Citam po forumu poruke vezano za jedno i drugo i ne mogu da provalim sta mi treba. Situacija je sledeca: - povezivao sam ADSL internet na vajerles ruter, kako bih omogucio internet i laptopovima i mobilnim telefonima. Sve ferceralo super. - sada imam vajerles internet, koji treba da nekako `prihvatim` i distribuiram desktopima, laptopima i mobilnim.
Znam da na jednom desktopu mogu da ubacim vajerles karticu i on dobije internet, a iz mrezne da deli preko rutera. Ali, da li postoji uredjaj, koji prihvata signal sa strane, a istovremeno ga distribuira (kao vajerles ruter) bezzicno i LAN portovima? Ili moraju dva uredjaja - jedan da prima signal i prosledjuje ga ruteru, koji ce da ga distribuira po okolini?
Unapred hvala.
Pozdrav.
- Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
Za sada na toj lokaciji imam samo kompjuter. I negde u vazduhu lebdi internet :):):)
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
:: Da li koristis PPPoE konekciju na racunaru :: Ruter radi u ruting modu. Access Point radi u bridzu :: :: :: :: :: :: Mreže/Internet/Security/Tutorijali - -> https://www.umrezen.in.rs : :: :: :: :: ::
Nisam ukapirao, jer ti vise nemas ADSL ili imas? AP ima 3 sistema rada: 1)kao repetitor - da prima WFI signal i dalje ga emituje. To je dobro ako su svi uredjaji sa Wi Fi karticom, ali za LAN ne funkcionise 2)kao prijemnik - da prima i salje ga u komp (ili ruter) preko LAN. MAltene kao wi fi kartica 3)kao predajnik - da emituje signal
ako ti treba nesto da samostalno nezavisno hvata i deli na LAN i Wi Fi onda ce to biti AP + Wi FI ruter.
ADSL imam jos uvek, ali na drugoj lokaciji. I tamo sam resio internet vajerles ruterom. Na problematicnom mestu imam komp i switch TP Link SG1008-D (zaboravih da ga pomenem malopre). I internet `in the air`. I dobru volju da sve profunkcionise.
Znaci da AP radi u jednom modu, a iskljucuje ostale modove? Ako sam dobro skontao za varijantu i vajerlesa i LANa, treba mi AP+WiFi ruter. a ako bih hteo samo vajerles, dosta mi je AP.
Da li APom mogu da se vezem direktno za WiFi provajdera ili samo preko lokalnog distributera (ko u kuci ima onu antenu i zezalice oko nje)?
Pozdrav. - Just look at us.Everything is backwards. everything is upside down.Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality
:: Nisam ukapirao, jer ti vise nemas ADSL ili imas? :: AP ima 3 sistema rada :: 1)kao repetitor - da prima WFI signal i dalje ga emituje. To je dobro ako su svi uredjaji sa Wi Fi karticom, ali za LAN ne funkcionis :: 2)kao prijemnik - da prima i salje ga u komp (ili ruter) preko LAN. MAltene kao wi fi kartic :: 3)kao predajnik - da emituje signa :: :: ako ti treba nesto da samostalno nezavisno hvata i deli na LAN i Wi Fi onda ce to biti AP + Wi FI ruter :: :: ::
Access point verovatno imaš, pa ti treba samo wireless ruter.Ukoliko imaš i njega, treba da povežeš kabl od access pointa u jedan od lan portova, a komp na jedan od preostalih lan portova.Tako sam ja podesio na KBC net wireless-u na 5GHZ koji ima moja drugarica.Zvao sam njihov beskorisni centar i po njihovim instrukcijama sam podesio i sam ruter.Najbolje bi bilo da i ti pozoveš call centar i dobiješ od njih info kako da povežeš jer ne znam da li imaš na 2,4 ili na 5GHZ net.
EDIT: Na AP kačiš spoljnu antenu i njime se direktno povezuješ sa predajnikom provajdera.Ukoliko ti je ispred nosa predajnik, možda i ne mora spoljna antena.
evo sta sam ja kuci uradio: - AP hvata Wifi signal i od tog trenutka on ima istu ulogu kao modem. Bukvalno ga tako posmatraj - radi nezavisno od kompa kojim ga setujes (nije kao wi fi kartica koja radi samo kad je komp ukljucen) i hvata signal i kad je komp ugasen. Isto radi kao modem. Inace mozes da mu stavis jacu antenu umesto njegove fabricke. AP hvata sve wi fi signale, i kucne i lokalnog distributera i iz kafica :) Sve sto hvata i obicna wi fi kartica
- iz AP ide u wi fi ruter (koji ima i prikljucak za LAN). Wi fi ruter pravi moju lokalnu wi fi mrezu a istovremeno i iz njega mozes kablovima da sprovodis LAN.
Mislim da je u toj tvojoj prici switch visak. Inace, imas i WI FI RUTER KOJI U SEBI SADRZI AP. Ja ga nisam kupio jer sam vec imao wi fi ruter i bilo mi jeftinije da dokupim obican AP. Taj ruter bi ti verovatno zavrsio posao ali nisam siguran kako funkcionise to moras da pitas nekog ko ga ima. POz
Moja ideja je ovakva: posto nemam nista, a treba mi i WiFi i LAN, ukljucim ovaj ruter, a njegov izlaz za LAN ubodem u postojeci switch. Switch radi za kablovske veze, a ovaj ruter sa APom prosledjuje vajerles signal okolini?
:: evo sta sam ja kuci uradio :: - AP hvata Wifi signal i od tog trenutka on ima istu ulogu kao modem. Bukvalno ga tako posmatraj - radi nezavisno od kompa kojim ga setujes (nije kao wi fi kartica koja radi samo kad je komp ukljucen) i hvata signal i kad je komp ugasen. Isto radi kao modem. Inace mozes da mu stavis jacu antenu umesto njegove fabricke. AP hvata sve wi fi signale, i kucne i lokalnog distributera i iz kafica :) Sve sto hvata i obicna wi fi kartica :: :: - iz AP ide u wi fi ruter (koji ima i prikljucak za LAN). Wi fi ruter pravi moju lokalnu wi fi mrezu a istovremeno i iz njega mozes kablovima da sprovodis LAN :: :: Mislim da je u toj tvojoj prici switch visak :: Inace, imas i WI FI RUTER KOJI U SEBI SADRZI AP. Ja ga nisam kupio jer sam vec imao wi fi ruter i bilo mi jeftinije da dokupim obican AP. Taj ruter bi ti verovatno zavrsio posao ali nisam siguran kako funkcionise to moras da pitas nekog ko ga ima. POz
Moram da obnovim temu, jer sto vise stvari gledam, to me vise stvari muci...
Vidim da ima opreme na 2.4 i na 5GHz. Vidim da rutera ima od 54Mbps do 450Mbps. U svakom slucaju ne bih uzimao najslabije, ali ne bih se niti razbacivao sa parama za najskuplje. Sta je to, sto bi mogli nazvati dovoljnim (protokom) za kucne uslove, a da (zbog opreme) ne secka youtube snimak, igrica koju dete pika preko interneta, ... ? Za LAN bih jurio gigabitni. Muci me WAN.
U srpskoj radinosti: ~100 `iju`rica U inostranstvu: 75 `iju`rica
Molim za savet po pitanju brzine opreme, koja treba da sluzi narednih 5-6 godina (sa protocima, koji u tom vremenu budu dostupni - racunam download sigurno 4-8Mbps - a da oprema to proturi bez problema dalje, tj. ne koci protok).
PS. Da li na AP kacim spoljnu antenu, koja hvata WiFi signal operatera?
Unapred hvala.
Broj postavljenih tema: 60425. Broj poslatih odgovora: 647780. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.