Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Nece da radi stabilno!
STRANA 2 OD 3  
pufi re 27.05.2009. 17:22 #117193

status: user
broj poruka: 2196

Veruj ti meni ako ti prodje 15 minta igranja GTA IV sve je stabilno!!!!

BIOSTAR THE WAY OF LIFE

http://www.dodaj.rs/f/1u/yf/3RKR2nhG/f-crossfire.png

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
OCz re 27.05.2009. 17:24 #117194

broj poruka: 2900
Ma ne mislim da treba da se opterecuje sa strapom uopste. Nego neka gleda to uprosceno. Ko da mu je bitno da sada izvlaci 100mb vise za read/write, neka namesti procesor na tih 3.8GHz i to je to. A i ovaj BIOS fino deluje, nema nikakvih komplikacije sve je crno na belo. Glavnu potrebnu `tematiku` sam ja napisao u ovom prethodnom postu. Samo tako da gleda i za cas ce da namesti sve da je stabilno.
gile23 ... 27.05.2009. 17:25 #117195

broj poruka: 9121
PRvo i glavno, koji ti je temp svega u kompu osim hdd-a, na kojoj ti brzini radi kuler od procesora, memoriju ostavi na def, radila na 1066 i 800MHZ isto je mozda je cak i 800MHZ bolje imas testova na netu pa pogledaj i cime `ladis memoriju kada smes da je klokujes? A ako hoces stabilnost, sines prime 95 i to je to i sines 3DMark 2k6 i Vantage pride.

Pozdrav!

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Scyter Re: 27.05.2009. 17:55 #117200

broj poruka: 8138
Kad stavim FSB strap to Northbirdge na 400,komp mi se upali i odmah posle toga ugasi i tako u krug.Ne prikazuje se ni slika.

The Way It`s Meant To Be Played

Scyter Re: 27.05.2009. 18:03 #117201

Sad cu da ga testiram Orthosom.Stavicu samo da testira cpu.
Sto se tice FSB strap to Northbirdge njega cu da stavim na Auto,jer kad ga stavim na 400 MHz komp mi se non-stop pali-gasi.

Equinoxe @eseses 27.05.2009. 18:37 #117204

broj poruka: 12057

Što se tiče FSB strap to North bridge opcije: ako FSB držiš do 400, ne treba ti određeni strap, ako ideš preko 420. Ako tvoja memorija hoće da radi na 961, nema potreba da diraš strap.

Recimo kod mene:
Q6600 = 400 x 9 Strap = Auto i RAM na 800
Q9550 @ 3,75 = 440 x 8.5 Strap = 400 da kako bi memorija bila na 880 jer to njen maximum (HyperX DDR800 5-5-5-15).

Zanimljivo je sledeće, Strap sa Q6600 neće da radi, ni jedna vrednost kija fixira memoriju na 880. Zašto, nije mi jasno, možda je kombinacija komponenti, ili jednostavno strap ne funkcioniše sa 400 FSB-om na ovoj ploči kako treba.

Dakle ako ti memorija radi na 961, strap na auto i boli te uvo. Nije on uvek rešenje.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

Scyter Re: 27.05.2009. 18:52 #117208

Evo vec pola sata Orthosa i sve je stabilno.Stavio sam samo da testira cpu.
Stavio sam ovako:

FSB:400 MHz (smanjio sam mnozioc na 9x) 3600 MHz
CPU Voltage:1.4v
PLL Voltage:Auto
NB Voltage:Auto
Memory:801 MHz CL-4-4-4-12 (2.0V)
FSB strap to Northbirdge:Auto
Odnos FSB:DRAM: 1:1

Trenutne temperature cpu su oko 62c

P.S.Zanimljivo je sto mi sistem i orthos prikazuju da cpu radi na 3,8 ghz.Cpu-z i bios mi pokazuju 3,6 ghz sto je i normalno.Do cega moze biti?

gile23 Re: Re: 27.05.2009. 19:04 #117210

Jel ti kuler za CPU na auto ili ne, ako mozes otvori stranicu.

Pozdrav!

:: Evo vec pola sata Orthosa i sve je stabilno.Stavio sam samo da testira cpu
:: Stavio sam ovako
::
:: FSB:400 MHz (smanjio sam mnozioc na 9x) 3600 MH
:: CPU Voltage:1.4
:: PLL Voltage:Aut
:: NB Voltage:Aut
:: Memory:801 MHz CL-4-4-4-12 (2.0V
:: FSB strap to Northbirdge:Aut
:: Odnos FSB:DRAM: 1:
:: Trenutne temperature cpu su oko 62
:: P.S.Zanimljivo je sto mi sistem i orthos prikazuju da cpu radi na 3,8 ghz.Cpu-z i bios mi pokazuju 3,6 ghz sto je i normalno.Do cega moze biti
:: The Way It`s Meant To Be Played
Scyter Re: Re: Re: 27.05.2009. 19:07 #117211

Kuler je CM Hyper 212.Vrti se na 1800-2000 RPM.

:: Jel ti kuler za CPU na auto ili ne, ako mozes otvori stranicu
:: Pozdrav
:: :: Evo vec pola sata Orthosa i sve je stabilno.Stavio sam samo da testira cpu
:: :: Stavio sam ovako
:: ::
:: :: FSB:400 MHz (smanjio sam mnozioc na 9x) 3600 MH
:: :: CPU Voltage:1.4
:: :: PLL Voltage:Aut
:: :: NB Voltage:Aut
:: :: Memory:801 MHz CL-4-4-4-12 (2.0V
:: :: FSB strap to Northbirdge:Aut
:: :: Odnos FSB:DRAM: 1:
:: :: Trenutne temperature cpu su oko 62
:: :: P.S.Zanimljivo je sto mi sistem i orthos prikazuju da cpu radi na 3,8 ghz.Cpu-z i bios mi pokazuju 3,6 ghz sto je i normalno.Do cega moze biti
:: :: The Way It`s Meant To Be Played
gile23 Re: Re: Re: Re: 27.05.2009. 19:13 #117215

Ma batali to na koliko se vrti jesi li ti koristio speedfan da ga namestis tacno?

Pozdrav!

:: Kuler je CM Hyper 212.Vrti se na 1800-2000 RPM
:: :: Jel ti kuler za CPU na auto ili ne, ako mozes otvori stranicu
:: :: Pozdrav
:: :: :: Evo vec pola sata Orthosa i sve je stabilno.Stavio sam samo da testira cpu
:: :: :: Stavio sam ovako
:: :: ::
:: :: :: FSB:400 MHz (smanjio sam mnozioc na 9x) 3600 MH
:: :: :: CPU Voltage:1.4
:: :: :: PLL Voltage:Aut
:: :: :: NB Voltage:Aut
:: :: :: Memory:801 MHz CL-4-4-4-12 (2.0V
:: :: :: FSB strap to Northbirdge:Aut
:: :: :: Odnos FSB:DRAM: 1:
:: :: :: Trenutne temperature cpu su oko 62
:: :: :: P.S.Zanimljivo je sto mi sistem i orthos prikazuju da cpu radi na 3,8 ghz.Cpu-z i bios mi pokazuju 3,6 ghz sto je i normalno.Do cega moze biti
:: :: :: The Way It`s Meant To Be Played
Equinoxe @eseses 27.05.2009. 19:18 #117216

broj poruka: 12057

LoadLine Calibration - Enabled
CPU & PCI-E Spread - Disabled
Ratio CMOS - x.x
C1E - Disabled
Max CPUID Value limit - Disabled
Virtualization - Disabled
CPU TM - Disabled
Execute Disable Bit - Disabled

Da vidimo mosle ovoga različite klokove.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

Scyter Re: Re: Re: Re: Re: 27.05.2009. 19:18 #117217

Nisam.Sto?Mislis da povecam broj obrtaja da bi efikasnije hladio?

:: Ma batali to na koliko se vrti jesi li ti koristio speedfan da ga namestis tacno
:: Pozdrav
:: :: Kuler je CM Hyper 212.Vrti se na 1800-2000 RPM
:: :: The Way It`s Meant To Be Played
:: :: :: Jel ti kuler za CPU na auto ili ne, ako mozes otvori stranicu
:: :: :: Pozdrav
:: :: :: :: Evo vec pola sata Orthosa i sve je stabilno.Stavio sam samo da testira cpu
:: :: :: :: Stavio sam ovako
:: :: :: ::
:: :: :: :: FSB:400 MHz (smanjio sam mnozioc na 9x) 3600 MH
:: :: :: :: CPU Voltage:1.4
:: :: :: :: PLL Voltage:Aut
:: :: :: :: NB Voltage:Aut
:: :: :: :: Memory:801 MHz CL-4-4-4-12 (2.0V
:: :: :: :: FSB strap to Northbirdge:Aut
:: :: :: :: Odnos FSB:DRAM: 1:
:: :: :: :: Trenutne temperature cpu su oko 62
:: :: :: :: P.S.Zanimljivo je sto mi sistem i orthos prikazuju da cpu radi na 3,8 ghz.Cpu-z i bios mi pokazuju 3,6 ghz sto je i normalno.Do cega moze biti
:: :: :: :: The Way It`s Meant To Be Played
gile23 Re: Re: Re: Re: Re: Re: 27.05.2009. 19:23 #117221

Skini program koji se zove speedfan i evo ti namesti, ovo je jednom prilikom Saske napisao ja snimio u txt file i kome zatreba i ja pomazem kada treba.

kad pokrenes speedfan probaj prvo sve one brzine da menjas na glavnom prozoru...vidi da li ce neka od njih da smanj cpu...
treba da odes u configure, pa tab Advanced pa u prvoj padajucoj listi da izaberes nesto nesto nesto 0 on ISA...
kad to odaberes dole ti se prikaze golema neka lista...tu bi trebalo da bude nesto tipa
PWM 1 mode
PWM 2 mode
PWM 3 mode itd...ti svaki od njih selektujes (iako je prvi najcesce za CPU) i onda kada ga selektujes, u drugoj padajucoj listi Set to: odaberes Software controled i chekiras box pored koji kaze remember it...
kad to odradis onda bi trebalo samo OK i na glavnom prozoru bi onda trebalo da mozes da kontrolises ventilatore....
u Configure -> Options mozes da podesis jos par opcija, vidi sta sve ima...promeni onu delta value for fan speed za ventilatore...stavi na 5...za ostalo, probaj sam...moze da se podesi da sam menja brzine u zavisnosti od temperature procesora...

Pozdrav!

:: Nisam.Sto?Mislis da povecam broj obrtaja da bi efikasnije hladio
:: :: Ma batali to na koliko se vrti jesi li ti koristio speedfan da ga namestis tacno
:: :: Pozdrav
:: :: :: Kuler je CM Hyper 212.Vrti se na 1800-2000 RPM
:: :: :: The Way It`s Meant To Be Played
:: :: :: :: Jel ti kuler za CPU na auto ili ne, ako mozes otvori stranicu
:: :: :: :: Pozdrav
:: :: :: :: :: Evo vec pola sata Orthosa i sve je stabilno.Stavio sam samo da testira cpu
:: :: :: :: :: Stavio sam ovako
:: :: :: :: ::
:: :: :: :: :: FSB:400 MHz (smanjio sam mnozioc na 9x) 3600 MH
:: :: :: :: :: CPU Voltage:1.4
:: :: :: :: :: PLL Voltage:Aut
:: :: :: :: :: NB Voltage:Aut
:: :: :: :: :: Memory:801 MHz CL-4-4-4-12 (2.0V
:: :: :: :: :: FSB strap to Northbirdge:Aut
:: :: :: :: :: Odnos FSB:DRAM: 1:
:: :: :: :: :: Trenutne temperature cpu su oko 62
:: :: :: :: :: P.S.Zanimljivo je sto mi sistem i orthos prikazuju da cpu radi na 3,8 ghz.Cpu-z i bios mi pokazuju 3,6 ghz sto je i normalno.Do cega moze biti
:: :: :: :: :: The Way It`s Meant To Be Played
Scyter Re: 27.05.2009. 19:48 #117227

Evo prosao je stabilno cpu citavih sat i po vremena.
Sad je na redu memorija.

Scyter Re: 27.05.2009. 20:21 #117236

Ljudi,jer znate mozda zasto mi sistem pokazuje da je cpu oc-ovan na 3800 MHz,a ustvari ja sam ga oc-ovao na 3600 MHz,kao sto i bios pokazuje???

NMY ma de bre sta budalite... 27.05.2009. 20:24 #117238

broj poruka: 1509
Kakav Prime 95, kakav Orthos, kakav Intel Burn Test ?
PROCESORU SE TESTIRA STABILNOST sa IGROM GTA 4,
ako tako PUFI kaze, to je istina, a vi svi ostali pricate gluposti, jedino on to zna...

@ eseses : Sto se tice NB napona, ne treba dizati sa default ako se ne ide mnogo preko 400MHz FSB-a, a i ako se dize dovoljno je +0.1V i ne preko, NB nema aktivno hladjenje i grije se mnogo i bez OC-a...
Probaj sa Intel Burn Test-om, on je takodje dobar pokazatelj stabilnosti sistema, krace traje, ali vise opterecuje procesor, i ako ti prodje IBT, proci ce sve testove stabilnosti...

SONY VAIO VGN-FW285J

dorabi1 Re: Re:ma razigrao se mali 27.05.2009. 20:25 #117239

broj poruka: 939

pusti ga sad,ali ne daj mu preko 5 ghz da ide

:: Ljudi,jer znate mozda zasto mi sistem pokazuje da je cpu oc-ovan na 3800 MHz,a ustvari ja sam ga oc-ovao na 3600 MHz,kao sto i bios pokazuje??
NMY pokazivanja... 27.05.2009. 20:28 #117242

broj poruka: 1509
Pokazuje ti 3.8GHz jer takoreci ne zna da si ti spustio mnozitelj na 9 , tj. da nije na default-nih 9.5 za tvoj procesor...

SONY VAIO VGN-FW285J

:: Ljudi,jer znate mozda zasto mi sistem pokazuje da je cpu oc-ovan na 3800 MHz,a ustvari ja sam ga oc-ovao na 3600 MHz,kao sto i bios pokazuje??
Scyter Re: 27.05.2009. 20:30 #117244

Haha,pa tim bolje,brze ce mi raditi komp

gile23 Re: Re: 27.05.2009. 20:48 #117249

Jesi li sredio ono preko speedfan-a i sta ti hladi memoriju, pretpostavljam nista :), taj E7200 ima dobar OC potencijal, ali E8400 i Q9550 i taj E7200 imaju najbolji OC potencijal od Yorkfield i Wolfdale procesora.

Pozdrav!

:: Haha,pa tim bolje,brze ce mi raditi komp
SkyFire Re: ma de bre sta budalite... 27.05.2009. 21:03 #117259

broj poruka: 18472
Greje se NB ali u zavisnosti od dvojezgarne ili cetvorojezgarne arhitekture CPU-a kao i od visine clocka procesora odnosnog veceg FSB-a .Specifikacije takodje zavise i od samog chipset-a tako da se bas ne moze generalizovati ta manifestacija kao termalna odlika za sve.Za ostalo se sve slazem.

@gile23@
Ko ti je rekao da Q9550 i E8400 imaju najveci potencijal od svih ostalih CPU-a?To je toliko relativna stvar da nemas pojma.Sve zavisi od primerka.Definitivno zbog samog steppinga,veceg mnozioca najbolji OC za 45 nm Quad je Q9650 koji ide i do 4.9 Ghz ,cenim da bi isao i na 5+ Ghz pod LN2!Lik ga je vozio na 4.8 Ghz na vazduh!Samo sto je za to potrebna vanzemaljska ploca koja ce tioliki FSB da izgura!
Od Core 2 Duo definitivno prvo mesto zauzima E8600 jer ima veliki multiplier (10) i najlakse ga je OC-vati!

I Want to believe - The truth is out there

:: Kakav Prime 95, kakav Orthos, kakav Intel Burn Test ?
:: PROCESORU SE TESTIRA STABILNOST sa IGROM GTA 4,
:: ako tako PUFI kaze, to je istina, a vi svi ostali pricate gluposti, jedino on to zna..
:: @ eseses : Sto se tice NB napona, ne treba dizati sa default ako se ne ide mnogo preko 400MHz FSB-a, a i ako se dize dovoljno je +0.1V i ne preko, NB nema aktivno hladjenje i grije se mnogo i bez OC-a..
:: Probaj sa Intel Burn Test-om, on je takodje dobar pokazatelj stabilnosti sistema, krace traje, ali vise opterecuje procesor, i ako ti prodje IBT, proci ce sve testove stabilnosti..
:: SONY VAIO VGN-FW285
merjadok Re: Sve sami strucnjaci! 27.05.2009. 22:57 #117310

broj poruka: 29
Slažem se, ali šta ako koristi računar samo za igre? Stabilnost je relativna stvar, sve zavisi šta je prioritet. I to nije pitanje samo računara, stabilnost sistema se određuje prema uslovima eksploatacije. Ako se može pretpostaviti da ulazni signal u sistem nikada neće preći neku granicu, u ovom slučaju da korisnik neće raditi u zahtevnim aplikacijama i da eventualna nestabilnost sistema time ne izaziva štetu zbog gubitka podataka, te da može podneti povremeno izbacivanje iz igre... Uvek može da se stvori situacija u kojoj će doći do pada sistema i na proizvođački predviđenim vrednostima, ali složićeš se, to ne znači da zbog toga ne treba pokretati sistem - računar.

:: Pufi ,Obrada pod ruku pa testirajte zajedno.Lupate obojica kao Maxim po diviziji!Zar se stabilnost sistema testira sa igrama?Pa pokrene jednu Mayu i prsne u sekundi sve!Ne samo da za stopostotnu stabilnost nije dovoljan orhos vec kombinacija IDM,Orthos, i slicni programi.
:: Ako nemate sta pametno da kazete nemojte coveka ni savetovati glupostima
:: I Want to believe - The truth is out there
SkyFire Re: Re: Sve sami strucnjaci! 27.05.2009. 23:31 #117323

Pokrenes igru Crysis i pozdravis se sa najmanjom mogucom sansom za normalan rad.Ima sistem da krashuje samo tako.I nije pitanje samo kod ove igre vec sve vise igara optercuje sistem i najmanja anomalija moze dovesti do plavog ekrancica usled nestabilnosti koji nas sve izludjuje!Poenta je sledeca.Ako zelis da podignes performanse svog sistema iz bilo kog razloga on MORA da bude maximalno stabilan da bi mogao da se oslonis u svakom mometnu i u svakoj situaciji 100% a ne da bacas graske,mozda ce u ovoj igri da prodje al zato nece hteti u ovom programu al nema veze njega necu koristiti naci cu neki koji je manje hardverski zahtevan.Glupost.Softveri za testiranje sistema i jesu samo sa jednom namerom napravljeni da pokazu koliko je zapravo i pod kojim okolnostima stabilan jedan sistem.

:: Slažem se, ali šta ako koristi računar samo za igre?

:: :: I Want to believe - The truth is out there
Nikopol74 SkyFire je potpuno u pravu 28.05.2009. 01:24 #117341

broj poruka: 362
Kao prvo, testiranjem ces biti sigurniji na duze staze i u smislu pravog opterecenja. Sto bi imao polovicno testiran sistem i `nadao se` da ce sve biti ok posle recimo sat vremena testiranja prime-om, orthos-om, 3dmark-om, kad mozes to da uradis kako treba i znas da si stvarno miran? Patch-evi donekle menjaju koncept ovoga, ali jbg to je PC. Ja maltene nijednu igru ne krenem dok ne ispitam stanje za patch (kroz kritike, forume, itd). Ne radi to svako, ali posle par iskustava u daljoj proslosti, nista ne prepustam slucaju, a i ne zuri mi se. Doduse, tokom godina mi se desavalo da mi prodje 3dmark, a puca igra. Ja sam doduse imao `srece` da su neke igre koje sam najvise igrao bile bolji test od 3dmark-a (richard burns rally, deus ex, itd). ALi jedna stvar je najsigurnija, neka prodje prime ili orthos bar 12 sati, nekoliko 3dmark lupinga, i moze se reci da je sigurnost zagarantovana. Tek posle stizu marfijevi zakoni (faktori) u obliku losih drivera, lose kodovane igre, itd.

Usput, do koje temperature intelovi c2d cpu-i (pre svega E7xxx) mogu da rade normalno/stabilno 24/7 pod opterecenjem od 100%? I pod b) do koje temperature mogu isto to pod mnogo slabijim opterecenjem (recimo igranje par sati dnevno, rendering par sati dnevno, itd)?

life`s a bitch...and then you die.

SkyFire Re: SkyFire je potpuno u pravu 28.05.2009. 02:11 #117352

Sve serije Intel 45 nm CPU nebi trebali da prelaze temperatutu od 70c u full load-u pozeljno a ni napon od 1.45v.Ako se ove stavke ne postuju moze da dodje do degradiranja pa cak i do potpunog unistenja CPU-a!

:: Usput, do koje temperature intelovi c2d cpu-i (pre svega E7xxx) mogu da rade normalno/stabilno 24/7 pod opterecenjem od 100%? I pod b) do koje temperature mogu isto to pod mnogo slabijim opterecenjem (recimo igranje par sati dnevno, rendering par sati dnevno, itd)
:: life`s a bitch...and then you die
STRANA 2 OD 3  
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs