Pretpostavio sam da te to inspirisalo,gubis vreme po meni,pokretanje teme o audio tehnici se po mom iskustvu svede na teoretisanje,bez konkretnih rezultata.Razmislis sta najcesce radis,zasta sistem koristis i trazis best buy kombinaciju.Da ne bude da te lozim,bez osnova,ja sam sebe nasao u Asus Xonar D2X,FR fostex hornama(sam pravio i zamrzeo forume zbog njih),koje kako kad tera mali aurex,soni ili harman kardon,a ako bi da divljam,skinem horne pa stavim HECO kutije.
:: terratec EWX24/96 direktno bez predpojacala u snagas 2x150w rucni rad, florstenderi rucni rad 32l, dynaudio D28 i visaton W17E. zvucnike i pojacalo sam prodao, sad jurim da budzim nesto novo, to me i inspirisalo da pocnem temu. trenutno imam altec lansing 4100 (prodajem ga :: :: __________________________________________________ :: http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg :: ::
Krajnje prakticno (pa zato i prilicno proizvoljno): odvrnes potenciometar
07.02.2012. 21:56
status: user broj poruka: 11029
do kraja (bez pustanja ikakvog `sadrzaja`). Ako na udaljenosti od nekih metar-metar i po cujes sustanje onoliko glasno koliko cujes zvuk provlacenja sopstvene ruke kroz sopstvenu kosu, to je nekih 60-70dB. Ako priblizis uvo zvucniku (samo sto ga nisi dodirnuo) i ne cujes sum ili nisi siguran da ga cujes, to je onda ~100dB+. Krajnje uprosceno na temu SNR...
Re: Krajnje prakticno (pa zato i prilicno proizvoljno): odvrnes potenciometar
07.02.2012. 22:06
status: user broj poruka: 2743
Ti se taman namestio da `cujes` SNR od 100+dB na svojim zvucnicima.... kad ono komsija u stanu do tebe upali Hilti i pocne da rusi pregradni zid ili drnda nesto u betonskom stubu... i dobijes SNR od -100dB.
:: do kraja (bez pustanja ikakvog `sadrzaja`). Ako na udaljenosti od nekih metar-metar i po cujes sustanje onoliko glasno koliko cujes zvuk provlacenja sopstvene ruke kroz sopstvenu kosu, to je nekih 60-70dB. Ako priblizis uvo zvucniku (samo sto ga nisi dodirnuo) i ne cujes sum ili nisi siguran da ga cujes, to je onda ~100dB+. Krajnje uprosceno na temu SNR.. :: :: ::
Ubiste u pojam :D Poenta cele price je da se praksa sve vise razlikuje od teorije. To sto je 2.1 ustvri stereo sa izvucenim L+R signalom i propustenim kroz filter opsega je a presocnog slusaoca apsolutno nebitna a za vecinu nazovi potkovanih jer se niske frekvencije difuzno sire, ra zalkiu od visokih, izrazito usmerenih, pa je efektan priblizno isti.
Druga stvar je kvalitetan stereo sistem, sa kvalitenim kompletnim lancem od cinca do zvucnika i mogu da tvrdim da nema niceg lepseg za slusati od kvalitetnog stereo sistema, sa minimum dvosistemskim kutijama, NEBITNE snage.
5.1, 7.1, 21.1 su po meni sviranje kurcu, da prostite. Poenta - pun djoka malenih zvucnika, rasporedjenih po sobi, subjektivni osecaj znage veci jer je bolja pokrivenost i zvucno polje je homogenije. Kvalitet takodje izvucen na konto toga sto se koristi mala relativno niska snaga, pa su i distorzije sto samog zvuka kroz pojacavacki stepen sto na membranama zvucnika minimalne. U sustini, jeste pametan pristup, za nekoga ko eto, zeli 5.1 sistem i da to malo glasnije bude, a i pristojnog je kvaliteta zvuka.
To sto se deklaracije igraju sa 200, 300, 500W snage je takodje sviranje. Velika vecina bi ogluvela i pocela da vice `Utisaj!!!` sa 150-200W sinusa u 20 kvadrata prostoriji i smatrala bi neprijatnim tu jacinu zvuka, osim ako nije kao zemlja pijana i do jaja raspolozna :D :D :D
Ovo je moje skromno misljenje :)
U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!
Apsolutno se slazem sa tobom. Prvi sam poceo da smaram. Mada sam sve obajnio u kratkim crtama i prostim jezikom u prvom odgovoru, ali dzabe kada niko ne cita.
:: Ubiste u pojam :D Poenta cele price je da se praksa sve vise razlikuje od teorije. To sto je 2.1 ustvri stereo sa izvucenim L+R signalom i propustenim kroz filter opsega je a presocnog slusaoca apsolutno nebitna a za vecinu nazovi potkovanih jer se niske frekvencije difuzno sire, ra zalkiu od visokih, izrazito usmerenih, pa je efektan priblizno isti. :: :: Druga stvar je kvalitetan stereo sistem, sa kvalitenim kompletnim lancem od cinca do zvucnika i mogu da tvrdim da nema niceg lepseg za slusati od kvalitetnog stereo sistema, sa minimum dvosistemskim kutijama, NEBITNE snage :: :: 5.1, 7.1, 21.1 su po meni sviranje kurcu, da prostite. Poenta - pun djoka malenih zvucnika, rasporedjenih po sobi, subjektivni osecaj znage veci jer je bolja pokrivenost i zvucno polje je homogenije. Kvalitet takodje izvucen na konto toga sto se koristi mala relativno niska snaga, pa su i distorzije sto samog zvuka kroz pojacavacki stepen sto na membranama zvucnika minimalne. U sustini, jeste pametan pristup, za nekoga ko eto, zeli 5.1 sistem i da to malo glasnije bude, a i pristojnog je kvaliteta zvuka :: :: To sto se deklaracije igraju sa 200, 300, 500W snage je takodje sviranje. Velika vecina bi ogluvela i pocela da vice `Utisaj!!!` sa 150-200W sinusa u 20 kvadrata prostoriji i smatrala bi neprijatnim tu jacinu zvuka, osim ako nije kao zemlja pijana i do jaja raspolozna :D :D : :: :: Ovo je moje skromno misljenje : :: :: U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti! :: :: ::
Potpuno si u...krivu, Milose NBG. Narocito kada je rec o slusanju zvuka
07.02.2012. 22:51
u filmovima i igrama. Radi se o njegovom POZICIONIRANJU, to jest o PRAVILNOSTI pozicioniranja zvuka (izvora iz kojeg dolazi - s leva, s desna, sa strane...). Na primer, zvuk u igri H.A.W.X. (borbeni avioni). je `rasporedjen` tako da `komandantov` glas (iz baze) dolazi preko izlaza za sub/central speaker. Ako koristis lazni 2.1 (a SVI su lazni) moras da setujes drajver kao `stereo`. I sta s dogadja? Zvuk `iz borbe` mesa se sa `glasom` koji te usmerava/savetuje - taj glas cujes i u levom i u desnom zvucniku umesto da ga cujes `odozdo`, iz `central- zvucnika (ako si setovao drajver kao 5.1 pa koristis i `rear out` sa zvucnicima koje si postavio iza sebe). Ko to nije doziveo (pravi `surround sound`) taj jednostavno ne zna o cemu se ovde prica...
Kakvih 150-200w u 20 kvadrata, od toga pucaju prozori, Ko jedan drugar odvio kod grugog druga dinakorda snagasa u maloj prostoriji, nije muceik znao da ce biti tako jako, hteli smo da ga ubijemo, kao kad te neko lupa sakama po usima, oseca se udar u grudima.
Ja sam dobio na poklon qiadro HT300 kazu oni ima 160w ali jok satelite bih uporedio sa oko 10w brendiranih zbucnika, dok centar oko 15, a vufer najvise do 30w. Kada se pojaca do kraja nema ni trunke suma, mosfet integralac. Sta da kazem fino odrajeno ali sateliti su bili visoki oko 1m sa postoljem lepo za oko. Zvuk visoki tonovi lepo rezu cisto, srednji su malo manjkali dok me je najvise nervirao zvuk iz satelita i njihovih 400Khz tako taj opseg, da sam ih na kraju isekao i dobio satelite oko 25cn visoke i potpuno je nestao taj izrazeni 400-600Khz, potom sam front zvucnike L+R zamenio zvucnicima drugog tipa upravo pokrivaju ono sto ovi zadnji nisu i nesto su slabiji oko 25% te se nesto jace cuju, poredjao kao 2.1 sistem prednji levi i zadnji levi na jednoj gomili takodje i ovo drugo, tako da sam dobio na sirini konacno zvuci pristojno.
Evo dve stvari koje mogu da pomognu u zvuki, posto su masine sad jace moze se ici na zestoku obradu u realnom vremenu zajsta kristalise zvuk, ko voli jazz ili tehno ili dance sasvim dobar plugin za winamp a jos je besplatan.
Ne zaboravite da ugasite eq u winampu. Na zalost puno je nekvalitetnih zvucnika bas za PC, u sustini se zna ko su brendovi ali njihova cena prevazilazi nase PC-je...
Moja podesavanja http://goo.gl/0EZMU probajte ovako ako imate slicne zvucnike ko jaaa..
A znate ko pravi jedno od najboljih pojacala na svetu a? Kuj bre?
Miiiiii, tacnije tri coveka oz Novog Sada, dobitnici nagada novinara audiofila iz USA evo kuj nije vido neka vidi.
JOOOJ, naravno da je `joooj! Kao i sa NV-om - jooj, kako je skupo
07.02.2012. 22:57
ali i jooooj kako je dobro... Tu se tek vidi sta znaci `kvalitet ima svoju cenu` (paprenu). Ko hoce VRH zvuka na PC-ju taj mora da nabavi pojacavac (audio amplifier) kao SAMOSTALNU komponentu pa da na njega kaci zvucnike - ono sto dolazi kao `PC speaker` je goli djoka...
Re: prvo da pitam da li sam dobro shvatio a onda imam jedno pitanje :)
07.02.2012. 22:59
status: user broj poruka: 2931
najpribliznije tacnom merenju sto mozes da uradis u domacoj radinosti: odes negde gde je mrtva tisina. namestis mikrofon na metar od zvucnika u osi visokotonca. generises sinusni signal 1kHz a mikrofon uklljucis da snima. pojacavas dok nivo signala koji hvata mikrofon ne dostigne 0dB. pauziras reprodukciju, snimas i dalje, ponovis par puta da smanjis mogucnost greske. potpuno iskljucis sistem koji reprodukuje (power off). snimas i dalje. kada nivo suma`power off` oduzmes od `pauza` dobijes stvarni nivo suma sistema, bez pozadinskih zvukova. trebalo bi da dobijes neku vrednost izmedju60-90dB. e to ti je SNR ___________________________________________________ http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg/
:: :: Jako se malo razumem u sve ovo ali volim da naucim nesto novo i interesantno. E sad. Pomenuli ste taj SRN. Dakle, ako sam ja dobro shvatio, narodski receno, ukljucimo sistem, pojacamo ga na max i ne pustamo pesmu na player-u (da li moze da se iskljuci cinc/banana iz player-a/kompa/stagod?). Svaki zvuk/sum/stagod koji se cuje nepozeljan i los (ali mora da postoji) i sto manje to bolje. :: :: Sad odradimo isto to samo pustimo pesmu. Pojacamo na max ili do granice izoblicenja zvuka. :: :: Razlika ove dve `vrednosti` predstavlja SRN :: ::
@Lssah: nije mi smaranje, super je hobi. jes da kosta malo vise ali jebi ga @MilosNBG: velika vecina mi ne bi verovala da sam svirao gitaru ukljucenu u pojacalo od 12W koje se opusteno nosi sa bubnjem! i to punk, ne neko jazz milovanje metlicama @Antimatery: opet ti filteri na neki nacin menjaju originalni zvuk. subjektivna je stvar da li se to nekome svidja ili ne, ali ono sto se sigurno gubi je onaj osecaj transparentnosti koji pravi da se osecas kao da stojis ispred stejdza gde svira bend ___________________________________________________ http://img810.imageshack.us/f/useyourcpu.jpg/
Originalni zvuk je relativna stvar, posto nema tih uredjaja koji ce se usaglasiti sa tonovima koje je kompozitor predvideo. Dobro znam sta hoces da kazes naravno uvek je bolji imati para za dobre komponente (vrhunsko pojacalo i zvucnici) i neku od serija x-fi music i preko optike eto dozivljaja ali na zalost za sisteme kao moj do 120e u ono vreme ipak moze pomoci, sta ne komentarises ono pojacalo jel ti se ne svidja :D
Ne vidim problem sa 150-200W u 20 kvadrata. Ja slusam 180W u 20 kvadrata, ne uvek, ali nekada volim da razvrnem muziku da se Denon usija i prozori treskaju.
Sto se tice igrica, nikada ne koristim pojacalo, vec uvek obicne stereo slusalice koje kacim na Front Audio panel, jer ih retko igram pa se ne sekiram za 5.1 efekat. A ako hocu da bas `dozivim` neki film, odem u bioskop.
@Antimatery: znam za tog lika, perverzije pravi. evo ti jos da balavis http://www.one-hifi.com/ nije stamparska greska, postoje kablovi od iljadu ipo evra :)))) znam da za stotinak evra ne moze hifi, ali moze koliko-toliko `lep` zvuk da se napravi. urpavo bih to zeleo, da razmenimo iskustva, da napravimo svako sebi sto bolje za sto manje para. @philaemos: moja licna definicija je da muzika treba da bude toliko glasna da se cuje i najtisi zvuk. dakle ako je snimljeno kako susti lisce a posle toga prolazi mlaznjak, mora da se cuje i jedno i drugo, bez obzira sto ce mlaznjak da napravi 130dB :))))
Postoji samo naponski kabal od 1500 evra (onaj sto ga gurnes u 220V, pa u pojacalo)
Citao sam test na nekom stranom Hi-Fi sajtu davno jos. Ono sto nisam mogao da verujem jeste, da lik koji je to testirao kaze da se koriscenjem tog kabla dobijaju neke srednje ucestanosti, `otvaraju` visoke... itd... smejurija. Alo bre strujni kabal od 1.5k evra da otvara visoke... ako to ljudi mogu da `cuju`, ja sam idiot
Dao sam za QED interkonekt 30 evra, i vise od toga nema sanse. Kablovi za zvucnike su Sommer od 99.99% cistog bakra precnika 2x2.5mm bi-wire, i zdravo. Da imam sistem od jedno 5.000 evra opet za kablove ne bih dao vise od 500 - djuture.
:: :: nije stamparska greska, postoje kablovi od iljadu ipo evra :))) ::
sistemi o kojima pricamo (100-200e) imaju toliko uskih grla da je bilo koji od 2,5 sasvim ok. nije lose znati kvalitet bakra u kablu dolazi do izrazaja tek kad se iscrpe mogucnosti povecanja precnika. manji otpor pravi obican kabl od 6mm² od najskupljeg 2.5mm². interkonekt kablovi su druga prica, ali opet 10e zavrsava poso. da ponovim-sto kraci i sto deblji kabl to bolje
ovo http://tinyurl.com/6m4zaks pravi moj ortak. on mi je pomagao kod pravljenja onih florstendera koje sam pominjao. i kod sledecih ce mi pomagati, samo dok se odlucim sta hocu :)))
Apsolutno se slazem sa Philaemosom - od viska glava ne boli jer...
08.02.2012. 01:37
minimalni klir-faktor (ukupna linearna i nelinearna izoblicenja) se uglavnom deklarise (to jest, njegova vrednost) na snazi od jednog vata (1W). To ce reci: jak pojacavac, pa `odvrces` do max 5W i imas SUPERIORAN zvuk (po kvalitetu) ...
ja kad ukljucim moje zvucnike u struju i ni ne povezem aux kabl oni pocnu da se cuju kao kuvalo za kafu kad zuji x100000. i ponekad se cuje i neka radio stanica narodnjacka, nisam jos provalio koja ali znam da imaju set cestitki zelja i pozdrava. ponekad je toliko glasno da ne mogu da pogledam film npr.
Sonicgear Taboo 333 2.1
Inace, to nije uvek tako. Ponekad se i utisaju. I kad ne zuje i ne glume radio imaju sasvim zadovoljavajuc zvuk za moje potrebe. Ali to su retke situacije tako da koristim slusalice vec par meseci
ako su u garanciji vrati ih, ne znam sta si cekao do sad. ako nisu, moraces da pronadjes uzrok, to jest, koji deo moras da oklopis,tj zastitis od spoljasnjih uticaja. najverovatnije ces morati da promenis kabl kojim povezujes zvucnike sa kompom, a verovatno i pojacalo da spakujes u neku limenu kutiju. ako zujanje nije posledica smetnji verovatnio filteri u napajanju ne rade kako treba. nemoj da se ljutis, ali zvucnici su ti djubre. najbolje da ih uvalis posto-poto, dodas nesto malo para i kupis nesto sto se moze nazvati barem ispravnim. pogledaj ovde http://www.kupujemprodajem.com/Zvucnici-1-48-1-grupa.htm ima zaista povoljnih.
ma znam i ja da treba nesto da se oblozi al de da nadjem majstora koji ce da dodje kod mene kuci da cacka to, posto ne zuje svuda isto. negde vise negde manje, zavisi od geografsokg polozaja. Do aux kabl nije sigurno, menjao sam ga i ovaj koji sad koristim sam platio skoro 50e (5m) i dalje isto. Kupio sam zvucnu kartu (Creative Sound Blastere neki) da ne bi islo preko integruse... Sve moguce! Dok su bili u garanciji to se desilo mozda dva tri puta...
kako god, resio sam da ih sahranim, poklonim nekome kod koga ce valjda pristojno raditi/ponasati se, a hteo sam da uzmem Microlab neke zvucnike iz Solo serije al sam dao pare za monitor (posto mi je u to vreme aktuelni crko) tako da sad opet skupljam kintu za nesto... Na ovom linku imaju ove Sonyjebe koji mi desulu sjajni za 120 jevreja
@BozToga: reklo bi se da imas problematicnu mrezu (220V AC).
08.02.2012. 08:02
Uzemljenje. Ako ipak nije to, onda primeni `limenu kutiju` koju pominje Mixx. Samo, ta kutija nece nista uraditi ako ne bude uzemljena (to jest, bice jos gore nego sto je sada).
Normalno je da kada ne zakacis kabal koji ide iz zvucne karte u zvucnike da se cuje zujanje, brujanje i sustanje, jer se na ulaznom prikljucku indukuju smetnje, pa se ulaz zvucnika (mislim na prikljucak na woofer-u) ponasa kao radio antena, pa mozes i radio da cujes. Ali kada prikacis kabal, a kompjuter je upaljen, ne treba da se cuje u zvucnicima nista. Imao sam i ja Creative Sound Blaster Live 5.1, fino je radila.
Inace u woofer-u svih kompjutesrkih 2.1, 5.1 i 7.1 sistema se nalazi audio pojacalo koje pokrece sve zvucnike koje nakacis na njega. Kada je to pojacalo lose napravljeno, mogu svakave smetnje da se cuju u zvucnicima cak i kada je aux kabal ok i ukljucen u zvucnu karticu.
To ne mora da ima nikakve veze sa AC uzemljenjem, jer mnoga pojacala imaju najjednostavniji power kabal, koji ima nulu i fazu, bez uzemljenja, i filter na ulazu. A u velikom broju po Srbiji se trafo stanice `nuluju`, pa je nula spojena sa uzemljenjem. Ali ako zivis u kuci, ko zna kakve su ti instalacije, i kakva je trafo stanica na koju si nakacen.
:: :: ja kad ukljucim moje zvucnike u struju i ni ne povezem aux kabl oni pocnu da se cuju kao kuvalo za kafu kad zuji x100000. ::
ajd nek neko malo objasni `decibel`. kolika je npr. razlika u snazi između jednog i dva db, između jednog i tri db. tj. koliko je ako može, u procentima, pjačanje od jednog db? ili od 2db ili od tri db. nikad nisam kapiro matematiku a za logaritme sam samo čuo da postoje. ili koliki je signal na izlazu ako je pojaćanje 100db, ako je npr. ulazni signal 1mW?
AMD PII 940BE, MUGEN2, LP DK 790GX M2RS, Geil 4*1gb Ultra, MSI HD 6870 Twin Frozr II OC, LG 204WT, HD642JJ, HD103SJ, Optiarc DVD RW AD-7200S, CHIEFTEC BA-01B-B-B , M12II-620Bronze, Blueberry SW-M28... A4TECH X7 G800, glodar X-7
Broj postavljenih tema: 60464. Broj poslatih odgovora: 648032. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.