dok ne vidim ne verujem, iz prostog razloga sto nije moguce ______________________________________________________________________ *ebo m*t*r, pusti taj instalacioni cd kao audio disk, pa ga odzvizdi u slusalicu da ga snimim na kasetu da ga iskompajliram na nekom komodoru, pre ce tako da bude nego ovaj torent
:: iskopiraj iz Everest>Computer>Overcloc :: Pa i CPUz mu je isto prochita :: :: `Ne obra se bostan dok shljive ne popadaju` :: ::
Sve stoji kako treba, memorija je 930Mhz, HT 1000 . Ne znam za shta ti sluzi komp ali mislim da je to sasvim pristojan overklok. Ako cesh za igre, dzaba se trudish jer je to dovoljno za HD 3650. Proveri stabilnost sa najnovijim Orthosom. Ukljuchi ga i pusti neka vrti test satima... Klokovao sam i ja svog x2 4200 na 2.6Ghz, radi normalno ali Orthos prijavljuje greshku posle 5 minuta. Mrzi me da se igram sa naponima. Kakvo napajenje imash?
ALELUJA!!!! skinuo sam manual za tvoju plocu, evo ti link: http://download.biostar.com.tw/upload/Manual/A78GA-M2T_080115_B.exe na 34. strani kaze da mozes da postavis 1066 za memoriju, ako je to ta ploca i ta verzija biosa, a ne vidim nigde taj spd/auto/limit. izgleda da sve vreme pricamo o razlicitim plocama/verzijama biosa ______________________________________________________________________ *ebo m*t*r, pusti taj instalacioni cd kao audio disk, pa ga odzvizdi u slusalicu da ga snimim na kasetu da ga iskompajliram na nekom komodoru, pre ce tako da bude nego ovaj torent
:: cpu-z 1.5 / memory tab za :: DRAM frequency: kaze 446.5mh :: FSB:DRAM: kaze cpu/ ::
ma oke, verujem ti na rec, izgleda da sve vreme buljim u pogresan bios ______________________________________________________________________ *ebo m*t*r, pusti taj instalacioni cd kao audio disk, pa ga odzvizdi u slusalicu da ga snimim na kasetu da ga iskompajliram na nekom komodoru, pre ce tako da bude nego ovaj torent
:: :: :: daj mi mail da uslikam cpu-z i posaljem ti sliku
super je taj cpu za drndanje, verzija jezgra sa niskom potrosnjom, ladan ko spricer. nemoj samo da te prevari sto se malo greje pa da sprzis naponom. ps. spusti jos malo takt memorije, mozda joj je mnogo 880, pa vidi hoce li fsb jos malo gore ______________________________________________________________________ *ebo m*t*r, pusti taj instalacioni cd kao audio disk, pa ga odzvizdi u slusalicu da ga snimim na kasetu da ga iskompajliram na nekom komodoru, pre ce tako da bude nego ovaj torent
:: LC power 420w, rekose mi da je to sasvim dovoljno za ovu konfiguraciju posto i proc i grafa trose jako malo, mislim da cpu oko 45 ::
a bios, da li isto izgleda kao u manualu? ______________________________________________________________________ *ebo m*t*r, pusti taj instalacioni cd kao audio disk, pa ga odzvizdi u slusalicu da ga snimim na kasetu da ga iskompajliram na nekom komodoru, pre ce tako da bude nego ovaj torent
:: otvorio sam komp i na ploci pise tseries TA780G M2+ ver:6. :: ::
ceo dan imam kez od uveta do uveta :))))) necu jedno vreme jace klokovati (prekjuce sam ga uzeo, gde odmah da ga spalim :) ),nek prodje jedno bar mesec dana pa cu da pridodam jos koji mhz :), pa ako crkne nek crkne imam garanciju :)
ps: spalio sam pre nekoliko god dve abit nf7-s ploce u garantnom roku i bile su zamenjene (milsoft computers, strumicka ulica :) ) ali barton je i dan danas ziv na NF7 V2.0 koja je prosto savrsena ploca za amd soc 462
pozz i puno hvala momci pa se javljam za koju nedelju kad budem malo eksperimentisao sa jacim klokovima pa javljam rezultate
nisam ni pogledao :)......... jesam samo da vidim i to me buni tj taj audio front panel, zice i dzekovi sa kucista i ono sta na njima pise u opste ne odgovaraju onome sta pise u manualu, mozda je jedno ili drugo drugacije krsteno....ma batalio sam i bacio manual
3.7ghz, hehehe..... ______________________________________________________________________ *ebo m*t*r, pusti taj instalacioni cd kao audio disk, pa ga odzvizdi u slusalicu da ga snimim na kasetu da ga iskompajliram na nekom komodoru, pre ce tako da bude nego ovaj torent
ma ne to. http://download.biostar.com.tw/upload/Manual/A78GA-M2T_080115_B.exe ovaj manual sto sam ti poslao link, imas u njemu bios setings, na 34. strani kaze da imas 1066 opciju za memoriju. uporedi sa tvojim biosom ______________________________________________________________________ *ebo m*t*r, pusti taj instalacioni cd kao audio disk, pa ga odzvizdi u slusalicu da ga snimim na kasetu da ga iskompajliram na nekom komodoru, pre ce tako da bude nego ovaj torent
:: nisam ni pogledao :)......... jesam samo da vidim i to me buni tj taj audio front panel, zice i dzekovi sa kucista i ono sta na njima pise u opste ne odgovaraju onome sta pise u manualu, mozda je jedno ili drugo drugacije krsteno....ma batalio sam i bacio manual
Al sa kakvim hladjenjem! Pogledaj sa vazduhom, nije daleko.
`Ne obra se bostan dok shljive ne popadaju`
:: 3.7ghz, hehehe.... :: _____________________________________________________________________ :: *ebo m*t*r, pusti taj instalacioni cd kao audio disk, pa ga odzvizdi u slusalicu da ga snimim na kasetu da ga iskompajliram na nekom komodoru, pre ce tako da bude nego ovaj toren :: ::
Ja svog starog Athlona 5200+ dok sa overclock-ovao, nisam imao nikakvih problema sa HT Linkom, i uopste mi nije uticao na maksimalnu frekvenciju rada procesora... Ne znam zasto si prvo naveo ``smanji HT na 4x``... Kod Intela to ne moze da se smanjuje, znaci da bi trebali na neki nacin na Intel Chipset baziranim plocama da stavimo da FSB ne bude QDR nego TDR kada hocemo da overclock-ujemo procesor... (quad data rate - triple data rate - ne postoji) Ja nikakvih problema nisam sa HT Link-om na 5x, efektivno mi je radio na 2333MHz (1166,6MHz) ili ti 5 x 233,33...
Mixxx, nista licno, ali napao si covjeka bezze da ti slika sliku CPU-Z-a kao da je Evereest olicenje zla... Cisto da znas da postoji u nekim BIOS-ima opcija kojom podesavas koliko hoces da ti radi memorija u odnosu na FSB... Konkretno, na mojoj Gigabyte P35 ploci izaberes od 2x do 4x FBS u manjim koracima... Trenutno mi RAM radi na 333MHz * 3 sto ti dodje 1000MHz...
intel nema ht, qdr nema veze sa tim desavalo mi se da mi se spuca amd kad ode ht mnogo preko 1000, i videces u svim uputstvima za amd oc da se PRVO spusta ht kad se trazi margina za cpu, nije problem posle da se digne. sto se tice everesta, POTVRDJENO JE DA BAGUJE sa detekcijom mem frekvencije kod 780G chipa, pogledaj sliku i bice ti jasno: http://img360.imageshack.us/img360/5416/clipboard01xi0.jpg a evo i na tu temu http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=14039&forid=9&katid=2 pa da bi iskljucili tu mogucnost insistirao sam na cpuz u svakom slucaju, covek je nesto postavio u biosu sto meni nije najjasnije, a i sve vreme sam gledao u manual od druge ploce i dalje tvrdim: ne moze takt memorije da predje 800 ako postavis u biosu 800, verovatno je nesto na auto ili sta ja znam, ta neka limit opcija koju on pominje a nema je u manualu koji ja imam za tu plocu. kod intela je druga fora, koliko dizes fsb proporcijalno raste i mem. @djodjo izvinjavam se ako sam zvucao nepristojno, ali prso sam od everesta .-) ______________________________________________________________________ *ebo m*t*r, pusti taj instalacioni cd kao audio disk, pa ga odzvizdi u slusalicu da ga snimim na kasetu da ga iskompajliram na nekom komodoru, pre ce tako da bude nego ovaj torent
:: Pokusaj staviti HT Link na 5x.. :: :: Ja svog starog Athlona 5200+ dok sa overclock-ovao, nisam imao nikakvih problema sa HT Linkom, i uopste mi nije uticao na maksimalnu frekvenciju rada procesora.. :: Ne znam zasto si prvo naveo ``smanji HT na 4x``.. :: Kod Intela to ne moze da se smanjuje, znaci da bi trebali na neki nacin na Intel Chipset baziranim plocama da stavimo da FSB ne bude QDR nego TDR kada hocemo da overclock-ujemo procesor... (quad data rate - triple data rate - ne postoji :: Ja nikakvih problema nisam sa HT Link-om na 5x, efektivno mi je radio na 2333MHz (1166,6MHz) ili ti 5 x 233,33.. :: :: Mixxx, nista licno, ali napao si covjeka bezze da ti slika sliku CPU-Z-a kao da je Evereest olicenje zla.. :: Cisto da znas da postoji u nekim BIOS-ima opcija kojom podesavas koliko hoces da ti radi memorija u odnosu na FSB.. :: Konkretno, na mojoj Gigabyte P35 ploci izaberes od 2x do 4x FBS u manjim koracima.. :: Trenutno mi RAM radi na 333MHz * 3 sto ti dodje 1000MHz.. :: :: :: SONY VAIO VGN-FW285J
Takt memorije nece preci 800MHz kada procesor nije klokovan. Kada se malo vishe klokuje (otprilike preko 200MHz) mora preci tu marginu. Tako je kod moje ploche, verujem i kod ostalih sa normalnim podeshavanjima u BIOS-u. Sa DDR memorijom je ista stvar s tim shto su setovanja za divider drukchija. Na googlu krsh uputstava http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=119973
COPY/PASTE Kako bi obezbedio memoriji da radi na određenom radnom taktu memorijski kontroler izabira ceo broj kojim deli brzinu rada procesora, ali tako da dobijeni rezultat bude najpribližniji radnim taktu memorije i da istovremeno taj radni takt ne bude veći od izabranog. Na primer Sempron 2800+ procesor radi na 1600MHz, a vi želite da vam memorija radi kao DDR400 (odnosno na 200 MHz), to znači da će mem divider biti 8 (1600/8=200). Međutim ukoliko povećate radni takt procesora na 2000 MHz povećanjem radnog takta sistemske magistrale i pritom želite da vam memorija i dalje radi kao DDR400 onda se mora izračunati odgovarajući mem divider. Evo i jednačine:
Funkcija INT (skracenica od INTEGER) u ovoj jednačini ustvari zaokružuje realan broj na veću celobrojnu vrednost. Ako je dobijeni broj recimo 10.1 biće zaokružen na 11. U konkretnom primeru će biti:
mmdivider=8*(200/200)=8
ali u ovom slučaju će vaša memorija da radi sinhrono sa sistemskom magistalom odnosno na 250 MHz. Da bi omogućili asinhroni rad memorije, odnosno da bi vam memorija i dalje radila na 200 MHz morate u BIOS-u podesiti brzinu memorije na 166, pa će jednačina izgledati ovako:
mmdivider=8*(200/166)=9.64
Kada ovaj realan broj zaokružimo na veći ceo broj dobijamo da je konačno memdivider=10. Promenljiva koja se u početnoj jednačini javlja pod imenom brzinamemorije nije ustvari prava brzina memorije već brzina koju možete podesiti u BIOS-u kako bi namestili da vam memorija radi na onom radnom taktu koji je vama potreban. Evo još jednog primera, ako radni takt sistemske magistrale povećate na 300 procesor će raditi na 2400 MHz, ali ako ostavite da vam vrednost proimenljive brzinamemorije ostane ista kao u prethodnoj jednačini, onda će memdivider ostati 10 pa će konačna brzina memorije biti 240 MHz (2400/10). U tom slučaju morate u BIOS-u namestiti manju vrednost za promenljivu pod imenom brzinamemorije, na primer 133:
mmdivider=8*(200/133)=12.03
Kada zaokružimo ovaj broj na veću celobrojnu vrednost dobićemo 13, pa će u tom slučaju stvarni radni takt memorije biti 2400/13=184 MHz. ______________________________________________________________________ *ebo m*t*r, pusti taj instalacioni cd kao audio disk, pa ga odzvizdi u slusalicu da ga snimim na kasetu da ga iskompajliram na nekom komodoru, pre ce tako da bude nego ovaj torent
:: Takt memorije nece preci 800MHz kada procesor nije klokovan. Kada se malo vishe klokuje (otprilike preko 200MHz) mora preci tu marginu. Tako je kod moje ploche, verujem i kod ostalih sa normalnim podeshavanjima u BIOS-u :: Sa DDR memorijom je ista stvar s tim shto su setovanja za divider drukchija :: Na googlu krsh uputstava http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=11997 :: :: `Ne obra se bostan dok shljive ne popadaju` :: ::
Dao si primer za DDR memoriju i socket 754,939 gde je objashnjeno kako da se ne predje takt od 400MHz, tj. da radi asinhrono. Ako ostane sinhrono preci ce 400MHz. Kada dizesh FSB frekvencija memorije ce se povecavati. Kod AM2 je slichno. Kada dizesh FSB frekvencija memorije ce se takodje povecavati. Ako necesh da predjesh default frekvenciju onda morash smanjiti i divider. Meni je sve ovde jasno, a probao sam vishe puta. Ovo si trebao da pogledash Socket AM2 Ovaj deo Howto-a se odnosi na AMD procesore koji su pravljeni za socket AM2, zasnovani na HT arhitekturi, i koriste DDR2 memoriju.
Sada ćete se zapitati zasto odvojeni deo za socket AM2 kada i on ima integrisani memorijski kontroler. Pa zbog toga što setovanja za memoriju nisu ista. DDR2 memorija radi na drugačijim frekvencijama, stoga su i setovanja za divider drugacija...
Brzina Procesora: Sve napisano za s754 i s939 važi i za AM2
Brzina Hyper Transport magistrale: Sve napisano za s754 i s939 važi i za AM2
Brzina memorije: Podešavanje brzine memorije kod AM2 procesora je mozda još zanimljivije (citaj: teže). Najlakše ću objasniti na primeru.
Posmatraćemo procesor X2 4200+ koji radi na 2.2GHz i ima množilac 11.
U Tabeli koja je u attachmentu potražite odeljak za množilac 11. Leva kolona je FSB koji je podešen u BIOS-u, gornji red su `divideri` uz pomoć kojih podešavate RAM (DDR2-400, DDR2-533, DDR2-667, or DDR2-800). Pretpostavimo da hoćete da overclockujete procesor na 2.64GHz. To znači da vam je FSB 240, po tabeli (što se tiče brzine) imate 4 mogućnosti za podešavanje RAM Memorije.
Ako stavite divider za DDR2-400, memorija će raditi kao DDR2-480. Ako stavite divider za DDR2-533, memorija će raditi kao DDR2-587. Ako stavite divider za DDR2-667, memorija će raditi kao DDR2-754. Ako stavite divider za DDR2-800, memorija će raditi kao DDR2-880.
izvinjavam se svima zbog maltretiranja, nemam pojma sta sam istripovao. idem pola sata u cosak da se stidim. jbt, sad sam totalnno zbunjen, nemam pojma vise kako se sta racuna za koju platformu i odakle meni ovi tripovi. odoh da obnavljam gradivo ______________________________________________________________________ *ebo m*t*r, pusti taj instalacioni cd kao audio disk, pa ga odzvizdi u slusalicu da ga snimim na kasetu da ga iskompajliram na nekom komodoru, pre ce tako da bude nego ovaj torent
Ako stavite divider za DDR2-400, memorija će raditi kao DDR2-480. T Ako stavite divider za DDR2-533, memorija će raditi kao DDR2-587. N radice na 640 Ako stavite divider za DDR2-667, memorija će raditi kao DDR2-754. N radice na 800 Ako stavite divider za DDR2-800, memorija će raditi kao DDR2-880. N radice na 960
To je zato sto uobicajenih 200 MHz koji su standardni, podignes za 20% tj na 240MHz... Sukladno tome, taktovi memorije se dizu za 20% pa se dobijaju vrijednosti koje sam gore naveo...
Recimo, kod mene na P35 ploci to radi na drugaciji nacin... Imam nesto kao mnozitelj memorije, znaci ide FSB x [koliko ja podesim] a krece se u rasponu od 2x do 4x cini mi se... Nije mi sada PC pri ruci da pogledam...
@ Mixx : Napisao toliko postova, i na kraju se izvinjavas... nema potrebe za tim... pa pomogao si covjeku u svakom slucaju...
SONY VAIO VGN-FW285J
:: Dao si primer za DDR memoriju i socket 754,939 gde je objashnjeno kako da se ne predje takt od 400MHz, tj. da radi asinhrono. Ako ostane sinhrono preci ce 400MHz. Kada dizesh FSB frekvencija memorije ce se povecavati. :: Kod AM2 je slichno. Kada dizesh FSB frekvencija memorije ce se takodje povecavati. Ako necesh da predjesh default frekvenciju onda morash smanjiti i divider :: Meni je sve ovde jasno, a probao sam vishe puta :: Ovo si trebao da pogledash :: Socket AM :: Ovaj deo Howto-a se odnosi na AMD procesore koji su pravljeni za socket AM2, zasnovani na HT arhitekturi, i koriste DDR2 memoriju :: :: Sada ćete se zapitati zasto odvojeni deo za socket AM2 kada i on ima integrisani memorijski kontroler. Pa zbog toga što setovanja za memoriju nisu ista. DDR2 memorija radi na drugačijim frekvencijama, stoga su i setovanja za divider drugacija.. :: :: Brzina Procesora: Sve napisano za s754 i s939 važi i za AM :: :: Brzina Hyper Transport magistrale: Sve napisano za s754 i s939 važi i za AM :: :: Brzina memorije: Podešavanje brzine memorije kod AM2 procesora je mozda još zanimljivije (citaj: teže). Najlakše ću objasniti na primeru :: :: Posmatraćemo procesor X2 4200+ koji radi na 2.2GHz i ima množilac 11 :: :: U Tabeli koja je u attachmentu potražite odeljak za množilac 11. Leva kolona je FSB koji je podešen u BIOS-u, gornji red su `divideri` uz pomoć kojih podešavate RAM (DDR2-400, DDR2-533, DDR2-667, or DDR2-800). Pretpostavimo da hoćete da overclockujete procesor na 2.64GHz. To znači da vam je FSB 240, po tabeli (što se tiče brzine) imate 4 mogućnosti za podešavanje RAM Memorije :: :: Ako stavite divider za DDR2-400, memorija će raditi kao DDR2-480 :: Ako stavite divider za DDR2-533, memorija će raditi kao DDR2-587 :: Ako stavite divider za DDR2-667, memorija će raditi kao DDR2-754 :: Ako stavite divider za DDR2-800, memorija će raditi kao DDR2-880 :: :: Tabela sa setovanjima je u attachmentu :: :: `Ne obra se bostan dok shljive ne popadaju` :: ::
Jesi ti tvrdio da Intel ima Ht link? Razlika ima izmedju AMD procesora a josh ti kad se pojavish sa Intelom... Mixx je pomogao naravno i chovek je uspeo da dobije pristojan rezultat. Nedoumica je bilo u vezi sa overklokom memorije kod AMD procesora. Kada neko bude trazio pomoc za Intel platformu, onda se dokazi.
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.