ja i brat reshili da delimo 16mbit adsl, uzeli od ptt-a.. nisu imali da nam daju (prodaju w/e) wifi adsl router a on ima modem koji ima samo jedan lan i jedan usb port (tp link 8817 mislim)... ja se setim da kuci imam wifi ruter isto tp linkov, wr543g ... uz`o sam lan kabl, iz modema u wan port na mom ruteru, konektovao.. ok sve radi. namestio sam jednu IP adresu za njegov modem i jednu IP adresu za moj ruter. na ruteru sam ostavio dhcp na enable da bih mogao lagano da konektujem bezhichno laptop, drugi komp etc.(udaljeni smo ~15 metara) ..e sad problem.. deshava se da jednostavno ne mogu da otvorim neki sajt, kao da nam internet zablokira. i tako pochne da baguje na svakih 2-3 minuta.. restartujem rutere i ono pochne opet lepo da radi... tako dan-dva kako kad, pa opet pochne da baguje. trenutno ima 4 kompa na jednoj liniji od 16mbit, ne znam mozhda je previshe ali ne bi trebalo da je do konekcije, ipak mislim da je do rutera/modema. ako neko ima neku ideju kako da najefikasnije isproveravam sve, neka odgovori shto pre...ako trebaju josh neki detalji setite me.
kako da se iskoristi ADSL modem/ruter, ali se ne sećam da je u nekoj dato neko pozitivno rešenje za onoga ko je postavio pitanje.
Probaj da isključiš DHCP Server na TD8817, a sve IP adrese pomeri iz mogućeg opsega tog PTT modema. Dakle, ako je sada 192.168.x.y pomeri ih u 192.168.z.y.
shto se tiche IP-ova sve je uredu izgleda. iskljuchicu dhcp na modemu, a podesicu komp koji konektujem usb-om direktno kasnije... nisam napomenuo da je sve uredu dok god nisu svi kompovi online..usput, konekcija perfektno radi, dodushe ne mogu da postignem 16mbit, oko 12mbit mi je uvek, upload oko 1mbit...nashao sam malo pre ovo http://www.pcmech.com/article/how-many-connections-can-a-wireless-router-handle/ i poprilichno sam 100% siguran da je problem bash u ovome.. imam dosta aplikacija na svakom rachunaru koji u svakom trenutku shalju zahteve ruteru.. nakon kojih ruter pobrljavi kad rade sva 4 kompa... stvarno ne znam shta da radim, izgleda da ce morati novi ruter, kvalitetniji. svejedno hvala!
konstantno je 5 računara priključeno i nema nikakvih problema. Hmmm, ali... ručno su im unete IP adrese.
Nisi pominjao ovog što se konektuje preko USB-a, možda je on `krivac`?
Što se tiče brzine, nijednom provajderu nije problem, ako si čitao post Malog Abnera od pre neki dan, da garantuju da će brzina biti DO broja megabita koji ugovaraš.
jedno je 5 prikljuchenih rachunara,a drugo je chetvoro dece/mladih ljudi 16-22god ... xd ovo je konstantno dopisivanje preko fb-a, msn-a, skype-a... da ne pominjem youtube i josh mnogo aplikacija koje garantovano koche ruter... pa i sam browser shalje dovoljno zahteva ruteru, npr za svaki add na stranici... a da ne pominjem da su mi otvoreni tabovi od prekjuche .D (10+ tabova uvek).. rachunaj sve to x4 :/ evo sad je cimer legao da spava i ruter propevao.. radi bez greshke... jednostavno ne mozhe da podnese vishe rachunara. probacu sutra da ruchno podesim sve adrese.. dhcp going down.
U pravu si, ja sve vreme tripujem da on ima 3 uređaja od kojih je jedan kablovski modem.
@p4YS3r: da bi valjano spojio ta 2 uređaja IP adresa ADSL modem/ruter TP-Link 8817 mora da bude van opsega koji ima TP-Link WiFi ruter i tada ne moraju da budu isključeni DHCP serveri ni na jednom uređaju.
Mislim da je markopvict ili neko drugi već pisao o tome da se na ruterima sa jednim LAN i jednim USB portom može biti uspostavljena ili-ili konekcija.
Pozdrav!
Vlada
:: probaj da iskljucis DHCP na ruteru(a ne na modemu) :: :: :: :: ne smem da zaboravim, nece da da svoj deo kad budemo placali net .D
:: U pravu si, ja sve vreme tripujem da on ima 3 uređaja od kojih je jedan kablovski modem :: :: @p4YS3r: da bi valjano spojio ta 2 uređaja IP adresa ADSL modem/ruter TP-Link 8817 mora da bude van opsega koji ima TP-Link WiFi ruter i tada ne moraju da budu isključeni DHCP serveri ni na jednom uređaju. :: :: Mislim da je markopvict ili neko drugi već pisao o tome da se na ruterima sa jednim LAN i jednim USB portom može biti uspostavljena ili-ili konekcija :: :: Pozdrav :: :: Vlad :: :: :: probaj da iskljucis DHCP na ruteru(a ne na modemu) :: :: :: :: :: :: :: ne smem da zaboravim, nece da da svoj deo kad budemo placali net .D
- Modemi koji se dobiju od provajdera u 99% slucajeva ne mogu da se koriste za dva racunara ili USB konekcija ili LAN konekcija, ili jedno ili drugo.
- Ne moze ni da se jedan racunar poveze preko USB-a, a da lan kablom iz modema `vodis` konekciju na neki drugi ruter i odatle siris mrezu...znaci ako koristis LAN onda USB zaboravi
- Ako u jednoj mrezu koristis vise uredjaja koji u sebi imaju DHCP server `starijem` uredjaju uvek gasis DHCP jer ne mogu dva servisa za automatsko dodeljivanje adresa da rade u jednoj mrezi, jer ce se desavati upravo to sto ti opisujes, pucanje mreze svaka 2-3 minuta, internet baguje...
- Adrese treba da dodeljuje prvi uredjaj iza modema i on jedini vrsi `ruting`, a ostali sluze samo da `prenesu konekciju`
- Primer, ja imam dva stana u zgradi, u donjem mi je modem i jedan ruter koji nema wireless, onda sam UTP kablom iz dodjeg stana usao u gornji i tu povezao wireless ruter, dakle mreza sa dva rutera. e sad ono najbitnije MODEM POVEZUJES SA PRVIM RUTEROM U WAN PORT, A IZ LAN PORTA PRVOG RUTERA IDES U NEKI OD LAN PORTOVA DRUGOGO RUTERA NE U WAN, JER DRUGI RUTER NE VRSI RUTOVANJE U OVAKVOM SETUP-u VEC SAMO OBEZBEDJUJE `PROSIRENJE` MREZE U SMISLU KONEKIVNOSTI. I naravno gasi se DHCP u ovom mom slucaju drugog tj wireless rutera, i adrese dodeljuje DHCP prvog rutera.
na tp-link td8817 je trenutno ukljuchen dhcp, opseg ide 192.168.2.100 - 192.168.2.200 ... ruter koji sam nakachio na ovaj modem i jeste van opsega ovog dhcp-a jer mu je adresa 192.168.1.1 .. i obrnuto, poshto je na ruteru opseg dhcp-a 192.168.1.1 - 192.168.1.254 chini mi se, modem ne spada u taj opseg. ako pod opsegom smatrate poslednji broj ovojen tachkom u IP adresi trebalo bi da je sve uredu iako su dhcp ukljucheni na oba uredjaja. probacu da uradim sad josh neku kombinaciju, ali verujem da ovaj ruter stvarno ne mozhe da podnese ovoliko rachunara. shto se tiche usb-a na modemu, mozhe da radi uz lan port.. znachi da oba imaju net. na ovakvom tipu konekcije sam bio 4 godine sa nekim smartAX mt882 modemom chini mi se, i nikad nije bilo problema.
*opseg dhcp-a na ruteru je 192.168.1.100 - 192.168.1.199
Broj postavljenih tema: 60424. Broj poslatih odgovora: 647777. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.