Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Servis i "overklokovanje"
ne pali ekran i tastatura
STRANA 2 OD 2
VMARC 11.05.2015. 19:15 #593787

status: user
broj poruka: 9435
Zameni ih i bice ti sve OK. Radice ti jos dugo godina .)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
ramzesIII re.. 11.05.2015. 22:08 #593805

broj poruka: 1017
Nije to preventivno, to je nuzno menjanje.
Ta dva kondezatora su dovoljna da ti imas te probleme...

djape7777 Re: Ok, samo da razjaznimo 11.05.2015. 23:26 #593815

broj poruka: 929
Preventiva je da uzmes UPS I da pogledas napajanje... A kao sto ramzes rece menjanje je neophodno... Ne razumem zasto svi u zamlji Srbiji teraju dok nesto skroz nestane pa onda za glavu kuku-lele... A ako nisi siguran u sebe onda nosi da ti neko iskusan to uradi.
BTW dolazi taxista kod drugara mehanicara da mu namesti centralnu bravu a on raskopao vrata skroz I drugar mu kaze da si odmah doterao bill bi 1500 a sada da sve sredim sto si sj*bo 3000...

:: oni kondenzatori su naduvani
::
:: Ja sam mislio da ne diram nešto ako radi, ali ako ne škodi preventivno da se mjenjaju, onda OK
:: Hvala svima na pomoći
:: Javiću šta sam napravio i da li je preživjela operaciju :
kefalo81 imam ja iskustva sa lemilicom 12.05.2015. 07:27 #593827

broj poruka: 775

nije problem, iako nisam lemio ništa na matičnim pločama.

Samo kratko pitanje, da li treba da skinem procesor sa matične kada budem lemio ili on može da ostane a skinem samo ram.

Hvala.

kefalo81 imam ja iskustva sa lemilicom 12.05.2015. 07:27 #593828

nije problem, iako nisam lemio ništa na matičnim pločama.

KOndenzatori su naručeni, uzeo sam 2 kom. yageo low esr , 1000uf 16v , sve po specifikaciji.

Samo kratko pitanje, da li treba da skinem procesor sa matične kada budem lemio ili on može da ostane a skinem samo ram.

Hvala.

gilopile ... 12.05.2015. 07:57 #593829

broj poruka: 9459
Obavezno zameni, jer ne znas za cega su zaduzeni, mozda ce i tako raditi 100 godina sa njima, a mozda bude ploca bagovala...

Evo, neki dan, neka matora AM2 ploca, gasi se u nebuloznim intervalima, nekad u par sekundi, nekad par minuta... menjao napajanje, ma sve komponente ukljucujuci i procesor i na kraju jos jednom bacim oko na MB i uocim jedan jedva vidljivo nabubren kond 1000 6.3V pored DIMM slota, zamenim ga i problem iscezao. Eto...umalo da ode u delove/ kantu, jer sam mislio da je chipset u pitanju...

- Majstore, da li će ići ili neće ići?
- Hm, mislim da će biti čupavo.

kefalo81 a procesor, da li da ga skinem prije lemljenja ili da lemim sa njim? 12.05.2015. 10:39 #593841

Pitam zbog paste, nemam ni mrvu, greškom je bačena kutija sa cpu kulerom kad se cistilo.
Inan neku siljkonsku pastu koju sam kupio u silkenu a služi za hladjenje irf i lm tranzistora.
gilopile ... 12.05.2015. 10:42 #593844

Ma ne moras nista da skidas, lemi slobodno.

operator re 12.05.2015. 11:03 #593849

broj poruka: 4291
@gilopile
Pa majku mu poljubim, zar prvo nisi pogledao kondenzatore na ploči ?
Pa napajanje, pa na kraju zvučni cip i mrezu.
@kefalo81
Ja kada lemim kondenzatore na ploci, ne skidam ni CPU ni memoriju, jer nema potrebe. Stavi samo sve na sto,pa dodirni prvo radijator ili prazno kučište da se `uzemljis` tj. `izbacis` staticki elektricitet i noge stavi na parket. Ima pametnih koji ostanu na tepihu i pomjeraju noge, a staticki elektricitet se stvori i kazu majstore, nece vise da mi radi komp, a sklapali sami.
Posebno izrazeno na Gigabyte i ASUS plocama do 40-50e.

Ako je neko nedovoljno stručan, ne bi trebalo da prodaje hw, nego pljeskavice.

gilopile ... 12.05.2015. 11:07 #593850

Ma gledao sam ja, ali ocigledno mi je promakao taj kond. Ostali kao da su iz fabrike izasli...

Zvuk i mrerzu sam, naravno gasio u BIOS-u, ali simptom je bio isti. U OS-u radi i mrezna i zvuk bez ikakvih problema, ali sam ipak disable u BIOS-u.....Tek kada sam malo bolje pogledao, uocio sam taj kond, zamenio i ploca proradila, tj. ne restartuje se.

kefalo81 bio u silkenu, bješe usput 12.05.2015. 12:58 #593858

Spominje mi majstor neki predgrijac, tipa ploča na rerni. Tipa treva bi ploču kompletiranje grijati na nekih 100 stepeni pa onda priči lemilicom.
Naravno pretpostavljam da se ne dodiruje ploča rerne i matična već da je neko vrijeme grijem na vazduhu, tipa visina 5cm.

Dli mora taj predgrijac, kako vi to radite?

Inače znam ja šta je atari lem, skidao sam ja jednom sa nekog starog napajanja neke kondove, imao sam tad istina lošiju lemilicu,grijala je ona odlično ali je opet to bila muka.

Gledao sam nešto na netu na tu temu pa ću okaciti linkove da vi kažete može li ta metoda.
gilopile ... 12.05.2015. 13:02 #593859

U pravu je lik. Nije bas lako skinuti kondove sa maticne, jer je ploca viseslojna i odvlaci toplotu pa je potrebno imati dobru lemilicu i malo natopiti vise lema na tacku i onda skidati. To sa grejanjem isto nije lose...

Ide to kada se malo uvezbas. Ja kada treba na brzaka da zamenim, iscupam kond da ostanu nogice, malo savijem i sa prednje strane ga nalemim na postojece nogice. Vragu briga sto ne izgleda najbolje, ali bitno da vrsi posao. Tako ih mogu 10 komada za pola sata promeniti :D

Naravno, ne mozes da lemis na aluminijum koji ostane kada ga iscupas, vec ides malo ispod na nogicu.

djape7777 Re: bio u silkenu, bješe usput 12.05.2015. 17:20 #593880

broj poruka: 929

Ja to Radim duvaljkom mozes da se posluzis fenom za stolariju ili stavi malo vise kalaja sve zavisi koliko ti je masivan vrh lemilice.... Ako ti je losa lemilica za prvu ruku uradi kao gile....

:: Spominje mi majstor neki predgrijac, tipa ploča na rerni. Tipa treva bi ploču kompletiranje grijati na nekih 100 stepeni pa onda priči lemilicom
:: Naravno pretpostavljam da se ne dodiruje ploča rerne i matična već da je neko vrijeme grijem na vazduhu, tipa visina 5cm
:: Dli mora taj predgrijac, kako vi to radite
:: Inače znam ja šta je atari lem, skidao sam ja jednom sa nekog starog napajanja neke kondove, imao sam tad istina lošiju lemilicu,grijala je ona odlično ali je opet to bila muka
:: Gledao sam nešto na netu na tu temu pa ću okaciti linkove da vi kažete može li ta metoda.
kefalo81 zamjenjeno 12.05.2015. 20:06 #593899

Pošto će sigurno biti još neko sa ovakvim problemom da napišem svoje iskustvo.

Prvo odabrao sam adekvatan i mislim kvalitetniji kond od onog koji je bio ugradjen.

Lemno mjesto je bilo staro i nije se dalo lako otopiti.
Prinošenje lemnog vrha na koji sam kanuo dodatni tinol nije pomoglo.

Nanošenje tinol paste je pomoglo da se u momentu razvije veća temepratura i skinuta je jedna pa druga nožica.
Ostatak tinola je počišćen pumpicom.

Kondovi su ubačeni kako su bili i ranije.

NAPOMENA: Svaki korak pojedinačno je slikan, što je vrlo bitno za onog ko do sada nije rastavljao komp, kao što sam za primjer primjera ja :)

Računar je upaljen, prvo sa jednom ram pločicom.
Upalio je normalno.
Onda gašenje, 30 sekundi pauza, ubacivanje druge pločice i radi.

Do kad će da radi i da li je to uzrok problema koji sam imao, ne znam.
Za sada se memorije slažu.
Ako bude problema vraćam se na linux, tu ram ne znači ništa, ne troši ni 1gb.

Bilo kako bilo mislim da sam zamjenom konda predupredio možda i veću štetu tako da isplati se a i dobro je iskustvo.

EDIT: Lemilica je morala ipak na 400 i kontakt je trajao 3-4 sekunde, ne više.

Toliko, hvala svima na pomoći, koristilo je.
U toku intervencije nakon svake faze smo ja i brat išli do radijatora da se razelektrišemo :D .
Ne znam da li je placebo ali smo se osjećali sugurniji u ono što smo radili nakon svakog otpuštanja elektrona, vraćali smo se sigurni kao da imamo rad na minimu 10 matičnih ploča iza sebe :)
STRANA 2 OD 2
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647678.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs