam ja upoznat profesionalci koji nose na pr nikon D3x obicno nose kao rezervu neko telo srednje ili ulazne klase, naravno istog proizvodjaca.

Amateri i hobisti obicno nose neki p&s ili prosumer, ali cesce p&s jer su manji, kao backup.

Prosumere obicno kupuju amateri koji zele vise od p&s ali nisu jos spremni (iz raznih razloga) za entry dslr.
Ultrarzoom prosumeri su verovatno najpopularniji kod voajera XD

imarkovic Re: ... 24.06.2010. 10:24 #225100

kod voajera i kod istrazivaca zivotinjskog carstva .

:: Profesionalizam bi bilo kada zivis od toga, a poluprofesionalizam (mada termin nikad ne koristim) bi verovatno bilo kada dopunjujes budzet fotografijom.
:: Ne znam odakle ti ta informacija ali koliko sam ja upoznat profesionalci koji nose na pr nikon D3x obicno nose kao rezervu neko telo srednje ili ulazne klase, naravno istog proizvodjaca
:: Amateri i hobisti obicno nose neki p&s ili prosumer, ali cesce p&s jer su manji, kao backup
:: Prosumere obicno kupuju amateri koji zele vise od p&s ali nisu jos spremni (iz raznih razloga) za entry dslr
:: Ultrarzoom prosumeri su verovatno najpopularniji kod voajera X
milos666 Re: cek malo... 24.06.2010. 21:42 #225299

Ahm, da, ma prso sam, nikako da se naspavam ovde zbog vremenske razlike... Mislio sam na Canon SX 120 IS... Sta mislite o njemu? Isto je 250 CAD...

Konfa: Phenom II 955, Asus M4A79 Deluxe, 6GB Geil EVO One 800Mhz Cl4, Asus 4850 512MB, WD 6400AAKS + WD 1001FALS, Samsung 226CW

:: u naslovu si napisao `Fuji, Canon ili Nikon???` a imas ponudu za `Fuji Finepix S1800, Olympus SP 600 i Nikon L110`????
:: Uzmi Cano
:: _____________________________________________________________________
:: Chuck Noris is a pussy
milos666 Re: ... 24.06.2010. 21:45 #225301

Nemoj se ljutis, al nisam dosao u Kanadu da provodim sate pred kompom samo da bi se odlucio za aparat... Zuri mi se i zato mi i sluzi ovaj forum jer su ljudi uvek ok i daju savete koliko god najbolje umeju... I zato hvala svima na ovoliko odgovora...

:: Veoma prosto, pogledas testove po netu, uporedis sample fotke, uporedis sample fotke na 100%, procitas komentare testera na kvalitet nocnih fotki (ukoliko nema samplova) i odlucis
:: Tehnicke podatke mozes do sutra da citas i nista nece znaciti...posebno su ti nebitni iso rasponi i viewfindei kao sto ti i imarkovic rece...
:: I ja se kladim na canon..
quna ... 25.06.2010. 18:08 #225458

Nemoj ni ti da se ljutis ali niko od nas nema pored sebe sva tri modela i da ti iz dzepa izvadi odgovor, i mi moramo da pogledamo specifikacije, sample fotke, testove itd pa da ti otprilike kazemo sta je bolji izbor...

Sx120 je odlican aparat, odlicnu fotku daje, ali posto je canon dobices mnogo manje djakonija za iste pare...
Ako ti nece nedostajati kraci zoom i hd video sx120 je preporuka...ali ako bi i to u paketu onda ipak razmotri ova tri a ja bih se odlucio za nikon kad bih sebi uzmao...

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60431. Broj poslatih odgovora: 647773.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs