Znam da ovoj temi nije mesto na ovom forumu, ali bih vam bio zahvalan na savetu pa neka admini obrisu temu.
Evo o cemu se radi... Posedujem motor Kawasaki Ninja 250r 2009. godiste, kupljen prosle godine na sajmu. Uradjen je, naravno, nulti servis, pa posle 1000 km i prvi servis pocetkom juna prosle godine. E sad, drugi servis treba da se odradi nakon 5000 predjenih km, tj. na 6000, a ja sam presao 4000 ukupno, znaci jos 2000 km do redovnog servisa, a proslo je godinu dana od servisa. Zanima me da li je ipak potrebno da se menja ulje jer je proslo godinu dana od servisa, a znam da kod kola kazu da treba da se menja ulje posle godinu dana koju god kilometrazu presao jer ulje gubi na visikoznosti...
Hvala puno unapred na savetima!
pozz
**************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Jes da sam ja imao stariji motor, 1995-o godiste, SUZUKI Rf600R, ali sam ga opusteno furao dve godine sa istim uljem, i mislim da nema potrebe da menjas. A za kola nisam cuo da ljudi oko mene menjaju nuzno svake godine. Teraj ti do te kilometraze opusteno. To cak sto i pise fabricki 6000, moze on opusteno jos vise da tera, nego su to radi predostroznosti stavili, posto ljudi imaju tendenciju da ne postuju pravila i propise :)
stvarno, toliko foruma imas a ti si dosao ovde... te cifre koje pominjes su samo orijentacione i treba ih uzeti sa rezervom, jer vaze za `prosecne uslove eksploatacije`. elem fora je u tome sto se ulje najvise trosi prilikom hladnih startova i kod vecih opterecenja. znaci ako normalno vozis autoputem duge relacije ulje ce ti mnogo duze zadrzati karakteristike nego ako jurcas po gradu po par kilometara. inace, ja menjam ulje u prolece i jesen bez obzira na kilometrazu (doduse, na kamionima:)) ______________________________________________________________________ Chuck Noris is a pussy!
ja kao masinac ti kazem da odes na servis. Ulje gubi kvalitet stajanjem vremenom u karteru. Znaci servis ili na XYZ km ili na godinu dana - sta pre dodje. I onda te glava ne boli.
Potrebno je da izvrsis zamenu ulja obavezno, pravilo je da se menja na odredjenu (propisanu) km ili godinu dana koji uslov prvi nastupi (a kod tebe je 1 godina), pusti te price da ne treba i da to niko ne radi u okruzenju i da moze jos i vise da izdrzi od propisanog (to je izgleda u Srbiji takva praksa) i idi drugi put po savet na `pravo mesto`.
Ulje u motoru-ima se menja na KM koju propise proizvodjac ili godinu dana (sta prvo nastupi), a tvoje je da li ces to da postujes ili ne.
od drugara koji radi sa automobilima cuo sam pricu da je automobil Honda vozen 80.000 km bez promene ulja ali posle je motor mogao samo u staro gvozdje, da li treba da napominjem da se to desilo ovde u srbiji
moze i tako, bez promene ulja, ali cena koju mozes da platis je mnogo veca od cene ulja
Ma može to... glupi Japanci (Nemci) su to preterali...
02.07.2010. 17:03
status: user broj poruka: 6672
Naravno da možeš da ga teraš i do 12000 kilometara, ali, uskoro će posle toga da ti stigne potreba da dosipaš ulje jer nekud nestaje, a zatim i generalka motora. Ali, uštedećeš na promeni ulja, kaiševa i filtera. I na usluzi servisa. Kocka je kada će se kuršlus desiti, a prosečan Srbin koji menja konja redovno, redovno i zajebe servisiranje i tera cara do duvara a onda proda takvo gowno od skalamerije nekome za lepe pare zbog godišta. /u kilometražu ionako odavno niko ne veruje/. Ulje kao i gorivo, stvarno ima rok trajanja. Posebna je tema i predmet koji se uči, ali, ukratko: nije to samo naftni derivat, u tome ima podosta aditiva i poboljšivača koji su napravljeni da ne traju duže od oko godinu dana, i, ako se to ne poštuje.... plati se na ćupriji. Važi i za gorivo i za ulje, pogotovo za novije motore. Posebna je priča da proizvođači motora deklarišu KOJA tačno ulja (istih oznaka kao drugih proizvođača) treba sipati u motore... pa razlika bude i po 5000 i više km od servisa do servisa.... e, ono što ne bih savetovao a jeste piroćanska računica: ako sabereš koštanje servisa koje izbegneš, možda to ispadne jeftinije od generalke, a, možda to i prodaš kakvo je takvo je... mnogi na to računaju a zabrinu se tek kada dođe naplata u vidu generalke, a oni pare spičkali koje su uštedeli na servisima...... na volju ti.
Broj postavljenih tema: 60429. Broj poslatih odgovora: 647743. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.