em ako nisi ni probao klokovanje, em ako nemas pojma, pusti ga... iako bi ga klokovao, ne bi dobio bas neku veliku razliku, pa otprilike ne vredi... pozz
jesam li ja tebi pre neku vece pisao odgovor na isto ovo pitanje?
Ako nisam, samo procesljaj po forumu, sve sam detaljno objasnio.
Ako ne diras napon (voltazu) i postepeno dizes frekvencu (u malim koracima), nemas razloga da se sikiras. Ja sam lako isao do 1,76 GHz sa default podesavanjima napona procesora i default latencama i naponom memorije. I potpuno stabilno je radio (i jos radi kod drugoga).
Za `pravi` overklok citaj iznad, ja tako ne smem da savetujem.
Ne dobijas nista konkretno, a tih 20% ti nece omoguciti da dignes detalje u igricama. Znaci ako ti je neka igrica radila u `middle` sa nekih 40fps u proseku, a u trenucima akcije padala na 20fps i malo seckala, ako overis komp vise nece biti seckanja, ali nemoj ni da sanjas da ces moci da igras na `high`.
Bolje uzmi jos 512 rama, za sitne pare, ili jacu grafiku.
Inace procesor ti se dobro overklokuje, i ako znas sta radis skoro potpuno je bezbedno.
1) u Bios-u disable opciju Cool`n`quiet 2) olabavi latence memorije ili je spusti na 333MHz (+koliko si vec poterao) 3) podigni napon CPU za jedan korak
pa potom 4) smanji HT za jedan korak 5) dizi polako FSB dok Windows hoce da se dize
ili 4) vrati FSB na 200 5) podigni mnozilac za FSB (CPU) za 1x 6) dizi polako FSB dok Windows hoce da se dize
e, a sada procesljaj po forumu gde sam dalje objasnjavao (dugacak je to tekst bio)...
Broj postavljenih tema: 60422. Broj poslatih odgovora: 647683. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.