Do 1.35v. Gledaj da se ne pentra preko 55 stepeni. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: Dokle je bezbedno na P45 chipsetu dizati napon NB-a :: :: Koliki je na AUTO :: :: `Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli :: Nego nama, - što smo im se naguzili :: (mali Mujo)
1.25v def. NB uglavnom dizes u slucaju da clock-ujes 4 stapa memorije ili da prelazis ~400FSB+ Gledas da ti je CPU stabilan ~2h Prime-a ili nekog slicnog programa sa sto nizom voltazom, usput moras da se pobrines da je i RAM stabilan kao i ploca. P.S moze NB i 1.4v nije problem, dajes onoliko koliko ti treba.
Ako je NB ispod onog malog hladnjaka na kome je novčić, na mom takvom je temperatura prema Everestu 25°C, od kako sam stavio CM212. Popne se na 27 kad radi klima i to je to, bez obzira na opterećenje.
FSB je trenutno na 440MHz, a CPU na 1.325V prema BIOS-u i 1.296 prema CPU-Z-u. Orthos radi skoro pola sata.
PC se bio resetovao posle 2 minuta kada sam stavio 1.30 na CPU. Ostaviću ga 2 sata ovako, pa ako se ne bude izbagovao ili resetovao, onda ću smanjiti voltažu CPU-a malo da vidim hoće li biti stabilan.
Temperature jezgara na 4180MHz su po 49 stepeni pod Orthosom.
`Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli, Nego nama, - što smo im se naguzili ` (mali Mujo)
Stvari dolaze na svoje mesto.....samo mu još napipaj tu voltažu i to je to, ako si zadovoljan postignutom frekvencijom. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: http://matt.fomich.googlepages.com/N_Bridge0.JP :: :: Ako je NB ispod onog malog hladnjaka na kome je novčić, na mom takvom je temperatura prema Everestu 25°C, od kako sam stavio CM212. Popne se na 27 kad radi klima i to je to, bez obzira na opterećenje :: :: FSB je trenutno na 440MHz, a CPU na 1.325V prema BIOS-u i 1.296 prema CPU-Z-u. Orthos radi skoro pola sata :: :: PC se bio resetovao posle 2 minuta kada sam stavio 1.30 na CPU. Ostaviću ga 2 sata ovako, pa ako se ne bude izbagovao ili resetovao, onda ću smanjiti voltažu CPU-a malo da vidim hoće li biti stabilan :: :: :: Temperature jezgara na 4180MHz su po 49 stepeni pod Orthosom :: :: :: `Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli :: Nego nama, - što smo im se naguzili :: (mali Mujo) :: ::
Rokaj magistralu po 5, pa kad misliš da nije stabilno spusti odma za 10 MHz. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: Posle ovoga treba utvrditi još koliko MHz-a može da trpi NB bez dizanja napona :: :: Da dižem po 5 ili po 10 MHz ? Kako ti radiš :: :: :: `Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli :: Nego nama, - što smo im se naguzili :: (mali Mujo)
Jedna ispravka, CPU nije bio u BIOS-u na 1.3250, nego na 1.3125V, verovatno sam zaboravio kad sam prebacio, radio je gotovo 2 sata u Orthosu pa sam ga ja prekinuo jer me smorilo da čekam. Nazvaću to stabilnim, jer se na 1.30 resetovao bukvalno posle 2 minuta, a ovo je ``bezbedna`` 2 koraka dalje, ali ću temeljnije ispitati/duže ostaviti uključen Orthos ili preko noći ako ne uspem više da izvučem ili neki drugi dan, jer ne bih da ga klokujem mesec dana.
Idem sad malo da se igram sa NB-om.
`Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli, Nego nama, - što smo im se naguzili ` (mali Mujo)
Samo jedno pitanje, ako podesim voltazu vise nego sto je procesoru dovoljno da li ce sistem biti nestabilan? Npr, stavim procesor na 3,4GHz da radi na 1,3V a njemu je dovoljno 1,25V, da li ce se racunar restartovati prilikom testiranja?
Ne. Na višem naponu komponente su stabilnije za određenu frekvenciju(za određeni klok), ali višak napona ima i lošu stranu jer uzrokuje i višak temperature i višak potrošnje struje-višak opterećenja napajanja(a samo ovo je u slučaju da se držiš proizvođačevih propisa, preko tih propisanih vrednosti može svašta da se desi), pa je fora da ubodeš ``zlatnu`` sredinu, u kojoj će fabrički propisi za naponima i temperaturom biti zadovoljeni, a istovremeno tvoj kompjuter u mogućnosti da radi 24/7/365 i tebi ego što je više moguće veći. I to je to.
To mu je to, izgleda, ploča ne voli FSB viši od 450MHz, probao sam prvo 460, PLL na 1.6 i NB na 1.4 i bukvalno se posle pola minuta Windowsa PC resetuje.
RAM je radio na postavljenom testu i još uvek radi na 2.1V. Fabrička preporuka je od 1.9-2.3, tako da je ovo do jaja, čini mi se.
Probao sam i FSB na 453MHz, sa istim PLL-om i NB-om, kako bi makar bilo ``okruglo`` 4300MHz, ali se Orthos posle pola sata zacrveni i iz kućišta pišti onaj beeper. Dakle, nestabilno.
Sad sam vratio FSB na 450, PLL na 1.5 a NB ostavio na 1.4, a procesor sa 1.3500V smanjio na 1.3375, jer na 1.3250 ne izdržava preko 7 minuta, pa ako ovako bude izdržao 3-4 sata, to je to, a onda ću pokušati da mu smanjim NB bar na 1.36, nekako mi sigurnije zvuči :)
Moram da otkrijem da sam tek posle 8 meseci upotrebe ovog hard diska izvalio da je AAM stajao na 128 nečega i radio u nekom LOW-NOISE modu i da sam ga tek prekjuče prebacio na 254, preko HD Tune-a. I istina je da je na 254 ipak primetno glasan, ali je i dalje daleko tiši od konkurentskog Seagate-a Barracuda-e. I najvažnije, Windows se učitava par sekundi brže ! Naravno i gomila drugih stvari se instalira primetno brže, ne bih da se gađam procentima, jer nisam siguran koliko je tačno šta od čega brže, ali definitivno nije samo postao primetan ušima.
Pa dobro bre,ovo je odlicno sto si postigao ali ne puca tebi sistem zbog FSB-a,ta ploca moze da izgura lagano 500 FSB stabilno sa Dual Core-om vec ti puca zbog memorije koja nece da se OC-uje vise!Defaultni clock tvoje memorije je 800 Mhz?Koliko si sad stabilno dobio poslednjim setovanjem?Daj mi CPU-Z prozor od memorije.
I Want to believe - The truth is out there
@Zajebani76 je moj (M)idol@
:: http://www.dodaj.rs/f/3O/kL/4Xp3kneD/4274mhz-pll-15v.jp :: :: To mu je to, izgleda, ploča ne voli FSB viši od 450MHz, probao sam prvo 460, PLL na 1.6 i NB na 1.4 i bukvalno se posle pola minuta Windowsa PC resetuje :: :: RAM je radio na postavljenom testu i još uvek radi na 2.1V. Fabrička preporuka je od 1.9-2.3, tako da je ovo do jaja, čini mi se :: :: Probao sam i FSB na 453MHz, sa istim PLL-om i NB-om, kako bi makar bilo ``okruglo`` 4300MHz, ali se Orthos posle pola sata zacrveni i iz kućišta pišti onaj beeper. Dakle, nestabilno :: :: Sad sam vratio FSB na 450, PLL na 1.5 a NB ostavio na 1.4, a procesor sa 1.3500V smanjio na 1.3375, jer na 1.3250 ne izdržava preko 7 minuta, pa ako ovako bude izdržao 3-4 sata, to je to, a onda ću pokušati da mu smanjim NB bar na 1.36, nekako mi sigurnije zvuči : :: :: :: Moram da otkrijem da sam tek posle 8 meseci upotrebe ovog hard diska izvalio da je AAM stajao na 128 nečega i radio u nekom LOW-NOISE modu i da sam ga tek prekjuče prebacio na 254, preko HD Tune-a. I istina je da je na 254 ipak primetno glasan, ali je i dalje daleko tiši od konkurentskog Seagate-a Barracuda-e. I najvažnije, Windows se učitava par sekundi brže ! Naravno i gomila drugih stvari se instalira primetno brže, ne bih da se gađam procentima, jer nisam siguran koliko je tačno šta od čega brže, ali definitivno nije samo postao primetan ušima :: :: `Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli :: Nego nama, - što smo im se naguzili :: (mali Mujo)
Znaci sad ti memorija radi na 900 Mhz za svaki dan.Upravo to i govorim,nece dalje da se OC-uje,postigao si stabilnih 100 Mhz i nece dalje,takav primerak memorije a jos si stavio na odnos 1:1.Probaj da strap stavis na 333 i pokusaj onda da dignes jos malo clock.Jel ti ukljucen dram static read control?
:: Da, 800 :: :: http://www.dodaj.rs/?35/hB/3S9vlAxb/1.jp :: :: `Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli :: Nego nama, - što smo im se naguzili :: (mali Mujo)
Ajde ti ukljuci na enabled i vidi sta se desava?Prethodno idi u Everest i pogledaj read,write memory bandwich sad kako ti stoji na auto i posle na enabled!Obrati paznju na promene.
:: DRAM static read control je na AUTO :: :: `Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli :: Nego nama, - što smo im se naguzili :: (mali Mujo)
Hm..Isti problem je imao i Bax.Spuca odmah istem.Probaj da sa disabled podignes veci clock CPU-a u odnusu na memoriju.Ovo ti je jos jedna jedina preostala varijanta da izguras jos malo ako moze zbog memorije. Jebga,ja imam Quad a mogao sam bas da se poigram sa MaximusII Formulom danas pa bi ti rekao tacno sve kako da podesis posto ne znam na pamet bios mada nasao si i sam stabilne vrednosti i odlican clock!
:: Na ENABLED se ne uključuje kompjuter :: :: Na DISABLED su rezultati :: :: READ - 772 :: WRITE - 950 :: COPY - 866 :: LATENCY - 72.2n :: :: Na AUTO su :: :: R - 771 :: W - 952 :: C - 889 :: L - 72.4n :: :: Piše pored DRAM Static Read Control: :: Disabling this will in most cases enhance DRAM overclockin :: :: :: `Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli :: Nego nama, - što smo im se naguzili :: (mali Mujo)
Neće memorija ni 2MHz preko 900. Verovatno fali kabAl, jer ne mere bez kabla. Mora da se menja za neku na 1066 ili makar stabilnu na oko 1000MHz, samo je pravo pitanje koja bi to mogla da bude.
Al` ok je za sada ovako, prilično je fer i ovih 35% OC-a, na 1.35V na CPU-u i 1.38 na NB-u. `ladovina.
Ma sta ti je..Extra je to sve..Ja nebih menjao da sam na tvom mestu memoriju radi nekih 100-200 Mhz jos .Ovo sto si postigao je sasvim zadovoljavajuce.Ako budes u prilici da manjeas,ako ti nesto izleti onda to uradi.Ovako nemoj da ti to bude neko opterecenje,samo opusteno
:: Neće memorija ni 2MHz preko 900 :: Verovatno fali kabAl, jer ne mere bez kabla :: Mora da se menja za neku na 1066 ili makar stabilnu na oko 1000MHz, samo je pravo pitanje koja bi to mogla da bude :: :: Al` ok je za sada ovako, prilično je fer i ovih 35% OC-a, na 1.35V na CPU-u i 1.38 na NB-u. `ladovina :: :: :: `Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli :: Nego nama, - što smo im se naguzili :: (mali Mujo)
Ebem ti,nemogu nigde da nadjem OCZ Vindicator,trazio sam ga po 3-4 prodavnice,nigde ga nema.Svi mi kazu da ce im stici za jedno nedelju dana.Do tada ce me proci volja za oc-om.
To ne prolazi tek tako, veruj mi.....tačnije ne prolazi uopšte. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: Ebem ti,nemogu nigde da nadjem OCZ Vindicator,trazio sam ga po 3-4 prodavnice,nigde ga nema.Svi mi kazu da ce im stici za jedno nedelju dana.Do tada ce me proci volja za oc-om :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: ::
Pa ti onda uzmi SLJZNJ Cincilator,on daje mnogo bolje performanse a free je
:: Ebem ti,nemogu nigde da nadjem OCZ Vindicator,trazio sam ga po 3-4 prodavnice,nigde ga nema.Svi mi kazu da ce im stici za jedno nedelju dana.Do tada ce me proci volja za oc-om :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: ::
Broj postavljenih tema: 60443. Broj poslatih odgovora: 647843. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.