Osnovne informacije o gripu koji izaziva virus A (H1N1)
STRANA 1 OD 1
CubaseSX
Osnovne informacije o gripu koji izaziva virus A (H1N1)
26.06.2009. 21:02
T18343
status: user broj poruka: 146
Nije zanimljiva internet adresa, niti je link ka nekoj, ali...potrosite 2min na ovo:
Kako se u Srbiji širi H1N1, ne bi bilo loše da znate nekoliko najbitnijih stvari kako da se sačuvate, a samim tim, i vašu okolinu.
Klinička slika i simptomi Gripa virusa A H1N1slični su (skoro identični) simptomima drugih vrsta (oblika) gripa A: groznica, visoka temperatura (38,5 –39,5), glavobolja, gušobolja, sekrecija ili „curenje“ iz nosa, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima, osip po koži, mučnina i povraćanje i/ili prolivi, opšta malaksalost. Ne moraju se svi simptomi ispoljiti.
PREVENTIVNE MERE-Preporuke za smanjenje rizika za dobijanje i prenošenje gipa A H1N1 - jesu preventivne mere koje su opisane u 6 jednostavnih aktivnosti:
1. Ukoliko kijate ili kašljete prekrijte nos i usta papirnom maramicom za jednokratnu upotrebu.
2. Papirnu maramicu odmah nakon (te jedne) upotrebe bacite u kantu za smeće (ne koristiti je više puta, ne odlagati po stolovima, držati u džepovima...)
3. Što češće prati ruke - toplom vodom i sapunom – posebno posle kijanja i kašljanja, rukovanja, korišćenja javnog prevoza, liftova...
4. Ne dodirivati neopranim rukama oči (konjuktive) nos i usta
5. Izbegavati boravak u prostorijama gde ima osoba koje imaju simptome gipa
6. Ukoliko se kod Vas pojave opisani simptomi koji su karakteristični za grip, ne treba ići na radon mesto (škola, fakultet - na vežbe, predavanja, ispite...posao), već je potrebno javiti se svom izabranom lekaru ili najbližem Domu Zdravlja, ili epidemiološkoj službi.
Ukoliko planirate putovanje, ekskurziju, letnju praksu, idete na studentsku razmenu i/ili slično, u zemlje u kojima je registrovan grip tipa A H1N1 (ili proglašena epidemija) pokušajte da taj put odložite ili od njega odustanete.
Ko do sada nije naučio da ne treba drugima da kija i kašlje u lice i da ne treba da gura prljave ruke u oči, nos, usta i uši, da ne treba da ide bolestan na posao, u školu, fakultet, da je poželjno da se tušira kompletno makar jednom u 2 dana, da pere zube bar dvaput dnevno, da ne izlazi na promaju sa sveže opranom kosom itd. itd., takvom neće ni 5 epidemija pomoći da svoje navike prilagodi onim ljudskim.
Nadam se samo, ako baš postane zajebano, da će više lekova ostati za one mentalno zdrave nego za navedeni korov, ološ, talog, šljam ove civilizacije.
Nego, šta bi sa SARS-om i onim ptičjim, pilećim gripom, UV zračenjem, stanjivanjem ozonskog omotača, slabljenjem magnetnog polja planete, globalnim otopljavanjem, naletima meteora, eksploatisanjem Amazonije, kvalitetom vode iz vodovoda, vanzemaljskim uticajem na otupljivanje čula homosapiensa i skraćivanje životnog veka, maltretiranjem berača kafe iz Brazila ?
Ali ovih 6 tacaka koje si nave su osnvi licne higijene to bi trebalo da se radi i bez pojave epidemije gripa bilo koje vrste.Ako se ne pridrzavamo osnova licne higijene docice do epidemije pa makar to bio obican grip.
Nisam izmislio te preporuke, to je medicinski (epidemioloski) sastavljen kratak vodic za neupucene. Nije lose pomenuti ga, i ako to spada u elementarno ponasanje.
Ovo cime je Srbija postala deo sveta, je zapravo, varijanta `obicnog` gripa. Virus influence tip A, je obican grip, a tzv. svinjski/meksicki grip je isto influenza A, podvrsta H1N1.
Panici, naravno, nema mesta. Samo pojacane mere opreza mogu da nas zastite, a virus nije uopste toliko opasan, koliko se prenosi u medijima. Smrtnost je 0.4%, sto je priblizno i obicnom gripu. Uz adekvatnu terapiju, i rekovalescentski period, prognoze su vise nego optimisticne.
Ukoliko dodje do mutacije ovog virusa (strucnjaci ne veruju da bi to pre zime moglo da se desi), i mesanja sa podtipom H5N1, u narodu poznatiji kao pticiji grip, koji nije stigao do pandemije, tu bi posledice bile mnogo lose, kao i prognoze. Na taj nacin bi se omogucila pandemija H5N1, i to bi pocistilo milione ljudi. Nadajmo se da do toga nece doci.
:: :: :: :: Ali ovih 6 tacaka koje si nave su osnvi licne higijene to bi trebalo da se radi i bez pojave epidemije gripa bilo koje vrste.Ako se ne pridrzavamo osnova licne higijene docice do epidemije pa makar to bio obican grip :: :: Ko se cuva i Bog ga cuva.
Ja nisam bas nesto preterano informisan na ovu temu, pa me interesuje sto se digla tolika prasina oko ovog gripa. U cemu je razlika u odnosu na one standardne gripove koji se javljaju svake zime? Ja sam ocekivao smrtnost 90% kad ono 0.4% u cemu je fazon.
Nisam ni ja gotovo ništa čitao u vezi toga, a koliko sam čuo, ovaj je valjda kao neka mutacija, pa je prilično neistražen i treba da prođe ~6 meseci dok prva serija antivirusa postane dostupna u maloprodaji, a to je možda par desetina miliona doza na populaciju čitave planete, što je smejurija.
Za sada ``zvaničnici savetuju`` održavanje najelementarnije lične higijene.
Pandemija se proglašava kada se zarazi više od 25 ili 30 000 ljudi širom planete, kao u ovom slučaju.
Jedna od mogućnosti je i ta da zaraza eskalira do nekih ``nesagledivih razmera``, da otprilike pomre 80% civilizacije, ali to ne znači nužno da će samo tako i biti ili moći da bude i da ništa drugo neće moći da se preduzme povodom toga.
Mada, privatno mislim da bi to masovno umiranje donelo više koristi nego štete, i planeti i ljudima koji bi ostali živi. Ionako nas ima 5 puta više nego pre 100 godina, a i ne bi škodilo da se ``neke stvari`` urade ``kako treba``, ispočetka, od nule.
Nadam se da će se neko upućeniji i ozbiljniji pojaviti da napiše ovde nešto korisno i smisleno, jer svuda gde sam pogledao pisalo je jedno te isto, onim televizorskim rečnikom prepunim lažnog uzbuđenja i poluinformacija...
Frka se digla, zato sto postoji mogucnost da mutira u H5N1, sto je pticiji grip, a to bi pokosilo milione ljudi (ne 80%).
Antivirusni lekovi koji postoje u prodaji su efikasni, ali postoji mogucnost da virus promeni svoj oblik, i da ne reaguje na postojece lekove, sto bi bilo lose (ali, opet, daleko manje lose u odnosu na mutaciju u H5N1). Da bi se izolovala vakcina, za to treba da prodje nekih 6 meseci, mada ni to ne mora da znaci, posto za H5N1, koji se pojavio pre mnogo vise od 6 meseci, jos uvek nema resenja za vakcinu.
Nema potrebe da svako u kuci ima antivirotike, posto ljudi NE SMEJU sami sebi da ukljuce te lekove u terapiju, te je kolicina od 1-3% na celu populaciju u ovim razmerama pandemije je vise nego dovoljna.
Lecenje virusnih oboljenja je prilicno komplikovano.
Da bih vam najplasticnije objasnio kako virusi u najsirem smislu rade, pokusajte da zamislite kompjuterski virus. Trojanac (virus) u okviru egzekutabilnog fajla se automatski prebaci na usb flash memoriju (vektori prenosenja-ljudi, svinje, kijanje, kasljanje) po ubacivanju iste u zarazeni kompjuter. Nakon ubacivanja zarazenog flesa u vas kompjuter, virus napada domacina, i imamo tri scenarija: 1. antivirus ga pozna, unisti i prijavi da ga je sredio (imunitet, ukoliko je update-ovan, uradjena je imunizacija, odnosno vakcina). 2. antivirus ga ne prepozna, i on udje u vas kompjuter koji je time zarazen i dalje moze da siri zarazu. Moze pokazivati znake infekcije, da zeza operativni sistem (patogenost), ali moze i da miruje dok ga slucajno ne startujete (latentni period, u kome je zarazan, karakteristican za HIV, koji napada CD4+ celije, i ceka nihovu aktivaciju). Nakon infekcije, antivirusni program moze da se apdejtuje i da ga pozna, i da ga obrise, uz potencijalne posledice po instalirane programe i operativni sistem (antivirusni lekovi, u aktuelnom slucaju Tamiflu, ili genericki oseltamivir fosfat). E sad, za razliku od kompjutera, koji nemaju takav imuni sistem, covek moze i bez medikamentoznog lecenja da ozdravi od onih manje opasnih virusa, kakav, po svemu sudeci, jeste i H1N1. Ne bih detaljisao vise od ovoga, a ako zelite, kad budem imao vremena, napisacu jos.
A za vasu zastitu, u ovom trenutku je sasvim dovoljno sto sam napisao na pocetku teme, i vise je nego korisno i smisleno. Maske na ulici su totalna glupost u ovom trenutku, a po Beogradu mogu da se vide ljudi koji ih vec nose.
Smireno, i bez straha&panike.
EDIT: A da nema razloga za strah i paniku, mogu licnim primerom da vam pokazem: moja sestra od tetke je ona 4. osoba sa H1N1, a njena majka, dakle, moja tetka-osoba koja je hospitalizovana je peta osoba sa H1N1. Ne pada mi na pamet da stavljam masku, kupujem Tamiflu ili sl...
:: Ja nisam bas nesto preterano informisan na ovu temu, pa me interesuje sto se digla tolika prasina oko ovog gripa. U cemu je razlika u odnosu na one standardne gripove koji se javljaju svake zime :: Ja sam ocekivao smrtnost 90% kad ono 0.4% u cemu je fazon.
Mozda se prenapumpava u medijima koji su uvek zedni sveze krvi, ali ono sto meni bode oci je skepticnost i paranoja ovog naroda. Vecina ljudi misli da je sve unapred izrezirano, namesteno, svi lazu - kriza je iscenirana, virus je proizveden u laboratoriji itd... Valjda im je lakse da veruju u to da smo mi ljudi toliko ovladali medicinom, biologijom, ekonomijom, da su stvari kao ekonosmska kriza ili smrtonosni grip nemoguce da se dese osim ako ih sami namerno ne izazovemo... isto kao sto je nemoguce da se Srbi i Hrvati pokolju osim ako im CIA to unapred ne izrezira itd? Verovatno ima neke istine i u tome, ali sve vise ljudi ide u krajnjost. U svakom slucaju ja bi bio oprezan sa ovim gripom. Virusi kao i sva druga bica na planeti mutiraju i evoluiraju. kod njih je to mnogo brze zbog jednostavne strukture
JOLE
:: Sta mislite o tome sto se u narodu provlaci prica da je H1N1 samo odvlacenje paznje sa svetske ekonomske krize i aktuelnih politickih tema :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60429. Broj poslatih odgovora: 647744. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.