Toga sam se i plasio...u CPU-z (ver 1.51) Stepping pise 6, Revision M0, Code Name Wolfdale, Tech 45nm (inace, E7300). Imam Hyper TX 2 (ostavio sam ga sa amd-a), koji izgleda bas i nije nesto, ili mi je primerak ocajan (cpu-a). E sad, na 3.4ghz radi stabilno na 1.320V (cifra u cpu-z), ali ima oko 62-65 stepeni posle recimo 20min. To mi se bas i ne svidja. Ali,tek stize ono lose...Sve preko 3.4ghz, recimo na 3.6, moram da dignem na 1.45v, a onda ide i do 75, a prosek je ~69-72! FSB drzim na 400, multiplier na 9 (sada je na 8.5x400), memorija na 801 (ako se ne varam, ali ti znas bolje dal gresim). Gde gresim, i da li imas neki savet? Citao sam postove i stavio sam opcije u biosu kao sto je bax rekao, itd. E da, memorija je na 1.90. Prime95 nije pukao, mada ga jos nisam pustio na duze od sat vremena (za to vreme nije pukao). Sta propustam? Kako mogu da budu tolike temperature, nije valjda toliko los primerak cpu-a ili necega? Ploca je Asus P5Q-E, Bios je prilicno nov, 2001, prosli mesec updateovan, tada sam kupio sve. Bio bih ti mnogo zahvalan za bilo koju informaciju. Nikad pre nisam imao intela, a i na amd-u nisam imao srece sa primercima cpu-a, a i ne razumem se posebno u OC.
life`s a bitch...and then you die.
:: Sve serije Intel 45 nm CPU nebi trebali da prelaze temperatutu od 70c u full load-u pozeljno a ni napon od 1.45v.Ako se ove stavke ne postuju moze da dodje do degradiranja pa cak i do potpunog unistenja CPU-a :: :: I Want to believe - The truth is out there :: ::
Prvo nisi uzeo u opciju da HyperTX 2 ima losu bazu.Nekoliko njih sam promenio i HyperTX i TX2 i skoro svi imaju lose obradjenu bazu a kod nekih moze da se desi da je baza i kriva. Mozes recimo da probas da stavis Hyper 212 Cooler da time resis temp..Druga stavka je promaja u kucistu.Ako je nema jos jedan faktor zbog cega je povisena temperatura CPU-a.Sledece sto jeste to je do primerka samog CPU-a.E sad manje me brine to sto se greje jer to moze i da se resi vec me brine velika voltaza za vcore jer bi vec na toj voltazi taj CPU mogao da dosegne i 4.0 Ghz stabilno. Pokusaj i sa novim biosom,i to moze da pomogne.. Mislim da ti nigde ne gresis vec ti je na zalost takav primerak.Ako na 3.6 Ghz samo za 1 Ghz odozgo trazi vec 1.45v za stabilan rad onda to uopste nije dobro!Koliki mu je vid?
:: Toga sam se i plasio...u CPU-z (ver 1.51) Stepping pise 6, Revision M0, Code Name Wolfdale, Tech 45nm (inace, E7300). Imam Hyper TX 2 (ostavio sam ga sa amd-a), koji izgleda bas i nije nesto, ili mi je primerak ocajan (cpu-a). E sad, na 3.4ghz radi stabilno na 1.320V (cifra u cpu-z), ali ima oko 62-65 stepeni posle recimo 20min. To mi se bas i ne svidja. Ali,tek stize ono lose...Sve preko 3.4ghz, recimo na 3.6, moram da dignem na 1.45v, a onda ide i do 75, a prosek je ~69-72! FSB drzim na 400, multiplier na 9 (sada je na 8.5x400), memorija na 801 (ako se ne varam, ali ti znas bolje dal gresim). Gde gresim, i da li imas neki savet? Citao sam postove i stavio sam opcije u biosu kao sto je bax rekao, itd. E da, memorija je na 1.90. Prime95 nije pukao, mada ga jos nisam pustio na duze od sat vremena (za to vreme nije pukao). Sta propustam? Kako mogu da budu tolike temperature, nije valjda toliko los primerak cpu-a ili necega? Ploca je Asus P5Q-E, Bios je prilicno nov, 2001, prosli mesec updateovan, tada sam kupio sve. Bio bih ti mnogo zahvalan za bilo koju informaciju. Nikad pre nisam imao intela, a i na amd-u nisam imao srece sa primercima cpu-a, a i ne razumem se posebno u OC :: :: life`s a bitch...and then you die :: :: :: Sve serije Intel 45 nm CPU nebi trebali da prelaze temperatutu od 70c u full load-u pozeljno a ni napon od 1.45v.Ako se ove stavke ne postuju moze da dodje do degradiranja pa cak i do potpunog unistenja CPU-a :: :: :: :: I Want to believe - The truth is out there :: :: :: :: ::
Prvo, nisam ni razmisljao o TX2 na taj nacin, uzeo sam ga kao zamenu za box kuler x2 BE 5000+. Kad sam video malecku bakarnu bazu, jedino sam mogao da pretpostavim da je takva legura da opravdava. Naravno da nisam bio u pravu. Ma ionako me je kostao 1300din (300 je za ptt troskove).A odusevilo me sve ostalo (vlicina i kolicina limarije, velicina ventilatora). Drugo, nemam promaju u kucistu jer ima samo ventilator koji izbacuje vazduh (ispod napajanja). Da li ce pomoci ako drzim kuciste otvoreno i/ili ako okrenem ventilator da ubacuje vazduh, tacnije u tom slucaju ce duvati direktno u TX2? Trece, sto se voltaze tice, uopste nije iskljuceno da moze 4ghz na 1.45v, samo nisam probao. Mislim da je digao na 3.8 bez problema, ali sam se zaustavio zbog temperature. A sta je vid?
Interesuje me kolika ti je temperatura u iddle a koliko u load na 3,4GHz? Nisam bas razumeo dali su tih 69-72c u loadu ili iddle. Moj primerak je super onda, ide na 3,8Ghz uz 1.31V, ali je temperatura nedaj boze sa BOX kulerom, iddle 47c a load 68 - 72c. Planiram za koji dan da kupim TX2 pa me zanima da li je oborio koji stepen u odnosu na BOX?
Bogami, danas je druga prica...upravo radi prime95, a temp jos nije presla 58C. Juce je bila oko 65 (ili bese 70?)! Doduse, otvorio sam i kuciste, ali pre bi rekao da je vreme u pitanju, ipak je hladnije nego juce. Inace, u load-u je bilo tih 69-72C. Sada je u idle ~41-43C. Svaka cast za voltazu na 3.8ghz. Moj primerak izgleda menja koncept posle 3.4 ili 3.5ghz, jer sada mi je 1.32v, a onda naglo moram preko 1.4. Koji idiotski trip. Eto, TX2 izgleda skida samo ~5 stepeni u idle. Bas je los. A mozda jednostavno nisam imao srece sa njim. Uzeo sam ga polovnog.
Koje kuciste imas? Ja da sam na tvom mestu uzeo bih i ispolirao bazu od tog cooler-a i resio jedan deo problema.Stavio Arctic silver pastu i da vidis sta je milina. Vid je defautna propisana fabricka ,osnovna voltaza za tvoj CPU.Otvori core temp i pogledaj sta pise.E da,ako imas neku staru verzuju Core Tempa postoje bug-ovi sa njim i pokazuje i 10c vise nego sto treba !Ja koristim verziju 0.99.4.65 32 bit! Inace kad testiras CPU u pozadini ukljucis i hw monitor i on ce ti tacno iscitati koje su max temperature,minimum i srednja vrednost..To je extra program!
...i dali su iste temperature. Kuciste je Thermaltake VJ60001N2Z, Wing RS201, Black, napajanje je Thermaltake W0102 TR2 Power, ST-550w. Definitivno je primerak cpu-a los. Cim on trazi 0.1v skok da bi dobio 200mhz. Nema veze, hteo sam da vidim dokle moze i video sam. Ne zanima me stres zbog 200mhz razlike, ionako je cpu sam po sebi odlican. Malo je glup osecaj kad vidis da svi imaju bolje klokovan isti cpu na raznim konfiguracijama. Ne verujem da bi mi pomogao bolji kuler, jer cpu trazi previse voltaze za visoke klokove
Koliko vidim kod tvog kucista ima ostavljeno samo za dva ventilatora.Jednu 12-sticu napred i jednu pozadi.Nadam se da imas obe.Sto se tice temperature iskljucivo se prati preko Core Temp-a mada i novi Everest daje iste temperature kao i HW monitor koji je neizbezan za preglednost kada se pusti test opterecenja.Sa boljim hladjenjenjem postigao bi i manju potraznju za vcore .To je neko nepisano pravilo mada se vise odnosi na extremnija hladjnja i vodene sisteme.Sto se mene tice mislim da bi bolji cooer ipak pomogao jer taj Hyper TX2 po meni i nije nista posebno ali opet nije ni toliko los.U svakom slucaju kada bi sklapao neku konfiguraciju uzeo bih ga ali opet pored Hyper 212 za nesto malo vise para dobijem dosta bolje performanse.Gledaj da napravis sto bolju promaju u kucistu,to ce te spasti dela sa zagrevanjem CPU-a.Za ostalo ne mogu da ti pricam na pamet,morao bigh sam da probam masinu da bi znao dal je stvarno do primerka ili postoji mogucnost da se presteluje bios i namesti na visim radnim frekfencijama uz manji vcore..
I Want to believe - The truth is out there
:: ...i dali su iste temperature. Kuciste je Thermaltake VJ60001N2Z, Wing RS201, Black, napajanje je Thermaltake W0102 TR2 Power, ST-550w. Definitivno je primerak cpu-a los. Cim on trazi 0.1v skok da bi dobio 200mhz. Nema veze, hteo sam da vidim dokle moze i video sam. Ne zanima me stres zbog 200mhz razlike, ionako je cpu sam po sebi odlican. Malo je glup osecaj kad vidis da svi imaju bolje klokovan isti cpu na raznim konfiguracijama. Ne verujem da bi mi pomogao bolji kuler, jer cpu trazi previse voltaze za visoke klokov :: :: life`s a bitch...and then you die :: ::
...imam samo gore ispod napajanja, a drugo mesto je dole ispod hard diskova, dijagonalno na suprotnoj strani od napajanja. Sredicu to vremenom, ionako sam zadovoljan na 3.4ghz, a i nisam pri keshu sada. Inace, bios ima dosta opcija za oc i mem, tako da je vrlo moguce da moze neka kombinacija da se izvede, ali termini su frustrirajuci, za neke ne bi ni pretpostavio sta znace. Doduse, za to postoji google i slicno...:)
...da mnozilac bude sto manji a fsb sto veci, ili nije bitno koliki je mnozilac? Da li tu postoji neko pravilo? Odnosno, recimo da hocu 3.5ghz, da li je bolje 10x350 ili 8.5x410? Ili nema nikakve veze koja je kombinacija? Ne racunam memoriju, pitam samo za cpu
Mislim da je bolje kad je FSB veci. Ja sam na primer na mom e7200 smanjio mnozilac na 9x (default je 9.5x),FSB sam stavio na 400 i to mi je ispalo 3600 MHz.Testirao sam ga Orthosom 2h i radio je bez problema.Takodje sam odigrao Fallout 3,PES 2009 i Dead Space i nije bilo problema.
The Way It`s Meant To Be Played
:: ...da mnozilac bude sto manji a fsb sto veci, ili nije bitno koliki je mnozilac? Da li tu postoji neko pravilo? Odnosno, recimo da hocu 3.5ghz, da li je bolje 10x350 ili 8.5x410? Ili nema nikakve veze koja je kombinacija? Ne racunam memoriju, pitam samo za cp :: :: life`s a bitch...and then you die :: ::
to znaci losa komunikacija procesora sa memorijom....znaci da ti memorija negde gresi...e sad...ne mora da znaci da je memorijsski modul....moguce da usled overclocka zeza....
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647697. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.