Situacija je sledeca: Rodjak, koji zivi u BiH, mi je doneo `MikroTik RouterBoard 112 + Atheros Wi-Fi + grid antenu`, koje treba da podesim za kacenje na komsijski m:tel ADSL - u dogovoru, naravno. Gledam da sve podesim da radi kod mene, na PTT ADSL, pa cu se posle sam snaci sa promenom postavki za m:tel ADSL.
Dakle, sve mi je u jednoj prostoriji, notebook racunar (sa iskljucenim Wi-Fi) je direktnim kablom povezan sa MikroTik-om, a pisem sa desktop racunara - otklonjene mogucnosti za bilo kakve, potencijalne smetnje. TP-Link 8901G(PTT) ima IP=192.168.1.2 (promenjen je default IP, iz razloga koji su za ovu temu nebitni) i podesena je WPA-PSK/WPA2-PSK TKIP zastita sa odgovarajucom lozinkom. MikroTik je resetovan na default, pristupio sam mu sa WinBox-om preko MAC adrese (`...`), i `ubo` sam da ispravno uradim sledece: -u `Interface List` sam enable-ovao wlan1 - ether1 je vec aktivan po default-u. -u `Wireless Tables->Interfaces->wlan1` sam isao na `Scan...` i pronasao svoju wireless mrezu. -u `Wireless Tables->Security Profiles` sam napravio novi profil sa nazivom `LUJA` (dynamic keys, cekirano: `WPA PSK`, `WPA2-PSK`, Unicast Ciphers->tkip` i `Group Ciphers->tkip`), i u polja: `WPA Pre-Shared Key` i `WPA2 Pre-Shared Key` sam upisao istu lozinku kao na 8901G. -u `Wireless Tables->Connect List` sam napravio novo pravilo za interfejs wlan1, upisao SSID i izabrao `Security Profile: LUJA`. -onda sam ponovo usao u `Wireless Tables->Interfaces->wlan1` i tu, takodje promenio `Security Profile` na `LUJA`. -wlan1 konekcija je dobro podesena posto se vidi promena `Tx Rate` i `Rx Rate` u prozoru `Interface List`. -NISTA drugo nisam dirao!
Primarno je potrebna pomoc oko podesavanja IP adresa, rutiranja i... dodajte ako ima jos nesto sto je neophodno za rad mreze/interneta. Kad resimo ovo gore, ukoliko bude potrebe, pokrenucu diskusiju oko podesavanja Firewall-a, UPnP-a i DHCP servera (verujem da cu se i sam snaci oko poslednja dva). Stavljanje ADSL rutera u `bridge` mod ne postoji kao opcija.
Ovo mi je treci put u poslednje 4 god. da se srecem sa MikroTik-om tako da slobodno mozete smatrati da nemam pojma. CLI mi nije potpuno stran i verovatno bih mogao da se snadjem, ali je ipak lakse sve obaviti preko WinBox-a, ako je moguce.
Nadam se da sam dobro objasnio situaciju i da ce to olaksati davanje adekvatnog odgovora.
Molim Vas, nemojte pisati ukoliko ne poznajete materiju.
Da budem iskren nisam pročitao ceo post,ali po prvih par rečenica sam zaključio da ti treba da mikrotik radi u client(station)modu.Ako je tako evo ti moj tutorial za to.http://tinyurl.com/c5jqolm i na adsl ruteru zaštita mora biti wep,ne moža wpa2.Ako sam pogrešio,reci,pa da čitam ceo post :)
... da vidis dali ti dobijas IP od strane TP linka, tj. dali imas ping go gateway-a. Moras u IP>Firevall> Nat> da podesis izlazni intreface... Da podesis da dolazni sistem ti je preko DHCP Client podesavanja...
MOJA MAKINA: Intel I7-2600k 3.4GHz, ASUS Maximus IV Extreme, Kingstona HyperX T1 8GB 1600MHz, Corsair H70 SLI: MSI Nvidia GTX 580 TwinFrozn II/OC, MSI Nvidia GTX 580 Lighting KINGSTON 120GB SSD SATA600 HyperX, KINGSTON 64GB SSD V100, 3x
ODLICAN, 5! Kratko i jasno, svidja mi se. Sve lepo radi, jedino adrese DNS-ova sam morao da upisem. Moze i WPA/WPA2 - TKIP, ali ne i AES.
Hvala!
edit: Alex, hvala na interesovanju.
Pozdrav!
:: Da budem iskren nisam pročitao ceo post,ali po prvih par rečenica sam zaključio da ti treba da mikrotik radi u client(station)modu.Ako je tako evo ti moj tutorial za to.http://tinyurl.com/c5jqolm i na adsl ruteru zaštita mora biti wep,ne moža wpa2.Ako sam pogrešio,reci,pa da čitam ceo post : :: :: :: ::
Hvala na petici .Vidiš totalno sam zaboravio da probam samo tkip,pa sam ti zato napisao da mora wep.Za dns ne znam,nisam ni obraćao pažnju,automatski mi ih je povukao.Bitno da radi.Pozdrav
:: ODLICAN, 5! :: Kratko i jasno, svidja mi se :: Sve lepo radi, jedino adrese DNS-ova sam morao da upisem. :: Moze i WPA/WPA2 - TKIP, ali ne i AES. :: :: Hvala :: :: edit :: Alex, hvala na interesovanju :: :: Pozdrav
I drugi put =]. DNS cas radi, cas ne radi, zato sam ih i upisao rucno pa DHCP sada bez greske obavlja posao. Rodjak vec sutra putuje pa je malo pre dolazio do mene i odneo MikroTik. Sutra uvece cu sve da mu sredim preko TeamViewer-a, a dao sam mu i jednu PCI mreznu, kako bi na isti racunar povezao MikroTik i ADSL ruter (da sve glatko prodje). Sve super, hvala jos jednom!
edit: Ako nekog zanima, sve je zavrseno za 10 min. i proteklo je bez ikakvih problema.
:: Hvala na petici .Vidiš totalno sam zaboravio da probam samo tkip,pa sam ti zato napisao da mora wep.Za dns ne znam,nisam ni obraćao pažnju,automatski mi ih je povukao.Bitno da radi.Pozdra :: :: :: :: ODLICAN, 5! :: :: Kratko i jasno, svidja mi se :: :: Sve lepo radi, jedino adrese DNS-ova sam morao da upisem. :: :: Moze i WPA/WPA2 - TKIP, ali ne i AES. :: :: :: :: Hvala :: :: :: :: edit :: :: Alex, hvala na interesovanju :: :: :: :: Pozdrav ::
Broj postavljenih tema: 60424. Broj poslatih odgovora: 647777. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.