Pa upravo o tome i pričam ali to onda nije problem za njega jer ga on i ne može rešiti kad je kućište zapečaćeno. Opet ga mora proveriti neko ko ga može bez posledica otvoriti (mislim na kučište). Problem je u tome što ga servis testira kad je napajanje iz mreže stabilno i problem se onda ne javlja. Stari stabilizator, hmmm pitanje je koliko je on od koristi jer nije ni predviđen da radi sa impulsnim opterećenjima već sa starim induktivnim opterećenjima gde je na ulazu klasičan trafo. Može se na osnovu toga steći pogrešan utisak da ni on ne pomaže i da nije problem u napajanju a da zapravo jeste. Zaista Millanche imaš nezahvalan zadatak. Ma opet je lakše da napon proveriš nekim instrumentom i da znaš na čemu si, ali mislim da ni na selu napon nije toliko kritičan da pravi problem sa bilo kojim ISPRAVNIM ATX napajanjem, ma koliko jeftino bilo. Kod napajanja koje je neispravno već može da se desi (napajanje nije neispravno samo ako ne radi uopšte).
@Dexter013 Nisi izgleda procitao sta je zadnje napisao.
Zena kad ga odnese na selo komp uopste nece da upali, samo se podje paliti i iskljuci se, tako vise puta dok ne sastavi, pa se restartuje... Bar sam ja ovako razumeo.
@millanche Od pocetka se sumnjalo na napajanje, odnosno napon, ne znam zbog cega nisi ponio nesto cim mozes izmjeriti napon.
Meni je jednom prilikom komp normalno radio na 70V, odnosno nisu mogli samo zvucnici raditi, kompjuter i monitor sasvim normalno, a napajanje nije bilo neko, mislim matori Chieftec od 450W.
Na selu je vrlo moguce napon vrlo nestabilan, a napajanje je vjerovatno krs, tako da je zena najmanje kriva :)
Naravno da necu da citam 3 strane necega sad, procitao sam prvi njegov post i to sam zakljucio.
Ako sad i napajanje zeza to je druga stvar jer sve te `seljacke` firme ubacuju najgora moguca no name kineze od napajanja u te `sklopljene` konfiguracije. A pogotovo mi se sere da u 2014 godini ti ne das enkome da ocisti SVOJ LICNI kompjuter ili ubaci jos jedan hard disk ili stap rama jer gubi garanciju zbog toga AUTOMATSKI, posteno...
Zamisli da kupis automobil, ali ne smes gepek da otvaras ili haubu, sve to moze ali teraj u servis svaki put. Nek i propadne firma sa takvom politikom.
Kapiram to u pocetku kad je krenuo kod u Srbiji masovno hardver, pre 10 godina, ali to raditi danas, da, vazi...
Mada u konkretnom slučaju ovo i nije loše. Ovakav jajarski servis bi na kraju ubedio mušteriju ili čak i Milančeta da ga je on sjebao čačkajući ga i poništili garanciju samo tako.
Sad predstoji sex, odneseš i kažeš ne radi, oni vrate i kažu radi, ti vratiš i ... i hebi ga al’ drugi način ja tu ne vidim sve dok im ne dosadi pa ga srede.
Hmm, jako tesko da je do loseg napona u tom selu i da je to problem. Komp je poslednji koji bi zezao. Da je toliko slab napon, pre ce frizider da cakce i ne pali, bojler bi grejao vodu danima, TV bi se gasio ( jedino ako nema matori ambasador ), videlo bi se da sijalice svetle slabo, tj. tinjaju....
Komp provereno dobro radi i na 190V. Testirano na vise racunara sa razlicitim napajanjima....Nema sanse da je to problem. Pre ce biti da je do faze, mozda negde varnici i gubi napon. Ako ima trofaznu struju, neka proba na drugi izvor napona da ukljuci...
Bmlga, tesko je ovako znati tacno sta je problem.
- Majstore, da li će ići ili neće ići? - Hm, mislim da će biti čupavo.
@MyDoom - Ma i to sam probao. Nije rešavalo slučaj.
Generalno ljudi u pitanju je malo selo (40 kuća), stara kuća, instalacija i štekeri, loše napajanje i zemlja Srbija.
Problem je rešen stabilizatorom napona, javljeno mi je juče.
Uopšteno gledano - koliko je njena krivica, toliko je i sastavljača/dobavljača tih konfiguracija. Napajanje je obično komponenta računara na kojoj se najviše štedi (viđao sam da ljudi sastavljaju konfiguracije sa i3-i5 procesorima, nagruvaju memoriju, grafičku, itd. - ali kupe nekog noname Kineza). Ali ne mogu da shvatim da neka ozbiljna firma može takva napajanja da stavlja u konfiguracijama koje distribuira širom Srbije.
Ali opet, svi koji kod mene uđu u radnju žele da čuju koliko GIGABAJTA, MEGAHERCA, GIGAHERCA ima neki računar, tako da se tu gruvaju brojevi, a štedi na drugom mestu.
Dodao bih samo: `I sve to za dva`es i nesto iljada`. Konstatacijom na kraju poruke si sam sebi dao odgovor na prethodno pitanje. Znas kad cu ja da prodam kroz maloprodaju i5 sa krstenim napajanjem od 500W, kada ce Usr@tron i ekipa da ponude isto to sa kinezom od 550W!!! `Em jeftinije 50€, em 50W jace`. Zato sam ja derac, gubim trziste a oni su baje, (citiram reci jednog takvog kupca - srbina): `i ti kao `mali` nikada ne mozes da imas cene kao oni `veliki`. Ne krivi proizvodjace, posto si iskusni `maloprodavac` i bio spreman da mi pokazes kako stoje stvari, pokusaj to na vreme da shvatis. Ako ti nesto jos ne bude jasno, budi slobodan da mi se obratis za savet, rado cu ti pomoci. :)
EDIT: Pre 2 dana mi je bio covek, da mu apgrejdujem s478 masinu, `ne moze klinac da mi igra ove najnovije igrice`. Kada sam mu rekao da to baci i skupi 50000, on me pogledao i rekao da je mislio da je to nesto 40-50€... Pa ti vidi u kom svetu oni zive a para nemaju...
PS. Sve pod navodnicima su isarikirane izjave ili razmisljanja prosecnog kupca - srbina. :: :: Uopšteno gledano - koliko je njena krivica, toliko je i sastavljača/dobavljača tih konfiguracija. Napajanje je obično komponenta računara na kojoj se najviše štedi (viđao sam da ljudi sastavljaju konfiguracije sa i3-i5 procesorima, nagruvaju memoriju, grafičku, itd. - ali kupe nekog noname Kineza). Ali ne mogu da shvatim da neka ozbiljna firma može takva napajanja da stavlja u konfiguracijama koje distribuira širom Srbije :: :: Ali opet, svi koji kod mene uđu u radnju žele da čuju koliko GIGABAJTA, MEGAHERCA, GIGAHERCA ima neki računar, tako da se tu gruvaju brojevi, a štedi na drugom mestu :: ::
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647678. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.