Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Zvuk
Par reci o pc audio sistemima
STRANA 3 OD 3
philaemos Re: decibeli decibeli, 08.02.2012. 10:45 #397257

status: user
broj poruka: 2743
Ako je u pitanju snaga, onda se racuna po formuli:
20*log(P)
Kod pojacanja snage samo podelis izlaznu snagu signala sa ulaznom:
20*log(Piz/Pul)
Ako je u pitanju napon i struja:
10*log(U) ili 10*log(I)

Rezultat se dobija u dB.
Pri cemu su P, U i I novoi signala. Nivo se meri u odnosu na neku referentnu vrednost.
Ako se naprimer nivo napona sa 20dB poveca na 40dB, on se povecao 10 puta.

Ako je pojacanje 100dB, to znaci da je signal pojacan 100000 puta.

Ako sam pogresio u matematici i formulama neka me ispravi neko, davno sam ovo ucio.

:: ajd nek neko malo objasni `decibel`. kolika je npr. razlika u snazi između jednog i dva db, između jednog i tri db. tj. koliko je ako može, u procentima, pjačanje od jednog db? ili od 2db ili od tri db. nikad nisam kapiro matematiku a za logaritme sam samo čuo da postoje. ili koliki je signal na izlazu ako je pojaćanje 100db, ako je npr. ulazni signal 1mW
::
:: AMD PII 940BE, MUGEN2, LP DK 790GX M2RS, Geil 4*1gb Ultra, MSI HD 6870 Twin Frozr II OC, LG 204WT, HD642JJ, HD103SJ, Optiarc DVD RW AD-7200S, CHIEFTEC BA-01B-B-B , M12II-620Bronze, Blueberry SW-M28... A4TECH X7 G800, glodar X-
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
panta55 Za sve koji bi hteli da dobiju preporuku 08.02.2012. 10:50 #397259

broj poruka: 5
Pozdrav svima. Tema je odlicna, a i niste mnogo otisli u krajnost :)

Objasnili ste `obicnim ljudima` mozda i vise nego sto je dovoljno da se upuste u pronalazenje svog `savrsenog` zvucnog sistema. Zato i pretpostavljam da su se neki malo izgubili u moru ovih informacija.

Za sve koji bi hteli da dobiju neku preporuku, ovo nije kao neka druga komponenta racunara, pa da vam neko preporuci sta da uzmete. Naravno, postoje neki proizvodjaci koji se izdvajaju, a opet svako od njih ima svoju filozofiju zvuka.
Tako da bi trebalo da cujete sto je vise moguce sistema, jer na kraju najbolja preporuka je sopstveno uvo, jedino je ono krajnje merilo vaseg ukusa kada je zvuk u pitanju.
philaemos ... 08.02.2012. 11:01 #397264

Pogresio sam gore, treba:
10*log(Pout/Pin)

Pa se za pojacanje od 100dB dobije enormna vrednost.

Promena od 3dB je najmanja koju ljudsko uho moze da detektuje, zato se za frekventi opseg pojacavaca uzima pocetna i zadnja vrednost koje ne padaju vise od -3dB.
Snaga zvuka se ustvari poveca skoro 2 puta, pa ga ti tek onda registrujes, to je tih 3dB.
Ljudi cuju ``logaritamski``, a ne linearno.

Lug .... 08.02.2012. 11:24 #397272

broj poruka: 999
šta znam, nikad mi nisu bili jasni ti logaritmi..sećam se, davno, dok sam se igrao sa antenama i predajnicima, da bi se na prijemu signal registrovao kao , ako se dobro sećam, kao duplo `jači` , potrebno je četiri puta povećati emitovanu snagu. bem ti matematiku, upravo se obrazujem, sa zakašnjenjem. http://goo.gl/XDFgf

AMD PII 940BE, MUGEN2, LP DK 790GX M2RS, Geil 4*1gb Ultra, MSI HD 6870 Twin Frozr II OC, LG 204WT, HD642JJ, HD103SJ, Optiarc DVD RW AD-7200S, CHIEFTEC BA-01B-B-B , M12II-620Bronze, Blueberry SW-M28... A4TECH X7 G800, glodar X-7

philaemos Re: panta55 08.02.2012. 12:21 #397300

Upravo tako.
Ljudi mogu da preporuce neki sistem, ali kod tebe kuci ce se to cuti drugacije nego kod mene. Zavisi od akustike prostorije, kolko namestaja unutra ima, kakav je raspored zvucnika, i na kraju svako od nas ima drugaciji sluh.

Tebi je recimo audiometrija na frekvenciji od 500Hz do 2khz za 10dB bolja nego meni. Automatski cujemo drugacije vokale i melodije. Ono sto meni zvuci ok, ti ces za to reci da su vokali malkice prenaglaseni

:: Tako da bi trebalo da cujete sto je vise moguce sistema, jer na kraju najbolja preporuka je sopstveno uvo, jedino je ono krajnje merilo vaseg ukusa kada je zvuk u pitanju
boztoga re 08.02.2012. 13:22 #397329

broj poruka: 516

Mrzelo me sinoc da pisem, spavalo mi se. Evo u sustini sta mene najvise brine.

Dakle, zvucnici koje sad imam Sonicgear 333 Taboo su krs i ja sam toga svestan ali su bili bolji od onih Genius koje sam dobio uz komp gratis. Platio sam ih 50e i prvih godinu dana su svirali za sve pare i bio sam prezadovoljan. U to vreme sam se dosta bavio elektronicom pa mi je trebao dublji i naglaseniji bass koji oni imaju. Sad sam u komentarima procitao da izgleda nisam jedini kome hvataju radio i suste.

http://www.itsvet.com/proizvod/sonic-gear-tatoo-333/comp_tehn_speakers/336/527

Elem, zivim u soliteru i u liftovima imamo radio (postavljen u lift kucici na vrhu). Ispostavilo se da moji zvucnici hvataju signal tog radija samo mi nije jasno kako?! Mi nemamo radio stanicu ili neki odasiljac gore, vec najobicniji radio prijemnik iz 70tih od kojeg su razvuceni kablovi u sve tri lift kabine. Verovatno je bitno i to da ja zivim jedan sprat dijagonalno ispod te prostorije.

http://www.itsvet.com/proizvod/microlab-solo-5c/comp_tehn_speakers/226/746

Posto sam od sonic gear-a, kao i od 2.1 sistema definitivno odustao, gledao sam ovako nesto. Dakle, nista x.1 vise ne dolazi u obzir. Samo aktivni stereo zvucnici. Dva komada, sa svako uvo po jedan xD Ovi su moggli da se uzmu za 60ak jevreja kad su se pojavili, ali posto se ispostavilo da su za te pare sjajni brzo im je cena skocila. Sad ih cak i nema vise u prodaji ali su u oglasimapolovni oko 90e. A za te pare mogu da kupim i bolje...

Ono sto mene najvise brine je da mi se dogodi da dodjem kuci sa novim kutijama, povezem ih i one sviraju za sve pare 10 dana a onda pocne da mi svira radio iz njih

Mixx ... 08.02.2012. 13:31 #397336

broj poruka: 2931
http://www.nidcd.nih.gov/health/hearing/pages/ruler.aspx

STRANA 3 OD 3
Broj postavljenih tema: 60464. Broj poslatih odgovora: 648032.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs