Problem je sledeci, u jednoj firmi ubacili telekom adsl,dobili zyxel wireless ruter, neki bas dobar paket sa statickom ip adresom i povezana 2 kompa kablom i jedan laptop bezicno.Net na laptopu i na jednom kompu radi savrseno,dok na drugom malo radi pa malo ne radi i tako u krug,te radi par minuta pa malo vise minuta ne radi..Kompovi su skroz solidni HP brend sa legalnim softverom, ukljucujuci i kaspersky 6 anti virus, skenirao sam taj problematicni i ne prijavljuje nista, ubacio sam nov drajver za mreznu karticu (intel82566dm-2) i testirao sve preko softvera za istu i sve testove prolazi, mogu ruter da pingujem uvek,ali kada pingujem google ponekad gubi pakete, a ponekad normalno funkcionise, ima li neko nekakvu ideju?Kako da ga napravim da radi kao na ostalim masinama,tj. da radi bez prekida?
Prvo i osnovno, moras da das tacnu oznaku rutera...
30.07.2011. 01:47
status: user broj poruka: 9437
Ako je cetvoroportni i Wireless, moras pokusati da ubodes problematicni kabl u drugi lan port. Potom ako ne valja i dalje, uzmi kabal iz ovog ispravnog kompa i ukljuci u problematicni komp Ako i dalje zeza, onda je do kompa, ako proradi normalno onda je do kabla. Ako proradi normalno posle prve akcije, nahrani kucice i nista ne diraj. S1000RR
jeste cetvoroportni i portovi 1 i 4 su za net i probao sam da menjam portove,kablove i nema nikakvih promena,isto se ponasa,iskljucivao sam firewall,ma i ceo kaspersky i ista prica, nikakvih promena..Prilicno sam siguran da je do kompa,ali sta?Mreznu testirao i sve prolazi bez problema,to sam vec napisao u prvom postu,virusa nema,ideja nemam..
Model rutera nisam zapamtio,zapisacu kada ponovo budem isao tamo.
Savet iz iskustva: ostavi kablove gde su, samo kućištima zameni mesta, da budu fizički na suprotnim mestima a kablovi da budu pruženi gde inače jesu i treba da budu, da bi baš eliminisali kablove i neki elektromagnetski uticaj na njih. Neobjašnjiv problem imali i kod mene, gde sve radi prikupljeno na mestu, ali kad se provuče mreža kanalicama, samo u jednom officeu ne rade...ponovo izvučeni - rade.... a menjano kablova... Dalje, pošto je sve softverska legala, probaj da digneš Ubuntu sa cd-a i vidi radi li mreža na njemu kako treba (bez instalacije, ali i sa njom, ništa te ne košta da sve izbrišeš kasnije.... a imaš i onu foru iz windowsa da radi ubuntu...) - da eliminišemo hardver računara ako to radi. AKo radi na Ubuntuu, onda je OS, drajveri, i procesi - ili posetioci.... onda znaš šta ti je činiti.
Probacu prvo to da zamenim mesta kucistima,dobra ideja, pa mi palo na pamet da na taj problematicni zakacim usb wifi adapter pa da ga bezicno nakacim na ruter da vidim da li ce tako raditi kako treba.Posetioci nisu u pitanju proverio sa Nod32 i spybot, a kao sto rekoh KAV 6 je na svim masinama i update-ovan je i funkcionalan..Pa ako nista od ovoga ne upali probacu i taj linux live cd,hvala na predlozima,ako neko ima jos neku ideju..
proveri drajver za mrežnu.Imao sam sllučajeve kada komp prepoznaje drajver, ali LAN ne radi kako treba. Druga opcija je da nakačiš laptop preko LAN kabla(ili neki drugi komp), i ako ne radi, najverovatnije je fabrički neispravan ruter.Drugarica je skoro reklamirala ruter koji selektivno pušta protok na više kompova.nekad radi extra samo na jednom kompu, nekad super na sva 3, a nekad jebe na sva 3 kompa.Ili probaj ruter kod nekoga ko ima 2 kompa, ili pozajmi od nekoga drugi pa probaj. treća opcija: Zovi popa da izvrši egzorcizam na sva 3 kompa i na mrežnoj opremi, nečastivi je tu na delu. :P
Mislim da smo pokrili sve opcije, pa neka odradi redom, da eliminišemo OS, pa mrežnu, pa sam kompjuter, pa kablažu ili uticaje na kablove, a onda ostaje ruter, mada po meni ruter otpada jer uvek ne radi samo jedan kompjuter, isti, bez obzira gde se kači na ruter i kojim kablom, pa po tome ruter otpada... više liči na ižvakani, zgaženi ili fabrički loše krimpovan kabal ili ženska utičnica na mrežnoj koji povremeno jebu ale, nego to... neka ide redom, ako eliminiše kabal i ruter (drugi računar radi ok na oba fizička mesta), onda neka ide na mrežnu, kompjuter i sam OS.
ubacio sam nov drajver za mreznu karticu (intel82566dm-2) i testirao sve preko softvera za istu i sve testove prolazi,kaze da je sve ok sa samom karticom,kao i sa kablom,a drajver je sa intelovog sajta poslednja verzija 16.04 iz 2011te.Mislim da nije ruter bas zbog ovoga sto Pisko kaze `uvek ne radi samo jedan kompjuter, isti, bez obzira gde se kači na ruter i kojim kablom`,eto mozda da ubacim i drugu mreznu pa da vidim da li ce to nesto promeniti..Hvala ljudi, ja cu u toku sled nedelje ici ponovo tamo pa cu probati sve predlozene varijante,javljam da li sam uspeo da resim.Pozdrav
Broj postavljenih tema: 60426. Broj poslatih odgovora: 647730. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.