imam cisco 2100 modem za kablovski net, i stari modem ruter od adsl tp link w8901g, treba mi zbog lap topa i telefona wi fi, pa sam pokusao da iskoristim ovaj uredjaj, povezao ga lan 1 portom na racunar ethernet kablom, a cisco-a povezao na tp link u lan 2 prvi put
posle sam probao i ostale portove (mada je resetovan na default pa je valjda svejedno) ugasio sam dhcp kao sto je rekao markovicpt kada sam prvi put napisao temu, i nista
da li ima jos neka sitnica da se uradi tu ili ustvari ne moze da se iskoristi ovaj tp link? hvala
To sigurno moze da radi ali nije resenje koje ti trazis. Potreban ti je broadband wi-fi ruter [sa WAN portom]. Kolega markovicpt ti je takodje rekao i da na taj nacin ne mozes da pristupas internetu sa vise od jednog uredjaja. U prevodu: ako ti je vec povezan desktop racunar na neki od LAN portova, samo na njemu ces imati pristup internetu, a ako istovremeno pokusas da pristupis i preko nekog wi-fi uredjaja [laptop, mob.] to se nece desiti... ili mozda i hoce ali ces u tom slucaju na desktop racunaru izgubiti vezu sa internetom. edit: Ovo takodje znaci i da nakon svake promene uredjaja sa kog se pristupa internetu moras restartovati modem.
Inace, portovi koje ces koristiti za modem i racunar su nebitni posto se ruter u ovom slucaju ponasa kao najobicniji switch.
:: Inace, portovi koje ces koristiti za modem i racunar su nebitni posto se ruter u ovom slucaju ponasa kao najobicniji switch
Na nekima i nije svejedno.Kod lika sam skoro podesavao wifi preko telekom modema i nekog D-Link dsl wifi rutera,neko cudo doneto iz USA,wifi radi samo kad se zabode u 4 port,ali radi i LAN paralelno sa wifi sasvim normalno.U svim ostalim slucajevima nije bilo interneta.
Stvar je u tome sto Telekom nikada nije davao samo modeme vec modem/ruter uredjaje, zato i rade Wi-Fi i LAN paralelno. Bez obzira na to sto ima samo 1 LAN port, to je ruter... sta god da prikljucis na njega, radice. Sto se tice porta 4. i dalje sam siguran da moze da radi i preko ostalih jer, na kraju krajeva, ta 4 LAN porta i pripadaju najobicnijem switch-u koji je strpan na istu plocu sa ruterom.
edit: Bilo je nekih modela ADSL uredjaja koji su takodje i broadband ruteri pa je preko jednog od LAN potrova mogla da se ostvari i rutira i broadband konekcija, ne samo ADSL... jedino ako je to bilo u pitanju [takodje resivo]. I zasto nisi konfigurisao taj D-Link da radi bez lelekomovog rutera, to je mnogo bolja varijanta [pod uslovom da je odgovarajuci Annex]?
Ovde je prica o kablovskim modemima+ADSL Wi-Fi modem/ruterima, a ne o ADSL modem/ruterima+ADSL Wi-Fi modem/ruterima.
Pozdrav!
:: :: :: :: :: Inace, portovi koje ces koristiti za modem i racunar su nebitni posto se ruter u ovom slucaju ponasa kao najobicniji switch :: :: :: Na nekima i nije svejedno.Kod lika sam skoro podesavao wifi preko telekom modema i nekog D-Link dsl wifi rutera,neko cudo doneto iz USA,wifi radi samo kad se zabode u 4 port,ali radi i LAN paralelno sa wifi sasvim normalno.U svim ostalim slucajevima nije bilo interneta.
Broj postavljenih tema: 60426. Broj poslatih odgovora: 647730. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.