poz forumasi trebao bih da provucem mrezni kabl od jedne do druge sobe, ici ce kroz zid odnosno grkljan crevo ono sto me zanima kako bih mogao da resim problem zidnih uticnica na mestu gde mrezni kabl ulazi i izlazi iz zida naleteo sam na nesto ovako http://www.desk.rs/Katalog/PregledDetalji.aspx?id=42193&type=1 da li je to dobro resenje ili preporucujete nesto drugo hvala unapred
Rešenje sa zidnom utičnicom, ili, priključnim kutijicama - račvama, (sličnim splitterima za ADSL, da bi imao pojam kako to izgleda i koje su dimenzije), veoma je dobro ako imaš više računara ili ako taj neki računar non-stop pomeraš tamo-vamo po sobi-stanu. Inače, taj kabal što si proturio kroz `grkljan`, utakni direktno u mrežnu karticu i završio si posao. Svaki spoj, jeste da unosi slabljenje, ali i da nije nikakav problem na tako maloj udaljenosti, ali potencijalno predstavlja neki mogući problem u mreži, kad-tad... tj. nije najjednostavnije rešenje, ali jeste univerzalnije. Mislim na to da, ako se direktno spoji kabal u PC mrežnu, onda imaš ukupno dva džeka i spoja, ako koristiš utičnicu, onda imaš tri+spoj u utičnici... i, ono što ide direktno, liči na stalno rešenje pa se obično lepo maskira i sakrije, a ako kabal treba da se pomera i priključuje/isključuje, obično završi prostrt po podu, ćoškovima, između noga stolica i stolova... ukratko, ružan, tužan i zgažen.
mrezu razvlacim zbog vezivanja iptv setboxa i lcd tva sa mreznom konekcijom sa adsl modemom jeste da je bolje resenje da mrezne kablove iz zida direktno ukljucim zbog mogucih problema al mi je ipak ovo nesto elegantnije resenje, inace isplanirano je gde ce sta da stoji tako da nema guzvanja kablova. drug mi je preporucio i rj45 keystone uticnicu al ne znam da li ima i plasticnih poklopaca za nju kojok bi se prekrila rupa u zidu gde je kutija
U pravu si, ja stojim iza toga da je mnogo je lepse i bolje staviti uticnice, @pisko narocito ako se seta tamo-vamo [ne osteti se kabl koji ide kroz zid, vec samo onaj od uticnice do mreznog uredjaja]. U svom novom stanu sam, pre nekoliko meseci stemovao beton i uradio profi mrezu, tako da u svakoj prostoriji imam konektore za po 2 racunara, iptv, isdn, kablovsku, satelit... Unapred sam predvideo tacno gde ce se sta nalaziti i sada se ne vidi skoro ni jedan kabl kada je ukljucen. A i ono sto se vidi je veoma elegantno uradjeno posto sam koristio kablove u boji zidova [one koji su spolja, naravno ], secene i krimpovane po meri. Ja sam koristio malo ozbiljniju opremu: sftp kablovi kategorije 7, opticki kablovi, linksys gigabit switch i ruter... upotrebio sam kutije i maske sa po 6,9 i 12 mesta za keystone module a postoje i sa 2 mesta. U trenutku kada sam ja kupovao jedino nisu imali uzidne kutije odgovarajucih dimenzija pa sam ja kupio nazidne koje su mnogo skuplje ali cak i da je i sada tako nece ti predstavljati problem ako kupujes samo 2 kom. E sad stizem do poente price: sve osim optickih kablova [za njih sam imao shemu ] sam kupio u netiksu tako da ces tamo sigurno naci to sto ti treba.
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647684. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.