@skyfire Ja sam kontao da ima u nas Srbalja da se nabavi (& plati karticom),a ako si mislio na poručivanje to mi malko mnogo (carine + poštarine=još jedno fino hlađenje).
Kod tog tvog ortaka?Ja bre ništa ne kapiram....U BG-u ima predstavništvo EK? Daj pojasni malo ako ti nije problem,pošto evo našao sam pumpu istih performansi kao onu koju sam video u winwin-u,čak isto izgleda,a za te pare bih uzeo čak i bolji model (http://www.ekwaterblocks.com/shop/ek-dcp-4-0-12v-dc-pump.html). No samo mi pojasni oko plaćanja pošto ne raspolažem gotovinom.
Sutra popodne cu ti poslati mail i sve ce ti biti jasno.. Princip je sledeci..Poruci se kod tog lika,platis,posalje ti robu za BG,preuzmes.. Ja sam tako narucio pola mog vodenog sistema kao i vodeni block za GTX295 : http://www.ekwaterblocks.com/shop/blocks/vga-blocks/fc-geforce/295-gtx-series/ek-fc295-gtx.html Samo sto je sad malo jeftiniji,tad je bio koliko je sad ovaj od aluminijuma..135 Eur.. Nista ne brini..Dobices tacno i precizno informacije..
Poslao sam ti mail.. P.S.Jel imas display za taj aquabay? Zaleteo si se za to..Ja imam jedan takav i morao sam da ga modujem jer ubija protok! Povratnca cevcica koja vraca vodu u rezervoar je mnogo malog precnika i ubija protok vode i stim performanse padaju !
Pa mislim da su promeri na ovome 3/8` kao i one koje sam uzeo za hladnjak,a imaju neki sa baš baš malim promerom ,valjda 1/4` kao dodatna opcija (koju verovatno neću koristiti. Da,dolazi sa display-om i temperaturnom sondom (koja je isto promera 3/8`. Inače nije da manji presek ubija protok,manji presek ubija pritisak i time povećava napor pumpe dok je protok uvek isti.
@ssmc Vrlo prosto odradis sam test.. Stavis fitinge na 1/4 na isti sistem i stavis 1/2 videces kako performanse rastu samo na osnovu fitinga tj debljine creva! Samim tim sto je napor pumpe veci onda slabi pritisak a sitme se smanjuje protok.. 3/8 je uzasno malo za vodeni sistem,cevcica u preseku kao flomaster! Da ti ja nebi pircao mnogo,godinama se bavim ovim stvarima nego imas na forumu https://www.hwgurus.com dosta o tim stvarima.. Inace pumpu koju planiras da uzmes predvidjeno je 1/2 fiting i crevo.. Jesi dobio mail?
Pazi,verujem da se baviš godinama,ne sumnjam u to,ali mehanika fluida,i vežbe koje sam pohađao (doduše ne tako skoro da bih se sećao) govore drugačije.Tačnije,imaš neku pumpu sa deklarisanom snagom i deklarisanim protokom i promenom prečnika se zaista menja pritisak (ako se smanjuje onda pritisak opada),ali tu imaš i brzinu protoka koja se u tom slučaju povećava (ovo pričam za protok kroz cevi).U celoj priči protok (govorimo o veličini l/satu) ostaje isti, const.Jednio kada se menja protok je kada opadne efikasnost pumpe ili kad se toliko pumpa optereti da više ne može da izbaci deklarisanu količinu vode,onda ti ni širina cevi/tube ne bi pomogla.
Ako pričaš o performansama što se tiče hlađenja to je već druga priča i mislim da ima veze sa termodinamikom (prinudna kovekcija kod hladnjaka),tačnije prenošenjem toplote supstanicijom (tečnošću).
Opet editujem: Pumpu sam video (DangerDen) i na njoj je 3/8`,mada mislim da može izmenjivo,nije fiksan promer tj.
Više pamtim što mi je kao traumatsko iskustvo,ne zato što mi je trebalo (barem ne za sada)
Inače već mi se nazire problem da nađem vodeni blok za procesor,sve ostalo sam manje više našao
:: irena: pominjali smo već u temi vazdušne kulere koji su tu negde sa H5 :: :: ssmc: hehe, dobro se sećaš kursa, bolje od mene, uvek volim da vidim da je kolega pazio na predavanjima. :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: ::
Sutra/danas ću uzeti kućište,a moje prodati.Iste je veličine kao ono što si mi poslao u mail-u (ovo koje bih prodao).Ne mogu naći vodeni blok za 1366 podnožje,pumpu ću uzeti Danger Den,ako imaju u Kozjačkoj 4 (sada je to valjda Emmi house),a ako im nije ostalo uzeću onda TT,pošto ima dobar protok i može da istera valjda na 2m visine.Hladnjak imam onaj Black Ice koji sam već pazario i koji ću dodatno namontirati na onaj koji ide uz kućište.E da to kućište se dobija uz popust pošto se uz njega ne dobija vodeni blok,pumpa ni rezervoar,već samo kućište hladnjak za 8000.
ukratko bi to opisao kao pretvarac struje u led .. dobro poznat peltierev efekat..(google search) ... interesuje me dali je neko od vas probao to i dali ima kod nas negde blokovi od 250w ..
Iskreno nisam video da je neko pokušao da napravi bilo šta slično,ali koliko sam pročitao,valjda se jedna strana greje dok se druga strana hladi (grubo rečeno)?
I ne znam koliko efikasno može da hladi naravno,nije nešto nahvaljen na wiki.
Uslovi: klima na 24C, HWmonitor, Linx(75 prolaza), Q9550 1.2V
Vendetta 2: CPU 1: 63 CPU 2: 61 CPU 3: 57 CPU 4: 57
Corsair H50 (Corsair vent uvlaci vazduh postavljen jos 1 dodatni-izvlaci) CPU 1: 63 CPU 2: 61 CPU 3: 58 CPU 4: 58
Posle skidanja ismirglane vendette na onako lepoj povrsini ostali otisci CPU ogrebotine uglovi procesora. Da li je moguce da je ovaj Q9550 tako neravan???
(Corsair vent uvlaci vazduh postavljen jos 1 dodatni-izvlaci) Cek cek el oba ventilatora duvaju u isti smer ili duvaju jedan u drugi, tj. jedan od drugog?
Broj postavljenih tema: 60423. Broj poslatih odgovora: 647731. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.