meni se samo jednom u zivotu pokvario SATA kabl, pogodite koji je to bio kabl - MSi, sta mu se desilo, pokrivili mu se pinovi na sata konektorima i bagovao je. A na molexu moze da se desi samo da se rasire pinovi i da daju slab kontakt, sto se resava motorcanglama, druge nista ne moze da crkne, kroz taj kabl prolazi 12v najvise, ne moze da izgori, a ne moze ni grana da rikne na napajanju.
:: Identican problem sam imao, kada mi se pokvario sata kablic za hard :: E sada, kako je ovo uopste moguce, i ako postoji neko logicno objasnjenje kako je doslo do ovoga, voleo bih da neko objasni :: Takodje mi je i jedan kabal od napajanje zveknuo pre 2 godine, i nisam nikako mogao da koristim komp, dok nisam zamenio? :: :: Sta se to desava, kako je moguce da se obican kabal pokvari, sta ima tu uopste da se pokvari, stvarno sam bio frapiran.. :: :: ::
Kabal u načelu može da izgori ako se kroz njega pusti veća amperaža nego ona za koju je projektovan. Po tom principu rade topljivi osigurači na primer, oni moraju biti najtanji u celom strujnom kolu i ako se preoptereti kolo prvo on izgori i spreči da izgori i sve ostalo. Druga stvar može da se prekine usled savijanja i može da strada od toplote. Na primer seti se da se na šporete stavlja gumeni kabal ili silikonski u novije vreme jer oni trpe visokw temperature. Ili recimo uključi običnu grejalicu od 2kw u produžni kabal na nekih sat vremena pa ćeš videti kako je taj produžni spolja vreo. Kada je savijanje uzrok prekid najčešće nastaje kod konektora. Ukoliko je pregrevanje uzrok verovatno je kabal bio naslonjen na grafičku ili TV karticu pa je od njih primao prekomernu toplotu.
pricamo o sata kablu. Kazem, od svih sata kablova, mislim na veliku kolicinu, jedino sam imao problem sa onim narandzastim koji se dobijao uz MSi ploce, i to sve koje sam imao su riknuli, zbog losih konektora, nikad mi se nije desilo da neki drugi kabl rikne
:: :: :: :: Kabal u načelu može da izgori ako se kroz njega pusti veća amperaža nego ona za koju je projektovan. Po tom principu rade topljivi osigurači na primer, oni moraju biti najtanji u celom strujnom kolu i ako se preoptereti kolo prvo on izgori i spreči da izgori i sve ostalo :: Druga stvar može da se prekine usled savijanja i može da strada od toplote. Na primer seti se da se na šporete stavlja gumeni kabal ili silikonski u novije vreme jer oni trpe visokw temperature. Ili recimo uključi običnu grejalicu od 2kw u produžni kabal na nekih sat vremena pa ćeš videti kako je taj produžni spolja vreo. :: Kada je savijanje uzrok prekid najčešće nastaje kod konektora :: Ukoliko je pregrevanje uzrok verovatno je kabal bio naslonjen na grafičku ili TV karticu pa je od njih primao prekomernu toplotu.
:: Identican problem sam imao, kada mi se pokvario sata kablic za hard :: E sada, kako je ovo uopste moguce, i ako postoji neko logicno objasnjenje kako je doslo do ovoga, voleo bih da neko objasni :: Takodje mi je i jedan kabal od napajanje zveknuo pre 2 godine, i nisam nikako mogao da koristim komp, dok nisam zamenio? :: :: Sta se to desava, kako je moguce da se obican kabal pokvari, sta ima tu uopste da se pokvari, stvarno sam bio frapiran.. :: :: Moguce je da crknu kablovi itekako. Ovi za napajanje mogu da guraju bar 2 kalorifera a da se ne zagreju, pa ipak meni crce jedan na LED monitoru iz cista mira. Odjednom, kvrc i ugasi se. Proverim ohmmetrom i jedna zica, nista. Flat kablovi za PATA ne jednom me zeznuli a za SATA najgori su konektori na karajevima mada je struja prakticno beznacajna, jednostavno oksidiraju i naprave problem. Bas su malecki. ::
@markovic Kabal je kabal, svati ga kao žicu tako je najlakše. Pre stradaju SATA kablovi nego ATA zbog svoje krutosti, posebno oni sa priključkom 180 stepeni. Zato je i napravljen onaj od 90. Međutim ti kada ga priključiš ostaviš ga u nekom položaju koji najčešće nije komotan posebno to ne može u jevitinim kućištima, a ona se i deformišu pošto su plehana, limena. U prethodnom postu sam ti naveo sve faktore koji utiču na kabal, bilo koji. SATA najčešće crkvaju na konektorima. Ali opet ti kablići i za naše prilike nisu skupi, jedino što koštaju nerviranja.
@forever To je elektronika... ti si podigao frekvenciju i pojačao struju i moguće je da je došlo do nekog oslabljenja. Na primer, znači nevezano za tvoj problem već ti pričam da bi me razumeo. Elektrolistski kondenzator upotrebom gubi svoj kapacitet i smatra se isparvnim onaj koji ulazi u 90% nominalne vrednosti, sve ispod toga bi trebalo zameniti. Znači logično ti je da on ne može obavljati isti posao sa smanjenim kapacitetom.
Konkretno u tvom slučaju fabrika ti neće priznati taj problem kao kvar, naravno ukoliko se radi od hardware-u.
Prvo nestabilan OC, pa nestabilan ram, SB, NB, pa sad kondenzator... Kao da sutra ne postoji... Instaliraj najnovije drajvere za zvucnu kartu, i koji plejer koristis i koje fajlove pustas? Za you tube sam ti rekao da je 100% do Flash player-a...
XBane, i dalje je isto. Vec godinu i po dana, nije do toga.
Kabl je ispravan, hard je ispravan - napajanje je ispravno.
Ovo je verovatno softverski problem. Sada videh da je na ploci i BETA bios, tako da moze biti i to.
Probacu da reinstlairam OS sutra, a pre toga da stavim stariju verziju BIOS-a, kao i da instaliram najnovije audio drajvere.
Hvala svima na pomoci.
Chip, tesko da to ide tako... M4a79t-Deluxe je ploca koja je pravljena za `mucenje`, tako da ne bih rekao da joj jedan OC moze skraiti toliko zivotni vek..
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: ajd sad vidi da li je crc jos uvek 5512 ili se poveca :: :: ::
Možda naiđeš na neočekivani problem... Asusove ploče odbijaju da instaliraju neke starije verzije BIOS-a, izbace poruku da su zastarele. Pokušaj sa neposrednom verzijom pre te Beta.
Čudi me da još nisi zamenio tu konfiguraciju novijom pošto se inače baviš prodajom.
To se desava samo, i iskljucivo ako fleshujes preko Windowsa.
I love how much people just did not give a fuck in the 80s and 90s!
:: :: Možda naiđeš na neočekivani problem... Asusove ploče odbijaju da instaliraju neke starije verzije BIOS-a, izbace poruku da su zastarele :: Pokušaj sa neposrednom verzijom pre te Beta :: :: Čudi me da još nisi zamenio tu konfiguraciju novijom pošto se inače baviš prodajom :: ::
:: To se desava samo, i iskljucivo ako fleshujes preko Windowsa
I ja bio ubeđen u to... kad ono jednog dana prc... naleti mi P5W DH deluxe, sa BIOSom iz 2006 i ja standardno da odradim preko DOS-a i stavim noviji, backupujem stari... i iskoči problem sa novim ne vidi svu memoriju, odnsono ne može sve što vidi da koristi. I ja sad da vratim backupovani da vidim da li je do biosa ili frekvencije, kad ono...puf porukica da je to prestar bios i da neće da ga stavi. Rekoh nije mi uspeo backup, skinem sa cd-a original... opet isto... i onda pređoh na liniju manjeg otpora i igranje sa frekvencijama memorija i nabudžim kako treba da vidi sve. Ali eto uverih se da ono isključivo ne važi...
Broj postavljenih tema: 60429. Broj poslatih odgovora: 647752. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.