Ko nije odgledao ovaj film neka odgleda,pojasnice vam mnoge stvari ko je otac interneta i citave danasnje tehnologije koja jos zaostaje vjekovima za onom sto je srpski genije demostrirao pre vise od 100 godina!
Upravo tako. Samo, genije je morao da ode do Amerike da bi mogao da živi ko čovjek.
Lazar Pančev je radio u NIS-u i niko ga nije zarezivao ni dva posto. Sjedio čovjek u uglu u fabrici i samo crtao. Rekli da nema vajde od njega( što da mu daju platu od 100 maraka!?), pa ga otpustili. Brže bolje kontaktirali ga iz ambasade Velike Britanije i čovjek otišao tamo i za samo 8 mjeseci postao glavni konstruktor. Kada su naši otišli za London za neku opremu da kupe u vrednosti od 240 miliona dolara, što im je trebala u NIS-u 2000 godine nakon što su nas bombardovali(još narod nije otplatio), na svim projektima bilo je njegovo ime. Od sramote su na svim projektima izbacili njegovo ime. Čovjek sada ima platu 40000 funti mjesečno, a kod nas nije bio ni za 100 maraka. Ista sudbina Tesle, inače, jednog od mojih uzora u životu. Poznajem dosta naučnika iz nuklearne fizike, matematike i astrofizike, koji bedno žive za cirka 200-500 e, pa moraju da daju časove da bi preživeli, a uvozimo lelemude da nas uče, posebno se ovo odnosi za srednju školu i za fakultetske programe. Fuj. Previše je toga kod nas, što mi se zgadilo. A boli me da vidim da ljudi koji rade svoj posao, će najvjerovatnije, otići negdje po bijelom svijetu u potrazi za životom, a ne stalno preživljavanjem.
Inače, zadnjih 6 i po godina živim u selu, u kojem se rodilo 40 veoma poznatih ljudi, a u selu niko ne može da nabroji 5 poznatih pjesnika, naučnika, političara itd. Svoje ne priznajemo, dok ne odu od nas, a kasnije se kitimo njihovim zaslugama. operator
Svaka ti zlatna. I ja znam par primera, ljudi koje ovde nisu ni konstatovali da postoje, vracali su se na velika vrata. Tesla je stvarno van vremenski, tu nema sta. I meni je primer a i posebno sam ponosan sto sam zavrsio skolu sa njegovim imenom.
Film je odlican
U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!
Ja sam sa neta skinuo svaki video snimak koji je sadrzao njegovo ime :) Imam i onu nasu domacu seriju o njemu, staru 40ak godina. Izuzetan covek, za nepoverovati.
LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Asus M4A87TD/USB3, G.Skill Sniper 8GB DDR3 1600 cl9, Gigabyte 6870, G.Skill Sniper SSD 120GB, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS, Chieftec GPS-550AB-A, NZXT Apollo
@Snoopy Ima još neverovatnih, ali živih ljudi. Samo ogledaj malo bolje oko sebe. Primjetićeš ih. Ja imam prijatelja na koga sam neobično ponosan. Zove se Željko Krstulović - Zoljko. Čovjek predaje matematiku, a drži je u malom prstu. Žao mi je što klinci u srednjim školama i na fakultetima nemaju takve profesore. Imali su do prije 5-6 godina ovdje u Novom Sadu, ali su otišli u penziju, nažalost. Ovi novi `bolji` profesori, nisu im ni do članaka.
Kladim se da 99% ljudi na forumu ne zna ni jednog genija u matematici, fizici ili očuvanju okoline, a trebalo bi. operator
:: Svaka ti zlatna. I ja znam par primera, ljudi koje ovde nisu ni konstatovali da postoje, vracali su se na velika vrata. Tesla je stvarno van vremenski, tu nema sta. I meni je primer a i posebno sam ponosan sto sam zavrsio skolu sa njegovim imenom. :: :: Film je odlica :: :: U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti! :: :: ::
Verujem da ima, ali nazalost ne znamo za njih- sto ne znaci da ne postoje. Retko se srecu takvi ljudi, verovatno sto ni oni sami ne zele da se eksponiraju. Ja imam 23g, pa su mi sanse da sretnem nekog takvog coveka mnogo manje, posto je kod mladih danas sramota da se nesto zna i odmah ih ljudi izbegavaju: `ma sta mi se on/ona tu pravi pametan/na`. Svi znamo kako je danas poremecen sistem vrednosti: `Kesh, kolica, i vlazna piip`
LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Asus M4A87TD/USB3, G.Skill Sniper 8GB DDR3 1600 cl9, Gigabyte 6870, G.Skill Sniper SSD 120GB, SpinPoint F3 1tb, WD5000AAKS, Chieftec GPS-550AB-A, NZXT Apollo
:: @Snoop :: Ima još neverovatnih, ali živih ljudi. Samo ogledaj malo bolje oko sebe. Primjetićeš ih :: Ja imam prijatelja na koga sam neobično ponosan :: Zove se Željko Krstulović - Zoljko :: Čovjek predaje matematiku, a drži je u malom prstu :: Žao mi je što klinci u srednjim školama i na fakultetima nemaju takve profesore :: Imali su do prije 5-6 godina ovdje u Novom Sadu, ali su otišli u penziju, nažalost :: Ovi novi `bolji` profesori, nisu im ni do članaka :: :: Kladim se da 99% ljudi na forumu ne zna ni jednog genija u matematici, fizici ili očuvanju okoline, a trebalo bi :: operator :: ::
E jes` ti dobar dan da se rodis: Srecan Rodjendan!
A meni zapalo da se rodim na dan kada je Hitler rodjen Ko zna, mozda u sebi nosim potencijal da zavladam svetom xD Evo, ako do toga dodje, obecavam da cu da postedim berzase..vecinu njih x)
Aj pozdrav
:: I ja sam Bogami ponosam što mi danas rođendan. :: :: Što nam nije danas jedan Tesla ...Kakav bi svet danas bio da je poživeo jos makar 10 godina i imao solidne finansije :: :: Za sve berzaše i našeg najvećeg čoveka - - http://bit.ly/pozu1 :: :: :: :: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - :: CARPE DIEM :: :: :: Svaka ti zlatna. I ja znam par primera, ljudi koje ovde nisu ni konstatovali da postoje, vracali su se na velika vrata. Tesla je stvarno van vremenski, tu nema sta. I meni je primer a i posebno sam ponosan sto sam zavrsio skolu sa njegovim imenom. :: :: :: :: Film je odlica :: :: :: :: U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti! :: :: :: :: :: ::
Evo kolege, kolegice i ja se smijemo na tvoje komentare. Srećan rođendan i da uči i prosperiraš. Nažalost, Snoopy tako je. Ali imaš one na fakultetu koji su loši, a geniji su. Primjer mi je Petrović Đorđe. Čovjek prije 15 godina na faksu nije mogao da dobije ni 6-cu, jer kad ga profesor prozove ovaj, se, khm, uneredi, pa je nosio 2 pantalona, ali ga zato nisam osuđivao. Danas radi u Microsoftu, kao jedan od ljudi na razvoju softvera. Ali bez piip je i svijet tužniji, a sad svi na gledanje tekme na RTS-u 2 ! operator
Spisak njegovih pronalazaka je velik ,ali evo nekih
10.07.2011. 21:17
status: user broj poruka: 7733
- induktivni motor, obrtni transformatori i alternator za visoke frekvencije
- 1903 Izmislio I-logicko kolo za koje mnogi kazu da je osnova racunarstva.
- turbina bez lopatica
- uredjaj za jonizovane gasove
- dinamicka teorija gravitacije
- koncepti za elektricna vozila.
- pronalazak radija (odlukom americkog vrhnovnog suda 1943 oduzeo se ovaj patent Markoniju i za pronalazaca radia se proglasava Tesla)
- mnogi kazu da je izumeo i bezicni prenos energije koji se zasniva na formiranju stojeceg (stacionarnog) talasa izmedju jonosfere i zemljine kore (to se nikome nije isplatilojer nisu mogli da naplacuju koriscenje)
- otkrio je sastav za bežično upravljanje i davanje znakova na daljinu (ovo podseca na internet)
Encikopledija Britanika ga svrstava u top 10 najfascinantnijih ljudi u istoriji.
Mnogi se zale da Tesla nije nista ostavio drugima da nesto pronadju.
Re: Spisak njegovih pronalazaka je velik ,ali evo nekih
10.07.2011. 21:30
status: user broj poruka: 563
To je glupost svrstavati ga u top10,dobro ipak je to britanika ali realno ide TESLA pa onda top10!
:: - induktivni motor, obrtni transformatori i alternator za visoke frekvencije :: :: - 1903 Izmislio I-logicko kolo za koje mnogi kazu da je osnova racunarstva :: :: - turbina bez lopatica :: :: - uredjaj za jonizovane gasove :: :: - dinamicka teorija gravitacije :: :: - koncepti za elektricna vozila :: :: - pronalazak radija (odlukom americkog vrhnovnog suda 1943 oduzeo se ovaj patent :: Markoniju i za pronalazaca radia se proglasava Tesla :: :: - mnogi kazu da je izumeo i bezicni prenos energije koji se zasniva na formiranj :: stojeceg (stacionarnog) talasa izmedju jonosfere i zemljine kore (to se nikome nije :: isplatilojer nisu mogli da naplacuju koriscenje :: :: - otkrio je sastav za bežično upravljanje i davanje znakova na daljinu (ovo podseca na internet :: :: Encikopledija Britanika ga svrstava u top 10 najfascinantnijih ljudi u istoriji. :: :: :: Mnogi se zale da Tesla nije nista ostavio drugima da nesto pronadju
Po drugi put, danas i ovde, pridruzujem se odavanju pocasti nasem najvecem...
10.07.2011. 21:56
status: user broj poruka: 11017
naucniku (svega 11 post-ova ispod ovoga, ova tema VEC POSTOJI. S tim u vezi molim drage kolege da malo prelistaju nase danasnje `zidne novine` pre nego odluce da nesto `objave`, da ne bi bilo ponavljanja, da ne kazem KLONIRANJA vesti odnosno tema).
-U datom kontekstu nije bas umesno (ni pismeno) upotrebiti rec `godisnjica`. Jedna sasvim jednostavna rec: `rodjendan` ili izraz: `dan rodjenja` ili: `na danasnji dan rodio se...` vise bi odgovarali ovoj prilici. `Godisnjica` je prikladno u kontekstima kao: `proslava (desete, dvadesete...) godisnjice mature`, `godisnjica braka`...dakle u slucajevima kada je rec o apstraktnim pojmovima i predmetima nezive prirode (gde nema `rodjenja` pa samim tim ni `rodjendana`)...
Re: Po drugi put, danas i ovde, pridruzujem se odavanju pocasti nasem najvecem...
10.07.2011. 22:04
status: user broj poruka: 563
Danas je 154 godisnjica rodjenja,stoga i stoji godisnjica,ali opet kad se ne bi pojavio neki pametnjakovic ovo ne bi bila PCBerza!Ne razumem ljude koji su zeljni dokazivanja na forumu,mozda je razlog za to nesposobnost da se dokazu u stvarnom svetu pa moraju da sole pamet u virtuelnom svetu,ali opet koga zabole!
:: naucniku (svega 11 post-ova ispod ovoga, ova tema VEC POSTOJI. S tim u vezi molim drage kolege da malo prelistaju nase danasnje `zidne novine` pre nego odluce da nesto `objave`, da ne bi bilo ponavljanja, da ne kazem KLONIRANJA vesti odnosno tema) :: :: -U datom kontekstu nije bas umesno (ni pismeno) upotrebiti rec `godisnjica`. Jedna sasvim jednostavna rec: `rodjendan` ili izraz: `dan rodjenja` ili: `na danasnji dan rodio se...` vise bi odgovarali ovoj prilici. `Godisnjica` je prikladno u kontekstima kao: `proslava (desete, dvadesete...) godisnjice mature`, `godisnjica braka`...dakle u slucajevima kada je rec o apstraktnim pojmovima i nezivoj prirodi...
Pa mozda i trebalo da se slavi kao godisnjica, da se omladina cesce podseca koji su velikani pripadali njihovom narodu pa se mozda i oni sami vise posvete promociji ove zemlje i sticanju znanja. Verujem da bi samim tim bili i pozitivniji i da bi ziveli bolje.
Edit - Srecan rodjendan kolezi berzasu
U meni se bore budala i genije. Plasim se da pametniji ne popusti!
Putevi do pakla cesto su poplocani dobrim namerama.
10.07.2011. 22:21
status: user broj poruka: 11017
Ali to nije razlog da se od tih namera - odustaje. Ove nase `prepiske` ne moraju da se svedu na puko obavestavanje (sadrzina) nego mogu da nam posluze i za doterivanje stila, pa i (d)opismenjavanje (forma).
A citanje najsvezijih objavljenih tema PRE no sto se odlucimo za objavljivanje, zaista nikom nece naskoditi. Naprotiv.
Jutros stavih u cafe ali ima slabo pregleda verovatno niko ne cita nista sem it-a :)
10.07.2011. 22:29
status: user broj poruka: 997
Trebamo se malo vise baviti genijem, ima mnogo ne sredjenih skica i spisa oko 60.000 u muzeju treba hronoloski srediti i prezentovati na web, ima svega i svacega sve se to nalazi u Muzeju u Beogradu.
Jedan od Patenata proban od strane jednog fizicara tj. bezicni prenos radi
Evo za one koji neznaju kako rade stacionarni-stojeci talasi, i to radi nema price...
traje oko 10 minuta posto je isecak ali od 3. se sele u labaratoriju od 5. minuta se vidi sprava mislim da mnogo Vas moze da to proba ali ko ima generator funkcija ja nemam jbg :(
Ja sam probao pomocu sound forge-a napravio 14.7Khz nisam postigao nista bitno trebalo mi je preko 700Khz posto je od prilike tu rezonovala antena ali samo sam napravio malo polje mogle su da se pale neonke i glinerica evo glinerice, no kad vec vidim da radi sto bi i ja isao dalje (trazenje osciloskopa) dovoljan je onaj gore snimak hehehe
-Nils Bor (osnivac kvantne teorije)je jednom prilikom rekao: Teslini genijalni pronalasci duboko su uticali na čitavu našu civilizaciju.
-Američki inženjer i profesor B.A. Berend 1921. godine u svojoj knjizi je zapisao: Tesla nije ostavio drugima ništa više da urade. Kada bismo iz industrije isključili rezultate Teslinog istraživačkog rada, svi točkovi te industrije prestali bi da se okreću, naši tramvaji i vozovi bi stali, naši gradovi bi bili u mraku, a fabrike mrtve i besposlene.
-10. jula 1990. godine u američkom Kongresu je proslavljen Teslin rođendan. Na svečanosti su govorila devetorica kongresmena i senator Karl Levin iz Mičigena. Takva čast u američkoj istoriji nije ukazana ni jednom američkom naučniku, čak ni Tomasu Edisonu niti Aleksandru Grejamu Belu.
Tesla o svojim protivnicima u nauci:
`Neka buducnost kaze istinu i vrednuje svakog ,prema njegovom radu i doprinosu. Sadasnjost je njihova,buducnost za koju sam ja radio moja je`
da napravi protiv vazdušnu odbranu koja bi bila skoro neprobojna. Naravno znate rezultat i sami.
Takođe jednom je tvrdio (a što ne bi to bilo tačno) da može da prepolovi planetu. Ovo što je dostigao za svog života je samo vrh ledenog brega šta je sve mogao da uradi da ljudi nisu glupe pohlepne svinje.
Zamislite da je uspeo da patentira taj bežični prenos energije. Nema više kablova i žica i imaš struje gde hoćeš.
Imao sam prilike i da posetim njegov muzej i mogu reći da sam uživao u svakom trenutku. A kao šlag na torti je bio Teslin kalem.
Sve u svemu najveći um ikada koji je postojao na našem svetu. Jednostavno je bio daleko isped svog vremena. Da se sada pojavi bio bi i daleko isped našeg vremena.
Tesla je bio pripadnik vise inteligencije neke naprednije civilizacije tacnije implementiran je u redove ljudskog roda da bi nam podario to sto jeste zarad napretka covecanstva. Zasto bas Srbin?E ko to zna Doduse u svetu je deklarisan kao Amerikanac dok ga Hrvati pomno slave kao njihovog !
Re: Inače Tesla je svojevremeno ponudio našoj državi
11.07.2011. 10:03
status: user broj poruka: 19083
Drugi a mozda i prvi um je bio Leonardo.
:: da napravi protiv vazdušnu odbranu koja bi bila skoro neprobojna. Naravno znate rezultat i sami :: :: Takođe jednom je tvrdio (a što ne bi to bilo tačno) da može da prepolovi planetu. Ovo što je dostigao za svog života je samo vrh ledenog brega šta je sve mogao da uradi da ljudi nisu glupe pohlepne svinje :: :: Zamislite da je uspeo da patentira taj bežični prenos energije. Nema više kablova i žica i imaš struje gde hoćeš :: :: Imao sam prilike i da posetim njegov muzej i mogu reći da sam uživao u svakom trenutku. A kao šlag na torti je bio Teslin kalem :: :: Sve u svemu najveći um ikada koji je postojao na našem svetu. Jednostavno je bio daleko isped svog vremena. Da se sada pojavi bio bi i daleko isped našeg vremena :: :: League of Legends refferal lin :: :: http://signup.leagueoflegends.com/?ref=4de5348c5816991079017 :: ::
Osim 108 poznatih, registrovanih Teslinih izuma, smatra se da je pre drugih naucnika shvatio i mnoge druge prirodne pojave. Kao sto je postojanje elektrona, o čemu je obavestio J.J. Thompsona koji ga je tada ismejao, a potom upravo za ovo otkriće sam primio Nobelovu nagradu.
U patentu `Tehnika prenošenja električne energije kroz prirodne sredine` koji je prijavio 16. maja 1900. izneo je podatak da je najniža rezonatna frekvencija Zemlje 6 herca, što je potvrđeno tek merenjima koje je 60-tih godina izveo Prof. Schuman sa tehničkog fakulteta u Minhenu.
I dok mu je ovaj podatak obezbedio veliko priznanje tadašnje nauke, jedan drugi podatak je bio uzrok kritike i mišljenja da je u svojim merenjima i proračunima negde pogrešio. Naime, on je tvrdio da se, na u patentu opisan način proizvedeni stacionarni talasi, šire planetom srednjom brzinom većom od brzine svetlosti, tačnije 471240 kilometara u sekundi Teslin eksperiment i merenja izvedena su 6 godina pre objavljivanja teorije rlativnosti, čiji postulat o konstantnoj brzini svetlosti (300000 km/s) u vakumu.
Opšta teorija relativnosti, istog autora. Svetlost po ovoj teoriji skreće u blizini gravitacionih masa, što znaći da ubrzava i stoga njena brzina po Opštoj teoriji relativnosti, kao što znamo, nije konstantna. Svoj gore navedeni rezultat, Tesla je prijavio kao patent, tačno pet godina pre objavljivanja Specijalne teorije relativnosti.
(Ovo cemo ipak sacekati)
U članku „Povećanje ljudske energije` Tesla eksplicitno pise da je moguće materiju, odnosno atome i molekule, sintetisati direktno iz svetlosti, luminoferoznog etra, za koji je po njemu neka vrsta fluida koji se razređuje i zgušnjava. On ima merenja, konkretne merne rezultate superluminalnih brzina, odnosno brzina većih od svetlosne za nehercijanske talase koji se rasprostiru kroz zemlju ili obuhvataju zemljinu površinu.
Broj postavljenih tema: 60429. Broj poslatih odgovora: 647736. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.