Sa koje strane uvlaci vazduh? Moraju biti u istom smeru, odnosno jedan duva u radijator, a drugi izvlaci na zadnju stranu... ___________________________________________________________ First Blood
Corsair vent uvlaci vazduh i duva u radijator , drugi izvlaci vazduh sa radijatora i duva u kuciste, kuciste CM sniper ima gore vent 20tku i izvlaci vazduh...
Sistem ti nije dobar. Sustina je da ventilator izbaca vazduh(vruc) iz kucista vani. sistemom Pull-Push, dolazi do smanjenja pritiska, pa samim tim i pada temperature. Vecu efektivnost dobijas , izbacivanjem vazduha iz kucista.
A4Tech, XL-740K,Oscar. A4Tech X7, G800 Thermaltake Soprano RS 200 Intel Q6600. CM - TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz WD Caviar 640 Gb, AAKS ATI Sapphire HD 5770, 1Gb, DDR5
@gliga probana i ta kombinacija izbacivanjem vazduha iz kucista. Medjutim kod mene je rezultat bio suprotan u prva 3 prolaza Linx-a CPU je dostizao brze temperaturu(na kraju bi bila ista) nego sto je sada slucaj.
Tako da... Jednostavno ne mogu da verujem .... Montiranje H50 mi je bilo zezancija naspram Vendette2(dok nisam usao u stos).
Mozda je igrom slucaja i manipulisanjem sa LinX testiranjima doslo do prividne razlike u korist ubacivanja vazduha u kuciste !!! Da li imas vent., sa prednje strane kucista. Frontalno ubacivanje vazduha? Ohladi komp na pola sata, pa istestiraj opciju 1 i opciju 2. LinX-om
A4Tech, XL-740K,Oscar. A4Tech X7, G800 Thermaltake Soprano RS 200 Intel Q6600. CM - TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz WD Caviar 640 Gb, AAKS ATI Sapphire HD 5770, 1Gb, DDR5
Corsair preporucuje da vent ubacuje hladan vazduh od spolja u kuciste na h50 tako da te je to ok. @irena007 Izgleda da dobro ne naleze na procesor h50 ja bi probao ispocetka da sve montiram.
:: Mozda je igrom slucaja i manipulisanjem sa LinX testiranjima doslo do prividne razlike u korist ubacivanja vazduha u kuciste !! :: Da li imas vent., sa prednje strane kucista. Frontalno ubacivanje vazduha :: Ohladi komp na pola sata, pa istestiraj opciju 1 i opciju 2. LinX-o :: :: :: A4Tech, XL-740K,Oscar. A4Tech X7, G800 :: Thermaltake Soprano RS 200 :: Intel Q6600. CM - TX3 :: Asus P5QL-E :: Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz :: WD Caviar 640 Gb, AAKS :: ATI Sapphire HD 5770, 1Gb, DDR5
To sam i ja video još kad se kuler pojavio pa se se prekrstio i prizvao im u pomoć Velikog Gremlina, šta im pade na um bolesnicima. Sve i da neke osobite razlike nema opet tu nisam mogao da napipan ni trunku logike.
I ovi što su radili review se frapirali nad zvaničnim instrukcijama, mućnuli glavom i okrenuli kuler da duva napolje, šta god u uputstvu pisalo.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Skoro sam uzeo drugaru q9650 E0 za 140e namontirao je cooler maste v8 na njega na default-u mu je: idle 33,34C linx load 48,49C Tebi su mnogo velike temperature nesto nije u redu a pogotovo za h50 isgleda da je isti kao vendetta 2 Si klokovao?koji steping imas? Posto dostizes temperature kao moj i7 930 na defaultu sa megahalems-om...nesto nije u redu. @ssmc imam blok sa klipovima za 1366 ako te interesuje mogu da ti dam poprilicno jeftino posto ga ne koristim.i TT pumpu nekoriscena kao nova.
Important fact: Corsair requires you to have the fan blow cold air inwards. Now that changes the entire thermodynamic system for nearly any current chassis in existence as the location for a fan right there is always to exhaust hot air coming from the CPU, chokes and voltage regulators.
znaci, ako imas slavinu na kraju cevi, bez obzira koliko je odvrnes protok ostaje isti? ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
:: Pazi,verujem da se baviš godinama,ne sumnjam u to,ali mehanika fluida,i vežbe koje sam pohađao (doduše ne tako skoro da bih se sećao) govore drugačije.Tačnije,imaš neku pumpu sa deklarisanom snagom i deklarisanim protokom i promenom prečnika se zaista menja pritisak (ako se smanjuje onda pritisak opada),ali tu imaš i brzinu protoka koja se u tom slučaju povećava (ovo pričam za protok kroz cevi).U celoj priči protok (govorimo o veličini l/satu) ostaje isti, const.Jednio kada se menja protok je kada opadne efikasnost pumpe ili kad se toliko pumpa optereti da više ne može da izbaci deklarisanu količinu vode,onda ti ni širina cevi/tube ne bi pomogla :: :: Ako pričaš o performansama što se tiče hlađenja to je već druga priča i mislim da ima veze sa termodinamikom (prinudna kovekcija kod hladnjaka),tačnije prenošenjem toplote supstanicijom (tečnošću) :: :: Opet editujem: Pumpu sam video (DangerDen) i na njoj je 3/8`,mada mislim da može izmenjivo,nije fiksan promer tj :: :: Primih mail,a i tebi sam poslao isto mail :: :: P.S. Nadam se da nisam udavio
H50 je zatvoren sistem,proveri (ne znam kako) koliko ima tečnosti u sistemu i da nemaš vazduha negde (mada bi se čulo svakako).
@Mixx,moraćeš malo jasnije da postaviš pitanje,a slavinu bih podveo kao ventil koji se i koristi za regulisanje protoka,ali evo recimo ovako,natučeš na tu slavinu crevo manjeg poprečnog preseka i ono što će se desiti je da imaš istu količinu vode koja bi tekla kroz slavinu samo što u ovom slučaju teče brže dok imaš pad pritiska.Jednostavan primer je kad uzmeš kraj creva,pritisneš prstom i napraviš mlaz vode (onako šturo rečeno).
Meni je to mnogo mislim zar ne bi trebalo na default-u q9550 malo manje da se greje od q9650 sobzirom da je E0 bolji stepping,mada i cuo sam se sa njim i njemu je otvoreno kuciste ali kao sto rekoh cooler master v8 na njemu i max jezgro 49C a tvoj corsair h50 treba jos bolje da hladi u odnosu na v8,sad ti pricam za temperature na default-u posto su mi velike za oc jos vece,imas za pracenje tem coretemp 0.99.7 i RealTemp 3.40 ja koristim coretemp...stvarno ne znam ali nesto nije uredu ili je corsair h50 takav,probaj malo jace da zategnes klipove na ploci.Za q9550 je defaultni napon 1.25V, probaj za 3.6ghz 1.2V ili 1.25V i ukljuci load line calibration level 1.Bilo bi dobro da imas drugara koji poseduje isti ili quad iz Q9xxx serije pa da proveris taj corsair a ako si ga skoro uzeo probaj da ga zamenis za isti razlog daje ti velike temperature.
:: @AcA089 q9550 2.8ghz idle max 41 load max 5 :: :: :: :: Q9550@3.6Ghz E0, ASUS 5PQ- :: :: Skinut H50 i CPU, sve iznova postavljeno situacija ista tj. temperature su iste :: :: Menjao sam i BIOS i nista :: :: Instalirao sa PC probe od ASUS-a i on pokazuje nize vrednosti(u IDLE PC probe ima istu temperaturu kao i bios sa maticne ploce :: :: za 3.6Ghz Asus probe kaze 57 stepeni a HWmonitor najtoplite jezgro 66 stepeni :: :: Ko laze pc probe ili HWmonitor?
dok ne pritisnes dovoljno jako, onda pocne da se ponasa kao ventil ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
@ssmc E vidis tu sam te cekao..Dao si jedinstven primer iz zivota ali nije tako u praksi sa vodenim sistemima! Pazi ovako..Svaka pumpa ima deklarisanu snagu..Prilikom otpora dolazi do zamora pumpe i stim opada njen pravi kapacitet..Sto vise otpora ima ,prepreka samim tim i opada snaga pumpe kao i sam protok to se u svetu vodenog sistema zove kad pumpa pocne da piski! Objasnicu ti nesto na sta nisi obratio paznju a najvaznije je u celoj tvojoj prici. Svaka komponenta vodenog sistema je specificna zasebno.. Pocev od vodenog blocka i baze unutar samog blocka koji sam stvara prepreku za brzi protok (zavisno od konstrukcije) pa do radijatora i komora unutar radijatora..Sa svim tim pumpa mora da se izbori kao i sa brojem komponenti koje vezujes na istu.. Recimo Swiftech block-ovi su poznati po tome da malo ubijaju protok zbog svoje strukture ali su zato najbolji na svetu jer daju najbolje performanse i za njih je uvek preporucena jaca pumpa..Recimo Danger Dan radijatori imaju fenomenalne komore i ne stvaraju veliku prepreku tokom cirkulisanja tecnosti dok su recimo Magicool radijatori malo zahtevniji i pruzaju veci otpor pumpi i smanjuju cirkulaciju kroz sistem.. Sve je jako delikatno i ne moze se generalizovati.. Zato kada se sistem sastavlja ne moze od oka d ga sastavljas.. Moras da poznajes svaku komponentu,da znas kako funkcionise,kakve ima mogucnosti pa da to sve spajas da bi sve to izmedju sebe bilo kompatibilno.. Ako se zeznes u proceni onda dodje do nezeljenih posledica a to su lose performanse..
E onda se desava da se ljudi cude,kako to,vodeni sistem a tako slabi rezultati,ili su im ocekivanja bila znantno veca..Pa upravo zbog toga sto nisu obracali paznju na sve detalje,specifikacije njihovih komponenti i sl..
Ja se nadam da si me koliko toliko shvatio..
P.S.Jos ranije sam ti i onda sastavio jedan daleko bolji i precizniji i detaljniji post ali sam slucajno izbrisao..Evo sad sam se revansirao koliko toliko..
@Mixx: Konkretno sam mislio u oba slučaja na Ojlerovu jednačinu kontinuiteta (daklem brzina puta širina pop. preseka na jednoj strani jednaka je brzini puta širini pop. preseka na drugo strani tj. izlazu-opet uprošteno jerbo se ne sećam dovoljno dobro celih fluida a i nisam ih položio)
@skyfire: Jes` u pravu si,a sad se i sećam što se napora pumpe tiče,a evo kako ide priča.Svaki element cevovoda se računa u napor pumpe (dužina,kolena,ventili,prepreke,širirna pop. preseka),što će reći da imaš sve elemente na okupu,pa onda računaš njihove otpore pa onda stavljaš pumpu posle računice.E sad kako nigde nisu deklarisani otpori kod elemenata vodenog sistema (niti sam uopšte video neke bitne podatke što se tiče vodenih blokova i hladnjaka što se tiče protoka i razmene toplote sa okolinom) to je sve veoma maglovito,osim ako neko nije seo i sve to lepo izmerio laboratorijski,a nisam ti našao. Ima naravno i računica kada ti je zadat sistem sa sve pumpom,pa ti onda iteracijom računaš koliko je (i da li je) opao protok u sistemu,što opet nije komplikovano,ali je slučaj ovog komp. hlađenja.Ako je pumpa deklarisana na recimo 20W i pumpa 800l/sat,bilo bi dobro znati da li izbacuje tih 800l/sat pri maksimalnoj snazi (dakle bez zadrške,uvek da radi na maksimumu) ili recimo daje taj protok pri nekih ~15W.Jer ako je 800l/sat pri max. snazi onda svako ubacivanje novog elementa obara protok neminovno,jer pumpa ne može da radi više od maksimuma,dok ako je recimo drugi slučaj u pitanju, imaš tu neku rezervu od još 3W pa možda i nemaš veliki gubitak u protoku.
Primer iz života koji sam dao važi za sistem našeg vodovoda,gde su pumpe monstruozno jake i daju const. pritisak od 3bar (video sam sistem prečišćavanja vode u Rakovici i kako to zapravo funkcioniše) u cevi (kao recimo Laing D5 pumpa koja daje 3,5bar-a).
Ovo je naravno sve grubo rečeno i verovatno zvuči konfuzno hebem li ga....
@Gile Pa ssmc je ustvari i potvrdio sve ono sto sam ja i rekao.. Inace ne stavlja se ulje u sistem vec razne tecnosti koje i nemaju neku specificnu gustinu vecu od obicne vode.. Na zalost te tecnosti za rashladne sisteme tj vodene siteme koji se prodaju kao gotova resenja stvaraju koroziju unutar sistema i cepove.. Ovo je korisno za SSMC da zna da mu za tecnost za njegov sistem treba `antifriz` organskog porekla koji se u odredjenoj meri mesa sa destilovanom vodom..
imao sam bas Vedettu2 pre H50 na Q6600 G0 i overklokovan na 3.6GHz
Sa H50 sam osetio poboljsanje prvenstveno u load-u, nekih 8-9C a u idle nekih 3-4C
Ja sam lapovao bazu H50 i Q6600 sa vodenim smirglama redom 500/800/1000/1500/2000 i koristio pastu za poliranje...i stavio sam neku obicnu titan nano pastu za 170din jer je jedina bila u propdavnici koja mi je blizu...
Nesto tu nije dobro
:: @AcA089 q9550 2.8ghz idle max 41 load max 5 :: :: :: :: Q9550@3.6Ghz E0, ASUS 5PQ- :: :: Skinut H50 i CPU, sve iznova postavljeno situacija ista tj. temperature su iste :: :: Menjao sam i BIOS i nista :: :: Instalirao sa PC probe od ASUS-a i on pokazuje nize vrednosti(u IDLE PC probe ima istu temperaturu kao i bios sa maticne ploce :: :: za 3.6Ghz Asus probe kaze 57 stepeni a HWmonitor najtoplite jezgro 66 stepeni :: :: Ko laze pc probe ili HWmonitor?
Ne znam kakve sve pumpe imaju na tržištu,ali ako tražiš pumpe van ponuđenih rešenja,onda gledaj da mogu da teraju antifriz i tako te materije (čitaj:krilca su im od neke plastike koju pomenuta materija neće izjesti) i naravno,protok,visinu vodenog stuba i sve već pomenuto.
@skyfire
Jes` bio si u pravu,nego se ja u momentu nisam setio,al` eto na kraju mi se upalila LED dioda pa sam napisao ono čega se sećam trenutno.Ko zna šta trpaju u te gotove proizvode,ili možda previše stave antivfriza.Čitajući po forumu naišao sam da je glikol-etilen preporučen valjda,hemija vać nije moja oblast pa ne bih znao,ali mislim da je valjda zelene boje.Tačnije mislim da kada sam kupio auto 2004 godine i kada sam ugrađivao plin u isti,majstori su morali da isprazne hladnjak automobila i izletela je zelena tečnost,do tada sam znao za plavu i crvenu (G11 i G12),pa mi je posle lik od koga sam kupio auto rekao da je to glikol.Takođe mislim da se koristio u transibirskom reliju kao radni fluid (al` sam stručan jbt).E sad kakva su mu svojstva stvarno nemam pojma,ali kontam da ne izaziva koroziju.
Broj postavljenih tema: 60423. Broj poslatih odgovora: 647731. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.