Evo ovde da pitam posto blage veze nemam sta i kako,pa molim bez podsmeha Sta mi je potrebno od opreme da bih imao bezicni internet,naime radicu u unutrasnosti u nekom zaseoku neki gradjevinski projekat pa ce mi biti potreban internet za citanje e-mail poste,video sam da ljudi spominju neke antene koje kace na krov i mini modeme koje prikljucuju na racunar,kako to funkcionise al po principu tv antene,jel se placa nekome ili sta vec molim za pomoc da mi neko pojasni sta i kako?
USB 3G modem - proveri po forumu kakva su iskustva ljudi sa provajderima, mada više zavisi i od signala, konkretno kakav je signal u dotičnom zaseoku, tj, ima li interneta uopšte.
Da li možeš da proveriš pre nego ššto odeš kako se ljudi u tom mestu priključuju na internet?
Potrebna ti je: Wireless kartica + kabli (moze da ide do 11-12metra, posle toga se stvaraju veci gubici u signalu) + antena.
Prvo proveri sa necijim laptopom da li imash neke provajdere u blizini. Ako si u gradu postoje sigurno, ako si van malo redje. Pozovesh provajdera koga hvatash i oni dodji i puste ti net. Uglavnom se krecu cene od 500-600din za 512kb/s do 2000din (oko 2Mb).
Ako se budes odlucio za to javi mi, imam wireless opremu koja mi stoji, kao nova i veoma kvalitetna (TP Link 651G wireless kartica + 11 metra RG-11 kabla + Yagi 18Db antena ( medju jacima)). Ovo sam ja sve platio novo oko 5500-5700din... pa mozemo da se dogovorimo! pozdrav
Ako ti je bitno samo za email, a emailovi koje očekuješ sadrže uglavnom tekst, najbolje da proveris mogućnosti za internet na tvom mobilnom, jer bi mogao jednostavno da iskoristis opciju tarifnog dodatka i kupiš 60 MB za 250 dinara ili 350 MB za 650 dinara. Ovo se odnosi na Telenor, jer je to omoguceno za sve korisnike. A i da nije omoguceno, kupis novu karticu za 200 dinara (a to ti je ujedno i kredit) pa ubacis u mobilni kad ti je potrebno. Za Telekom ne znam koje su opcije, ali u svakom slučaju mislim da je Telenor brzi, ljudi su dosta nezadovoljni Telekomovim internetom. Koji ti je tačno model mobilnog?
projekat `svinjac ni na nebu ni na zemlji` .. neces ti stici do lapa od kvalitetne radze .. vrhunskih suhomesnatih proizvoda .. i slatkih pohotnih chobanica ..
vladarko ti je dao odlican predlog - da se raspitas u selu dali iko ima NET i koji .. a ako u selu rade mobilni operateri sigurica ti je 3g modem .. brzine cisto za mail ..
ici cu prvo da vidim ovih dana teren pa cu se raspitati,mislio sam i ja preko fona ali treba i skice da mi stignu pa cu ih bolje videti na komjuteru nego na telefonu,ako je sve ok cucemo se plameni za taj modem
Slazem se sa Vladarkovim predlogom, vise nego dovoljno za mail, surf...A ako te neka dole prizeti(ili kako li se to vika) i ostanes u zaeoku `malo` duze, onda ti treba neka od Wi. antena ,moze jagi, grid, kantena, biquad i sl, u zavisnosti gde se nalazi bazna stanica(AP). zatim wireless PCI/USB kartica i koaks kabla koliko bude potrebno, ali se ne preporucuje da bude duzi od 15-ak metara, mada sam probavao i duzine 20+ i dosta dobro je sljakalo, ali nikako kabel sa buvljaka, vec nesto kvalitetniji. Za provajdera ces se lako raspitati po zaseoku gde sta i kako. Pogledas po kucama da li ima i gde su okrenute antene i sam montiras.
Znaci sve to polovno mu dajes za okolo 2000-2500 dinara...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Potrebna ti je: Wireless kartica + kabli (moze da ide do 11-12metra, posle toga se stvaraju veci gubici u signalu) + antena :: :: Prvo proveri sa necijim laptopom da li imash neke provajdere u blizini. Ako si u gradu postoje sigurno, ako si van malo redje. Pozovesh provajdera koga hvatash i oni dodji i puste ti net. Uglavnom se krecu cene od 500-600din za 512kb/s do 2000din (oko 2Mb). :: :: Ako se budes odlucio za to javi mi, imam wireless opremu koja mi stoji, kao nova i veoma kvalitetna (TP Link 651G wireless kartica + 11 metra RG-11 kabla + Yagi 18Db antena ( medju jacima)). Ovo sam ja sve platio novo oko 5500-5700din... pa mozemo da se dogovorimo! pozdra :: :: ::
Kupila to koleginicina sestra da mogu da se slusaju preko skype i veza im puca svakih 8 sekundi... i onda razgovor zvuci od prilike ovako... Jel me cujes? Da cujem te!
Puff, puce veza...
Jel me cujes? Da cujem te!
Puffff, puce veza...
Nakon dve nedelje takvog razgovaranja su digli ruke i uzeli kabel...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: 3G modem kao jedino elegantno resenje,ali samo za postu i surf :: Brzine su im ocajne.
Pre nego sto bilo sta kupis, najbolje je tamo da se raspitas kakvo je stanje po pitanju WiFi neta (provajderi, bazne stanice, frekventni opseg itd...) A od opreme je najbolje ovo uzeti. 1. http://www.ubnt.com/bulletm Bullet2 ili Bullet5 u zavisnosti od toga da li je WiFi na 5GHz ili na 2,4GHz 2. PoE 3. HyperLink Grid 24dBi za 2,4GHz ili VoltPlus parabola 5532 (ne isplati se nove uzimati, a polovne imaju da se kupe svuda) i 4. UTP kabla po zelji.
A da, u slucaju da je opseg na 5GHz, onda je najbolje ovo uzeti http://www.ubnt.com/airgrid U kompletu dobijes antenu, uredjaj, PoE, na tebi ostaje samo da obezbedis sipku i dovoljno UTP kabla.
Ne reče koji ti je model mobilnog. Velika je mogucnost da svoj telefon mozes da koristis kao modem za internet koji kablom povezes na laptop, pa neces morati nikakav hardware da kupujes.
Broj postavljenih tema: 60426. Broj poslatih odgovora: 647730. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.