Ovu temu postavljam za one koji se nadju u istom problemu - ADSL modem nece da radi sa WiFi ruterom. Znalce molim da detaljno objasne i proceduru za rad u `bridge` modu (za koji kod mene nije bilo potrebe)
Problematika: Dok sam imao kablovski net, taj modem sam prikljucio u WAN port rutera i sve je radilo super. Nakon prelaska sa kablovskog neta na ADSL, modem koji sam dobio je imao istu IP adresu kao ruter i nikako nisu hteli da rade zajedno (kod mene su oba uredjaja TP-Link). Citajuci po netu raznorazna uputstva, skontao sam da mi je najlakse da probam ruter da namestim da radi kao `access point` (druga varijanta `bridge` mod). Ako modem ukljucim u racunar, internet radi. Ako ruter ukljucim u komp - on radi. Ali modem i ruter nikako nece zajedno da rade.
Postavka resenja problema: Ukljucite modem direktno na komp (ruter iskljucen). ADSL modem ostavljam sa podesavanjima koja su namestena kod internet provajdera.
1. Pronaci koja je adresa modema, a koja rutera (ima u uputstvima uredjaja, ako ih imate): - Sa modemom jos uvek konektovanim, odradite sledece: Start -> Run -> ukucajte ‘cmd’. Kad se otvori ekran `command prompta`, ukucajte ‘ipconfig’ i pritisnite enter. Pribelezite adresu `Default Gateway`. To je IP adresa vaseg modem/rutera. (ako imate vise od jednog mreznog adaptera, koristite podatek onog koji je zabelezen kao “Ethernet adapter Local Area Connection” ili ovome slicno)
2. Ukljucite ruter u struju, ali ga ne povezujte sa modemom. Racunar prikljucite mreznim kablom u jedan od LAN portova na ruteru (modem je iskljucen iz mreznog prikljucka racunara - taj kabl ubodite u WiFi ruter). Proverite da je racunar setovan da automatski dobija IP adresu iz mreze*.
3. Ulogujte se na ruter - ukljucite internet browser (Firefox, Internet Explorer, ...), ukucajte u polje za adresu 192.168.1.1 (u mom slucaju adresa rutera). Ukucajte `username` i `password` da biste pristupili (obicno ‘admin’ u oba polja).
4. Sada mozemo menjati konfiguraciju rutera, da bi ga pretvorili u `wireless access point`: - DCHP->DHCP Settings. Izaberite `disable the DHCP server` i klikni `save`. Kliknite na OK ali dok vas informise da ce morati da se restartuje da bi promena `uzela maha` nemojte jos iskljucivati uredjaj. - Na strani Network -> WAN konfiguraciona strana - mozete ostaviti postavke rutera na uobicajenim postavkama (Dynamic). WAN port rutera nece biti koriscen dok je on u `access point` modu. - Na strani Network -> LAN postavite LAN IP adresu (`LAN IP address`) wireless rutera da bude kompatibilna sa postojecim modem/ruterom (ranije zapisana adresa `Default Gateway`-a) - uverite se da su u istom IP domenu (tri prve grupe cifara moraju biti iste, a samo poslednja grupa treba da se razlikuje). Moj primer, ako je trenutna adresa ADSL modema 192.168.1.1, onda sam WiFi ruteru dao adresu 192.168.1.254 (primetite da se samo poslednja grupa cifara razlikuje). - Posto ste uneli novu adresu, kliknite na `Save`, i kada vas pita za restart kliknite OK. Zapisite IP adrese koje ste dodelili, zlu ne trebalo (sticky note na ruteru), posto ce vam ova adresa trebati da biste pristupili konfiguraciji rutera.
5. Iskljucite i ruter i ADSL modem/ruter na ~30 sekundi.
6. Ukljucite mrezni kabl od ADSL modema u LAN port rutera (ne u WAN).
7. Upalite ruter, upalite modem i sacekajte prvu inicijalizaciju (moze da potraje i minut).
Ako vam ovakva postavka ne radi pojurite `bridging mode`.
- - * automatsko dobijanje IP adrese Win XP: Network Connections -> LAN -> `Properties` -> `Internet protocol TCP/IP` -> `Properties` -> opcija `Obtain IP address automatically`
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Ja takvih problema nisam imao.Imam isto kao i ti adsl modem i ruter tp link.Operativni sistem win7.Samo sam promenio ip adresu za ruter a za modem sam ostavio def.Tacno da modem ne treba da se ukljuci u wan.U ruter sam nakacio 2 kompa preko lan,kacim se ponekad i bezicno i sve radi ekstra
Ovde je sistem WinXP. Video sam na netu da ima ljudi, kojima to sve proradi `iz prve`. Ali sta vredi kad to kod mene nije htelo `ni za lek`. Tako da kad neko novi bude upao u moju situaciju, eto mu resenja.
I kod mene radi wireless kacenje - uglavnom mobilni koriste wireless (uz jedan laptop).
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
a možeš i od Beograda do Inđije da ideš preko Subotice
08.08.2011. 15:18
status: user broj poruka: 133
Jeste (malo :)) duži put, ali signeš di si poš`o... da si promenio adresu wirelles rutera na 192.168.2.1 (da se razlikuje predzadnja cifra) mogao si samo da lepo ubodeš jedan mrežni port sa adsl-a u WAN port wirelesa i sve bi radilo.
Jedini mogući problem je komunikacija između računara koji su nakačeni na adsl ruter i onih koji su nakačeni na wirelles ruter jer se mreže 192.168.2.xxx i 192.168.1.xxx između sebe ne vide. Ako treba da svi računari vide sve onda se radi otprilike kao što si naveo, ali samo otprilike :)
i BTW modem nema svoju IP adresu već mu je dodeljuje provider :( ruteri imaju svoju IP adresu, ti imaš dva rutera
Broj postavljenih tema: 60426. Broj poslatih odgovora: 647730. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.