Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
Koja termalna pasta ?
STRANA 2 OD 2
pufi Re: Re: ?? 10.10.2009. 14:44 #147555

status: user
broj poruka: 2196
Mislis imala si slican slucaj!!!

http://img132.imageshack.us/img132/2598/e84004850crossfire.png
http://img199.imageshack.us/img199/9340/e8400.png

E8400 4.6GHZ E0/TITAN FENRIR/P5Q-E/4GB HyperX/1TB/ATI 4850 Crossfire/CHIEFTEC 650W/22

:: Apsolutno se slazem s tobom.Inace skoro sam imao isti slucaj sa sempronom 2800+ soc754.Hteo sam da ga skinem sa crknute ploce i kada sam malo jace povukao izcupao sam ga iz socketa zajedno sa hladnjakom,u momentu me je oblio znoj(reko iscupa mu nogice),ali srecom sve su bile na mestu.Posle sam hladnjak ugrejao na plinsko kuvalo i proc. je samo skliznuo
::
:: Sto se tice paste apsolutno mi je sve jedno koju cu staviti,svaka ce odraditi posao.Mislim da ima dosta skeptika sto se toga tice
:: Evo jos jedna slicna tema
:: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=16977&forid=18&katid=
:: (c) 1982 Sinclair research Ltd
:: :: Zapade mi tema za oko, i ako nisam aktivan na ovom forumu..
:: :: Čini mi se da da ovde postoji nekoliko zabluda
:: ::
:: :: Pošto i procesor i hladnjak imaju skoro besprekorno glatku površinu (na skupljim hladnjacima se kontakt površina sija kao ogledalo), pasta služi samo da popuni mikroskopske brazde i neravnine. Pošto one čine veoma mali deo ukupne kontakt površine, tipa 10%, razmatranje `koja pasta` mislim da nema nekog velikog smisla
:: :: Postoje dve vrste paste, silikonska bela (liči na pastu za zube) i silikonska sa granulama srebra (arktičko srebro, molim te). Ostali podtipovi i brendovi su samo varijacije na temu. Na osnovu višegodišnnjeg iskustva, nisam video nikakvu razliku između ova dva tipa, osim što od srebrne ne mogu da se operem. Ako umažem ruke ili ploču, ne da se očistiti ni sa čim, ostaje srebrno svugde. Ova bela još i može da se skine
:: :: Razlike od 5 stepeni sam dobijao u slučaju sa/bez paste, a vi se naravno nikada nebi usudili da probate proc bez paste, jel da? Kupite najjeftiniju belu silikonsku (u prodavnici elektronskih komponenti), i onako ćete u narednih 6 meseci promeniti 4 računara, te vam nije ni bitno stepen-dva gore/dole..
:: :: Da ne ispada da vas prozivam zbog dangubljenja, evo moje anegdote: uzeo sam istrošenu šmirglu T400 za poliranje i ispolirao bakarno jezgro Calmana za moj 754, ravnomerno naneo tanak sloj paste na ceo proc i spustio hladnjak. Posle mesec dana htedoh da probam drugi proc ali nisam mogao da skinem hladnjak jer se, glatko na glatko sa lepim slojem paste - vakumirao. Pokušao lagano levo-desno i hladnjakom iščupao proc iz zaključanog ZIFa (na soketu stoji spuštena poluga, procesor zalepljen na hladnjak u ruci i `e, j%#i ga` izraz na licu). E,to je dobar termički kontakt. Nije ni čudo što današnji procevi imaju okvir za zaključavanje koji se spušta oko njih
:: :: P.S. Ništa nisam s*`#ao, radi i dan danas na 9 celzijusa iznad ambijentalne
:: :: Pozdrav
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
pwner ... 10.10.2009. 14:44 #147556

broj poruka: 475
Proizvodjac sam preporucuje kako bas njegovu pastu da nanosis na procesor.
Licno, rasporedim pastu po celom procesoru i onda stavim kuler, jer sam tako najmirniji (koristim Noctua NT-H1).

Na primer, Thermalright preporucuje za Chill Factor 2 ovakvo nanosenje, kakvo i ja primenjujem...
http://www.thermalright.com/new_a_page/product_page/chi11_factor/cf2/product_chill_cf2.htm

gilopile Re: Re: Re: ?? 10.10.2009. 14:49 #147559

broj poruka: 9459
Imala,imao,imalo,sve mu je jedno.Slucaj se desio,tako da...

`eba ga:)

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Mislis imala si slican slucaj!!
:: http://img132.imageshack.us/img132/2598/e84004850crossfire.pn
:: http://img199.imageshack.us/img199/9340/e8400.pn
:: E8400 4.6GHZ E0/TITAN FENRIR/P5Q-E/4GB HyperX/1TB/ATI 4850 Crossfire/CHIEFTEC 650W/2
:: :: Apsolutno se slazem s tobom.Inace skoro sam imao isti slucaj sa sempronom 2800+ soc754.Hteo sam da ga skinem sa crknute ploce i kada sam malo jace povukao izcupao sam ga iz socketa zajedno sa hladnjakom,u momentu me je oblio znoj(reko iscupa mu nogice),ali srecom sve su bile na mestu.Posle sam hladnjak ugrejao na plinsko kuvalo i proc. je samo skliznuo
:: :: Sto se tice paste apsolutno mi je sve jedno koju cu staviti,svaka ce odraditi posao.Mislim da ima dosta skeptika sto se toga tice
:: :: Evo jos jedna slicna tema
:: :: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=16977&forid=18&katid=
:: :: (c) 1982 Sinclair research Ltd
:: :: :: Zapade mi tema za oko, i ako nisam aktivan na ovom forumu..
:: :: :: Čini mi se da da ovde postoji nekoliko zabluda
:: :: ::
:: :: :: Pošto i procesor i hladnjak imaju skoro besprekorno glatku površinu (na skupljim hladnjacima se kontakt površina sija kao ogledalo), pasta služi samo da popuni mikroskopske brazde i neravnine. Pošto one čine veoma mali deo ukupne kontakt površine, tipa 10%, razmatranje `koja pasta` mislim da nema nekog velikog smisla
:: :: :: Postoje dve vrste paste, silikonska bela (liči na pastu za zube) i silikonska sa granulama srebra (arktičko srebro, molim te). Ostali podtipovi i brendovi su samo varijacije na temu. Na osnovu višegodišnnjeg iskustva, nisam video nikakvu razliku između ova dva tipa, osim što od srebrne ne mogu da se operem. Ako umažem ruke ili ploču, ne da se očistiti ni sa čim, ostaje srebrno svugde. Ova bela još i može da se skine
:: :: :: Razlike od 5 stepeni sam dobijao u slučaju sa/bez paste, a vi se naravno nikada nebi usudili da probate proc bez paste, jel da? Kupite najjeftiniju belu silikonsku (u prodavnici elektronskih komponenti), i onako ćete u narednih 6 meseci promeniti 4 računara, te vam nije ni bitno stepen-dva gore/dole..
:: :: :: Da ne ispada da vas prozivam zbog dangubljenja, evo moje anegdote: uzeo sam istrošenu šmirglu T400 za poliranje i ispolirao bakarno jezgro Calmana za moj 754, ravnomerno naneo tanak sloj paste na ceo proc i spustio hladnjak. Posle mesec dana htedoh da probam drugi proc ali nisam mogao da skinem hladnjak jer se, glatko na glatko sa lepim slojem paste - vakumirao. Pokušao lagano levo-desno i hladnjakom iščupao proc iz zaključanog ZIFa (na soketu stoji spuštena poluga, procesor zalepljen na hladnjak u ruci i `e, j%#i ga` izraz na licu). E,to je dobar termički kontakt. Nije ni čudo što današnji procevi imaju okvir za zaključavanje koji se spušta oko njih
:: :: :: P.S. Ništa nisam s*`#ao, radi i dan danas na 9 celzijusa iznad ambijentalne
:: :: :: Pozdrav
imarkovic 11 10.10.2009. 15:37 #147575

broj poruka: 19078
haha, jel procitao neko ovaj zadnji komentar VMARC-a?

http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=16977&forid=18&katid=2
MaliAbner Re: 11 10.10.2009. 17:11 #147598

broj poruka: 7783
Pala cena graficke na 405 evra...
Ali nema teorije da je proda za tu cenu posto jedan baja nudi to isto (5780) za 360E.

Bem ti klesta nije valjda i njoj skinuo hladnjak...

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: haha, jel procitao neko ovaj zadnji komentar VMARC-a
:: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=16977&forid=18&katid=2
SkyFire ... 10.10.2009. 17:19 #147603

broj poruka: 18472
OCZ Freezy Extreme i Actic Silver 5 V2 !
OCZ se po meni iz mog radnog iskustva pokazao kao najbolji.Arctic silver ima primese srebra u sebi i zato je dobar provodnik,mozda cak i bolji od OCZ-a ali je isto tako veoma tecnog svojstva i brzo isparava i treba onda cesce menjati pastu.OCZ generalno kasnije cak i vise spusti temperaturu a viskozitet zadrzi jako duigo i ne isparava.Pasta za svaku pohvalu.

Green Green Grass Of Home

NMY Da se i ja malo ukljucim... 11.10.2009. 11:12 #147815

broj poruka: 1509
Odmah da kazem, ove pufijeve price o 5 stepeni ne drze vodu, posto postoji X razloga zasto je razlika tolika (a i da li je uopste, ko zna) kao npr. ambijentalna temperatura, opterecenje procesora, protok vazduha kroz hladnjak i td...

Dalje, ja licno koristim vec 2-3 godine AS 5 i zadovoljan sam, u poredjenju sa standardnom pastom koja se dobija na vecini kulera spusti temperaturu za stepen, dva pa i tri mozda, zavisi kakva je pasta bila ranije...

OCZ Freeze nisam jos isprobao, jer nema kod nas gdje da se kupi, a vjerujem da je dobra, pa cak i bolja od AS 5 zato sto odmah daje performanse koje AS5 dobije tek nakon nekoliko sati LOAD-a tj. koristenja procesora...

Da se nadovezem na Sky-ev post:
Nisam bas nesto primjetio da je mnogo tecna, a ni da isparava, svoju sam provjerio posle pola godine i ista je kao i kada sam je stavio...

Veliki pozdrav za Titan-ove inzinjere koji su uspjeli da skinu (u bajci) 5 stepeni...

PS: Ja kad sa svog Q6600 skinem ventilator bude niza temperatura nego kada ventilator ima na njemu i vrti se...
(HINT: Kada skidam ventilator, kompjuter ne radi... )

SONY VAIO VGN-FW285J

imarkovic Actic Silver 5 11.10.2009. 11:22 #147818

broj poruka: 19078
btw, jel zna neko gde u Beogradu ima da se kupi ova pasta?

philaemos off topic 11.10.2009. 11:27 #147820

broj poruka: 2743
Evo, upravo sam skinuo hladnjak sa Grecovog spoja iz mog Riz pojačala koji sam postavio u drugom razredu srednje škole (pre oko 8 godina), pojačalo inače radi svaki dan još od onda.
Pasta koju sam koristio je obična bela silikonska kupljena u prodavnici sa elektronskim komponentama kod Zelenjaka, ne znam kako su se zvali, znam da više ne rade.

Gle čuda, ništa joj ne fali, još uvek je u tečnom stanju, obzirom da hladnjak ima istu temperaturu kao i Grec, rekao bih da još uvek pasta radi posao.

SkyFire ... 11.10.2009. 17:09 #147895

@NMY

Verujem da ti je pasta ista.E sad verovatno ja imam drugaciji dozivljaj jer sam Arctic Silver 5 poredio sa OCZ Freezy Extreme.U odnosu na OCZ je itekako tecna i isparava.Dugo sam ali bas dugo koristio obe paste.AC5 sam prvo koristio duze vreme dok se nije pojavila OCZ i presao na nju i ipak je to bilo to.Bolja je pasta.Nju cak stavljam na GPU-e dok AC5 nije moguce staviti na GPU jer brze isparava ,ne trpi bas velike temperature.Ja govorim samo ono sto sam doziveo a vec dugo radim sa obe paste i trudim se da ih imam obe i pri ruci.
Sad sam skoro uzeo i ovu pastu.Arctic Silver Ceramique.Nju stavljam sad umesto zvake na chipsetovima ploca i na GPU-e.Evo kako izgleda:

http://img82.imageshack.us/i/arcticsilverceramique.jpg/

http://img82.imageshack.us/i/arcticsilverceramiquepo.jpg/

Evo vidite drugu sliku u poredjenju sa misonjom kolika je to tuba tj spric.
Ovo ne moze da se potrosi za 6 meseci.

P.S.Slike su sa telefona tako da mi ne zamerite na nejasnoci istih.

Sada je izasla nova verzija Arctic Silver 5 sa novom formulom.Kazu da je ta bolja od prethodne sto bi i trebalo ako je nova formula.

@imarkovic

Poslednji put sam bas video ovu Arctic Silver 5 v2 sa novom formulom u BencHouse.Pogledaj tamo.

Daum Re: Re:napraviš malu kuglicu na sredini procesora 11.10.2009. 17:46 #147910

broj poruka: 12811
To sa kuglicom je kockanje i nikad se tako ne nanosi pasta ako znas sta radis.

Uzmes lepo plasticnu ID karticu i razmazes po celoj povrsini pastu tek toliko da se prekrije procesor, znaci sto minimalnije, ali opet da ga pokrije.

:: A ne treba ceo CPU da mazem
:: Samo sredinu ??
:: Nisam to znao
Daum Re: @dautovic 11.10.2009. 17:50 #147911

broj poruka: 12811
Bas naprotiv, ja ovako nanosim pastu i moj Q9550 peva...

:: ok, moguce je, ali evo po meni primera kako se nepravilno nanosi pasta
:: http://www.youtube.com/watch?v=o7rPqCvCt0
:: siguran sam da moze kao dobar primer da posluze fabricki box hladnjaci od AMD-a i Intela, to moze da bude primer pravilnog nanosenja paste, tacno, intel isporucuje hladnjak sa horizontalnim trakicama koje se kruzno zavrsavaju, ali to je jako tesko napraviti iz sprica.
philaemos Sto se tice nanosenja po sredini... 11.10.2009. 18:05 #147923

Treba paziti, jer moze da se dobije ovo:

http://i361.photobucket.com/albums/oo57/philaemos/DSC00002.jpg
http://i361.photobucket.com/albums/oo57/philaemos/DSC00003.jpg

Kazu pasta velicine zrna pirinca, ili tako nesto, na slici sam stavio OCZ Freeze u malo vecoj kolicini ( veliko zrno pirinca ) i pritisnuo kulerom. Crvene linije su granice dokle ide povrsina za hladjenje na Core 2 Duo LGA775

Bolje je naneti u vrlo tankom sloju po celom procesoru.

SkyFire Re: Sto se tice nanosenja po sredini... 11.10.2009. 18:15 #147926

:: Bolje je naneti u vrlo tankom sloju po celom procesoru

Bravo majstore.Gledam tj citam razne nebuloze i `tehnike` stavljanje paste.Najnormalniji nacin i najbezbedniji i ucinkovitiji je premazati ihs celom povrsinom tankim slojem ravnomerno.Ko ima i malo iskustva a da je pazio kako se CPU ponasa i skidao malo cesce cooler znace da je ovaj nacin najbolji i najbezbedniji.

:: ______________________________
:: Demon to some. Angel to others.
philaemos re: Sky 11.10.2009. 18:22 #147931

Ma da, isto vazi kada stavljas metalni hladnjak na bilo sta. IC, tranzistor, CPU, GPU, chipset,... osim ako povrsina nije malecka, pa samo kapnes malo po sredini.

p.s. Nesto mi se istripovao potpis gore...

TheBear Meni to razmazivanje 11.10.2009. 20:35 #147981

broj poruka: 6502
po celom procesoru nikako ne ide od ruke uvek prelije ili tako nesto...
Ja sam naneo slicno ovako poslednji put kad samstavljao kuler:

http://img3.imageshack.us/img3/2749/hdttimapplicationtwolinzf2.jpg

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 2 OD 2
Broj postavljenih tema: 60442. Broj poslatih odgovora: 647816.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs