tj sa najmanje reklamacija.Burazer mi radi u Beocar-u, na Novom Beogradu, i od njega kupujem sve delove, posle konsultacija o tome koji proizvođač ima najmanje reklamacija. :)
@Shortee: uzmi Energizer ili Vartu, ja ću isto uzeti kada ovaj stari odapne.Ako si na NBGd-u idi u Beocar, imaju uglavnom bolje cene od Ap-sporta.Tamo imaju i one male akumulatore, kao što je puntov fabrički.
EDIT: Lažem ovde malo.Mislim da ću opet uzeti Black horse ukoliko još bude aktuelna zamena tj. otkup starih, jer sam skupio jedno 5 komada. :D
Paljenje automobila je različiti od uputstva do uputstva.Ja imam Punta 1.2 8v, i palim ga uvek sa pritisnutim kvačilom, i uvek bez pritiskanja gasa.Pošto je multi-point ubrizgavanje, ecu uvek daje onoliko goriva koliko je potrebno, bez potrebe za dodavanjem gasa.Ukoliko se auto održava redovno, neće nikada biti potrebe za pritiskanjem gasa. Ali jebiga, zavisi i do održavanja auta.Ja naprimer nikada nisam dozvolio da mi auto bude na rezervi.Čim dođe do pretposlednjeg podeoka (a nekad i ranije), odmah idem na pumpu.To mnogo zbači i za sistem dovoda goriva(ne povlači mulj), i za samu benzinsku pumpu koja se bolje hladi kada se `kupa` u benzinu.Svećice menjam redovno, ulje menjam na 5000 km, kablove za svećice takođe u propisanom intervalu,...mnogo para sam dao na održavanje, ali zato mogu u 3 ujutru da sednem u auto i da znam da će da upali iz prve i da me odveze i do Teherana bez problema.
ja nedavno uzeo monbat 55ampera za auto od 1300 kubika,hoces da kazes da su se sasvim pristojno pokazali??? Znaci nisam se zeznuo??? kako se proverava kad je formiran akumulator,da znam koliko je moj akumulator kupio prasinu u nekom magacinu pre nego sto sam ga ja kupio? i da li je potrebno dopuniti Nov akumulator pre povezivanja na auto?
:: Malo smo se zaneli a problem ostade po strani. Inače nemoj mnogo da se cimaš oko marke akumulatora jer sve to crkava i manje više je istog kvaliteta. Bolje je kupiti 3 jeftinija koji traju 3 godine nego jedan 3x skuplji koji će jedva izdržati 5 (realno ovo je neki prosek). Uzimaj ono za šta imaš para i nemoj nasedati na fore koliko para toliko muzike jer je kod akumulatora najbitniji parametar pored samog kvaliteta koji je uzgred na sličnom nivou i datum formiranja, odnosno koliko je on dugo stajao tako formiran. Naliveni akumulatori ne treba da stoje u nekom magacinu mesecima a kamoli godinama jer propadaju, suvošaržirani mogu da stoje duže ali i ne pamtim kad sam zadnji put video takav sem kod mene na poslu gde smo dobijali takve i sami vršili nalivanje. Inače jednom prilikom kada sam kupovao akumulator i čovek mi ponudi Bosh (2,5x skuplji nego BlackHorse ili MoonBat u to vreme, super kažem ja samo daj da vidimo datum formiranja a on ladno star 2 godine????? Taj je već propao stojaći u magacinu i da ga stavi sam na svoja kola i kupim MoonBat koji je poživeo 5 godina, posle toga kupim MoonBat neka serija bez održavanja sa 36 meseci garancije i zamenjen posle 6 godina preventivno pred zimu a da je još bio u solidnom stanju (leti). Inače kod mene kada kupuješ novi akumulator, daš im svoj stari, lepo ti ljudi zamene i dobiješ popust od 500dinara (nećeš se obogatiti ali...) prilikom kupovine novog, na taj način rešiš dilemu gde da zafrljačiš stari. :: :: WOT Nick: Vask :: :: :: odogovorite meni dajte neku prepruku...meni je ler automatski,kola palim sa kvacilom pritisnutim i cim kresne posle 3 sekunde krecem i vozim polako naravno prvih 1km...akumulator br :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
kakvi su TUDOR TECHNICA akumulatori-ko ih proizvodi??vidim daju 40 meseci garanciju a i par ljudi mi ih je pohvalilo...(otiso mi akum. na fiat pandi kojom idem po terenu-pa gledam sta da uzmem)
obavezno se upali auto i ostavi se da radi na leru jedno 10-ak -15 minuta.Tako preporučuju svi prodavci.
@Perrakojot: Ne vuku se kod nas nešto mnogo akumulatori po magacinima, a imaš i na svakom datum proizvodnje i seriju.Ukoliko radi dobro na ovom minusu, ne pipaj ništa.Možeš da proveriš kod bilo kog auto-električara ili kod bilo koga ko ima unimer i zna da ga koristi.Uglavnom ljudi prvo sumnjaju na akumulator, a ustvari nemju dobar alternator, tj. auto im ne puni dobro akumulator.Nekad je do alternatora, a nekada samo masa negde na šasiji zarđa pa nema dobar kontakt.
@Veljchy: Ne bih ja uzimao to pored ovih već poznatih marki.Još ako je jeftiniji od ovog našeg Black (Dead) horse-a, zaobiđi.Ako je skuplji, tj. približno kao Varta ili Energizer-nema razloga da izabereš taj Tudor umesto proverenih navedenih marki.Nisam skoro pratio cene Bosch-a, ali mislim da je i on u ceni varte, tu negde.Imao sam i Bosch-ov pre ovoga, takođe je izdržljiv u p...m... isplatio se tri puta.
EDIT: OBAVEZNO pre kupovine akumulatora proverite sa koje strane vam je plus, da se ne zaj&ete pa da morate da ga vraćate u radnju na zamenu.Nije baš lagana stvarčica da se tegli po ovako `lepom` vremenu.
bosh 5200rsd(al da nema na stanju),black horse 3570rsd,varta-nema ,tudor 5090rsd...sta ciniti???a ne mogu da obilazim 3 grada da nadjem bosh ili vartu..(a imam vartu na reno clio-prezadovoljan sam sa njom-3+god!!!clio dci- upalio neko jutro na -21c iz prvog kljuca sa 20 sec verglanja)
Ili je otisnuto na akumulatoru ili mora da piše u deklaraciji proizvođača. A MoonBat je meni bio dobar, i običan i onaj bez održavanja ali sam takođe čuo i da mnogo ljudi ima loša iskustva sa njima.
WOT Nick: Vaske
:: ja nedavno uzeo monbat 55ampera za auto od 1300 kubika,hoces da kazes da su se sasvim pristojno pokazali??? Znaci nisam se zeznuo??? kako se proverava kad je formiran akumulator,da znam koliko je moj akumulator kupio prasinu u nekom magacinu pre nego sto sam ga ja kupio? i da li je potrebno dopuniti Nov akumulator pre povezivanja na auto :: ::
danas sam isao do AP sporta (tabanima tamo-nazad 2.5km a neprohodno uzas) uzeo sam Vartu od 42Ah konkretno ovaj 12V 42Ah 390A D+ Blue Dynamic VARTA 99A020 5000din jbg ja sam hteo da uzmem neki jaci od 52 ili 56 ali su mi rekli u radnji da nema sanse da stane u punta i da bas ovaj model uzimaju svi koji voze takav auto.Uzeo,doneo,montirao pustio kola 10 min na leru da rade ,sad sisao pa upalio auto na 2 min i sve radi ok.
nadam se da ce da me sluzi bar 4-5 godina
Samo me zanima kad npr ne bih vozio auto sledecih 10 dana po ovom minusu jel bi morao da otkacinjem akumulator i nosim gajbi ili nema veze jer novo je novo...svaki komsija/ortak/majstor ima svoje misljenje :)
Prilikom formiranja akumulator se nalije kiselinom i napuni u fabrici (osim ako nije suvošaržiran). Nemaš potrebe da ga dopunjavaš van vozila (mada neće da mu škodi) ali bi bilo poželjno da ako ga pališ a ne voziš, neko vreme držiš na malo većem gasu a ne na leru. Nemoj sad tako srećan da ga pališ i isprobavaš svaki čas i pritom držiš kratko na leru. Više energije potrošiš nego što mu posle dozvoliš da se napuni. Jeste loše vreme i možda nisi u mogućnosti da voziš auto pa baš zato nemoj da ga prazniš bez potrebe. Inače neka te lepo služi.
WOT Nick: Vaske
:: danas sam isao do AP sporta (tabanima tamo-nazad 2.5km a neprohodno uzas) uzeo sam Vartu od 42Ah konkretno ova :: 12V 42Ah 390A D+ Blue Dynamic VARTA 99A020 5000di :: jbg ja sam hteo da uzmem neki jaci od 52 ili 56 ali su mi rekli u radnji da nema sanse da stane u punta i da bas ovaj model uzimaju svi koji voze takav auto.Uzeo,doneo,montirao pustio kola 10 min na leru da rade ,sad sisao pa upalio auto na 2 min i sve radi ok :: :: nadam se da ce da me sluzi bar 4-5 godin :: :: Samo me zanima kad npr ne bih vozio auto sledecih 10 dana po ovom minusu jel bi morao da otkacinjem akumulator i nosim gajbi ili nema veze jer novo je novo...svaki komsija/ortak/majstor ima svoje misljenje :)
Ljudi meni zimi mrzne plin a kamo li dizel, nezmem da zakljucam bravu nesmem da zategnem rucnu to je tako kad je napolju -20+ juce su ljudi nosoli kanistere sa toplom vodom i odmrzavali dizele, akumulator se izvlaci brzo i to je tacno ali on mi ne pomaze kad zaledi gorivo
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647683. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.