Potreban kratak odgovor za žično povezivanje dva kućna WiFi rutera
STRANA 2 OD 2
arogan
Re: Jamire
29.11.2017. 18:57
status: user broj poruka: 543
Sad mi je izgleda jasno šta si hteo da `kažeš` sa tvojim postom i linkom koji vodi do slike RJ 45 konektora. To me je zanimalo do pre 6 godina kada sam prestao da pravim (krimpujem) meke i tvde UTP kablove, tada je bila kategorija 5 (za 6-cu nisam imao alat pa sam prestao, a sada mogu lako da nabavim gotove dužine 1, 2, 3, 5 i 10 m tako da me to više ne zanima. Postoji 2 načina `običnog` povezivanja osmožilnog mekog UTP kablau RJ 45 konektor (ne mislim na `obični` i `ukršteni` gde se posmatraju oba konektora, dakle na oba kraja kabla, nego 2 načina `običnog`, gde se posmatra samo jedan konektor, a drugi narvno mora da bude simetrično povezan i to: - A standard ili A klasa: ide prvo žica narančasto/boje, pa puna narandžasta, a zatimi stim redom ostale tri boje. - B standard ili B klasa: jedna od boja, mislim da je zelena (možda plava, ne sećam se, poslednji kabl sam krimpovao pre 6 godina),ide prvo puna zelena pa onda zeleno/bela.
Ovakva B klasa u kategoriji 5 navodno zaista omogućuje brzinu 100 Mbps, i to na mnogo dužem rastojanju nego A klasa.
Da se vratimo na moju originalnu temu, evo, meni već 24 sata nijednom nije prekinuo WiFi ruter, ni prvi ni drugi (proverio sam sa ženom i decom), tako da mislim da je 35 m između dva rutera mačiji kašalj za tvdi UTP kabl kategorije 5 u B klasi.
Channel width obavezno stavi na 20mhz i fixiraj channel-e, jedan ruter da bude na channel 1 a drugi na channel 11. . 40mhz width koristi 2 kanala i onda dolazi do preklapanja sa susednim kanalima, svaki kanal se preklapa sa susedna 2, tako da ako uključiš width 40mhz ili auto dolaziće do preklapanja sa susednim ruterima. Dakle 20Mhz width i channel 1 i ch11 :D sifre stavi 12345678 da se komšije ne muče :D
Broj postavljenih tema: 60424. Broj poslatih odgovora: 647760. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.