Pozdrav svima na forumu! Zanima me na koji nacin bih mogao doci do posla u inostranstvu, kome da se obratim, koje sajtove da posetim... Inace sam Diplomirani inzenjer informatike i zelja bi mi bila da odem u jednu od zemalja kao sto su: Amerika, Nemacka, Svedska, Svajcarska, Norveska i da, naravno, radim u struci. Svako misljenje je dobrodoslo!
Hvala unapred! **************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Bez uvrede, Diplomirani inženjer informatike ne znači biti i dobar programer, ako pak grešim onda bilo kakav programerski rad, program, neki dokaz da poseduješ dobro programersko znanje, će ti pomoći da lako pronađeš taj put u neko bolje sutra u nekoj boljoj državi, na primer koristeći se internet googlanjem, što će pravom programeru biti kako ameri kažu `peace of cake`, a čujem mnogi ljudi rade iste poslove u zemlji Srbiji za one iz amerike i zapadne evrope, pa preko neta odrađuju posao i istim putem inkasiraju lovu u svoj džep. Za početak kreni odavde http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=26169&forid=24&katid=6
ajd u zdravlje
eto ti ga na šolja 150 maraka, cev 30 maraka, penzija 35 maraka, ako se prištedi za jedno osam meseci ima da kenjam ko čovek gospodski
imas neku agenciju u ns-u cini mi se ... preko njih je keva otisla u nemce da radi u nekom restoranu.. oni te tamo pitaju za struku i to .. pa verovatno postoji i neka opcija da u struci radis vani negde ali je sigurno tako nesto teze naci... plate se mesecno krecu od 500 do 700e cisto da ti ostane.. lep pozdrav
Otišo jedan lik tako i zaposlio se u nekoj firmi, odneo kao neke preporuke, rekao im da je ekspert za lasere (???pazi koja muda u čoveka!!!) i ovi ga ladno zaposle. Valjda baja mislio da je to ko kod nas kad se umuvaš u državnu firmu pa si na konju. Dali mu oni tako nedelju dana, skontali da on laser u životu nije video i ljubazno mu se zahvalili na saradnji.
Il isto tako neki poznanik otišao u švedsku, slušao nekog druga iz srednje što je tamo već dugo i reko bi čovek tamo teče med i mleko. Uzeo lik godišnji u firmi, skupio neke pare i zapucao tamo. Prošao godišnji, njega nema još mesec dana, fala bogu dobio otkaz automatski u odsustvu al ajd svi mislili snašao se tamo. Kad vraća se on jednog dana, azil mu odbili, nigde dinara nema, neka švalerka s kojom je živeo ovde neće da ga primi nazad u stan... ma propao čovek načisto. Jedva nekako iskukao da ga prime nazad u firmu i da spava u kotlarnici dok se ne snađe.
Znači ne ići ako nisi dobro isplanirao i dogovorio se s ljudima koji neće da te zajebu... i na kraju krajeva ako stvarno nemaš šta da im ponudiš.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Izaberes struku, iskustvo, tip posla,... i pretrazivac ti izlista trenutno aktuelne poslove. Posle toga CV na odgovarajuce adrese i HOPE. Dosta ljudi je direktno kontaktirajuci firme pozvano na razgovor.
Druga varijanta je da ides na recimo doktorske studije, sto ti sredjuje vizu na 3-4 godine, za vreme kojih doktoriras, naucis jezik i juris resenje posle toga. Tu bi ti bila preporuka da obidjes sajteve univerziteta, vidis sta se od doktorskih tema nudi - traze saradnici, pa CV, pa razgovor sa profanom koji trazi doktoranta, pa doktorska komisija, pa koferi i put pod noge (ako sve prodje).
@rasa007 Diplomirao sam prosle godine tako da se ne mogu pohvaliti nekim velikim programerskim iskkustvom i radom struci, pa bih trazio posao tipa junior programer itd...
@strela75 Hvala na linku! Ne znam nemacki tako dobro (nisam ga nikad ucio) ali sam se snasao i sve popunio pa cemo videti!
Ako neko ima jos neku ideju neka doda!
Hvala svima jos jednom!
**************************************************************************************** The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.
Broj postavljenih tema: 60429. Broj poslatih odgovora: 647742. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.