Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Internet
Pristup Internetu
Da li razvlaciti telefonski kabl ili lan?
STRANA 1 OD 1
alexi Da li razvlaciti telefonski kabl ili lan? 23.01.2012. 08:17 T42768

status: user
broj poruka: 677
Prekinuo mi se LAN kabl na jednom mestu kod vrata naravno i stoga je net u prekidu. Napominjem da kod brata na spratu radi preko wifi-a. E sad, buduci da mi je malo teze da provucem LAN kabl i da postoji opcija da ce se opet vremenom prekinuti ukoliko ne napravim udubljenje u pragu na vratima, da li je dobra opcija da razvucem telefonski? 15m kabla mi je potrebno da bih sve razvukao - da ne bi islo posred kuce. Hocu li imati neke gubitke ukoliko se opredelim za tu opciju? Znam da u sustini nije pametno razvlaciti telefonski previse ali nisam siguran na kojoj duzini krecu gubici. Pitam iz prostog razloga jer mi je lakse da isti razvucem. Ako mislite da je bolja ideja LAN onda moram editovati prag u radionici.

Trebao bih pazariti malo kasnije nesto od ta dva, tako da je sva pomoc dobrodosla.

Hvala. : )

My sword can cut through armor and still cut a tomato.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic Re: Da li razvlaciti telefonski kabl ili lan? 23.01.2012. 08:52 #392989

broj poruka: 19091
u principu uvek je bolje LAN kabl, mozes da ga spojis jedino lemljenjem ali ako kazes da ce se opet prekinuti onda bolje stavi ne telefonski nego ALARMNI kabl sa 3 parice (6 zica) moze i sa 4 nije bitno samo lepo iskrimpuj krajeve imace net, uzmes u kanibalu kvalitetan kabl koji se koristi za alarme, ne znam koji je presek ali nije pljosnati nego valjkastog oblika, unutra su licnaste zice sa mekom izolacijom, bas fin kabl, a inace LAN u zavisnosti od kvaliteta kabla gubi signal na 100m tako da nema da brines
PS probusi shtok i provuci tuda kabl da se ne kljesti vratima jer ce se opet prekinuti.

:: Prekinuo mi se LAN kabl na jednom mestu kod vrata naravno i stoga je net u prekidu. Napominjem da kod brata na spratu radi preko wifi-a. E sad, buduci da mi je malo teze da provucem LAN kabl i da postoji opcija da ce se opet vremenom prekinuti ukoliko ne napravim udubljenje u pragu na vratima, da li je dobra opcija da razvucem telefonski? 15m kabla mi je potrebno da bih sve razvukao - da ne bi islo posred kuce. Hocu li imati neke gubitke ukoliko se opredelim za tu opciju? Znam da u sustini nije pametno razvlaciti telefonski previse ali nisam siguran na kojoj duzini krecu gubici. Pitam iz prostog razloga jer mi je lakse da isti razvucem. Ako mislite da je bolja ideja LAN onda moram editovati prag u radionici
::
:: Trebao bih pazariti malo kasnije nesto od ta dva, tako da je sva pomoc dobrodosla
:: Hvala. :
:: My sword can cut through armor and still cut a tomato.
rasa007 re 23.01.2012. 08:56 #392991

broj poruka: 456
Ako se odlučiš za telefonski kabl, nećeš imati nikakve gubitke, u suprotnom uradi kao što reče imarkovic

eto ti ga na šolja 150 maraka, cev 30 maraka, penzija 35 maraka, ako se prištedi za jedno osam meseci ima da kenjam ko čovek gospodski

Mixx ... 23.01.2012. 12:21 #393024

broj poruka: 2931
1. dignes prag i provuces kabl ispod.
2. probusis prag ili stok burgijom negde gde se ne vidi i provuces kabl. http://www.sk.rs/2008/08/skse01.html
ako nemas alat preseces kabl, provuces, vezes zice i pazljivo izoliras

VMARC Za cenu 15m kabla 23.01.2012. 18:08 #393132

broj poruka: 9440
Mozes kupiti WLAN karticu, PCI ili USB i resiti se svih muka, kablova i editovanja pragova.

F650GS Dakar

Snoopy- - - 23.01.2012. 19:43 #393148

broj poruka: 6083
Ja sam imao razvucen telefonski kabal razvučen 30m i radio mi net isto kao kad je kabal bio 7m.

LG 42LD420, Phenom II x6 1055t, Gigabyte 970A-UD3, ASUS 6870 DirectCU/2DI2S
G.Skill Sniper 8GB DDR3 1600, G.Skill Sniper SSD 120GB, F3 1TB, WD5000AAKS
Chieftec GPS-550AB-A, NZXT Apollo

luja-88 Re: 23.01.2012. 20:16 #393155

broj poruka: 1670
Pa naravno da je radio isto =]. Ljudi, telefonska parica cesto prelazi i po nekoliko kilometara od razdelnika do nasih kuca/stanova. Zar stvarno mislite da ce i 20-30-50m manje-vise drasticno da promeni kvalitet linka? Naravno, pod uslovom da su spojevi kvalitetno odradjeni.
imarkovic Re: Re: 23.01.2012. 20:29 #393160

telefonska parica da, ali LAN gubi signal, posle 100m je potreban repeater koji se ne koristi godinama

:: Pa naravno da je radio isto =]. Ljudi, telefonska parica cesto prelazi i po nekoliko kilometara od razdelnika do nasih kuca/stanova. Zar stvarno mislite da ce i 20-30-50m manje-vise drasticno da promeni kvalitet linka? Naravno, pod uslovom da su spojevi kvalitetno odradjeni.
luja-88 Re: 23.01.2012. 20:40 #393163

broj poruka: 1670
Mislio sam da se podrazumeva da govorim samo o tel. kablu posto viseparicni UTP nisam ni spomenuo.
Smesno je pricati o hub-ovima/repeater-ima koji se ne koriste vec 10+ godina jer su ih switch-evi uveliko zamenili [a takodje se mogu koristiti za te akcije ~100+switch+100].
imarkovic Re: Re: 23.01.2012. 21:12 #393173

to ti pricam nego nisi me razumeo, mislio sam kada koristis telefonski kabl za ethernet, jos gore ako je telefonski, za telefon ga mozes koristiti u stotinama kilometara ali za ethernet nije tako, kontas, ne mozes razvuci tek tako nekoliko kilometara kabla, nije to telefon

:: Mislio sam da se podrazumeva da govorim samo o tel. kablu posto viseparicni UTP nisam ni spomenuo
:: Smesno je pricati o hub-ovima/repeater-ima koji se ne koriste vec 10+ godina jer su ih switch-evi uveliko zamenili [a takodje se mogu koristiti za te akcije ~100+switch+100].
alexi Re: Za cenu 15m kabla 24.01.2012. 08:22 #393265

broj poruka: 677
Naravno, ali imam fobiju od bilo kakve konekcije koja radi bezicno. Previse loseg iskustva imam sa Wifi internetom tako da se uzasavam od svake pomisli na isti.

Kabl je kabl. Razvukao sam LAN, obradio prag i lajsnu od laminata - sve gotovo za cca 20min.

Hvala Vam svima jos jednom. : )

My sword can cut through armor and still cut a tomato.

:: Mozes kupiti WLAN karticu, PCI ili USB i resiti se svih muka, kablova i editovanja pragova
:: F650GS Daka
markopvict najveci problem je signal koji prolazi kroz taj kabal 24.01.2012. 13:01 #393314

broj poruka: 4515
odnosno frekFencija istog. Sto veca frekvencija, to je signal podlozniji slabljenju, sumu, ali zato `melje` bandwidth...Vazi, kako za kablovske mreze, tako i za bezicne...
Manja frekvencija vece udaljenosti....

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60425. Broj poslatih odgovora: 647779.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs